Belgie

 

 

     

 

Bron: met dank aan info vakantielanden en ardennen-jouwpagina

 

De oppervlakte van BelgiŽ is maar liefst 32.547 vierkante kilometer. Het noorden grenst aan Nederland, het oosten aan Duitsland, het zuidoosten aan Luxemburg en het zuiden aan Frankrijk. De westkant grenst aan de Noordzee. Fijne zandstranden en volgebouwde dijken vormen daar een kustlijn van zeventig kilometer. De Schelde en de Maas zijn de twee belangrijkste rivieren. Grofweg kan het land in drie delen worden verdeeld: Laag-BelgiŽ, Midden-BelgiŽ en Hoog-BelgiŽ.


Laag-BelgiŽ bestaat uit polders langs de kust. De Leemstreken in Henegouwen, Haspengouw en Brabant en het plateau van Kempen behoren tot Midden-BelgiŽ. Hoog-BelgiŽ ligt ten zuiden van de Sambre en de Maas.


BelgiŽ telt in totaal tien provincies: Antwerpen, Henegouwen, Limburg, Luik, Luxemburg, Namen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en West-Vlaanderen. Luxemburg is qua oppervlakte de grootste provincie (4440 vierkante kilometer), Waals-Brabant de kleinste (1091 vierkante kilometer). Het oorspronkelijke duinlandschap is bewaard gebleven in twee grote natuurgebieden:

 

het Zwin en de Westhoek. In de provincies West- en Oost-Vlaanderen, ten zuiden van Brugge, ligt het Houtland. In dit gebied stonden vroeger veel bossen. Een deel daarvan is bewaard gebleven. Het andere deel is in gebruik als weide en akkerland. BelgiŽ kent veel streken en gebieden met verschillende karakteristieken, zoals het land van Waas, de Rupelstreek, de Vlaamse bergen en Ardennen, Payottenland, het Maasdal en de Kempen. Het land van Waas is een agrarische streek in het noordoosten van Vlaanderen met bolvormige velden en akkers. De bergtoppen in de Vlaamse bergen zijn eigenlijk getuigenheuvels . Het hoogste punt van dit gebied is de Kemmelberg met een hoogte van 159 meter.
Flora en fauna


Het belangrijkste bos van BelgiŽ wordt beheerd door de staat en heet ForÍt de Soignes. Een gedeelte van het bos wordt bewoond door boskatten, herten, fazanten en ťťn van de grootse Europese populaties sperwers. In de nationale plantentuin van BelgiŽ, ten noorden van Brussel, bevindt zich ťťn van de grootste plantencollecties van Europa. Je kunt er voornamelijk Afrikaanse en Belgische plantensoorten bezichtigen. Ten noorden van Antwerpen, bij de grens met Nederland, bevindt zich het Kalmthoutse Heide reservaat. Verschillende vogel- en vleermuizensoorten verblijven in dit reservaat. In het Zwin reservaat bevinden zich meerdere vogelsoorten en uitzonderlijke flora zoals glasswort en seablite.

 

 

Staat en economie


BelgiŽ is een constitutionele monarchie. De koning heerst zonder te regeren, maar toch is zijn rol van essentieel belang. Zijn voornaamste taken zijn het benoemen van een formateur zodra de verkiezingen zijn afgelopen, het ontmoeten van belangrijke personen en het ondertekenen van wetten. Nadat Koning Boudewijn in 1993 overleed, legde de huidige koning Albert II zijn eed af. Hij is daarmee de zesde koning van BelgiŽ sinds 1831.Import en export


Van oudsher worden de grondstoffen en producten voor de binnenlandse markt en exportproductie ingevoerd. Het grootste gedeelte van de inkomsten haalt BelgiŽ uit de handel die zij drijft met haar buurlanden. Per jaar worden er miljoenen tonnen aan goederen naar Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en ItaliŽ verscheept.

