Najib Amhali

 Najib Amhali (4 april 1971, Nador, Marokko) is een Nederlandse cabaretier die is opgegroeid in Krommenie. Hij won in 1993 de Pall Mall Export Prijs met de Comedytrain.

"Als Marokkaan kom ik graag bij de mensen thuis". Zo opent Najib Amhali in 1998 het Leids cabaretfestival, waar hij zowel de publieks- als de juryprijs wint. Hij krijgt al snel de bijnaam De Marokkaan uit de Jordaan.

In 1999 speelt hij naast Hans Teeuwen en Kim van Kooten mee in de film Jezus is een Palestijn. In 2002 speelt hij in de serie Najib en Julia (regie: Theo van Gogh). In 2004 heeft hij een rol in de film Shouf Shouf Habibi!.

Verder heeft hij enkele cabaretshows gemaakt zoals Freefight, Veni Vidi Vici, Vol is Vol en Most wanted. In 2007 is zijn nieuwste show te zien: Zorg dat je erbij komt.

In mei 2006 heeft Amhali een televisieserie als aanloop naar het WK. De serie heet Najib Loopt Warm. Daarin behandelt hij samen met zijn sidekick Mimoun voetbalzaken die met het Nederlands elftal te maken hebben en probeert hij geld in te zamelen voor een goed doel.

Eind januari 2007 verklaarde de Assoena-moskee in Amsterdam dat Amhali een afvallige moslim is, omdat hij cabaret maakt


Officiele website van Najib AmhaliDe Vliegende Panters

 Het trio De Vliegende Panters is een theatergezelschap. Het bestaat uit Rutger de Bekker, (Veldhoven, 22 januari 1972), Diederik Ebbinge, (Enschede, 1969) en Remko Vrijdag, (Waalre, 1972). Ze hebben samen op de Kleinkunstacademie gezeten, alwaar zij de groep oprichtten.

Toen zij in 1995 van school kwamen begonnen zij te touren met hun eerste avondvullende show Sex. Na dit grote succes kwamen zij met Hype. Ook dit was een groot succes en zij traden er maar liefst 270 keer mee op. Vervolgens maakten zij de 9-delige TV-serie Daar Vliegende Panters voor de VARA. Het daaruit voortkomende nummer 'Houdoe' (onder de artiestennaam De Kassameisjes) scoorde hoog in de hitlijsten. In de zomer van 2005 maakten de vliegende panters hun comeback in de top 40 met het nummer 'Houdios'.

Nadat zij in 2002 en 2003 door Nederland trokken met de show De Grote Drie, traden zij op bevrijdingsdag 2004 bij diverse festivals in Nederland op.

In 2006 ging hun vierde theaterprogramma van start met de voorstelling Ebbinge, Vrijdag en De Bekker.

Van de shows Sex en Hype verschenen alle teksten gebundeld in boekvorm. Ook van de De Grote Drie zijn de teksten in boekvorm uitgegeven.

TV-Serie: Daar Vliegende Panters
In opdracht van de VARA hebben de Vliegende Panters twee satirische televisieseries gemaakt. Iedere serie bestaat uit negen afleveringen. Hierin werkten zij typetjes uit hun theatershows verder uit maar kwamen daarnaast met nieuwe personages. De eerste serie van 9 afleveringen (daar Vliegende Panters I) werd uitgezonden in het seizoen 2001-2002, de tweede serie (Daar Vliegende Panters II) werd uitgezonden op in het seizoen 2005-2006. De beide series zijn ook op DVD verschenen.
 

Officiele website van De Vliegende Panters
Howard Komproe

 Howard Komproe (Den Haag, 6 oktober 1971) is een Nederlandse stand-up comedian en stemacteur van Surinaamse afkomst.

Hij bezocht de Toneelschool in Utrecht, maar het optreden op feesten en clubs als stand-upcomedian beviel hem zo goed dat hij besloot daar serieus werk van te maken. Hij maakte onderdeel uit van de groep Comedytrain.

Komproe had een hoofdrol in de jongerenserie Westzijde Posse bij Veronica, een eigen radioshow op Talkradio en een talkshow voor de KRO. Verder deed en doet hij veel presentatorwerk, onder meer op festivals als Lowlands, Pinkpop, North Sea Jazz en de Uitmarkt. Tevens doet hij de stem van de Surinaamse blauwe robot-aap Gibson in de Jetix-animatieserie Super Robot Monkey Team Hyperforce Go!

Vanaf 2005 speelt Howard zijn nieuwe soloprogramma genaamd Ambidexter.

Hij is ook het gezicht van reclamespotjes voor de Postbank.

