Australie

 

 

AustraliŽ (Engels: Australia, van het Latijns australis = zuidelijk; oorspronkelijk werd AustraliŽ het "Terra australis incognita" genoemd = het Onbekende Zuidland), is het kleinste van de bewoonde continenten en ligt ten zuidoosten van AziŽ, o.a. 3000 kilometer van Singapore. Het dichtstbijzijnde andere land is Papoea Nieuw Guinea/Irian Jaya, dat op 200 kilometer ligt van Kaap York aan de andere kant van de Straat Torres. Behalve de Zuidpool is AustraliŽ het enige continent dat in zijn geheel op het zuidelijk halfrond ligt. Het continent grenst aan de oostzijde aan de Grote Oceaan (meer specifiek de Koraalzee en de Tasmanzee), aan de overige drie zijden aan de Indische Oceaan. AustraliŽ heeft een totale landoppervlakte van 7.682.300 miljoen km2 en een kustlijn van meer dan 36.000 kilometer. AustraliŽ is ongeveer net zo groot als de Verenigde Staten (zonder Alaska) en 240 keer zo groot als Nederland. De afstand oost-west bedraagt ca. 4000 kilometer en de afstand noord-zuid ca. 3200 kilometer. Het noordelijkste punt is Cape York, het zuidelijkste South East Cape, het westelijkste Steep Point en het oostelijkste Cape Byron.
Het continent AustraliŽ vormt het overgrote deel van het territorium van de Commonwealth of Australia, een zelfstandige staat binnen het Gemenebest van Naties. Direct door de Commonwealth of Australia bestuurd worden de twee interne territoria, Australian Capital Territory (ACT) en Northern Territory en de externe territoria Norfolk Island, Cocos (Keeling) Islands, Heard en McDonalds Islands, Coral Sea Islands Territory, Ashmore en Cartier Islands Territory, Christmas Island en Australian Antarctic Territory. De federale hoofdstad van AustraliŽ is Canberra.
AustraliŽ heeft een compacte en afgeronde vorm, met maar weinig sterke geledingen. Zo zijn er maar twee noemenswaardige schiereilanden: Cape York-schiereiland en Arnhemland. Verder zijn er nog wat grote zeebochten waaronder de Carpentariagolf, de Joseph Bonapartegolf en de Van Diemengolf in het noorden en de Grote Australische Bocht, de Spencergolf en de St.-Vincentgolf in het zuiden.

 

 

 


De gemiddelde hoogte van 360 meter is op die van Europa na de laagste van alle continenten. Slechts 6% ligt hoger dan 700 meter boven de zeespiegel.

 

Het Australische landschap is gevormd tijdens de vroegste geschiedenis van de aarde, en de ouderdom van sommige rotsen is op 3 miljard jaar vastgesteld. AustraliŽ wordt daarom wel het oudste continent genoemd. De laatste geologische veranderingen hebben zich in het Perm voorgedaan, zo'n 230 miljoen jaar geleden. Er ontstonden toen bergketens waarvan de toppen boven de sneeuwgrens liggen. Later zijn er op de westelijke en oostelijke uitlopers nog wat lagere plateaus ontstaan. Het huidige AustraliŽ is ca. 50 miljoen jaar geleden ontstaan toen het zich losmaakte van het grote zuidelijke continent Gondwanaland, een landmassa bestaande uit Afrika, Zuid-Amerika en India. Gedurende de laatste 100 tot 200 miljoen jaar is het continent langzaam geŽrodeerd, wat het landschap grotendeels vlak en de bodem betrekkelijk schraal hebben gemaakt.


In het oosten van het AustraliŽ ligt het bergland, dat met een steile rand afdaalt naar een vruchtbare kustvlakte die wisselend van breedte is. Vele rivieren doorbreken dit bergland en stromen door nauwe kloven naar de oceaan. Het bergland bestaat uit hoogvlakten, middelgebergten, bekkens en dalen, doorsneden door rivieren die deels diep ingesneden, deels brede, vlakke dalen vormen. De ruggengraat van het gebied is de Great Dividing Range, een bergketen die zich aan de andere kant van de Straat Bass voortzet in de bergen van TasmaniŽ. Het hoogste punt van AustraliŽ is de Mount Kosciusko (2230 m) in de Australian Alps (New South Wales) en andere hoge toppen in dit gebied zijn Mount Bogong in Victoria (1986 meter) en Mount Ossa op TasmaniŽ (1617 meter).