 

 

Landbouw en industrie


Slechts drie procent van de bevolking is werkzaam in de landbouw. De voornaamste gewassen zijn tarwe, aardappelen en suikerbieten. De veeteelt bestaat voornamelijk uit runderen en varkens. Voor de export worden er tomaten en witlof verbouwd. Vroeger was de landbouw een belangrijke inkomstenbron, maar tegenwoordig viert de commerciŽle sector hoogtij. De grootste industrieŽn zijn de voedsel-, machine-, elektronische goederen-, chemicaliŽn en textielindustrie. De bedrijvigheid in Brussel is bepalend voor maar liefst vijftien procent van de Belgische economie. Mede dankzij de vestiging van de voornaamste EU-kantoren is de hoofdstad zeer aantrekkelijk voor het bedrijfsleven. Ook langs de kustlijn wordt goed zaken gedaan, omdat daar zestig procent van de toeristen verblijft.

 Bevolking


Hoewel we dezelfde vlag hebben en als ťťn man achter onze Rode Duivels staan, kan niet worden ontkend dat BelgiŽ de voorbije decennia zeer sterk geŽvolueerd is om tegemoet te komen aan het verlangen naar grotere zelfstandigheid van zijn verschillende bevolkingsgroepen. Van een gecentraliseerde eenheidsstaat is BelgiŽ opgeschoven naar een federaal georganiseerd land.

 

In BelgiŽ wonen drie gemeenschappen. De Vlamingen in het noorden van het land spreken Nederlands en zijn de grootste bevolkingsgroep. Daarna komen de Walen in het zuiden die Frans spreken. Brussel is officieel een tweetalig gewest maar de meerderheid van de bevolking is er Franstalig. In het oosten ten slotte is er nog de kleine Duitstalige gemeenschap.

Deze ingewikkelde toestand maakt het moeilijk om de eigenheid van de Belgische bevolking precies te omschrijven. Toch is er een aantal eigenschappen die we Belgisch kunnen noemen in de zin dat we ze bij de meeste Belgen aantreffen.

 

Zo zijn de Belgen doorgaans bescheiden en gematigd. Er wordt ook gezegd dat ze gastvrij zijn en gulle levensgenieters. Het grote aantal cafťs en restaurants lijkt dat te bevestigen. Desondanks gaan ze door voor harde werkers. De productiviteit van de Belgische werknemers is een van de hoogste ter wereld.

 

De Belgen staan er ook om bekend dat ze "een baksteen in hun maag hebben". Ze investeren aanzienlijke bedragen in hun woning en aangezien de bouwgronden alsmaar schaarser worden (de bevolkingsdichtheid bedraagt 315 inwoners/km≤), beleeft de renovatiesector gouden tijden.

Hoewel het aantal huwelijken blijft dalen, is het gezin nog steeds een van de hoekstenen van de Belgische samenleving. Dat neemt niet weg dat de gezinsgrootte afneemt, een verschijnsel dat zich ook in andere landen van de Europese Unie voordoet. De vruchtbaarheidsgraad ligt momenteel op 1,56 kinderen per vrouw. BelgiŽ wordt daardoor geconfronteerd met een verouderende bevolking : 15% is ouder dan 65 jaar. De levensverwachting ligt momenteel op 75 jaar voor de mannen en 81 jaar voor de vrouwen.

De Belgen hebben ook dezelfde Grondwet waarin onder meer de kiesplicht en de vrijheid van godsdienst staan ingeschreven. Op het gebied van onderwijs is de schoolplicht eveneens bij wet geregeld. Kinderen moeten gedurende een periode van 12 jaar, tussen hun 6de en 18de jaar, naar school gaan.

 

De Belgische samenleving is gebaseerd op solidariteit. Ondanks de verouderende bevolking functioneert het systeem van sociale zekerheid perfect. Kinderbijslagen, pensioenen, ziekteverzekering, werkloosheidsuitkeringen en betaalde vakantie worden uitgekeerd aan al wie er recht op heeft. De kwaliteit van de gezondheidszorg behoort tot de beste ter wereld en volgens een enquÍte vindt bijna 80% van de Belgen dat ze in zeer goede gezondheid verkeren. Wat de levensstandaard betreft zijn er ongelijkheden tussen de inwoners van de verschillende gewesten, maar in het algemeen is BelgiŽ ook hier op wereldschaal bij de eersten.

