BraziliŽ

 

 

De eerste bewoners

Antropologen denken dat Amerika minimaal 20.000 jaar geleden werd gekoloniseerd door de indianen. De indianen staken vanuit noord-oost AziŽ de Beringstraat over en zo Noord-Amerika konden bereiken.

Deze indianen waren jagers/verzamelaars die het wild volgden over de landbrug tussen AziŽ en Amerika. Doordat deze stammen zich veel voortbewogen, trokken ze steeds zuidelijker tot ze uiteindelijk het Amazone-gebied bereikten. Eenmaal bij de Amazone aangekomen verspreidden ze zichzelf over heel Zuid-Amerika.

Een andere theorie is dat er een latere overzeese migratie plaats vond, door middel van het reizen van eiland naar eiland in de Stille Oceaan. Uiteindelijk zijn groepen op de Westkust van Zuid-Amerika beland. Van hier uit zou het continent geheel of gedeeltelijk zijn bevolkt.

De ontdekking door de Portugezen

In april 1500 na Chr. werd BraziliŽ Ďherontdektí door de Portugese zeevaarder Pedro Ńlvares Cabral die bij Porto Seguro voet aan wal zette. Toen kwam de ontwikkeling van het land in een stroomversnelling:

  • In 1548 werd de staat BraziliŽ gesticht als een monarchische provincie van Portugal. Een jaar later werd Tomť de Sousa als eerste gouverneur benoemd.

  • Op 25 januari 1554, werd de stad S„o Paulo gesticht door de Jezuiet Josť Anchieta. Toentertijd bestond S„o Paulo uit een aantal huizen en ťťn school/kerk.

  • In 1900 beschikte S„o Paulo over een inwonersaantal van 240.000 mensen.

Gedurende de 20e eeuw groeide de stad ontzettend snel, wat leidde tot een inwoneraantal van meer dan 18 miljoen mensen tegenwoordig.

Bandeirantes als goudzoekers. Tussen de 18e en 19e eeuw trokken vele Bandeirantes het binnenland in. Ze zochten daar naar goud, en naar indianen die hun daar als slaaf bij konden helpen. Bandeirantes, meestal geboren uit een indiaanse moeder en een Portugese vader, stonden sterk in die tijd want ze hadden de overlevingstechnieken van de indianen en bezaten wapens van de Europeanen.

 

 

Het einde van de Braziliaanse monarchie

Op 29 november 1807 trok Napoleonís leger Lissabon binnen. Twee dagen voor deze invasie waren 40 schepen, met de Portugese prins Johan VI (Dom Jo„o VI), en zijn 15.000 man personeel aan boord, al vertrokken richting BraziliŽ. Eenmaal aangekomen nam de prins in Rio de Janeiro direct de macht over in BraziliŽ. In 1821 keerde hij uiteindelijk terug naar Portugal. Zijn zoon Peter I (Dom Pedro I) bleef achter en riep daar op 7 september 1822 de onafhankelijkheid uit van het Portugese koningshuis, en verklaarde zichzelf tot keizer. Drie jaar daarna werd deze onafhankelijkheid door Portugal erkend. In 1831 moest de zoon van Peter I, Peter II (Dom Pedro II) zijn vader als 6-jarig jongetje opvolgen als keizer. Pedro II deed afstand van zijn troon toen in 1889 het leger in opstand kwam tegen de Braziliaanse monarchie. Het land werd een federale republiek.

De Oude Republiek, 1889-1930

Nadat generaal Deodoro da Fonseca de monarchie aan de kant had geschoven, werd hij de eerste president van BraziliŽ. Onder zijn leiding werd het land een democratie. De Verenigde Staten dienden als voorbeeld. De naam van het land werd omgedoopt in de Verenigde Staten van BraziliŽ en er werd ook een vlag ontworpen die erg leek op de vlag van de VS. Deze vlag is maar korte tijd gebruikt als nationale vlag maar een licht aangepaste versie doet nog steeds dienst als vlag van de deelstaat GoiŠs. Deze periode is bekend onder de naam Oude Republiek en duurde van 1889 tot 1930

 

 

De dictatuur van de Nieuwe Staat 1930-1945

Doordat BraziliŽ aan het einde van de 19de eeuw werd bevolkt door grote groepen immigranten uit Duitsland en ItaliŽ ging de opkomst van het fascisme in Europa niet aan BraziliŽ voorbij. Ook werd men steeds banger voor de opkomst van het communistisme. Met name vanwege het laatste volgde in 1930 een militaire coup waarna de militairen Getķlio Dorneles Vargas naar voren schoven als president. Om economische redenen sloot deze regering zich in 1942 aan bij de geallieerden. De Brazilianen deden actief mee in de bevrijding van ItaliŽ. In 1945 begreep Getķlio Vargas dat de tijd van het fascisme voorbij was en keerde BraziliŽ terug naar de democratie.