 

 

   
In New South Wales zijn sporen van vroeger vulkanisme te vinden (maren, explosiekraters). De laatste actieve vulkaan van AustraliŽ, gelegen in Victoria, kwam pas 6000 jaar geleden definitief tot rust. Richting het westen gaat het bergland zeer geleidelijk over in de grote vlakten van het centrale laagland. De gemiddelde hoogte bedraagt daar slechts 180 m en op de diepste punten komt men zelfs tot beneden de zeespiegel uit. Het wordt door lage heuvelruggen in drie grote bekkens verdeeld: het noordelijke Carpentariabekken waar rivieren stromen die via uitgestrekte mangrovemoerassen de Carpentariagolf bereiken; verder het grote centrale Eyrebekken (9620 km2), waarin het Eyremeer (-12 m) het laagste punt van het continent vormt. Het is een van de droogste gebieden van de aarde en bestaat deels uit zandwoestijnen waaronder de Simpson Desert; de rivieren die hier stromen verdwijnen op een gegeven moment in de roodachtige zand- en leembodem. Het grootste bekken is het Murray-Darlingbekken en wordt van het Eyrebekken gescheiden door de Grey Range en de Main Barrier Range. Hier stroomt ook de enige altijd watervoerende rivier van AustraliŽ, de Murray, waarvan het water afkomstig is van de Snowy Mountains. De Murray is het grootste rivierenstelsel van AustraliŽ en mondt na 2600 kilometer uit in een baai in South Australia. Tussen de Murray en de Darling ligt een kale, vrijwel boomloze, zouthoudende vlakte. Deze vlakte wordt alleen onderbroken door wat galerijwouden langs de droge beddingen van enkele rivieren, die uitsluitend in de regentijd water voeren.
Ook heel geleidelijk gaat het centrale laagland in het westen over in het grote westelijke plateau. Dit gebied is ca. 500-700 m hoog, zeer vlak met hier en daar wat bergen o.a. de Macdonnell Ranges die door het Amadeusmeer gescheiden worden van de Musgrave Ranges. In het uiterste westen ligt de Hamersley Range en in het noordwesten en noorden de lage tafelgebergten van Kimberley en Arnhemland.

 

 


Op het Kimberley-plateau bevindt zich Bungle Bungle, een gebied van 8000 km2 met duizenden 200 meter hoge bijenkorfachtige zandsteenmassa's met grotten erin. Daartussen liggen uitgestrekte, uit langgerekte roodachtige duinenreeksen bestaande zandwoestijnen (Tanami Desert, Great Sandy Desert, Great Victoria Desert), begroeid met wat woestijngras, woestijneiken en acacia's. In dat gebied liggen vele zoutpannen en -meren en droge, bochtige rivierbeddingen. Enkele eilandbergen zoals Ayers Rock of Uluru (Moeder Aarde), een van de grootste monolieten op aarde (3,5 kilometer lang, 348 meter hoog en een omtrek van ca. 10 kilometer), en Mount Olgas of Kata Tjuta (veel hoofden) werden door hun typische vorm tot heilige plaatsen voor de aboriginals. De rotsformaties van Mount Olgas waren ooit misschien een enkele monoliet als Ayers Rock, die later uitsleet tot de huidige 36 koepels die van elkaar gescheiden worden door nauwe kloven en iets bredere dalen. Twee lager liggende gebieden dringen diep in dit plateaulandschap door: in het noorden het Canning Basin en in het zuiden de volstrekt vlakke Nullarbor Plain (Nullarbor is Latijn voor "geen bomen"). Het is een uitgestrekte kalksteenvlakte (200.000 km2 en daarmee het grootste aaneengesloten kalksteengebied ter wereld), de zeebodem van een 20 miljoen jaar oude zee, met grotten, gaten en ondergrondse rivieren, ontstaan door regenwater dat door het poreuze gesteente sijpelt. Het is er droog en er groeit bijna niets dan planten die goed tegen extreme droogte kunnen, zoals blauwe ganzenvoet en melde. Ook in het westen grenst het plateau met een steile rand aan de kustvlakte, die hier, in tegenstelling tot de oostkust, droog is met slechts weinige rivieren, die in zoute strandmeren uitmonden.