 

Ten slotte dient ook opgemerkt dat BelgiŽ, dat door verschillende taalgrenzen doorkruist wordt en waar de sociaal-economische realiteit en het identiteitsgevoel van gewest tot gewest verschillend zijn, de conflicten die door deze verschillen soms rijzen altijd vreedzaam heeft opgelost. Dit is het befaamde 'Belgische compromis'.Cultuur


Mede dankzij de hoge cultuurdiversiteit zijn bijna alle kunstscholen in BelgiŽ vertegenwoordigd. Een aantal stromingen zoals de Keltische en Spaanse kenden in BelgiŽ hun hoogtepunt. In de 20e eeuw ontstond de architectuurstroming Art Nouveau. Deze stijl verspreidde zich over heel Europa. Veel gebouwen in BelgiŽ, zoals de universitaire bibliotheek in Gent (de Boekentoren), zijn in deze stijl ontworpen. Een aantal bekende Belgen zijn: Jacques Brel, Hugo Claus, Peter-Paul Rubens, Harry Dickson, Guust Flater, Kuifje, Zap Mamma, Raymond van het Groenewoud, Clouseau en The Radio's.

BelgiŽ kent een aantal omgangsvormen die niet veel afwijken van de Nederlandse. Zo mag er in openbare gebouwen niet gerookt worden. De bediening in cafťs en restaurants is bij de prijs inbegrepen, een fooi is dus niet noodzakelijk. In de bioscoop of in het theater worden de programma's aangeboden door een gastdame of -heer. Het is gebruikelijk dat hij of zij zo'n twintig frank krijgt. Zowel de Fransen als de Walen worden graag aangesproken met u. Tutoyeren vindt men in het algemeen onbeleefd.

 


 


Eten


In Vlaanderen bestaat een gemiddeld ontbijt uit boterhammen belegd met boerenhesp en boter. Ook wordt er kop of hoofdvlak gegeten: mals vlees uit een varkenskop, gestoofd met laurier, kruidnagel, zout, peper en ui. Soep is zeer geliefd bij de Belgische bevolking, vooral aan het begin van de middag. Een ander belangrijk deel van de dagelijkse maaltijd is de aardappel - gekookt danwel gefrituurd, gestampt of gestoofd. Een specialiteit is de friet geserveerd met mosselen, karbonade of hutspot.

 

 

Restaurants


In BelgiŽ bevinden zich enorm veel restaurants. Belgen eten en drinken graag en doen dat vooral buitenshuis. Er is voor elk wat wils: van eetcafť tot viersterrenrestaurant. In toeristische plaatsen worden op alle momenten van de dag warme maaltijden geserveerd. Een menu kost ongeveer tussen de 8 en 15 euro. Een middagmaaltijd kost tussen de 7 en 10 euro en een diner in een chiquer restaurant kost gemiddeld 30 euro. Een luxueus restaurant kan in een aantal gevallen ook best omschreven worden als goedkoop en andersom.

 

 

 

Vervoer

 

Het openbaar vervoer in BelgiŽ is erg goed geregeld. Er zijn busdiensten die de plaatsen buiten de grote steden met elkaar verbinden, maar ook de treinen hebben een uitstekende dienstregeling. Bij de plaatselijke toeristenbureau's kun je de dienstregelingen opvragen. Op elk station is er de mogelijkheid om spullen in een kluisje op te slaan. Mocht je bijvoorbeeld zin hebben om de omgeving met de fiets te gaan verkennen, dan kun je op het station een fiets huren. Het is alleen niet erg handig om tijdens de spitsuren te gaan reizen. De tien miljoen Belgen wonen samen op een oppervlakte van 30.500 km2. De bevolkingsdichtheid is een van de hoogste ter wereld. In de spits is 90% van de werkende mensen zich van en naar huis aan het verplaatsen. Dit dagelijks terugkerend ritueel zorgt ervoor dat de stations uitpuilen en op de wegen rondom de steden steevast files staan.

