Ansie's Website 

Met hun vreemde lichaamsvorm en hun sterke tentakels zijn inktvissen indrukwekkende dieren. De inktvis is de grootste en intelligentste van alle ongewervelde dieren (dieren zonder ruggengraat). De zintuigen van de inktvis zijn bijzonder goed ontwikkeld: scherpe ogen, grote hersenen, snelle reacties en een goed geheugen. De verschillende soorten inktvissen (octopussen, zeekatten en nautilussen) zijn weekdieren en verwant aan schelpdieren met een week (zacht) lichaam zoals slakken, mosselen en oesters. Inktvissen hebben echter geen uitwendig geraamte zoals schelpdieren, maar sommige soorten hebben van binnen wel een heel dun penvormig geraamte. Een octopus heeft acht armen met zuignappen waarmee hij zich voortbeweegt. De zeekat en de nautilus hebben acht korte armen en twee lange tentakels die opgerold kunnen worden. De armen worden tijdens het zwemmen als roeispanen gebruikt en met de tentakels wordt de prooi gegrepen.
 

 

Inkt

Inktvissen hebben een inktklier die met de spijsverteringsorganen is verbonden. Als ze onraad bespeuren, spuiten ze een donkere vloeistof uit de inktzak naar buiten zodat het water donker en troebel wordt en de vijand hen niet kan zien. Deze donkerbruine kleurstof wordt ook door schilders gebruikt en noemt sepia.
 

 

Fabeltjes

Sommige grote inktvissen zijn met de armen gespreid wel 9 m breed. Maar verhalen over reuzeninktvissen die een duiker in zijn geheel opslokken of die schepen aanvallen zijn niet waar

 

 

Gewone kraak
Deze inktvis luiert overdag in een grot of spleet en komt 's nachts te voorschijn om op krabben, schelpdieren en visjes te jagen. Hij heeft een harde, snavel vormige bek en een ruwe tong.

 

 

De zeekat 
De zeekat kan net zoals de octopus en de nautilus binnen een paar seconden van kleur veranderen. Op deze manier comoufleert het dier zich en geeft hij aan soortgenoten aan in welke stemming hij zich bevindt.

 

 

De pijlinktvis
De pijlinktvis is een bijzonder snelle zwemmer. Sterke spieren in zijn lichaam spuiten het water met kracht door een buisvormig orgaan, waardoor het dier als een pijl door het water schiet.

 

 

Bron: Zoek het eens op

 

 

 

Fotogalerij

 

 

 

 


 

 


 

       

Jim Warren, Artist
Luvdalot Graphics & Design
©Luvdalot Graphics & Design, 2003-2005