Langs de noordoostelijke kust strekt zich het 2000 kilometer lange Groot BarriŤre Rif uit, het grootste koraalrif ter wereld, bestaande uit meer dan 2000 met elkaar verbonden koraalriffen en 71 koraaleilanden met meer dan 400 soorten koraal. Het Groot BarriŤre Rif is het grootste door levende wezens gebouwde constructie ter wereld en bestrijkt een gebied dat ruim vijf keer zo groot is als Nederland. Dit levende en groeiende rif, opgebouwd uit algen en skeletten van minuscule koraalpoliepen, varieert in breedte van 15 kilometer in het noorden tot 300 kilometer in het zuiden, en biedt onderdak aan 1500 soorten vissen, schildpadden, doejongs (zeekoeien), haaien, kwallen, zeeslangen, dolfijnen en walvissen.. Het Ningaloo Reef is het grootste kustrif ter wereld en volgt de kust over een lengte van 260 kilometer. De kust wordt tot op soms 100 meter genaderd.
Aan de zuidkust van Queensland ligt Frasier-eiland, met zijn lengte van 123 kilometer en gemiddelde breedte een van de grootste eilanden van AustraliŽ en tevens 's werelds grootste zandeiland. Het eiland is sinds 1992 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

 

 


In Shark Bay ligt het 110 kilometer lange Shell Beach. Dit strand is een van de enige twee stranden ter wereld die bestaan uit niet-gefossiliseerde schelpen. De laag schelpen kan een dikte van wel 10 meter bereiken.
De Millstream Falls bij Ravenshore is in de regentijd de grootste waterval van AustraliŽ. Het diepste meer van AustraliŽ, Lake St. Clair, ligt op TasmaniŽ en is 200 meter diep.


Tussen Barrow Creek en Tennant Creek in het Northern Territory liggen de Devil's Marbles, honderden granieten keien die over een aantal kilometers verspreid langs de kant van de weg liggen. Sommige van de grotere keien balanceren op andere.


Wave Rock is een bizarre rotsformatie in de buurt van de stad Hyden in Western AustraliŽ. De rots heeft de vorm van een brandingsgolf van 15 meter hoog en meer dan 100 meter lang. De kleurige, verticale strepen versterken de gelijkenis met een golf.


De Fitzroy-rivier is 600 kilometer lang en mondt uit in de zee bij King Sound, ten noorden van Derby. In de rivier zwemmen roggen, longvissen, en de zaagvis, maar ook ongevaarlijke krokodillen. In het natte zomerseizoen zwelt de Fitzroy-rivier op tot een machtige stroom, die het gehele gebied onder water zet.

 

 

Klimaat

 

AustraliŽ ligt op het zuidelijk halfrond aan beide zijden van de zuidelijke keerkring tussen de Indische en de Grote Oceaan. Noord - zuid is AustraliŽ maximaal 3680 kilometer lang, oost - west is dat 4100 kilometer. De Steenbokskeerkring verdeelt AustraliŽ in een noordelijk tropisch en een zuidelijk subtropisch gebied. Het binnenland is woestijnachtig en droog. De seizoenen in AustraliŽ zijn tegengesteld aan de onze.

 

Lente: september - november
Zomer: december - februari
Herfst: maart - mei
Winter: juni - augustus

 

Gemiddelde maximumtemperaturen in de koudste maand (juli) en de warmste maand (januari):
--> Sydney: 16 - 26
--> Melbourne: 14 - 26
--> Perth: 17 - 29
--> Darwin: 30 - 35 (november)
--> Cairns: 24 - 31
--> Brisbane: 20 - 30
--> Alice Springs: 19 - 35

 

De seizoenen Down Under zijn net andersom dan we hier gewend zijn: december, januari en februari zijn de zomermaanden. In juni, juli en augustus is het dus winter. Om een eenvoudig beeld van de verschillende klimaten te krijgen, verdeel je het land in tweeŽn. Je trekt een denkbeeldige horizontale lijn door het midden van AustraliŽ. In de Australische zomer is het in het zuiden warm en zomers weer, terwijl het in het noorden van AustraliŽ tropisch en nat is. In de winter is het in het zuiden koel en regenachtig, terwijl het in het noorden van AustraliŽ juist tropisch warm en droog is. Snap je 'm nog? De kaartjes hieronder geven je een beeld van wat je kunt verwachten van het klimaat tijdens je reis in AustraliŽ. Je ziet de maximum temperaturen en de wolkjes geven aan dat regent. Hoe groter de wolk hoe natter het is.

 

AustraliŽ in de zomer

AustraliŽ in de herfst

De zomer in AustraliŽ (december - maart)

De herfst in AustraliŽ (maart - juni)

AustraliŽ in de winter

AustraliŽ in de lente

De winter in AustraliŽ (juni - september)

De lente in AustraliŽ (september - december)

 

 

 

De Australische seizoenen
Omdat AustraliŽ in het zuidelijk halfrond ligt zijn de zomers en winters tegengesteld aan die van ons.