 

 

De Tweede Democratische Periode, 1946-1964

Na verkiezingen wordt in 1946 een nieuwe grondwet aangenomen. Getķlio Vargas wordt in 1950 nog ťťn keer herkozen. In 1955 wordt Juscelino Kubitschek gekozen tot president van BraziliŽ. Hij besluit om in het midden van het land een nieuwe hoofdstad te bouwen: BrasŪlia. Dit was een gedurfd besluit. Sinds de kolonisatie was BraziliŽ vooral bewoond aan de kust. Het binnenland bestond voor een groot deel uit onontgonnen gebied Cerrado. BrasŪlia werd echter in record tempo gebouwd en kon in 1960 door Kubitschek worden geÔnaugureerd.

 

 

De Militaire Dictatuur, 1964-1984

Bang voor de opkomst van het communisme volgt in 1964 een tweede militaire coup. Dit keer nemen de militairen zelf de macht. Het zou tot 1984 duren voordat de democratie terug kwam.

De Derde Democratische Periode, 1984-heden

Nadat de militairen besloten dat BraziliŽ opnieuw een democratie moest worden, werden in 1984 indirecte verkiezingen georganiseerd. De regering die volgde stelde een nieuwe grondwet op. Deze periode en dit proces van herdemocratisering wordt ook wel aangeduid met het Portugese woord voor herdemocratisering: RedemocratizaÁ„o. Sinds de RedemocratizaÁ„o is BraziliŽ een democratie.

 

 

Geografie

 

Brasilia

Brasilia

 

BraziliŽ wordt vooral gekenmerkt door vier grote geografische eenheden:

 

- De kuststrook die oorspronkelijk was bedekt met mata atlantica. Hier is de kolonisatie begonnen en liggen de meeste grote steden

- Het Hoogland van BraziliŽ in het midden. Dit gebied kent verschillende kenmerken. Tropisch regenwoud in het noorden en zuiden, savanne in het midden (de Cerrado), en een droge woestijnsteppe in het noordoosten van BraziliŽ (de Caatingas). Het klimaat in dit gebied behoort tot het savanneklimaat, met uitzondering van het zuiden, waar een maritiem klimaat heerst.

- Het Zuiden met een middellandsezeeklimaat

- Het Amazonebekken in het noordwesten. Hier bevindt zich hoofdzakelijk het bedreigde Amazonewoud en de op ťťn na langste rivier van de wereld, de Amazone. Het klimaat in dit gebied behoort tot het tropisch regenwoudklimaat.

 

 

Overheid

 

President Luiz InŠcio Lula da Silva ontmoet president Poetin van Rusland

 

President Luiz InŠcio Lula da Silva ontmoet president Poetin van Rusland

BraziliŽ wordt geregeerd op basis van de grondwet uit 1988. Deze stelt dat het gezag wordt bekleed door de president, die voor vier jaar door universele stemming wordt verkozen. In het kader van een amendement van 1997 kan de president eenmaal worden herkozen. Er is een wetgevende macht die uit een hogere federale senaat en een Huis van Afgevaardigden bestaat. De 81 senatoren worden verkozen voor acht jaar en de 513 afgevaardigden worden verkozen voor vier jaar. De president kan unilateraal in staatszaken tussenbeide komen. Elke staat heeft zijn eigen gouverneur en wetgevende macht. De belangrijkste politieke partijen zijn (vrij vertaald) de Braziliaanse Sociale Democratische partij, de Partij van het Liberale Front (PFL), de Democratische Arbeiderspartij (PDT), de Braziliaanse Sociaaldemocratische Partij (PSDB), en de Arbeiderspartij (PT). Sinds 1 januari 2003 levert deze laatste partij de president van BraziliŽ: Luiz InŠcio Lula da Silva.