 


 

 

Taal


BelgiŽ kent twee talen, namelijk het Frans en het Vlaams. De Frans sprekende Belgen wonen in het zuiden (WalloniŽ), de Vlaams sprekenden in het noorden (Vlaanderen). Het Vlaams vertoont veel overeenkomsten met het Nederlands. In Vlaanderen zul je als Nederlands sprekende weinig problemen ondervinden als je je verstaanbaar wilt maken. In het uiterste oosten van de Ardennen ligt een kleine regio waar de bevolking Duits spreekt. De steden Brugge en Antwerpen zijn Vlaams, maar Brussel is tweetalig. De meeste inwoners van Brussel, ongeveer 85 procent, spreekt Frans (en dat terwijl de stad gelegen is in Vlaanderen). Toeristen in Brussel die geen Frans spreken kunnen zich verstaanbaar maken in het Engels. Ook elders in het land is de tweetaligheid hoor- en zichtbaar. Sommige steden hebben zowel een Vlaamse als Franse naam. Voorbeelden zijn Gand - Gent, Bruxelles - Brussel, Anvers - Antwerpen, LiŤge - Luik, Meuse - Maas, Bruges - Brugge en Malines - Mechelen.

 

 

Vlaamse Regio's

Zin in een vakantie in het groen? Ontdek dan de Vlaamse Regio's: zestien heel verschillende streken met typische landschappen, cultuur en gastronomie. Wandel door de weide, vlakke polders in het Brugse Ommeland, fiets door glooiende boomgaarden in Haspengouw, kuier door landelijke dorpjes in de Westhoek, bezoek pittoreske stadjes als Oudenaarde, Lier en Zoutleeuw en geniet van heerlijke streekgerechten. Variatie troef tijdens een weekendje Vlaanderen!

 

 

Kastelen en burchten

 

 

Kasteel en tuinen van Fryer
Kasteel van Beloeil
Kasteel van FarniŤres
Kasteel van FarniŤres
Kasteel van Lavaux-Saint-Anne
Kasteel van Modave
Kasteel van VÍves (Celles)
Kasteen van Jannee
Kastelen en burchten (lijst)
Kastelen van BelgiŽ (lijst)

 


 


Wild- en dierenparken


Parc Animalier de "La Reid"
Wildpark La Roche
Wildpark Monde Sauvage
Zoo d'Amnťville

 


Toeristische diensten

 
Attractions et Tourisme
Belgie Toerisme.net
BelgÔe-Toerisme
Florenville, Pays de la Semois
La Roche Toerisme
Maison de Tourisme d'Ourthe-Am
Maison du Tourisme des Thermes
Maison du Tourisme Pays Herve
Toeristische attracties BelgiŽ
Wallonie-toerisme

 


 

 

De mooiste bezienswaardigheden

uit de Belgische Ardennen.

Abdij O.L.V. van Orval
Abdij Saint-Gťrard de Brogne
Abdij van Floreffe
Abdij van Maredsous
Abdij van Stavelot
Abdij van Villers
Abdijen, ruÔnes, kerken

 Aquarium van Luik
Archeoscoop van Pays de Salm
Archťoscope Godfried van...
Attractiepark Reine Fabiola
Baseliek van Saint-Hubert
Bezienswaardigheden
Bijenstallen aan de Maas

 

 

Bezichtingen


Euro Space Center
Evenementenkalender
Fort van Lantin - Route
Gallo-Romeins Malagne
Gambrinus Drivers Museum
Gravenkasteel Rochefort
Houtopia, de kinderwereld
Huis van Landelijk leven en ..
Huis van Pataphonie
Klokken- en Carillonmuseum
Koolmijn Blegny-Mine

 

 

De mooiste grotten

van BelgiŽ

 Grot La Merveilleuse
Grot Scladina
Grotten in BelgiŽ
Grotten Lorette
Grotten van Han
Grotten van Hotton
Grotten van Neptunus
Grotten van Rochefort
Prehistosite de Ramioul
Remouchamps
Remouchamps(2)

 


 


Musea

en andere bezienswaardigheden

 

Musea van Fourneau St-Michel
Musee des Francs et la Famenne
Musťe du Malgrť-Tout
Museum "Le Petit Chapitre"
Museum De Groesbeeck de Croix
Museum voor Oude Kunsten
Mysterieuze ontdekkingen
Nationaal museum van papier

 

 

Natuurparkencentrum Botrange
Paardenmelkerij
Paradisio
Parc animalier
Park "Chlorophylle" (Dochamps)
Parken en tuinen Dinant
Pottenbakkerijmuseum
Prehistosite van Ramioul
Provinciaal Domein Wťgimont
Puzzleplanet (Trois-Ponts)
Spitfire museum

 

 

 

Recreatie


Recreatiepark Mont Mosan
Rondvaarten Maas
Rondvaarten Maas(2)
Ruimte Arthur Masson
RuÔnes van Montaigle
RuÔnes van Poilvache
Semois-Tourisme
Slakkenkwekerij Warnant
Spelonken in de Kloof
Struisvogelkwekerij Sorinnes
Telecoo
Toeristisch treintje Rochefort
Touristisch treintje
Treintje Ciney-Spontin
Tuinen van Annevoie

 Legendes en sages

Fantasie of werkelijkheid?