  • Lente: september - november

  • Zomer: december - februari

  • Herfst: maart - mei

  • Winter: juni - augustus

Op TasmaniŽ, Canberra en bepaalde gedeelten van Victoria na zal het in AustraliŽ over het algemeen niet echt koud worden. In de meeste steden vriest het niet eens in de winter. Bijna alle tijden van het jaar zijn geschikt om in de zuidelijke helft van AustraliŽ te reizen. Hoe verder je naar het noorden gaat, hoe meer de seizoenen veranderen. Omdat dat gebied in het tropische moessongebied ligt zijn er daar eigenlijk maar twee seizoenen: het natte, hete weer tussen november en april (The Wet), en het droge, hete weer tussen mei en oktober (The Dry). In het natte seizoen regent het enorm veel en voelt alles vochtig aan, soms haalt de luchtvochtigheidsgraad zelfs de 100 %. Ook de nachten zijn in deze tijd van het jaar warm. Gedurende de andere helft van het jaar is het er wel uit te houden, vooral doordat de nachten wel aangenaam zijn. Bedenk wel dat dit de tijd is, waarin het in dit gebied wemelt van de toeristen: voor sommigen een reden om toch tijdens 'the Wet' naar het noorden te gaan. In het binnenland van AustraliŽ liggen de temperaturen altijd hoog en valt er vrijwel nooit regen. In de zomer komt de temperatuur er zelfs tot boven de 50įC. Zoals ook in andere woestijngebieden zijn de nachten er erg koud.

 

De zon


In heel AustraliŽ moet je oppassen voor de zon. Door het gat in de ozonlaag boven AustraliŽ is de zonkracht erg groot. In Nederland beschouwen we zonkrachtwaarden van 7 en 8 als hoog, maar in AustraliŽ bereikt de zonkracht vaak zelfs waarden van 14 of 15. Het is dan ook niet ondenkbaar dat je een vorm van huidkanker oploopt als je je niet beschermt tegen langdurige blootstelling aan de zon. Het is dus aan te raden een goede zonnebrandcrŤme (factor 20+), een hoed of pet en een zonnebril te gebruiken.

 

Gemiddelde temperatuur en neerslag


In dit tabelletje vind je gemiddelde temperaturen en neerslag voor de grotere plaatsen. Minima en maxima kunnen in sommige plaatsen behoorlijk verschillen, voornamelijk in de binnenlanden waar het 's nachts flink kan afkoelen. In Coober Pedy lopen temperatuurverschillen tussen dag en nacht soms wel op tot 40 Š 50 įC!
 

 

Temperatuur Januari

Temperatuur Juli

Neerslag Januari

Neerslag Juli

Adelaide

23,5 įC

11,5 įC

25 mm

60 mm

Alice Springs

28,5 įC

11 įC

40 mm

10 mm

Brisbane

25 įC

14,5 įC

170 mm

55 mm

Cairns

27 įC

22 įC

425 mm

25 mm

Canberra

20,5 įC

6 įC

45 mm

40 mm

Darwin

28,5 įC

25,5 įC

385 mm

0 mm

Hobart

17 įC

7,5 įC

45 mm

55 mm

Melbourne

20 įC

9,5 įC

45 mm

40 mm

Perth

23 įC

13 įC

5 mm

180 mm

Sydney

22 įC

12 įC

90 mm

110 mm

 

 

Natuur in Australie

 

Uniek...

 

Het Australische continent was al vroeg gescheiden van de andere werelddelen. Dat heeft ertoe geleid dat de natuur zich er heel anders ontwikkelde. Je vindt in AustraliŽ dan ook veel dieren en planten die nergens anders voorkomen. Bij de dieren kan je dan denken aan de grote verscheidenheid aan buideldieren (marsupials), waaronder de koala en de kangaroe. Ook qua bomen en planten zijn er unieke soorten te vinden. Daarnaast kent het landschap zelf vele uitersten.

 

De verschillende ecosystemen

In AustraliŽ komen een aantal duidelijk herkenbare ecosystemen voor:

 

Eucalyptus bos

Door heel AustraliŽ zijn eucalyptusbossen te vinden. Er zijn meer dan 600 verschillende eucalyptusbomen en door de verschillende klimaten zijn er dan ook verschillende soorten eucalyptusbossen, waarbij sommigen veel gemeen hebben met regenwouden, terwijl anderen open, droge bossen zijn. Dieren die je veelal in eucalyptusbossen tegenkomt zijn wallaby's en grijze kangaroes, eventueel een koala of een wombat en verder voornamelijk veel vogels (waaronder de Kookaburra) en kleine reptielen.