 

 

President

Op 27 oktober 2002 werd de voormalige vakbondsleider, de socialist Luiz InŠcio Lula da Silva ('Lula'), in een tweede verkiezingsronde gekozen met circa 61% van de stemmen en was daarmee de eerste gekozen linkse president van BraziliŽ. Hij is de opvolger van Cardoso, die twee termijnen aan het roer stond, en vormt een centrumlinkse regering.

 

Bevolking

 

Uitzicht op de stad Rio de Janeiro

Uitzicht op de stad Rio de Janeiro

 

BraziliŽ heeft de grootste bevolking in Zuid-Amerika en is het vijfde land in de wereld qua inwoneraantal. De mensen zijn divers in oorsprong: het is een mengelmoes van Afrikanen, Europeanen en indianen. Hoewel elementen van de Afrikaanse en Indiaanse culturen voortleven in de Braziliaanse cultuur, heeft BraziliŽ overwegend een Westerse cultuur. Circa 1,5 miljoen Brazilianen zijn van Japanse afkomst en leven hoofdzakelijk in het zuiden. Het land heeft buiten Japan de grootste Japanse bevolking in de wereld. Het Portugees is de officiŽle taal. Vele Brazilianen zijn eentalig; diegenen die een tweede taal machtig zijn spreken voornamelijk ook Spaans, Engels of Duits (met name in het zuiden). Ongeveer 90% van de bevolking is rooms-katholiek maar in hoog tempo neemt het aantal Protestante (Evangelische) kerken toe. De ongeveer 150.000 inheemse volkeren worden gevonden in de regenwouden in de rivierbeddingen van de Amazone. Circa 12% van het landgebied van BraziliŽ is terzijde gesteld aan inheemse gebieden. Er zijn meer dan 50 universiteiten in het land.

 

 

Economie

 

Koffiebonen zijn van grote economische waarde voor BraziliŽ

 

Koffiebonen zijn van grote economische waarde voor BraziliŽ

BraziliŽ staat ongeveer op de tiende plek van de grootste economieŽn van de wereld, met redelijk ontwikkelde landbouw, mijnbouw, productie- en dienstensectoren. Er zijn echter enorme verschillen in de verdeling van de rijkdom. Ruwweg is ťťn derde van het aantal arbeidskrachten betrokken bij landbouw. De belangrijkste commerciŽle gewassen zijn koffie (BraziliŽ is de grootste producent en exporteur van de wereld), citrusvruchten (vooral sinaasappelen, waarvan BraziliŽ ook de grootste producent van de wereld is), sojabonen, suikerriet, rijst, graan, cacao, katoen, tabak en bananen. Rundvee, varkens en schapen zijn het talrijkste vee. Hout is ook belangrijk, hoewel veel ervan illegaal wordt gekapt.

BraziliŽ heeft enorme minerale rijkdom, waaronder ijzererts (het is de grootste producent in de wereld), kwarts, chroomerts, mangaan, industriŽle diamanten, edelstenen, goud, nikkel, tin, bauxiet, uranium, platina en aardolie. Belangrijke verwerkende industrieŽn zijn betrokken bij textiel, chemische producten, schoenen, voedingsmiddelen, staal, motorvoertuigen, schepen, en machines. Het grootste deel van de elektriciteit van BraziliŽ komt uit waterkracht. De Itaipķdam is ťťn van de grootste leveranciers van deze vorm van energie in BraziliŽ. BraziliŽ bezit een uitgebreid onaangesproken hydro-elektrisch potentieel, in het bijzonder in het bassin van de Amazone.

Naast koffie omvat de uitvoer van BraziliŽ ijzer en staal, geconcentreerd sinaasappelsap, sojabonen, rundvlees, tropisch hardhout en schoeisel. De ruwe olie, vervaardigde goederen en chemische producten zijn de grootste invoerproducten. Er is veel handel met de landen uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, ArgentiniŽ en Japan.