Donderdag 8 maart 2007 is Howard gearresteerd voor mishandeling van zijn vriendin. Howard en zijn vriendin zijn na een woordenwisseling in de kleedkamer van het theater naar buiten gegaan, waarna in een steeg een handgemeen ontstond. Een getuige zag dit en belde de politie. Ondanks het verzoek van de twee betrokkenen om de politie er niet bij te halen, zijn de cabaretier en zijn vriendin meegenomen naar het plaatselijke politiebureau[1]. Zijn impresariaat KIK Production deelde later mij dat Komproe als gevolg van de affaire zijn tournee voor dat seizoen stopzette.
 

Officiele website van Howard Komproe
Herman Finkers

 Hermenegildus Felix Victor Maria (Herman) Finkers (Almelo, 9 december 1954) is een Nederlands cabaretier uit Twente die bekend staat om zijn droogkomische stijl. Van 2000 tot april 2007 heeft hij geen voorstellingen gegeven wegens gezondheidsproblemen. Op 14 april 2007 trad hij voor het eerst weer op in Hardenberg.

Cabaretcarrière
Finkers doorliep in zijn geboorteplaats Almelo de hbs. Zijn cabaretcarrière startte op ongebruikelijke wijze toen hij zijn stotteren tot handelsmerk verhief. Zijn eerste programma heette Op Zwart Zangzaad, genoemd naar de Groningse studentenhumorvereniging waarvan zijn broer Wilfried oprichter en voorzitter was.

In 1979 won hij de tweede prijs op het Delftse Cameretten festival alsmede de publieksprijs en persoonlijkheidsprijs. Tot het einde van de jaren 90 volgde het ene programma na het andere met veel succes, eerst vooral in het noorden en oosten van het land, maar later in het hele land. Vanaf 1987 werd hij bijgestaan door zijn broer Wilfried die meehielp met het bedenken van materiaal en veel werkzaamheden achter de schermen deed. Ook had Wilfried zelf een kleine rol in de voorstellingen, steevast als een stuntelige schlemiel.

In 2000 stopte Herman voorlopig als cabaretier omdat, zoals hij zelf zei, "de pruimen op waren". De nieuwsgierigheid was weg en de inspiratie ontbrak. Even later werd hij ook ziek (hij kreeg een relatief milde vorm van leukemie) waardoor zijn terugkomst naar het theater in die tijd onmogelijk werd.

In 2005 gaf hij aan dat hij weer bezig was met het schrijven van een tiende voorstelling, maar dat het van zijn herstel af zou hangen of hij deze voorstelling ook nog daadwerkelijk zal gaan opvoeren. In 2006 bevestigt Finkers in een uitzending van Kruispunt dat hij inderdaad bezig is met zijn nieuwe programma, en in 2007 trad hij voor het eerst weer op voor een besloten publiek in Hardenberg.

Finkers kenmerkt zich in zijn voorstellingen door een droogkomische stijl. In vergelijking met andere hedendaagse cabaretiers is zijn tempo langzaam te noemen, maar dit wordt gecompenseerd door een uitgekiende timing van elke grap, waarbij hij zijn vriendelijke, licht naïeve uitstraling ten volle benut. De humor ligt bij Finkers in woordgrappen, omgekeerde logica en visuele grappen; hij gaat daarbij zelden in op de actualiteit.

In zijn beginjaren bestonden de shows van Finkers vooral uit losse verhaaltjes, nieuwsberichten, telefoongesprekken en one-man-sketches en maakte hij nauwelijks gebruik van decor: een rood gordijn was vaak zijn enige achtergrond. In latere shows werden de decors uitgebreider, hoewel er nog steeds geen decorstuk was waar geen visuele truc mee werd uitgehaald. Ook verscheen er hier en daar een rode draad in zijn voorstellingen, met name in zijn laatste show Kalm aan en rap een beetje.

Herman Finkers heeft enkele keren samengewerkt met Brigitte Kaandorp, die een vergelijkbare stijl in haar cabaretprogramma's heeft. In Geen spatader veranderd heeft hij bijvoorbeeld een zogenaamde live-verbinding met haar om een erotisch duet te zingen.

Herman Finkers gaat in 2007, na een jarenlange pauze, weer terug op het podium. Herman speelt na de zomer van 2007 de show "Na de pauze". In april werd de show voor het eerst gespeeld. Dit was een 'blind-date', omdat de bezoekers niet wisten wie er kwam optreden en met wat. Op 25 oktober gaat de show in première, na een aantal try-outs.


Overige activiteiten
Naast cabaret houdt Finkers zich bezig met de Twentse taal. Zo vertaalde hij zijn laatste twee one-man-shows in het Twents en verleent hij zijn medewerking aan de campagne Twents doar is niks mis met (Twents daar is niks mis mee), een initiatief van het Van Deinse Instituut in Enschede. Ook speelde hij in een aflevering van Baantjer, waar hij het Twents een warm hart toe droeg. Van de bewuste scène is een reclamespotje gemaakt voor eerder genoemde campagne.