 

 

Tropisch regenwoud

De regenwouden kenmerken zich door de dichtheid. Alle leefplekken in deze bossen wordt benut door vele verschillende planten en dieren. De warme en vochtige omgeving herbergt vele schimmels, varens en palmen. Je vindt hier kleine buideldieren zoals possums, bandicoots en boomkangaroos. Daarnaast zijn er cassowary's, vele kikkers, pythons en felgekleurde vogels.

 

 

Subtropisch regenwoud

Dit regenwoud is jonger dan de tropische variant en bedekte eens grote delen van AustraliŽ. Het is te vinden in Zuid-Queensland, New South Wales en Victoria. Over het algemeen is het minder dicht begroeid en komen er andere planten voor. Voor beide varianten geldt dat er veel planten- en dierensoorten voorkomen die slechts in dat gebied voorkomen.

 

 

Weideland

Veelal afgewisseld met eucalyptusbossen heeft AustraliŽ langs de kustgebieden veel weidegrond. Veel grasland werd voor het vee aangelegd door de Engelsen. Vaak zijn het golvende landschappen met hier en daar een groepje bomen en enkele rotsformaties. Dit is met uitstek het gebied voor wallaby's en grijze kangaroes die er komen grazen. Je hebt dan ook een grote kans om ze hier rond te zien springen. Ook emu's komen er veel voor.

 

 

Woestijn

Kenmerkend voor het binnenland zijn de rode, geŽrodeerde landschappen. Grote gebieden zijn maar schaars begroeid met grassen, lage boompjes en een enkele witte Ghost Gum eucalyptus. Hier en daar zijn kloven met oases te vinden. In de woestijnen leven rode kangaroes, emu's, dingo's en rock wallaby's. Daarnaast zie je hier de grote leguanen, enkele slangen en bepaalde vogels, zoals lawaaiige papegaaien en grote adelaars.

 

 

Tropische wetlands

Een waar vogelparadijs vormen de wetlands in Noord AustraliŽ. Deze gebieden die enorme veranderingen ondergaan als gevolg van het natte en het droge seizoen bestaan uit moerassen, meertjes, eilanden en kleine stukken bos. Door het vochtige, warme klimaat groeien planten hier razendsnel. Het is een ideale leefplek voor krokodillen

 

 

Koraalrif

Rond AustraliŽ liggen vele koraal riffen, met als hoogtepunt het Great Barrier Reef, een waar wereldwonder. Het rif is ontstaan door kleine holtediertjes die kalksteen afzetten. Door verschillende soorten koraal en de begroeiing er van is dit ecosysteem uniek. Daar draagt ook de aanwezigheid van meer dan tweeduizend verschillende vissen, vierduizend soorten schaaldieren , haaien, roggen en schildpadden aan bij. In het rifgebied zijn vele koraaleilanden te vinden die tropisch begroeid zijn.

 

 

 

AustraliŽ kent vele unieke diersoorten. Opvallend onder de zoogdieren zijn vooral de vele buideldieren en de eierleggende zoogdieren! AustraliŽ heeft ook een grote verscheidenheid aan vogels, reptielen en (vervelende) spinnen.

 

 

Buideldieren

 

Vooral de buideldieren zijn bekend. Er zijn dan ook meer dan 170 verschillende soorten. De jongen van buideldieren worden geboren als ze nog niet volledig ontwikkeld zijn. Ze kruipen dan in de buidel van de moeder en ontwikkelen zich daar verder. Als ze sterk genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen komen ze tevoorschijn. Ik zal hier de belangrijkste soorten kort bespreken (in hun Australische namen):

 

 

Kangaroo

HŤt symbool van AustraliŽ, en dat is niet gek als je weet hoeveel van deze dieren er in het land rondlopen. Meer nog, dan toen de Europeanen kwamen, omdat door de aanleg van weilanden er een overvloed aan voedsel is. De Red Kkangaroo is de grootste van de familie. Deze kangaroe die vooral in het droge binnenland voorkomt kan meer dan 2 meter hoog worden! De Eastern Grey en de Western Grey Kangaroo zijn wat kleiner en komen het meeste voor, in grote delen van AustraliŽ.

