Dominicaanse Republiek

 

 

De Dominicaanse Republiek is een land in het Caribisch gebied. Ten westen grenst het aan Haïti, dat samen met de Dominicaanse Republiek het eiland Hispaniola vormt. Oostelijk van de Dominicaanse Republiek ligt het eiland Puerto Rico. De hoofdstad van de Dominicaanse Republiek is Santo Domingo, gelegen in het zuiden van het eiland. Santo Domingo is een oude stad, met tegenwoordig meer dan 3 miljoen inwoners. De oude stad heeft bezienswaardigheden zoals de oudste universiteit van America, de Faro Colon en de Alcazar Colon. In het noorden ligt de bekende stad Puerto Plata, een bekende toeristische bestemming. In het oosten van de Dominicaanse Republiek is Punta Cana de belangrijkste trekpleister. Uit de Dominicaanse Republiek komt ook de edelsteen Larimar, een groenblauwe variëteit van het mineraal Pectoliet. De Dominicaanse Republiek moet niet worden verward met het Caribische eiland Dominica.

 

De Dominicaanse Republiek vormt samen met Haïti het eiland Hispaniola en is een waar paradijs met wuivende palmen, langgerekte gouden en parelwitte stranden, een verkoelend briesje, een helderblauwe zee en een overweldigende natuur. Moerassen, tropische regenwouden, savannes en bergen wisselen elkaar af. Overal vindt u watervalletjes, bronnen en riviertjes. Koffie, cacao, tabak, suikerriet en vele groenten en fruit worden hier verbouwd, en ook onderwater is dit eiland zeker de moeite waard. U kunt hier schitterend duiken en met wat geluk ziet u zelfs haaien en barracuda’s! Tevens is de hoofdstad Santo Domingo met haar vele gebouwen uit de koloniale periode zeer zeker de moeite van het bekijken waard. De dag- en zeetemperaturen liggen er het gehele jaar rond de 28 graden. De gastvrije, swingende bevolking, heet u welkom. Want wist u dat hier de bekende dans ‘de Merengue’ haar oorsprong heeft? Hier weet men wat dansen en muziek maken betekent. In dit paradijsje kunt u zonnen, zwemmen, allerlei watersporten beoefenen, uitstapjes maken… de ideale bestemming voor een ontspannen en afwisselende strandvakantie!

 

Geschiedenis

Op 22 augustus 1791 kwamen de slaven op Hispaniola in opstand tegen de Fransen. De troepen die Napoleon naar het eiland stuurde werden in januari 1804 verslagen. Vervolgens werd het eiland onafhankelijk onder de naam Haïti. Op 27 februari 1844 maakte het oostelijk deel van Hispaniola zich los van Haïti, en riep de Dominicaanse Republiek uit.

 

Geografie

 

Provincies van de Dominicaanse Republiek

 

Kaart met de provincies van de Dominicaanse Republiek

 

1. Azua

2. Baoruco

3. Barahona

 

 

 

4. Dajabón

5. Duarte

6. Elías Piña

 

 

 

7. El Seibo

8. Espaillat

9. Hato Mayor

 

 

 

10. Independencia

11. La Altagracia

12. La Romana

 

 

 

13. La Vega

14. María Trinidad Sánchez

15. Monseñor Nouel

 

 

 

16. Monte Cristi

17. Monte Plata

18. Pedernales

 

 

 

19. Peravia

20. Puerto Plata

21. Salcedo

 

 

 

22. Samaná

23. Sánchez Ramírez

24. San Cristóbal

 

 

 

25. San José de Ocoa

26. San Juan

27. San Pedro de  Macorís

 

 

 

28. Santiago

29. Santiago Rodríguez

30. Santo Domingo

 

 

 

 

31. Valverde

 

 

 

 

 

 

Bergruggen

 

 

Van noordwest naar zuidoost lopen over de Dominicaanse Republiek vijf vrijwel parallelle bergruggen: de Cordillera Septentrional, de Cordillera Central (ook wel genoemd: ‘Dominicaanse Alpen’), de Cordillera Oriental, de Sierra Neiba en de Sierra de Bahoruco. Het belangrijkste bergmassief is de Cordillera Central, die het land in tweeën splitst, een noordelijk en zuidelijk deel. Hier liggen ook de hoogste bergen, met de Pico Duarte als hoogste top met 3175 meter. De Pico Duarte is tevens de hoogste berg in de Caribische regio. Een ander hoge berg is de Loma la Rucilla (3045 m). Naar het oosten gaat de Cordillera Central over in de kustvlakte van Santo Domingo. Het gebergte sluit in het westen aan op het Massif du Nord in Haïti. Ten noorden van de Cordillera Central ligt de Cordillera Septentrional, een middelgebergte (hoogste top: Loma Quita Espiela, 943 m), die een natuurlijke scheiding vormt tussen de noordelijke kuststrook en het achterland. De Cordillera Oriental ligt in het oosten en is de kleinste van de drie bergruggen. Het is meer heuvelachtig en vormt de scheiding tussen de Bahía de Samaná en de kustvlakte. Het vormt een belangrijk waterreservoir en is het brongebied voor de grootste rivieren.
In het zuidwesten liggen twee kleinere bergketens: de Sierra de Bahoruco en de Sierra Neiba. Niet ver hier vandaan licht het woestijnachtige landschap rond het Lago Enriquillo.

