ArgentiniŽ

 

Algemeen

Met dank aan landenweb en embassyArgentina

en travel-images.com voor de foto's.ArgentiniŽ (Spaans: Repķblica Argentina) is een republiek in het zuiden van Zuid-Amerika. De totale oppervlakte van het land bedraagt 2.766.889 km2, en daarmee is ArgentiniŽ na BraziliŽ het grootste land van Zuid-Amerika en grofweg 65 keer zo groot als Nederland.
ArgentiniŽ grenst in het oosten aan BraziliŽ (1224 km) en Uruguay (579 km), in het noordoosten aan Paraguay (1880 km), in het noorden aan Bolivia (832 km), en in het westen aan Chili (5150 km). In het oosten en zuidoosten grenst ArgentiniŽ aan de Atlantische Oceaan (4989 km). In het uiterste zuiden wordt ArgentiniŽ begrenst door het
Beagle-kanaal. Het Andesgebergte vormt in het westen de natuurlijke grens met Chili. Het land is verder ruim 3500 kilometer lang en maximaal 1400 kilometer breed.
Buiten het continentale gebied bezit ArgentiniŽ geen territoria, maar doet wel aanspraken gelden op de Falklandeilanden (Islas Malvinas),
Zuid-GeorgiŽ, de Zuid-Orkneyeilanden (Orkadas del Sud), alsmede op een sector van het Antarctisch continent, in totaal ca. 1,23 miljoen km2. Bovendien meent het recht te hebben op het voor de oostkust liggende continentaal plat, Mar Argentino.
Na de Amazonerivier in BraziliŽ is de ParaŮarivier, die bij Iguazķ het land binnenkomt, de langste rivier van Zuid-Amerika met een totale lengte van 4500 kilometer, waarvan 1800 km door ArgentiniŽ.De
Falklandeilanden (Spaans: Islas Malvinas) worden sinds 1833 bezet door Groot-BrittanniŽ. Toch heeft ArgentiniŽ sinds die tijd nooit haar aanspraken op de eilanden opgegeven.
Dat leidde in 1982 zelfs tot een heuse oorlog tussen ArgentiniŽ en Groot-BrittanniŽ, die gewonnen werd door de Britten.

Landschap

 


ArgentiniŽ kan, landschappelijk gezien, verdeeld worden in vier regioís:

Het noordwesten met het Andesgebergte en het Altiplano (betekent hooggebergte). De Aconcagua is met zijn 6960 meter de hoogste berg van de Andes en van het hele westelijk halfrond (het laagste punt van ArgentiniŽ is Salinas Chicas op het schiereiland Valdes, -40 meter). Andere hoge toppen zijn de Cerro Bonete (6872 m) en de vulkaan Llullaillaco (6723 m) en verder nog tientallen bergen boven de 6000 meter.
De Andes kent ook grote gletsjers, waaronder de Perito Moreno die zich elk jaar vele centimeters verplaatst, en verder enorme valleien en tientallen zoutmeren.
Het Altiplano gaat langzaam over in de pre-Cordillera, en bergketen met grote ravijnen. Iets meer naar het westen ligt het El Chaco-gebied met eindeloze savannes bedekt met ondoordringbaar struikgewas.

 

 

Het noordoosten, ťťn grote subtropische laagvlakte met savannes, bossen,
rivieren en moerassen. Hier komen grote rivieren als de ParanŠ, Uruguay en Paraguay het land binnen. Al deze rivieren monden uit in de grote delta van de Rio de la Plata. Hier bevinden zich ook de meeste bosgebieden van ArgentiniŽ, onder andere de regenwouden van de provincie Misiones, in het grensgebied met de buurlanden BraziliŽ en Paraguay.
In het noordelijke deel van dit gebied sieren tientallen rivieren en watervallen het landschap, waarvan de Iguazķ de beroemdste en een van de breedste ter wereld is. De watervallen liggen op het drielandenpunt van ArgentiniŽ, BraziliŽ en Paraguay.
Naar het zuiden toe verandert het landschap in ťťn groot moerasgebied, Los Esteros del IberŠ. Nog zuidelijker ligt de provincie Entre Rios met veel grasland.