 

 

Bandicoots & Bilbies

De donkerbruine bandicoots die vooral in oost- en westelijk AustraliŽ voorkomen en de lang-orige, lichtgekleurde bilby, die in de Northern Territory leeft zijn allebei kleine nachtdieren. De bilby wordt in zijn bestaan bedreigd: als reddings-campagne wordt hij gebruikt als paasbilby in plaats van een paashaas.

 

 

Koala's

De koala is voor de meesten een bekende. Alhoewel hij vaak koalabeer genoemd wordt is het geen familie van de beer, maar ook een buideldier. Koala's leven van de bladeren van bepaalde eucalyptusbomen. Ze slapen zo'n 18 uur per dag en de rest van de tijd eten ze. Ze komen voor langs de hele (zuid-)oostkust.

 

 

Numbats

De numbat is een mooi buideldiertje zonder buidel(!). Ze hebben het formaat van een grote rat en hun vacht heeft een mooie rood-/bruin-/grijzige kleur met strepen. Ze leven in zuidwestelijk AustraliŽ.

 

 

Possums

Deze wasbeerachtige diertjes zijn er in vele soorten en maten en komen werkelijk overal voor. In de stad leven ze in de parken en op daken ('roof rabbits') en daarbuiten zijn ze overal waar ze maar voedsel kunnen vinden (oppassen met kamperen). De Grey Possum komt het meest voor. Een kleine possum, de Sugar Glider lijkt een beetje op een eekhoorntje, en met de vliezen tussen zijn voor en achterpootjes kan hij makkelijk van de ene boom naar de andere zweven.

 

 

Quokka's

Nederlandse zeevaarders dachten in de 17e eeuw dat de quokka een rat was en noemden een eiland waar ze veel voorkwamen 'Rottnest'. Eigenlijk is dit nachtdier gewoon een mini-kangaroe. Ze komen alleen voor in het zuiden van Western Australia.

 

 

Quolls

Quolls zijn de Australische versie van de wilde kat. Ze zij ongeveer even groot, hebben een grijzige vacht en een spitse snuit. Deze buideldieren zijn erg felle rovers. Omdat het nachtdieren zijn is de kans dat je ze ziet erg klein.

 

 

Tasmanian Devil

De tasmanian devil is familie van de Quoll en is minstens zo agressief. Tasmanian devils zijn iets groter dan de quoll en zwart. Alhoewel je het niet zou zeggen van een dier van 60 cm lang kan hij hard grommen. Hij leeft voornamelijk van kleine zoogdieren en insecten.

 

 

Tree kangaroos

AustraliŽ kent twee soorten boomkangaroes. Ze komen alleen voor in Noord Queensland en zijn erg zeldzaam. Zoals de naam al zegt leven ze en vinden ze hun voedsel voornamelijk in de bomen.

 

 

Wallabies

Wallabies zijn kleine kangaroe-achtigen. Ze zijn ongeveer een meter hoog en zijn vaak wat dikker. De Red-necked-, de Swamp- en de Agile Wallaby komen veel voor, de verschillende soorten Rock Wallabies die wat kleiner zijn, zijn zeldzamer.

 

 

Wombats

Wombats zijn nergens mee te vergelijken. Ze lijken nog het meest op een kruising tussen een mol en een beer. Het zijn brede lompe, maar grappige beesten die tot 40 kg kunnen wegen. Ze komen vooral voor in bosrijke gebieden in zuidoostelijk AustraliŽ.

 

 

 

 

Eierleggende zoogdieren

 

De eierleggende zoogdieren (monotremen) is een tak binnen de zoogdieren die slechts twee soorten omvat. Wetenschappers aan er vanuit dat ze een doodlopende tak in de evolutie zijn.

 

Platypus

De platypus, of het vogelbekdier zoals wij hem kennen, is een klein diertje dat wel wat weg heeft van een otter met een beverstaart en een eendensnavel. Ze leven in beekjes en rivieren en bouwen holen in de oevers. Ze worden niet groter dan ca. 50 centimeter en komen voor in oostelijk AustraliŽ en TasmaniŽ

 

 

Echidna

Deze egelachtige leeft vooral van mieren en termieten. Bij gevaar graaft hij zich in, zodat alleen zijn stekels nog boven de grond uit komen. Ze kunnen leven in allerlei ecosystemen en worden zo'n 45 cm lang.