 

 

Problemen

Hoewel BraziliŽ een westers land is en de laatste decennia sterke economische en sociale ontwikkeling doormaakte, is BraziliŽ nog steeds een derde wereldland. Problemen in BraziliŽ zijn onder andere:

 

- armoede

- criminaliteit en hoog vuurwapenbezit

- corruptie

- hoge staatsschulden (zowel bij de centrale overheid als bij de deelstaten)

- AIDS

- sloppenwijken; in BraziliŽ "favelas" genaamd

- veel kinderen in prostitutie

 

 

Klimaat BraziliŽ
BraziliŽ is een enorm groot land, waardoor het meerdere klimaten kent die afhankelijk zijn van de breedtegraad en hoogteligging. In het zuiden is het klimaat te vergelijken met Nederland met gemiddeld temperaturen rond 20 graden en in de winter ( juni t/m september!) sneeuw en nachtvorst. Ten noorden van Rio de Janeiro zijn de winters milder en de zomers tropisch met temperaturen tussen 25 en 40C. In de Amazone en langs de kust is de luchtvochtigheid heel hoog. Het regenseizoen loopt van november tot maart en in het noordoosten van het land van mei tot augustus. 

Beste reistijd BraziliŽ
Met behulp van de onderstaande tabel kun je zelf bepalen op basis van de gemiddelde temperaturen, neerslag en zonuren per dag wat de beste tijd is om op vakantie naar BraziliŽ te gaan.

Rio de Janeiro

Jan.

Febr.

Maart

Apr.

Mei

Jun

Jul.

Aug.

Sept.

Okt.

Nov.

Dec.

Max. temp.

29

29

28

27

26

24

24

24

24

26

27

28

Min. temp.

24

24

22

21

19

18

17

18

18

19

20

22

uren zon p.d.

7

7

7

6

6

6

6

7

5

5

6

6

neerslag (mm)

120

115

125

100

80

60

40

50

70

80

100

140

Iguacu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Max. temp.

31

31

30

27

23

21

22

23

24

27

29

31

Min. temp.

22

22

20

17

14

12

13

13

15

18

19

21

neerslag (mm)

180

100

170

150

160

160

80

100

150

170

110

190

Pantanal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Max. temp.

33

33

32

32

31

31

32

33

34

34

33

32

Min. temp.

22

24

22

21

19

17

15

, , ,

18

21

22

22

24

neerslag (mm)

260

220

210

100

60

20

10

30

50

140

150

200

Recife

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Max. temp.

30

30

30

29

28

28

27

27

28

29

29

29

Min. temp.

22

24

22

21

19

17

16

18

21

22

22

24

neerslag (mm)

50

90

160

220

270

280

230

140

60

20

20

30

Manaus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Max. temp.

31

31

31

31

31

31

32

34

34

34

34

32

Min. temp.

34

34

34

34

34

34

34

34

34

34

34

34

neerslag (mm)

250

230

270

220

180

80

60

40

50

105

140

200

 

 

 

Bezienswaardigheden BraziliŽ

 

Rio de Janeiro
Rio de Janeiro is volgens de Brazilianen door god zelf geschapen en de zes miljoen Cariocaís zijn enorm trots op hun stad. De stad is wereldberoemd geworden door het bruisende carnaval en de prachtige stranden Copacabana en Ipanema. Verder vindt je in de stad vele musea, kerken, markten en parken. Voor een goed uitzicht over de stad kun je met een kabelbaan naar de top van het ďSuikerbroodĒ, een hoge rots midden in de baai en je moet ook zeker een bezoek brengen aan de beroemde berg Corcovado met het Christusbeeld.
Net buiten de stad ligt het tropische Tijuca- woud dat ook zeker een bezoek waard is.
 
S„o Paulo

De inwoners van de grootste stad van BraziliŽ zien zichzelf als harde werkers en ze kijken een beetje neer op de Cariocaís ďdie alleen maar feestenĒ. S„o heeft vooral veel te bieden op cultureel gebied. Er zijn veel musea, waaronder het Archeologisch museum en het Museum voor Braziliaanse Kunst en talrijke galleries, theaters en filmhuizen door de hele stad.
 
Salvador de Bahia
Dť attractie van Salvador is de bevolking. Deze kleurrijke en gastvrije mensen zijn grotendeels afstammelingen van afrikaanse slaven. Ze houden nog veel eigen gebruiken en religies in stand en dit uit zich in het hele dagelijkse leven. De Candomblť religie is een mengeling van katholieke en afrikaanse rituelen en is voor de vele gelovigen meer een levenswijze dan een religie. Het is geen probleem om een bijeenkomst bij te wonen, mits je respect toont voor de gebruiken en het geloof. De afro-braziliaanse muziek en de lambada sound vind je overal terug; het carnaval is hier volgens velen dan ook het beste van heel BraziliŽ.