 

 

In het midden van ArgentiniŽ ligt de ĎPampa Humedaí, een enorm uitgestrekte vruchtbare vlakte. De pampaís liggen in het midden van ArgentiniŽ en beslaan een kwart van het totale grondgebied. Het noordelijke en middelste gedeelte vormen de vochtige Pampa Hķmeda, het zuiden en westen vormen de droge Pampa Seca.

De Pampa Hķmeda is wat heuvelachtig met veel vegetatie en uitgestrekte weidevelden. De Pampa Seca is vlakker en droger.
Ten noordwesten van het pampagebied ligt de Las Sierras de Cordůba, het centraal bergland. Hier ligt ook het grootste meer van ArgentiniŽ, Mar Chiquita, en het grootste zoutmeer van het land, Salinas Grandes.

In het zuiden ligt PatagoniŽ, met langs de oostkust een grote laagvlakte en in het westen het Andesgebergte. Het gebied beslaat ongeveer een kwart van het land. Van hieruit stromen tweegrote rivieren, de Rio Colorado en de Negro.
Prachtig gelegen meren in de Patagonische Andes zijn het Nahuel Huapi en het Lago Argentino. In totaal telt dit merengebied meer dan 40 meren. Verder kent dit gebied enorme bossen, besneeuwde bergtoppen en gletsjers. De bergen in het merendistrict zijn niet meer zo hoog, maar vermeldenswaard zijn de vulkaan LanŪn (3776 m) en de cerro Tronador (3554 m). Kenmerkend is dat het gebergte hier steeds meer vulkanisch begint te worden. PatagoniŽ loopt helemaal door tot Tierra del Fuego of Vuurland, een eiland in het uiterste zuiden van ArgentiniŽ. PatagoniŽ is te verdelen in het vlakke woestijnachtige deel vanaf de Atlantische Oceaan tot de Andes, en het gebied rond de Andes. Hier is de Andes bedekt met een permanente ijskap: de Campos de Hielos, de grootste ijsmassa op het vasteland na de Zuidpool (18.000 km2). Verder komen we hier enorme gletsjers, meren en grote loofbossen tegen. Meer landinwaarts vinden we een gigantisch steppegebied; vlak, grote rotspartijen, tafelbergen en maar weinig vegetatie door de zeer geringe regenval. Dit gedeelte van PatagoniŽ verandert hier langzaam in een woestijn als gevolg van de extreme droogte, de voortdurende harde wind en de bodemerosie.
Het noordelijk deel van Vuurland is vlak en bedekt met veengrond. Zuidelijker wordt het bos- en bergachtiger, en hier liggen ook prachtige meren en fjorden.

 

 

Het klimaat


De omvang en hoogte van het land zorgen voor buitengewoon extreme verschillen tussen warm en koud. Het regenseizoen valt tijdens de hete, benauwde maanden van oktober tot maart. Het droge seizoen heeft een mild klimaat en valt van april tot september. In de bergen kan men meedogenloos hete dagen verwachten, afgewisseld door extreem koude nachten. 's Winters kunnen er sneeuwstormen voorkomen. In de winter is het in de bergen bitterkoud en zijn de passen bedekt met een dikke laag sneeuw. PatagoniŽ en Vuurland kunnen het best in de zomermaanden bezocht worden. De winter valt van juni t/m augustus. Zowel in de zomer als in de winter moet men in PatagoniŽ rekening houden met regen.

 

Temperaturen in Celsius

 

Buenos Aires

Ushiaia

Salta

Januari

24

9

21

Februari

23

9

20

Maart

21

8

19

April

16

5

15

Mei

13

3

13

Juni

10

1

10

Juli

10

1

10

Augustus

11

2

12

September

13

4

16

Oktober

13

6

18

November

19

7

20

December

22

8

21


De omvang en hoogte van het land zorgen voor buitengewoon extreme verschillen tussen warm en koud, maar over het algemeen heeft ArgentiniŽ een gematigd klimaat. In het noordwesten is het droog en warm en in PatagoniŽ is het klimaat te omschrijven als subantarctisch. Het regenseizoen valt tijdens de hete, benauwde maanden van oktober tot maart. Het droge seizoen heeft een mild klimaat en valt van april tot september. Zowel in de zomer als in de winter moet men in PatagoniŽ rekening houden met regen.

In de bergen kan het vreselijk heet zijn, afgewisseld met extreem koude nachten. ís Winters, van juni t/m augustus, kunnen er sneeuwstormen voorkomen, is het er steenkoud en zijn de passen bedekt met een dikke laag sneeuw.

