Ansie's Website 

Schorpioenen (Scorpiones) zijn een orde van geleedpotigen, behorend tot de klasse der spinnen. Het dier bestaat uit een kop, gevolgd door zeven segmenten. De staart, met aan het einde een gifstekel, bestaat uit vijf segmenten. Een schorpioen heeft vijf paar poten waarvan het voorste paar sterke scharen heeft. De Afrikaanse schorpioen kan met zijn gif mensen doden. De Europese schorpioenen kunnen dat niet en zijn niet gevaarlijk voor mensen. Als algemene regel kan gesteld worden: hoe kleiner de scharen, hoe groter de gifstaart en de giftigheid, en omgekeerd. Er zijn ongeveer 650 soorten schorpioenen met een lengte van 0,5 - 20 cm.

 

De schorpioen is een nachtdier, dat leeft van insecten en spinnen. Hij grijpt zijn prooi beet met zijn scharen en rijt hem aan stukken of vermorzelt hem. Als de prooi zich verzet gebruikt de schorpioen zijn gifstekel. Hiertoe buigt hij zijn staart naar voren over het lichaam heen en doorboort de prooi met de stekel.

Sommige schorpioenen maken een tsjilpend geluid door de onderkant van hun schaarpoten te schuiven tegen de onderkant van de voorste looppoten. Dit geluid gaat vooraf aan een aanval of geldt als waarschuwing. Bij een aanval houdt de schorpioen zijn scharen wijd open en schuin omhoog gericht. Bij een verdediging houdt het dier de scharen omlaag en vlak voor de kop. Schorpioenen zijn eilevendbarend: de eieren komen al in het lichaam van de moeder uit. Jonge schorpioentjes worden vervolgens met een of twee tegelijk levend geboren in een periode van een paar weken. De eerste tijd van hun bestaan rijden de schorpioentjes op de rug van hun moeder mee. Bij de eerste vervelling verlaten ze hun moeder en worden zelfstandig.

Een schorpioen leeft solitair omdat schorpioenen kannibalen zijn. Hij heeft een stevige huid waardoor hij lang zonder eten kan, met de huid houdt hij ook water vast. Daardoor kunnen schorpioenen in hele droge gebieden makkelijk overleven.

Een schorpioen wordt ongeveer vijf jaar.

 

Schorpioenen komen voor in subtropische en tropische landen, maar ook in Europa. Ze leven in spleten en holen. Soms graven ze zelf een ondergrondse gang of hol. Er zijn schorpioensoorten die in bomen leven. Een schorpioen zijn lichaam bestaat uit een prosoma dat is het kopstuk, een opisthosma dat is het achterlijf. Het achterlijf bestaat uit de mesosoma dat is een dikker stuk waar de belangrijkste organen in zitten, en de metasoma dat is de staart. De staart bestaat uit vijf segmenten aan het einde zit de telson dat is de gifstekel. Aan de onderkant zit het stetnum dat is een buik schild, de genitaalheuvel, de pectines daarmee wordt de grond aangeraakt en kan hij de geur van een prooi of een partner worden opgevangen en vijf buikplaten. Aan de bovenkant zitten achter het rugschild zeven rugplaten. De schorpioen heeft vier looppoten en twee tasterpoten. De poten bestaan uit segmenten de laatste segment van de tasterpoot is een grijpschaar. Een schorpioen heeft twee ogen voorop het rugschild en geen of vijf paar ogen aan de zijkant van het rugschild. Met de ogen aan de zijkant ziet de schorpioen weinig. De schorpioen heeft vier paar boeklongen die je kan zien aan de onderkant van de laatste segment.

 

Sommige schorpioenen maken een tsjilpend geluid door de onderkant van de grijpschaar tegen de onderkant van zijn voorste looppoot aan de schuiven. Het geluid kan hij maken als hij gaat aanvallen of als hij wil waarschuwen. Door tastharen op de poten voelt hij trillingen.

 

Schorpioenen die in woestijngebieden leven zijn zandgeel gekleurd soorten in regenwouden zijn veel donkerder gekleurd.