 

't Ros Beiaard
De grote jacht
Het spook van la Roche
Legendes van Bouillon
 

 

 

BelgiŽ

is het bierland bij uitstek

 2link.be
616 bieren met links
Belgisch bier boek
Belgische bieren
Belgische bieren 2
Belgische bierviltjes
Belgischebieren.nl
Bierenvereninging
Bierkaart
Bierlijst
Bierlinks
Bierpagina
Bierproeflokaal
Bierrecepten

 

 

 

Brouwerijen

 

Citadel van Dinant
De bronnen van Spontin
De Flamiche van Dinant
De gids Colvert
De Hoeve van Chertin

 

 

Dinant met de zijn bekende citadel

en Dinantse koeken

 

 

Ansiaux Boot "Le CopŤre"
Boerderijverblijven
Bungalowparken
Camping de Durnal
Camping Domaine le Cheslť
Campings
Casino
Citadel van Dinant
Cultureel Centrum
Dinant-Tourisme
Dinantse koeken
Evenementenkalender
Gastenkamers
Groepslogementen
Grot La Merveilleuse
Grot van Dinant

 


Hotel Moulin de Boiron
Hotels
Kayaks Jaunes Libert
Landelijke verblijven
Les Kayaks Bleus
Lessekayaks
Restaurants
Rondvaarten op de Maas
Vakantiebungalow
Vakantiebungalows
Vakantiewoningen

 

 

 

 

Belgie Algemeen

 

 

BelgiŽ (Frans: Belgique; Duits: Belgien; Engels: Belgium) is een federale constitutionele monarchie in Noordwest-Europa. De totale oppervlakte van BelgiŽ is 30.518 km2 en de hoofdstad is Brussel (Frans: Bruxelles). Tot BelgiŽ behoren ca. 30 in de Nederlandse provincie Noord-Brabant gelegen kleine gebieden of exclaves die samen de gemeente Baarle-Hertog vormen. BelgiŽ is iets kleiner dan Nederland (0,9% x Nederland).
BelgiŽ grenst in het westen aan de Noordzee (kustlijn: 66 km), in het noorden aan Nederland (450 km), in het oosten aan Duitsland (167 km) en het Groothertogdom Luxemburg (148 km), en in het zuiden aan Frankrijk (620 km).

Het Waals Gewest (Frans: Rťgion Wallone) is een deelstaat van BelgiŽ met als hoofdstad Namen (Frans: Namur). Het gewest omvat het grondgebied van de provincies Waals-Brabant, Namen, Luxemburg, Henegouwen en Luik. De totale oppervlakte van het Waals Gewest bedraagt 16.844 km2 en het aantal inwoners ca. 3.315.000. Het gewest heeft een eigen "Waals parlement" en een eigen regering die zetelt in de gewestelijke hoofdstad Namen.


De zeven ministers worden gekozen door het Waals parlement. Uit de regering komt de voorzitter, de minister-president. De regering oefent macht uit middels besluiten en is verantwoording schuldig aan het parlement. De besluiten worden in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt.

Het Vlaams Gewest is de andere deelstaat van BelgiŽ met als hoofdstad Brussel. Het gewest omvat het grondgebied van de provincies Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant. De totale oppervlakte van het Vlaams Gewest bedraagt 13.522 km2 en het aantal inwoners bedraagt ca. 5.900.000. Het Vlaams parlement is de wetgevende assemblťe voor zowel gewest- als gemeenschapsaangelegenheden en de Vlaamse regering oefent de uitvoerende macht uit.