Er zijn verschillende klimaten in ArgentiniŽ, zo komt er het woestijnklimaat voor en het steppeklimaat. In de Andes is er natuurlijk het hooggebergteklimaat, en aan de kust is er een zeeklimaat. Er valt in Buenos Aires gemiddeld 940 mm neerslag. Deze stad is als maat genomen omdat ze de meeste inwoners heeft. Ook is ze gekozen omdat het sowieso bekend is dat er in de woestijn weinig neerslag valt. De gemiddelde temperatuur in Buenos Aires is 16ļ Celsius, met in juli een gemiddelde van 9ļ Celsius en in januari een gemiddelde van 23ļ Celsius. Ook van invloed op het klimaat zijn twee bijzondere Ďwindfenomenení: de zonda en de pampero, respectievelijk warm en koud. De zonda voert als Noordelijke wind tropische lucht aan. De pampero, zo genoemd omdat deze wind lucht van de Pampaís aanvoert. Deze wind wordt gekenmerkt door harde rukwinden. Deze pampero wil nog wel eens gevaar opleveren voor kleine schepen.

 

 

ArgentiniŽ geografisch


ArgentiniŽ is een land met veel variatie in klimaat en landschap. Van noord tot zuid bestrijkt ArgentiniŽ dan ook 3800 km, terwijl de oppervlakte 3.761.274 vierkante kilometer bedraagt.
De Pampa's, een van de drie grootste vruchtbare vlakten van de wereld, omvat bij benadering eenderde van het oppervlak van ArgentiniŽ, met een gematigd en vochtig klimaat.
Naar het zuiden ligt PatagoniŽ, een oneindige en dorre vlakte, die in het westen begrensd wordt door het zuidelijk deel van de Andes. Deze bergketen verandert met de breedtegraad. In het zuiden is de Andes bedekt met wouden, meren en gletsjers, met een koud en vochtig klimaat. In het midden, waar de Andes de hoogste bergtoppen van Amerika omvat, is er de Cuyo regio, in de lokale Indianentaal bekend als het 'woestijnland', die tegenwoordig een vruchtbare en productieve regio is geworden. In het noordwesten komen de bergen van de Andes, de woestijnvlakte van de Puna, de valleien, de ravijnen, de veelkleurige heuvels en de pittoreske dorpjes samen in een gebied met sterke en contrasterende natuurlijke en culturele trekken.
In het centrum van het land, de Pampa heuvels, wisselen een woest gebied met heuvels, steile rotswanden en watervallen af met dalen en vlakten met een gematigd klimaat. El Chaco, in het noorden van het land, is een uitgebreide beboste vlakte met moerassen en meren. Naar het noordoosten, omarmd door de grote rivieren, de ParanŠ en de Uruguay, ligt het gebied dat bekend staat als MesopotamiŽ. In het noorden van MesopotamiŽ, met een subtropisch klimaat, zijn oerwoudgebieden, terwijl er in het zuiden, met een meer gematigd klimaat, vlakten zijn die geschikt zijn voor landbouw.


 

 

Regering van ArgentiniŽ


ArgentiniŽ is een vertegenwoordigende en federale republiek, zoals vastgelegd in de grondwet. Het land is verdeeld in 23 provincies en de federale hoofdstad (de Stad Buenos Aires). De nationale president en vice-president, maar ook het hoofd van de regering van de Stad Buenos Aires, de provinciale gouverneurs en de leden van de wetgevende lichamen, worden gekozen bij algemene, geheime en verplichte verkiezingen onder alle burgers (mannen en vrouwen) boven de 18 jaar. Herverkiezing van de president voor ťťn tweede periode van vier jaar is toegestaan.Bevolking van ArgentiniŽ


Volgens de volkstelling van 2001 is er een bevolking van 36,0 miljoen inwoners. Bijna de helft van de bevolking woont in de Stad en de Provincie Buenos Aires. De meeste Argentijnen zijn blank, vooral van Italiaanse en Spaanse afstamming.