De wijk Pelourinho is een bolwerk van koloniale architectuur en staat dan ook onder bescherming van de Unesco. Deze oude wijk wordt gekenmerkt door smalle straatjes en historische huizen en kerken. De omgeving van S„o wordt nog steeds gedomineerd door de glooiende heuvels met cacaoplantages. Op sommige plantages zijn bezoekers welkom en kun je een rondleiding maken.
 
Recife
Deze stad heeft een levendige boulevard en prachtige lange zandstranden, die vooral in het weekend erg in trek zijn bij de lokale bevolking. Het historische centrum van deze stad straalt nog steeds de sfeer uit van de tijd van de Nederlandse en Portugese zeevaarders. Er zijn nog vele koloniale gebouwen en andere overblijfselen uit dit verleden bewaard gebleven. Vanuit Recife kun je ook een uitstapje maken naar het historische stadje Olinda en het koloniale Igarassu.
 
Amazone
Het rijkste tropische regenwoud ter wereld, ook wel ďde longen van de wereldĒ genoemd. Deze immens indrukwekkende jungle biedt een onvoorstelbare verscheidenheid aan flora en fauna. Alles wat groeit, bloeit, kruipt of vliegt lijkt hier vertegenwoordigt te zijn. Er zijn een aantal lodges waar je kunt verblijven en van waaruit excursies en boottochten georganiseerd worden. Deze lodges zijn meestal alleen per boot bereikbaar. De toegangspoort tot dit gebied is het stadje Manaus, de vroegere rubberstad.
 
Foz do IguaÁu
Op het drielandenpunt met ArgentiniŽ en Paraguay liggen de IguaÁu-watervallen. IguaÁu betekent in de oorspronkelijke Guarani-taal ďgrote rivierĒ en een passender naam is niet denkbaar. Over een breedte van 3 km storten 275 watervallen over een 80m hoge klif de diepte in; het zijn de breedste watervallen ter wereld. In het midden is de ďGarganta do DiabloĒ of ďDevilís ThroatĒ waar 14 watervallen bij elkaar komen en hun krachten bundelen. Je kunt dit schouwspel bewonderen vanaf de verschillende wandelpaden, per boot of, voor de liefhebbers, per helikopter. Rondom dit prachtige natuurgeweld ligt een uitgestrekt nationaal park; een tocht door dit regenwoud is echt aan te raden.
 
Pantanal
De Pantanal ligt in het westen van BraziliŽ, tegen de Boliviaanse grens. Het is een natuurgebied ongeveer ter grote van Frankrijk dat geheel bestaat uit savannen en de wereldberoemde wetlands. In het park leven honderden vogelsoorten, vissen, apen, slangen, capibaraís (grootste knaagdier ter wereld, soort reuzecavia), alligators en zelfs poemaís. Doordat er grote stukken open veld zijn is dit ook de beste plaats om wildlife te zien.

Door de Pantanal, van Poconť naar Porto Jofre, loopt de ĒTranspantaneira HighwayĒ. Deze weg is 150km lang en ligt 2-3m boven de wetlands. Ongeveer 65 km van CuiabŠ ligt het plateau ďChapada dos Guimar„esĒ. Dit 800m hoge plateau is ťťn van de oudste ter wereld en je vindt hier prachtige rotspartijen, grotten en watervallen en het biedt een prachtig uitzicht over de Pantanal en de Paraguay River. Het regenseizoen in dit gebied loopt van december tot maart en het grootste deel van het gebied staat dan onder water. Het droge seizoen is van juli tot oktober; dit is ook het nestel- en broedseizoen.
 
Chapada Diamantina
Dit nationaal park ligt als een groene oase in het droge, woestijnachtige noordoosten van BraziliŽ. Het is een heuvelachtig gebied met vele riviertjes en watervalletjes; er zijn dan ook overal prima zwemplekjes te vinden. Er zijn wandelroutes uitgezet, maar de locale gidsen weten erg goed de mooiste plekjes te vinden.

Midden in de Chapada ligt het plaatsje LenÁůis. Eens was dit het centrum van de Braziliaanse diamantindustrie en van groot belang voor de Europese juwelen handel. Tegenwoordig is LenÁůis een klein, rustig plaatsje, dat nog wel zijn rijke architectuur en eigen regionale cultuur heeft behouden.
 