De regering is gevestigd te Brussel en telt maximaal elf ministers. Ze wordt gekozen door het Vlaams parlement De regering kiest uit haar leden een voorzitter, de minister-president. De regering oefent de uitvoerende macht uit door middel van besluiten en is als college en ieder van haar leden individueel verantwoording verschuldigd aan het parlement. De besluiten worden in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt.

 

 

Landschap


 Geografisch kan BelgiŽ onderverdeeld worden in drie streken: Laag-BelgiŽ (tot 100 meter hoogte), Midden-BelgiŽ (van 100 tot 200 meter hoogte) en Hoog-BelgiŽ (van 200 meter tot meer dan 500 meter hoogte).

Laag-BelgiŽ begint in het westen met de kust, een strook van zee, zandstrand en duinen, die zich in en rechte lijn over een afstand van ca. 65 kilometer uitstrekt. Achter de kust liggen de polders, een vlak en zeer vruchtbaar land dat is drooggelegd en door sluizen tegen de sterke getijdenwerking wordt beschermd.
Tussen de westelijke polders en de rivieren de Leie en de Schelde ligt de Vlaamse laagvlakte, een zandstreek met hier en daar wat heuvels. Naar het oosten toe liggen de Kempen, een landschap met vooral dennenbossen, weiland en maÔsvelden.

Midden-BelgiŽ ligt achter de Vlaamse laagvlakte en de Kempen en stijgt geleidelijk tot de Samber- en Maasvalleien. Deze lage leemplateaus vormen de vruchtbaarste grond van BelgiŽ. Brabant is sterk verstedelijkt, maar het ZoniŽnwoud is nog een restant van het vroegere Kolenwoud, dat zich in de Romeinse tijd over een groot deel van het land uitstrekte.
Midden-BelgiŽ omvat verder in het westen Henegouwen en in het oosten Haspengouw. Ook dit zijn vruchtbare streken met uitgestrekte akkers en weilanden. 

Hoog-BelgiŽ is dunbevolkt en hier vindt men de meeste bossen, te beginnen ten zuiden van de Samber en de Maas met het Condroz-plateau. Deze vruchtbare streek is vooral bekend als toeristische trekpleister met de valleien van de Maas en de Ourthe en de vele monumenten. Tussen de Vesder en de Maas ligt het land van Herve, dat vanwege de rijke, vochtige kleigrond bij uitstek geschikt is voor weilanden en dus voor veeteelt. Ten zuiden van de Condroz ligt de Fagne- en de Famennestreek; niet zo geschikt voor landbouw, maar meer bekend vanwege de vele grotten. Ten zuiden daarvan liggen de Ardennen, een zeer bosrijk gebied met natuurlijke berkenbossen en aangeplante sparrenbossen, afgewisseld met plateaus en diepe valleien. Sparren doen het hier goed vanwege de zure grond. Hier ligt ook het hoogste punt van BelgiŽ: het Signaal van Botrange met 694 meter. Het meest zuidelijke deel van BelgiŽ is Belgisch Lotharingen met een milder klimaat dan elders in het land en een zogenaamd cuestalandschap; steile randen die ontstaan zijn door de afwisseling van harde en zachte lagen. Hier zijn op de zuidflanken van de heuvels zelfs wijngaarden aangelegd.

 

 

Klimaat

De Ardennen vormen klimatologisch gezien niet ťťn homogeen gebied, maar er zijn wel gemeenschappelijke kenmerken. Het grootste deel van het massief heeft net als de rest van BelgiŽ een gematigd zeeklimaat, maar het is er door het hoogteverschil wel kouder. De sneeuw en vorst duiken er vroeger op dan in de rest van BelgiŽ en blijven er ook langer aanwezig.

Waar in de rest van het land gemiddeld veertien vriesdagen worden geregistreerd, daar bedraagt het gemiddelde aantal vriesdagen in de hoogste delen van de Ardennen vierenveertig. In de landbouw moet men er rekening mee houden dat de periode waarin kan worden gewerkt, zes weken korter is dan de rest van BelgiŽ. Op de Signal de Botrange (694 meter) is de gemiddelde jaartemperatuur 9,8 ļC en in Werbomont (640 meter) 11,3 ļC, terwijl in De Bilt (2 meter) 13,6 ļC en in Ukkel (100 meter) 13,8 ļC wordt gemeten. De temperatuurverschillen tussen deze plaatsen blijven het hele jaar door min of meer constant.