 

 

Economie van ArgentiniŽ


Voor de economie van ArgentiniŽ is de agrarische sector het belangrijkst. Er worden graan en oliehoudende zaden, suikerriet, katoen, fruit, 'yerba mate' en druiven verbouwd. Ook de veeteelt vormt een belangrijke economische factor met grote kudden koeien, schapen, paarden en varkens, die hier worden gefokt en grootgebracht.
 De belangrijkste industrieŽn zijn gerelateerd aan de landbouw. Ook de mijnbouw is van belang in ArgentiniŽ. Er zijn afzettingen van metaalertsen (ijzer, uranium, lood, wolfraam, tin, zink, goud, koper, zilver en mangaan), niet-metaal delfstoffen (kleisoorten, zout, gips) en gesteenten voor diverse toepassingen (zand, kalksteen, kiezelsteen, en graniet). Verder worden er brandstoffen, olie, aardgas en kolen geproduceerd.
Ook de visserij is aanzienlijk: in rivieren, meren en de zee. Dat laatste langs de lange Atlantische oostkust van ArgentiniŽ. De laatste jaren is het toerisme toegenomen en een van de belangrijkste bronnen van economische groei geworden Het zorgt voor werkgelegenheid en investeringen. De toename in inkomsten uit toerisme heeft deze sector naar de eerste plaats van exportactiviteiten gebracht.
Na de openstelling van de Argentijnse economie en met haar hernieuwde plaats in de internationale markt hebben verschillende samenwerkingsovereenkomsten tussen de regeringen van ArgentiniŽ, BraziliŽ, Paraguay en Uruguay geleid tot de vorming van de MERCOSUR: de Gemeenschappelijke Markt van de Zuidelijke Punt van het Continent.
 


Argentijnse munteenheid


De officiŽle Argentijnse munteenheid is de Peso. Er zijn biljetten van 2, 5, 10, 50 en 100 peso en munten van 1, 5, 10, 25 en 50 cent en 1 Peso.

De Taal

De nationale taal is Spaans. Ook Engels, Frans en Italiaans worden veel gesproken.

Religie

De meest voorkomende religie is rooms-katholiek, hoewel er godsdienstvrijheid is voor bij voorbeeld protestanten, joden, moslims, Grieks-orthodoxe en Russisch-orthodoxe kerken.

Nationale symbolen

- Volkslied: goedgekeurd door de Assamblťe van 1813, geschreven en gecomponeerd door Vicente Lůpez y Planes en Blas Parera.
- De kokarde: lint met de vaderlandse kleuren als teken van de Argenrijnse nationaliteit

- Nationale feestdagen: 25 mei, 1810, bekendmaking van de grondwet van de Eerste regering. 9 juli, 1816, het uitroepen van de Onafhandelijkheid van de Verenigde Provincies van de RŪo de la Plata.

 

 

Geografische gegevens

Oppervlakte

Totaal
Zuid-Amerikaans grondgebied
Antarctisch grondgebied

3.761.274 km2
2.791.810 km2
969.464 km2

Lengte

Atlantische kust
Landsgrens (totaal)
Landsgrens met naburige landen

4.725 km
25.728 km
9.376 km

Uitgebreidheid

Noord-Zuid
Oost-West

3.799 km
1.423 km

 

 

Sociaal-economische gegevens

Bevolking

36,0 miljoen (nov 2001)

Bevolkingsdichtheid

12,9 inwoner per km2

Jaarlijkse bevolkingsgroei

1,5%

Stedelijke bevolking

88,1%

Analfabetisme

3,7%

Levensverwachting

72,1

Aantal artsen

3,03 per 1.000 inwoners

 

 

 

 

 

Cultuur

 

 