Minas Gerais
De staat Minas Gerais,Ēalgemene mijnenĒ, heeft zijn naam te danken aan de ďbandeirantesĒ, de ontdekkers van het Braziliaanse binnenland in de 16de, 17de en 18de eeuw. Er werd goud gevonden en in de 18de eeuw ontwikkelde deze staat zich als het economische centrum van de kolonie.

De vroegere rijkdom heeft een overvloed aan architectuur en kunstschatten in Barokstijl achtergelaten in de koloniale steden. Met name in de staat Minas Gerais bereikte deze Barok een hoogtepunt en werd al snel ook door de Europeanen gewaardeerd als kunst van zeer hoge kwaliteit.

Het stadje Ouro Preto (zwart goud) is zeer sfeervol. De kerkjes van St. Francis of Assis en Pilar zijn met name de moeite waard, het lijkt hier wel alsof je door een openluchtmuseum wandelt. 
 


Reisinformatie BraziliŽ
 
Taal
In heel BraziliŽ, een land dat qua oppervlakte zo groot is als Europa, wordt slechts ťťn taal gesproken: Braziliaans. Braziliaans is Portugees met een heel eigen accent, waarin veel klankcombinaties iets anders worden uitgesproken dan in Portugal.

De kennis van andere talen is slecht; maar weinig Brazilianen spreken Engels, Duits of Spaans. Zelfs in betere hotels en in banken kan het gebeuren dat niemand Engels spreekt. Alleen bij vliegmaatschappijen en op luchthavens kun je ervan uit gaan dat er goed Engels wordt gesproken.
 
Geldzaken
Het geldige betaalmiddel in BraziliŽ is de Real. 1 Real is ongeveer Ä 0,38 waard en wordt verdeeld in 100 centavos. Ook de Amerikaanse dollar is een overal geaccepteerd betaalmiddel. Pinnen is bij de meeste banken mogelijk met een PINpas met Maestro of Cirrus logo. Credit cards van Visa, American Express, Diners club and Master Card worden geaccepteerd in veel restaurants en hotels, maar in verassend veel ook nog niet.
 
Fooien
Fooien zijn heel gebruikelijk in BraziliŽ. In restaurants en hotels is 10% vaak al bij de rekening inbegrepen, als dat nog niet zo is geef dan zelf 10% fooi. Ook in kleine restaurantjes, eetstalletjes, parkeergarages e.d. wordt een kleine fooi erg gewaardeerd. Door de enorme inflatie van de afgelopen jaren ligt het loon van veel mensen onder het bestaansminimum en kunnen ze elke fooi ook echt gebruiken. Taxi chauffeurs verwachten meestal geen fooi.
 
Reisdocumenten
Je hebt voor de reis naar BraziliŽ geen visum nodig, wel moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na aankomst in BraziliŽ nog tenminste 6 maanden geldig is. Bij binnenkomst krijg je een ďimmigration permitĒ. Deze moet je bij vertrek weer inleveren: goed bewaren dus! Denk er ook aan om kopieŽn van je reisdocumenten zoals paspoort zelf mee te nemen en achter te laten voor familie of bekenden.
 
Post
Post naar en van BraziliŽ is redelijk snel, het duurt ongeveer een week voordat post in Nederland arriveert. Er zijn brievenbussen op straat, maar de post komt eerder aan ( en raakt minder snel ďzoekĒ) als je het op het postkantoor afgeeft. Postzegels en kaarten zijn vrijwel in alle boekwinkels verkrijgbaar.
 
Tijd

In BraziliŽ is het 3 tot 5 uur vroeger ten opzichte van de Nederlandse wintertijd en 4 tot 6 uur vroeger ten opzichte van de Nederlandse zomertijd.
 
Medische zaken
Inentingen worden wel dringend aangeraden maar zijn niet verplicht. OutSight adviseert je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidsvoorzorgsmaatregelen. Voor BraziliŽ worden de volgende inentingen aangeraden:
* DTP (difterie, tetanus, polio)
* Tyfus en Gammaglobuline
* Gele koorts ( in het Amazone gebied)

Malaria komt voor in sommige delen van het Amazonegebied. In deze gebieden wordt aangeraden malaria tabletten te slikken. EHBO setje Verder raden we je aan om te zorgen voor een basis EHBO setje zoals aspirines, immodium en anti-insektenmiddel, zonnebrand etc.
 