 

De schorpioen eet vaak insecten, spinnen of zelfs een muis. Als hij zijn prooi vast heeft met zijn grijpscharen wordt hij in stukken gescheurd met de chelicerae dat zijn grote kaken aan de zijkant van de mond. Hiermee kan hij uren lang bezig zijn. De prooi wordt opgemerkt met haren die trillingen opvangen die op de grijpscharen zitten. Met de gifstekel kan hij zijn prooi ook doden. Een schorpioen drinkt heel veel maar een hoogzwangere schorpioen eet bijna niks. Met de haren merkt hij ook zijn vijanden op. De vijanden van de schorpioen zijn spinnen, vogels, slangen, bavianen en hagedissen. Sommige dieren zijn immuun voor het gif, maar de baviaan niet ze trekken namelijk eerst de staart er af als ze gaan aanvallen. Een schorpioen kan zichzelf doodsteken als hij langdurig aan intensieve stress wordt blootgesteld (dreiging, natuurrampen).

 

Een schorpioen heeft een territorium dat minimaal drie keer zijn totale lengte lang is en minimaal twee keer zijn lengte breed is. Als het mannetje wil paren gaat hij voorzichtig bij het vrouwtje in de buurt staan en maken ze een soort liefdesdans. De liefdesdans gaat als volgt: het mannetje komt klapperend met zijn grijpscharen naar het vrouwtje toe, als het vrouwtje beweegt blijft het mannetje stil staan. Als het vrouwtje hem dan goed gekeurd heeft komt het mannetje naar haar toe en gaan ze met de koppen tegen elkaar aan staan. Dan gaan ze liggen. Als het mannetje weer opstaat en naar achteren loopt komt er een draad van zijn lichaam tot de grond. Bovenaan die draad zit een druppel sperma. Het mannetje geeft dan een teken aan het vrouwtje die dan gaat staan. Het mannetje pakt haar dan vast met zijn grijpscharen en drukt haar op de druppel sperma. Het sperma komt dan in haar geslachtsopening, dit is de bevruchting. Het vrouwtje kan het sperma ook opslaan dan kan zij meerdere nesten krijgen.

 

Als de bevruchting is geweest gaat het mannetje weer zo snel mogelijk weg, het kan voorkomen dat anders het vrouwtje het mannetje opeet. De ouders blijven dus niet bij elkaar. De schorpioen krijgt acht tot 35 kinderen. Als de schorpioen hoogzwanger is lijkt het of ze gaat ontploffen, de rug en buikschilden staan dan ver van elkaar af. Waar worden de jongen geboren en hoe en hoelang worden de jongen verzorgd? De jongen worden geboren uit een ei het vrouwtje draagt de eieren mee tot dat ze uitkomen. De moeder helpt de kleintjes uit het ei daarna kruipen ze op de rug van de moeder. Als de kleintjes op haar rug zitten is ze heel agressief om ze te beschermen. Maar als er één afvalt kan ze haar eigen kind opeten. De jongen worden als ze op de rug zitten niet verzorgd dus ook niet gevoed. Als de kleintjes voor het eerst vervellen gaan ze van de rug van de moeder af.

 

 

 

Overige informatie

 

- Pas 14 dagen na een steek is het gif weer volledig aangevuld.

- Schorpioenen kunnen niet braken.

- Er zijn ongeveer 1500 soorten schorpioenen en daarvan zijn er maar 25 dodelijk voor de mens.

- Als een schorpioen drie keer verveld is, is hij volwassen.

- Tijdens de vervelling sterft een schorpioen sneller.

- Vervelling is dat het kopstuk open klapt en dan kan de schorpioen uit zijn oude huid glijden. Na de vervelling wordt de huid opgegeten.

- Er is een schorpioensoort die maar een paar millimeter lang is maar helemaal uit verhouding is door zijn te grote grijpscharen. Hij heeft ook geen staart of gifstekel.

- Een schorpioen is een spinachtige.

 - De schorpioen is ook een sterrenbeeld.

- Er zijn fossielen teruggevonden van schorpioenen die 94 centimeter lang waren!!

- Als een schorpioen wakker is staat zijn staart maar als hij slaapt ligt zijn staart.

- De schorpioen die in de Sahara leeft is geelachtig, als je hem beschijnt met blacklight dan geeft hij licht.

 

 

Fotogalerij

 

 

 

 

 

 


 

 


 

       

Jim Warren, Artist
Luvdalot Graphics & Design
©Luvdalot Graphics & Design, 2003-2005