Je ziet het in al zijn vormen: film, theater, beeldende kunst, muziek en literatuur met grote persoonlijkheden waarvan velen internationale erkenning genieten. Het Columbustheater (Teatro Colůn) geldt als ťťn van de drie beste operagebouwen ter wereld met een prachtige architectuur en een perfecte akoestiek. Het enorme podium kan plaats bieden aan grote decors voor grote gezelschappen. De groten der aarde op het gebied van muziek en ballet hebben hier opgetreden en dat gebeurt nog steeds. In Buenos Aires zijn ongeveer 90 theaters en 100 bioscopen met een zeer gevarieerd aanbod. De belangrijkste cultuurcentra zijn die van General San MartŪn, Recoleta en Borges. Schilder- en beeldhouwkunst hebben een sleutelrol in het culturele leven. De belangrijkste steden van het land hebben prestigieuze galerieŽn. Er is populaire en folkloremuziek. De "tango", de typische muziek van het gebied van de RŪo de la Plata, moet speciaal genoemd worden. Carlos Gardel, het idool van de tango, is voor miljoenen fans tot een legende geworden. De teksten en het ongeŽvenaarde ritme maken de tango tot een specifiek fenomeen van Buenos Aires, maar zijn faam reikt tot over de grens. Argentijnen hebben op diverse gebieden in totaal vijf Nobelprijzen gewonnen: B. Houssay (1947) en C. Milstein ( 1984) voor Fysiologie en Geneeskunde, L.F. Leloir (1970) voor Scheikunde, en C. de Saavedra Lamas (1936) en A. Pťrez Esquivel (1980) voor de Vrede. Ook de Argentijnse gaucho, zoals beschreven in 'MartŪn Fierro' van de dichter Josť HernŠndez uit de Provincie Buenos Aires, moet speciaal vermeld worden. De Argentijnen hebben van de gaucho's een sterke persoonlijkheid, een grote vrijheidsdrang en een voortdurend zoeken naar gerechtigheid geŽrfd. Zo is het te begrijpen dat de gaucho, hoewel oorspronkelijk afkomstig van de Pampa's, overal in het land aanwezig is.
 


Sport

 

 

Paardrijden en mountain-biken worden in verschillende delen van het land georganiseerd en bieden toegang tot meer afgelegen natuurgebieden.De Argentijnen zijn bezeten van voetbal. De stad Buenos Aires heeft 17 voetbalstadions waarvan vele plaats bieden aan meer dan 40.000 toeschouwers.
 Een echt lokale sport is "Pato" . Het Argentijnse polo heeft een internationale reputatie verworven dankzij de behendigheid van de spelers, die beschouwd wordt als de beste ter wereld. In de laatste jaren hebben andere sporten duizenden jongeren aangetrokken. In Buenos Aires en omgeving zijn meer dan 1500 tennisbanen. Bij hockey en rolhockey hebben Argentijnse teams grote internationale overwinningen behaald. Het nationale rugbyteam, de Poema's, heeft het nodige laten zien in verschillende wereldkampioenschappen. SkiŽn is in opkomst door de bouw van nieuwe wintersportcentra met zeer goede pistes en moderne faciliteiten. Volleybal en basketbal worden ook op internationaal niveau gespeeld.
Ook watersporten worden beoefend: zeilen, motorbootraces, rafting en kanoŽn. ArgentiniŽ is ook beroemd om de jacht op grootwild. Het vissen op dorado en zalm trekt vele belangstellenden aan. En de lijst kan aangevuld worden met autoracen, boksen, golf, trekking, bergbeklimmen, mountain-biken en hanggliding en ook de strandsporten langs de Atlantische kust.

 
Boerderijen


Het hele Argentijnse grondgebied is bezaaid met agrarische gebouwen bekend als "estancias", vele meer dan 200 jaar oud. Sommige daarvan, de zogenaamde "cascos", zijn prachtige herenhuizen, gebouwd in Engelse of Franse stijl, luxueus gemeubileerd en zeer geriefelijk. Andere daarentegen vertegenwoordigen de oude en zuidelijk koloniale stijl.
 Een aantal eigenaren hebben hun terreinen en huizen opengesteld voor het publiek door ze om te bouwen tot kleine en exclusieve tophotels. Dergelijke estancias bieden hun gasten een scala aan activiteiten die het verblijf tot een avontuurlijke belevenis kunnen maken: paardrijden, vissen, vogels kijken, polo, golf, etc., maar ook typische boerenactiviteiten als het bijeendrijven van vee, melken, brandmerken van koeien en schapen, scheren van schapen. En verder kunnen de gasten toezien hoe gaucho's paarden temmen, hun vaardigheid in het paardrijden demonstreren, of genieten van hun gitaarspel en volksdansen.
 


Adventure toerisme

 

De hoge bergtoppen en de met sneeuw bedekte bergen en heuvels zijn ideaal voor bergbeklimmen en trekking. Lagere hellingen worden gebruikt voor hang-gliding en para-gliding.
Natuurlijke en kunstmatige meren kunnen gebruikt worden voor kanoŽn en windsurfen, rivieren als de Mendoza, Diamante, Atuel, San Juan, Limay, Manso, Hua Hum en Melinquina voor rafting en kajakken.
Op de Barreal vlakten, El Leoncito, wordt gesailcart, een soort windsurfen op land met driewielers met zeilen.