 

 

 

 

Overige zoogdieren

 

Oorspronkelijk kwamen in AustraliŽ geen 'gewone' zoogdieren voor, behalve enkele zeedieren. Met de komst van de Europeanen werden bewust en onbewust allerlei dieren ingevoerd, zoals muizen, ratten, konijnen, vossen, zwijnen, paarden, etc. Veel dieren werden oorspronkelijk voor de jacht ingevoerd. Vele hiervan leidden tot plagen en uitsterven van Australische dieren. Enkele zoogdieren die al langer in AustraliŽ voorkomen vind je hieronder.

 

Dingoes

De dingo is een wilde hond. Ze komen voor in het wit, lichtbruin en donkerbruin. Zuivere dingo's hebben vier witte sokken. In tegenstelling tot andere honden kunnen ze niet blaffen, maar huilen ze alleen. Veel boeren zijn niet blij met dingo's, maar pogingen om iets aan hun grote aantallen te doen werken nauwelijks.

 

 

Flying Foxes

Overal in AustraliŽ kom je ze tegen: vleermuizen. De meest voorkomende zijn de Grey Headed Flying Foxes. Dit zijn grote vleermuizen met een rood harig lichaam. Je ziet ze veel in parken, waar ze de hele dag in de bomen hangen en vaak veel lawaai maken.

 

 

 

 

Zeedieren

 

In de Australische kustwateren komen vele diersoorten voor. Duizenden vissoorten (met name rond de koraalriffen), haaien, zeeschildpadden, enzovoort.

 

Box Jellyfish

In de zomer zorgt deze reuzekwal er voor dat langs de hele kust van noordoostelijk AustraliŽ niet gezwommen kan worden. De 'stinger' zoals die genoemd wordt heeft tentakels van meters lang. Ze steken en kunnen dodelijk zijn.

 

 

Dugongs

Dugongs of zeekoeien komen langs de hele noordkust van AustraliŽ voor. Ze leven voornamelijk van algen en zeegrassen. Rond AustraliŽ leeft vermoedelijk zo'n 10% van de wereldpopulatie dugongs.

 

 

Haaien

Haaien zijn er rond AustraliŽ in alle soorten en maten. Van kleine rifhaaien rond de koraalriffen tot de levensgevaarlijke witte haai die vooral aan de zuidkust leeft. Gelukkig hebben de meeste populaire stranden haaiennetten. 

 

 

Walvissen

Verscheidene soorten walvissen trekken langs de kusten van AustraliŽ. Met name de Humpback Whale (bultrug) en de Southern Right Whale komen er voor. De humpback is een walvis van 15 tot 20 meter lang. De southern right whale is iets kleiner en is gelukkig weer terug, nadat hij bijna uitgestorven was door walvisvaart.

 

 

Schildpadden

Van de 7 verschillende soorten zeeschildpadden komen er 6 voor langs de kust van AustraliŽ.

 

 

 

 

Reptielen

 

AustraliŽ is een echt reptielenparadijs. Tientallen slangen, krokodillen, leguanen en varanen komen er voor. Voor de slangen moet je oppassen: vele zijn erg giftig en enkele bovendien erg agressief. Van de top tien van 's werelds gevaarlijkste slangen komen er 8 in AustraliŽ voor.

 

Krokodillen

In AustraliŽ komen twee soorten krokodillen voor: De kleine, vrijwel ongevaarlijke Freshwater Crocodile ('freshie') en de levensgevaarlijke Saltwater crocodile ('saltie'). De freshies komen zoals de naam al zegt in rivieren en beken voor. Ze worden op zijn grootst een meter of drie en zijn tegenover mensen niet echt gevaarlijk. De salties daarentegen komen in de zee voor en tot 100 km het binnenland in. Ze kunnen wel 7 meter lang zijn en, als ze de kans krijgen, vallen ze mensen aan!

 

 

Giftige slangen

De meest voorkomende gifslangen in AustraliŽ zijn de Blacksnakes en Brownsnakes die dodelijk, maar meestal niet agressief zijn. Wel agressief en ook erg giftig zijn King Brown Snakes (Mulgas), Taipans en Tiger Snakes. Andere gifslangen zijn onder andere Copperheads, Death Adders, enz. 

 

 

Pythons

AustraliŽ kent ook een grote verscheidenheid aan pythons, wurgslangen. Deze slangen die vooral voorkomen in regenwouden zijn in principe niet gevaarlijk voor mensen. De zwart-witte Carpet Python wordt zelfs door boeren in schuren gehouden tegen ongedierte!