Luchthavenbelasting
De luchthavenbelasting bedraagt tussen 30 en 36 US $ voor internationale vluchten. Voor nationale vluchten betaal je 5 tot 7 $ luchthavenbelastingen. Deze tax moet betaald worden bij de incheck balie, in US$ of R$.
 
Festivals en Feestdagen
Brazilianen maken overal feest van. Vele heiligen hebben voor een vrije feestdag gezorgd, maar ook onafhankelijkheidsdag, historische figuren, voetbalwedstrijden en verkiezingsuitslagen kunnen aanleiding zijn tot uitbundig feestvieren. Houdt er rekening mee dat tijdens feestdagen veel banken en organisaties gesloten zijn.

 

De belangrijkste festivals en vrije dagen zijn onder andere:
1 januari Nieuw Jaar
eind februari Carnaval
april goede vrijdag, ďTiradentesĒ
1 mei Dag van de arbeid
juni Corpus Christi
v 7 september Onafhankelijkheidsdag
12 oktober Nossa Senhora Aparecida
2 November Allerzielen
15 november proclamation of the republic
25 December Kerstmis


Medische hulp
Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren vraag dan aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS). Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en met de agent in Rio de Janeiro.
 
Veiligheid
Zoals in ieder vreemd land dien je ook in BraziliŽ goed op je waardevolle spullen te letten. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar, hou je dagrugzak of tas altijd in de gaten en ga niet in op mensen die je zeer aantrekkelijke aanbiedingen doen voor souvenirs of accommodatie. Waardevolle spullen kun je het beste in een moneybelt dragen. In de grote steden wordt aangeraden `s nachts niet op straat te lopen, maar een taxi te nemen.

 

 

Natuur en dieren.
Luipaard
Het is in het grootste gedeelte van BraziliŽ bijna het hele jaar door mooi weer. Er heerst een tropisch klimaat. In het noorden bevindt zich het Amazonegebied, het tropisch regenwoud. En maar liefst de helft van de dier Ė en plantsoorten  die er in de hele wereld zijn, komen in BraziliŽ voor. Veel exotische fruitbomen om maar een voorbeeld te noemen.  Al die enge dieren zoals jaguars, poemaís,  luipaarden en boa Ė slangen komen ook in dit land voor.  Verder zijn er papegaaien, schildpadden, apen, dolfijnen en nog veel meer!  Er is ook een woestijnachtig gedeelte in BraziliŽ waar vetplanten, cactussen en palmen voorkomen. In het uiterste zuiden kan het wel winter worden met temperaturen rond het vriespunt. Wat een verschillen allemaal in 1 land! Maar het is ook een heel groot land, op vier na grootste land ter wereld. Hierdoor kunnen er verschillende klimaten zijn binnen ťťn land. 
 
 


Overig

 

Muziek is erg belangrijk in BraziliŽ. Je hoeft maar ergens te komen of er wordt al muziek gemaakt en je moet mee dansen! Ook tijdens het carnaval wordt heel wat gedanst. Voetbal is de populairste sport van het land. BraziliŽ is ťťn van de grootste voetballanden ter wereld, ze zijn de laatste keer ook wereldkampioen geworden. Veel sterspelers als Pele, Romario en Ronaldo komen uit BraziliŽ.

 

Wat veel wordt gegeten is arroz en feijšo. Wat is dat nou weer!? Dit is witte rijst (arroz) met zwarte bonen (feijšo) en daar wordt meestal kip, rundvlees of vis door heen gedaan. Het is niet echt een bijzonder gerecht. Maar het is misschien toch leuk te weten wat de Braziliaanse bevolking eet. In ieder geval is het heel wat anders dan de aardappelen, groente en stukje vlees hier in Nederland.

 

 

Hieronder nog een paar Portugese woordjes:
Een - um 

Twee Ė dois 
Drie Ė trÍs 
December Ė decembro 

Ja Ė sim 
Nee Ė n„o 
Goedemorgen Ė bom dia

Goedemiddag Ė boa tarde
Alstublieft Ė por favor

Zondag Ė domingo 
Groente Ė verdura 
 

 

Carnaval

 

 

Carnaval

Carnaval