 

SkiŽn in de Andes


Internationale wintersportcentra zijn de Catedral (S.C. de Bariloche, RŪo Negro) en Chapelco (San MartŪn de los Andes, Neuquťn). In de provincie Neuquťn vormen de bergen Bayo en Cavahue moderne wintersportcentra.
Dichtbij het stadje Esquel (in Chubut) liggen bij La Hoya eveneens grote skipistes. Langlaufen is populair in de talrijke wintersportcentra op Vuurland.
In de provincie Mendoza vindt men skigebieden met de modernste faciliteiten als Vallecitos, Los Penitentes en de beroemde Las LeŮas vallei. Het seizoen begint in juni en eindigt in september met een grote toeloop van professionele en amateur-skiŽrs van over de hele wereld.

 

Praktische informatie
Transport

 


Het land kent alle moderne systemen van transport: via de lucht, de zee, de rivieren, en over land. Zeer comfortabele bussen, voorzien van airconditioning, TV en toiletten, rijden tussen alle bestemmingen in het land. Ook in de grote steden is er lokaal busvervoer.

Veel internationale luchtvaartmaatschappijen vliegen op ArgentiniŽ, bijv. AerolŪneas Argentinas (ArgentiniŽ), Air France (Frankrijk), Alitalia (ItaliŽ), American Airlines (VS), Avianca (Colombia), British Airways (Groot BrittanniŽ), Canadian Airlines (Canada), Iberia (Spanje), LAB (Bolivia), Lan Chile (Chili), Lufthansa (Duitsland), Malaysia Airlines (MaleisiŽ), Mexicana (Mexico), Pluna (Uruguay), South African Airlines (Zuid-Afrika), Swissair (Zwitserland), TAM (Paraguay), United Airlines (VS), Varig (BraziliŽ), Quantas (AustraliŽ).
Het internationale vliegveld Ministro Pistarini (Ezeiza) ligt 35 km. van de hoofdstad Buenos Aires.

Binnenlandse vluchten, die naar alle uithoeken van het ArgentiniŽ vertrekken vanaf het vliegveld Jorge Newbery in Buenos Aires, worden verzorgd door o.a. AerolŪneas Argentinas, Austral, Dinar, LAPA en SW.
De luchthavens hebben goede transfermogelijkheden naar de binnenstad via bussen, taxi's en huurauto's met chauffeur (remises).

AUTOHUUR

Naast locale verhuurders hebben de belangrijkste internationale autoverhuurmaatschappijen kantoren in de belangrijkste steden en luchthavens.
 


TAXI'S

 

In de stad Buenos Aires zijn 32.000 taxi's. Deze hanteren een vast starttarief, aangevuld met een bedrag naar afstand of benodigde tijd. Betaling vindt plaats aan het eind van de rit waarbij alleen het bedrag op de meter betaald hoeft te worden.
 


Logies

 

De hotelvoorzieningen zijn goed en ruim aanwezig in alle prijscategorieŽn, aangegeven met een sterrensysteem. Andere accommodatie kan in het landelijke gebied gevonden worden in een grote verscheidenheid aan hutten, campings, boerderijen en herbergen.
 


Voedsel

 

Vlees en wijn bezorgen het land een uitstekende reputatie. De plaatselijke keuken is gevarieerd en smaakvol. De noordwestelijke regio kent haar eigen specialiteiten: empanadas, tamales, humita, carbonada en locro.

Daarnaast bestaat er, dankzij de grote immigrantenstromen, een heerlijke en gevarieerde internationale keuken: Italiaans, Spaans, Frans, Duits, Chileens, Mexicaans, Chinees, Japans, Thais, Arabisch, Joods, Baskisch, Scandinavisch, Grieks, Nederlands, Hongaars en Russisch.

De nieuwe Argentijnse haute cuisine, gecreŽerd door topkoks en gestimuleerd door veeleisende gastronomen, voldoet aan internationale standaarden en kan wedijveren met de beste ter wereld.
 