Op 2 oktober 2005 ging de Twents gesproken soapserie Van Jonge Leu en Oale Groond, geregisseerd door Johan Nijenhuis, in première op RTV Oost. Finkers is hierbij creatief adviseur, met name door de dialogen in correct Twents te vertalen. Ook speelt hij hierin Gerrit Olde Weernink, één van de hoofdrollen. Zijn huidige woonplaats Beuningen was de belangrijkste filmlocatie voor de soapserie.

Herman wordt sinds zijn jeugd gekenmerkt door een grote aanhankelijkheid aan zijn Rooms-Katholiek geloof, wat in katholiek Twente met haar tradities niet ongewoon is. Hij was in zijn jeugd misdienaar in een Almelose parochie en was er trots op de Latijnse antwoorden allemaal te kennen. Herman gelovigheid vindt men - ook al lijkt het op het eerste gezicht ironisch - terug in zijn oeuvre. In Een Engelhart in Rome, waarin hij met zijn verstandelijk gehandicapte neef op audiëntie gaat bij de paus, komt het serieuze karakter van Finkers' gelovigheid naar voren. Voor zijn huwelijk componeerde Finkers een eigen meerstemmige traditionele Latijnse mis, de St. Jorismis. Bij zijn boerderij op het Twentse platteland verzorgt Finkers nog altijd met grote ijver een Onze-Lieve-Vrouweveldkapel. In 2006 was Finkers een van de initiatiefnemers van een actie voor het behoud als parochiekerk van de Sint-Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. In datzelfde jaar verbleef hij een tijd lang bij de broeders van Abdij Koningshoeven in Tilburg; hij waardeerde daar vooral de stilte en het Gregoriaans. Voor deze eeuwenoude katholieke kerkzang koestert Finkers een grote liefde. In 2007 kwam Finkers ook voor in de Maria-serie van de omroep RKK/KRO en liet daar zien dat hij ook in zijn eigen boerderij een echte kapel heeft ingericht voor gebed en bezinning.

Op 29 april 2003 is Finkers benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Daar kwam op 16 januari 2007 een Gouden Harp bij waar hij, naar eigen zeggen, "geen trauma aan over zal houden".
 

Officiele website van Herman Finkers

 Bert Visscher
 


Albert (Bert) Visscher (Groningen, 26 oktober 1960) is een Nederlandse cabaretier, die zich kenmerkt door 'ongenuanceerde ongein'. Hoewel een stuk drukker, wordt zijn humor vaak vergeleken met die van de Britse artiest Tommy Cooper.

Familie
Bert Visscher is zoon van Kees en Jenny Visscher en heeft een oudere broer Jos. Vader Kees Visscher was een verdienstelijk schrijver en verhalenverteller, met name bekend in het Groningse. Broer Jos Visscher is sportjournalist.

Biografie
Bert Visscher werd geboren in het Academisch Ziekenhuis van Groningen. Nadat hij zijn vroegste kinderjaren doorbrengt in het Groningse dorpje Foxhol, verhuist hij met zijn ouders en zijn oudere broer Jos naar Veendam. Na de lagere school komt hij terecht op de Winkler Prins Scholengemeenschap, waar hij de havo afmaakt. Daarna vertrekt hij naar Winschoten, om daar de Pedagogische Academie te gaan doen. Na twee jaar als onderwijzer voor de klas te hebben gestaan, eerst bij een vrije school en daarna bij een gewone basisschool, houdt hij het voor gezien, en wordt hij freelance medewerker bij Radio Noord. Ook dat houdt hij maar drie jaar vol.

In het laatste jaar van de havo (1977) richt hij met vier anderen de cabaretgroep "Filter" op. Nadat de groep aanvankelijk vooral bekendheid oogst in het oosten van het land, breekt de groep - inmiddels niet meer in de originele bezetting - in 1981 door, wanneer ze meedoet aan het Camerettenfestival in Delft. Ondanks dat ze niet doordringen tot de finale, ontvangt Bert Visscher de persoonlijkheidsprijs. In 1983 geeft de groep haar laatste voorstelling. Al in 1984 verschijnt Bert weer op de bühne met zijn eerste solovoorstelling.

Tussen 1987 en 1992 speelt hij bij het Theater te Water.

In 1992 ontvangt Bert Visscher de "Nar", een onderscheiding van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

Naast op het toneel staan, houdt Bert zich ook bezig met presenteren. Zo is hij van januari 1991 tot de januari daarop medepresentator van het KRO radioprogramma Liefdeslijn. In 1995 krijgt Bert landelijke bekendheid door zijn presentatie van het muziekprogramma "Poggibonsi" bij de VARA op televisie, waarbij muzikale gasten centraal staan. Een tweede serie volgt vanaf maart 1997. In totaal worden het 20 afleveringen. Een derde serie komt er niet, maar Bert blijft hangen bij de Vara en was vanaf 2004 tot 2005 regelmatig als medepresentator te zien in het satirische televisieprogramma Kopspijkers van Jack Spijkerman.