De Ardennen behoren tot de natste gebieden van Europa. Gemiddeld 200 dagen per jaar valt er op de Hoge Venen sneeuw of regen, wat neerkomt op een neerslag van ongeveer 1500 mm per vierkante meter per jaar (ter vergelijking: in De Bilt valt 765 mm; in Ukkel 855 mm). De meeste neerslag valt in de maand december.

Nederland en het westen van BelgiŽ kennen per jaar amper 5 ŗ 10 dagen met sneeuwval; op de Hoge Venen sneeuwt het gemiddeld maar liefst 80 dagen. Als het in de winter miezert in Brussel, ligt op de Botrange vaak al een dik pak sneeuw. In dat veengebied worden per jaar gemiddeld ook nog eens 195 mistdagen geregistreerd. Toch schijnt de zon er niet zo veel minder dan in De Bilt en Brussel.

Ook binnen de Ardennen bestaan zoals gezegd duidelijke klimaatverschillen. Aan de noord- en oostzijde van het Ardens Plateau gaat het gematigde zeeklimaat bijvoorbeeld geleidelijk over in een meer continentaal klimaat met lange strenge winters en warme zomers. In de winter is het daar een paar graden kouder, de zomers zijn er warmer. In dat gebied valt ook veel minder neerslag. Terwijl de Hoge Venen in de winter nog werkelijk Siberisch aandoen, kan het in het drogere Pays de Gaume ten zuiden van de Semois dan nog heel mild zijn. Ook binnen eenzelfde gemeente kunnen de temperaturen behoorlijk uiteenlopen, al naar gelang men zich op een helling of in een dal bevindt of bij een (verkoelend) bos. 

Knokke-Heist!

De kust van Belgie

 

 

  

Flaneren op de 8 km lange zeedijk, een zonnebad nemen op het brede zandstrand, kuieren in de exclusieve shoppingboulevards, de polders ontdekken langs rustige fiets- en wandelwegen, gastronomisch genieten met zicht op zee, verrast worden door een aparte tentoonstelling, meegesleept worden door de bruisende animatie, Ö

 

U MERKT HET, KNOKKE-HEIST HEEFT NET WAT U ZOEKT...

Wij maken uw vakantie onvergetelijk!

 

Voor al uw vragen hebben wij een gepast antwoord klaar. Een kort overzicht van wat u van ons mag verwachten : logies- en streekinformatie, fiets- en wandelroutes, leuke souvenirs, reservatie van hotelkamers, dagarrangementen, congressen Ö

Ons infokantoor op Zeedijk-Knokke 660 Ė B 8300 Knokke-Heist is iedere dag open van 8.30 tot 12 en van 13.30 u. tot 17.30 ur.

Natuurlijk kunt u ons ook altijd telefonisch 050 630380, per fax 050 630390 of per e-mail :
Toerisme@knokke-heist.be bereiken.

 

 

 

Webwijzer

 • Hoe te bereiken?
  Welke routes (te land, ter zee en in de lucht) neem ik om Knokke-Heist snel te bereiken?

 • Logies :
  Waar breng ik de nacht door in Knokke-Heist? (hotels, verhuur/verkoop, camping, seminaries..)

 • Waarheen/Vrije Tijd :
  Wat valt er in Knokke-Heist te beleven? (activiteiten, vast aanbod, verenigingen, nieuws over natuur/strand, kunst/cultuur, sport, jeugd, shopping, gastronomie)

 • Mobiliteit:
  Over welke vervoermiddelen kan ik gebruik maken om Knokke-Heist te verkennen?

 • Praktische informatie:
  Noodnummers, wegwijs, e-mailadressen, nuttige linksÖ

 

 

 • Zee en strand : 12 km fijnkorrelige zandstranden, 5 badplaatsen

 • Het ZWIN (150 ha), uniek natuurreservaat, schorregebied, broedplaats voor zeldzame volgels

 • Vlindertuin : 400 exotische rondfladderende vlinders

 • Polders (3.500 ha), met uitgestippelde wandel- en fietsroutes

 • Uitgestrekt duinengebied

Zoals u ziet heeft Knokke-Heist een uitgebreid aanbod voor elke natuurliefhebber.