Winkelen

 

De meeste winkels zijn te vinden in de binnensteden. Er zijn ook grote winkelcentra gebouwd in Buenos Aires en de andere belangrijke steden. Producten van hoge kwaliteit zijn verkrijgbaar, vooral als het gaat om leer, wol of design, maar ook bont, handwerk en antiek.
Winkels zijn geopend van negen uur of half tien 's morgens tot half acht 's avonds, hoewel sommige sluiten rond het middaguur en dan langer open blijven. Op zaterdag zijn de winkels geopend van 9 uur tot half ťťn of ťťn uur. Deze openingstijden zijn echter niet verplicht en sommige winkels zijn ook op zaterdagmiddag en zondag geopend. Grote winkels zijn vaak dagelijks tot 's avonds laat geopend.

 


Betalingsmogelijkheden

 

De Amerikaanse dollar wordt ruim geaccepteerd. Andere buitenlandse valuta kunnen in pesos gewisseld worden bij banken en officiŽle wisselkantoren. De best geaccepteerde creditcards zijn American Express, VISA, Diners en Master Card. Buiten Buenos Aires kan het soms moeilijk zijn travelers cheques te innen.

 


 


Communicatie

 

Er bestaan uitstekende telefoon, fax en Internetvoorzieningen. Vanuit overal in het land kan direct internationaal getelefoneerd worden. De landcode van ArgentiniŽ is 54. Daarna dienen het netnummer en het abonneenummer ingetoetst te worden.
 


TELEFOONS

 

Openbare telefoons werken met munten of met kaarten die verkrijgbaar zijn bij kiosken voor sigaretten en tijdschriften en bij telefoonbedrijven. Er zijn ook volop winkels met telefooncabines waar contant afgerekend kan worden en waar ook fax- en internetmogelijkheden beschikbaar zijn.
Er bestaat een gereduceerd tarief tussen tien uur 's avonds en acht uur 's ochtends. Om te bellen naar het buitenland dient u eerst 00 te draaien, dan de landcode, netnummer en abonneenummer. Voor interlokale gesprekken binnen ArgentiniŽ moet u eerst een 0 draaien, dan het netnummer en het abonneenummer, dit alles dus net als in Nederland.
 


POSTKANTOOR

 

In alle stedelijke centra zijn postkantoren, die diensten bieden voor telgrammen, post, en op het gebied van betalingsverkeer.
 


Tijdzone

 

In ArgentiniŽ is het vier uur (in de Nederlandse wintertijd) of vijf uur (in de zomertijd, dus van eind maart tot eind oktober) vroeger dan in Nederland.
 


Electriciteit

 

220/240 volt, 50 Hz wisselstroom.

 

 Nationale vrije dagen


De volgende data zijn vrije dagen in heel ArgentiniŽ

1 januari

Nieuwjaarsdag

maart/april

Goede Vrijdag

2 april

Veteranendag, herdenking van de gevallenen tijdens de Falklandoorlog

1 mei

Dag van de Arbeid

25 mei

Nationale feestdag, herdenking van de eerste nationale regering

10 juni

Dag van de bevestiging van de Soevereiniteit over Malvinas eilanden, Antarctisch gebied en Zuid Atlantische eilanden

20 juni

Dag van de nationale vlag

9 juli

Nationale Onafhankelijkheidsdag

17 augustus

Herdenkingsdag van de dood van Generaal San MartŪn

12 oktober

Dag van de afkomst van bevolkingsgroepen

8 december

Onbevlekte ontvangenis

25 december

Kerstmis

 

Veel vrije dag worden verplaatst naar maandag: 10 Juni en 12 oktober gaan, als ze op een weekdag vallen, naar de dichtstbijzijnde maandag. 20 Juni en 17 augustus worden de derde maandag van de maand gevierd. De ander dagen worden gevierd op de vermelde datum. Veel bedrijven geven ook op Witte Donderdag vrij.
 


Toeristische informatie


In alle provinciale hoofdsteden en toeristencentra zijn plaatselijke informatiekantoren. In Buenos Aires vindt u het Informatie centrum van het
Ministerie van Toerisme (Voormalig Secretariaat voor Toerisme) met uitgebreide informatie over het hele land (Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Portugees).
Ook zijn er kantoren op de nationale en de internationale luchthaven.
De toerismebureau van Buenos Aires is op Sarmiento 1551, 5e verdieping, (1042) Buenos Aires, tel. 4372-3612.
En verder op Florida, en de noordelijke diagonaal, bij de GalerŪas PacŪfico, bij Cafť Tortoni en bij het straatje Caminito.

 

  

 


Voor verdere informatie kunt u de website bezoeken van het nationaal Ministerie van Toerisme.

Links