In januari 2007 werd hij getroffen door een acute blindedarmontsteking en moest een aantal voorstellingen afgelast worden.

Op 27 april 2007 werd Bert benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Visscher woont samen met zijn vriendin Pien in Groningen. Sinds 18 september 2005 hebben zij een zoon met de naam Mink.
 

Officiele website van Bert Visscher
Marc-Marie Huijbregts

 Marc-Marie HuijbregtsMarc-Marie Huijbregts (Tilburg, 21 december 1964) is een Nederlands stand-up comedian en acteur.

Biografie
Huijbregts werd geboren in Tilburg als zoon van Frans Huijbregts en Toos Huijbregts-Staps. Na de havo studeerde hij personeelswerk in Breda, maar al snel zocht hij zijn geluk in de musicalwereld. Hij solliciteerde bij de musical Company en werd aangenomen. Hierna volgden rollen bij andere musicals; het toneel; de opera; en in televisieseries. Vernietigende kritieken op zijn eerste soloprogramma, een liedjesprogramma in 1991, weerhielden Huijbregts niet om zijn geld als acteur te blijven verdienen.

Eind 1998 ontmoette hij Raoul Heertje bij een presentatiecursus, die hem uitnodigde om mee te doen aan een open podium-avond bij de Comedytrain. Huijbregts leerde daar om als zichzelf op het podium te staan en niet als een acteur die een rol speelt. Ruim een jaar later stond hij in de finale van Cameretten 1999 die hij met overmacht won. Naast de juryprijs won hij ook de persoonlijkheidprijs én de publieksprijs, wat eerder alleen Joke van Leeuwen (1978) en Mumtaz Jafri (1995) was gelukt. Huijbregts kreeg tijdens de halve finale al een staande ovatie; iets dat nog nooit was voorgekomen tijdens het Cameretten-festival. In datzelfde jaar begon hij tevens met het inspreken van tekenfilmkarakter Tommy, in de populaire tekenfilmserie Princess Sissi, te zien op jeugdzender Fox Kids.

In 2000 ontving hij de Pall Mall export-prijs, en vervolgens maakte hij in korte tijd carrière met zijn soloprogramma 'Marc-Marie H.' en met zijn optreden in het satirische televisieprogramma 'Dit was het nieuws' van de TROS. In 2001 tekende Huijbregts een contract met de KRO voor het maken van talkshow-achtige televisieprogramma's, waarna hij het live uitgezonden 'Marc-Marie Rechtstreeks' maakte. Dat programma verdween al snel weer van het scherm, na vernietigende recensies in de media. Tevens speelt hij sinds 2001 de rol van Sorrypiet in Het Sinterklaasjournaal en variërend van jaar tot jaar bij de intocht.

Op 22 september 2004 mocht Huijbregts de eerste VSCD Cabaretprijs in ontvangt nemen. Hij kreeg de prijs voor het "meest indrukwekkende programma van het afgelopen seizoen".

In 2005 deed hij mee aan het televisieprogramma Wie is... de mol?. Hij ontmaskerde Yvon Jaspers als Mol, waardoor hij de winnaar werd van Wie is... de mol?. Hij is ook vaste tafelgast bij het VARA-programma De Wereld Draait Door.

In 2006 maakte de KRO een remake van de hitserie uit 1969 't Schaep met de 5 Pooten. 't Schaep met de 5 Pooten was een komische Nederlandse televisieserie van regisseur Joes Odufré, die vanaf 5 december 1969 door de KRO werd uitgezonden. 't Schaep met de 5 Pooten was de naam van een Amsterdams buurtcafé waarin stamgasten de nieuwste buurtroddels doornamen en commentaar leverden op de rond 1970 snel veranderende tijdgeest. De hoofdrollen werden gespeeld door Piet Römer als Kootje de Beer, Leen Jongewaard als Lukas Blijdschap en Adèle Bloemendaal als Dora Lefèvre. In 2006 speelt Marc-Marie Huijbregts Lukas Blijdschap in 't Schaep met de 5 Pooten.

Huijbregts valt op door zijn hoge, ietwat vrouwelijke stem. Hij heeft echter een geschoolde counter-tenor zangstem. Iets wat niet vaak voorkomt; zeker niet bij cabaratiers. Hij is sinds een aantal jaar getrouwd met Karim Talbi.

 

Officiele website van Marc-Marie Huijbregts


 

Pagina 1 - Pagina 2

 

 

 

.