 

 

Leguanen

In heel AustraliŽ vind je leguanen, variŽrend in lengte van 50 cm tot meer dan 2 meter. Soms zijn ze agressief en kunnen ze met hun scherpe klauwen hun vijanden flink bewerken. Vooral de Monitor en de vleesetende Perentie zijn enorme dieren.

 

 

Hagedissen

Er is een grote verscheidenheid aan kleine hagedisachtigen. Een opvallende verschijning is de oranje Frilled Neck Lizard, die bij gevaar zijn halsvel opzet.

 

 

 

 

Spinnen & insecten

 

Meer dan de helft van AustraliŽ's spinnensoorten is giftig. Ze zijn er in alle soorten en maten. Daarnaast zijn er vele vervelende insecten.

 

Funnel-web Spider

Dit is een van de gevaarlijkste spinnen ter wereld: erg giftig, agressief en veel voorkomend. Hij is inclusief poten een paar centimeter lang en kan met zijn sterke kaken met gemak door de vingernagel van een kind bijten.

 

 

Redback

De Redback is familie van de zwarte weduwe. Het is een kleine glimmend zwarte spin met een rood streepje op zijn rug. Ook zijn beet kan dodelijk zijn.

 

 

Vliegen en muggen

Alhoewel deze insecten misschien niet echt interessant zijn noem ik ze toch: in sommige gebieden komen ze in enorme aantallen voor. In de outback is een hoofdnet tegen de vliegen soms geen gek idee en in de tropische gebieden heb je in het natte seizoen zeker een mosquitorepellent nodig!

 

 

 

 

Ondoenlijk is het om hier het plantenleven uitgebreid te beschrijven, aangezien AustraliŽ onder andere alleen al 700 soorten Eucalyptusbomen, 650 soorten grassen en tientallen soorten palmen kent. Toch wil ik een aantal typische Australische bomen en planten noemen:

 

Acacias

Acacias zijn er in alle soorten en maten. 660 soorten om precies te zijn. In het begin van de lente geven ze het Australische landschap een prachtige gele kleur als ze bloeien.

 

 

Boab

De boab bomen lijken op de baobab bomen in zuidelijk Afrika. Ze hebben een enorm dikke, bolle stam met kleine takken bovenin. Ze komen alleen voor in Western Australia.

 

 

Eucalyptus

Eucalyptusbomen zijn een symbool voor AustraliŽ. 95% er van komt alleen in AustraliŽ voor. De Ghost-gum, met zijn witte stam en lichtgroene blad is een opvallende verschijning in de rode outback.

 

 

Ferns

Er zijn verschillende soorten varens, met name in de regenwouden. De King Fern is uitzonderlijk met zijn metershoge stam.

 

 

Palmbomen

Er zijn 40 palmsoorten in AustraliŽ, waarvan de grootste 30 meter hoog kan groeien.

 

 

Spinifex

Spinifex is een stugge naaldachtige grassoort die overleeft in woestijngebieden.

 

 

 

 

AustraliŽ Links

Aboriginal Verzamelgids
Adelaide 2 link Belgie (N)
Adelaide Vezamelgids (N+E)

Alle kranten van Australie en Nieuw Zeeland (E)
Australie 2 link Belgie (N)
Australie Backstump (N)
AustraliŽ

 

 

Nu (N)
AustraliŽ Start BegiŽ (N)
AustraliŽ Start Nu (N)
AustraliŽ Startnederland (N)
AustraliŽ Verzamelgids (N+E)
AustraliŽ Zappsite (N)

 


Australie.nl (N)
Backpacken AustraliŽ (N)
Backpacking AustraliŽ (N)
Brisbane 2 link Belgie (N)
Brisbane verzamelgids (E+N)
Fotoreportage AustraliŽ (N)
Foto's AustraliŽ (N)
Het weer in AustraliŽ (E)
Melbourne 2 link Belgie (N)
Melbourne Start BelgiŽ (N)
Melbourne Verzamelgids (E+N)
Nederlanders in AustraliŽ (N)

 


Perth 2 link Belgie (N)
Perth Verzamelgids (N+E)
Plaatsen in AustraliŽ (N+E)
Reisfotografie (N)
Reisverhalen AustraliŽ (N)
Reisverslag en Foto's (N+E)
Routeplanner AustraliŽ (E)
Startkabel AustraliŽ (N)
Startpagina Melbourne (N)
Startpagina Sydney (N)
Starttips OceaniŽ (E+N)
Stratenzoeker AustraliŽ (E)
Sydney 2 link Belgie (N)
Sydney Fotoreportage
Sydney Verzamelgids (E+N)
Telefoongids AustraliŽ (E)