 

 

Valleien

 

 

Tussen de Cordillera Central en de Cordillera Septentrional ligt de zeer vruchtbare Cibao-vallei of Valle del Cibao, waarvan het zuidoostelijke deel, de Vega Real, het belangrijkste landbouwgebied van het land is.
De Valle de San Juan ligt aan de zuidkant van de Cordillera Central en is veel droger dan de Valle del Cibao. De provincies Independencia en Barahona worden in oost-westelijke richting doorsneden door een woestijnachtig slenkdal met zoutmeren, onder andere het befaamde Enriquillomeer, 42 km lang, 12 km breed, 40 meter diep, en daarmee de grootste binnenzee van het Caribisch gebied. Het meer was oorspronkelijk een zeearm die het huidige schiereiland Baoruco scheidde van het vasteland. Het ontstond door aanslibbing van spoelzand dat de rivieren uit de Sierra de Neiba en de Sierra de Ocoa meevoerden. Het meer ligt dus ca. 40 meter onder zeeniveau en is daarmee het laagste punt in het Caribisch gebied. In het meer liggen enkele eilandjes, waaronder Isla Cabritos. Hiermee doe zich het merkwaardige feit voor dat zich in de Dominicaanse Republiek zowel het hoogste (Pico Duarte) als het laagste punt van het Caribisch gebied bevindt.
 

 

Rivieren

 

 

De Río Yaque del Norte, de grootste rivier van het land (ca. 300 km) die gedeeltelijk bevaarbaar is, en de Río Yuna stromen door de Cibao-vallei. De Río Artibonité stroomt zuidwestwaarts naar Haïti door de Valle de San Juan. De Río Yaque del Sur en de Río Ozama stromen richting zuiden en zorgen voor de afwatering in de Valle de San Juan.
In de Cueva de la Pequera (‘vissersgrot’) ontspringt de kortste rivier ter wereld. Al na een paar meter mondt dit riviertje uit in de zee. De grot ligt in het nationale park Los Haïtises.
 

 

Stranden en eilanden

 

 

De Dominicaanse Republiek heeft de meeste en mooiste stranden van het Caribisch gebied, zowel langs de Atlantische Oceaan als de Caribische Zee. Er zijn kilometerslange stranden maar ook kleine, door groen en rotsen omringde strandjes. Sommige schitterend gelegen stranden worden nog nauwelijks bezocht door toeristen. Volgens de Dominicaners zelf telt de republiek 43.330 stranden en strandjes.

Ook de eilandjes voor de kust hebben vaak prachtige stranden. Enkele van die eilanden zijn La Matica, Isla Beata, Isla Catalina, Isla Saona, Cayo Levantado, een eiland in de Baai van Samaná in het noordoosten, en de cayos Siete Hermanos, een groep van zeven kleinere eilanden.
Isla Catalina, een koraaleiland voor de kust bij La Romana, is tot beschermd gebied verklaard en onderdeel van het Parque Nacional del Este. Om een groot deel van het eiland loopt een rif. Ook Isla Saona (117 km2 en ca. 1000 bewoners) behoort tot het bovengenoemde nationale park.

 

 

Reisdocumenten

 

 

Voor de Dominicaanse Republiek dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort (geldig tot 6 maanden na vertrek uit de Dominicaanse Republiek). Blijft u langer dan 3 maanden dan dient u contact op te nemen met het consulaat. Bij aankomst dient u op het vliegveld een toeristenkaart te kopen, ca. USD 10,-. Zorg er dus voor dat u wat contante USDollars bij u heeft!

 

 

Gezondheid

 

Hoewel voor de Dominicaanse Republiek vaccinaties niet verplicht zijn, is het toch verstandig om voor de zekerheid even contact op te nemen met de GGD. De GGD beschikt over de meest aktuele informatie. Zorgt u er in ieder geval voor dat uw reisapotheek is voorzien van tabletten tegen maag- en darmstoornissen, aspirinesmuggenwerende creme of tonic en de medicijnen die door uw arts zijn voorgeschreven (neem een recept in het Latijn mee!). Let op: bent u van plan vanuit de Dominicaanse Republiek naar andere landen te gaan (bijv. Haiti) dan gelden vaak andere voorschriften! Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Bij ziekenhuisopname (ziekenhuizen in alle steden) direct uw verzekeringsmaatschappij verwittigen zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand. Er zijn overal apotheken, let u wel goed op de houdbaarheidsdatum van medicijnen! De GGD heeft een eigen website met veel informatie en adressen: ggd.nl. Ook kunt u kijken op tropenzorg.nl waar u een persoonlijk gezondheids advies kunt opvragen.

 

 

Temperatuur

 

De Dominicaanse Republiek is een tropisch land, dus het hele jaar door is het er warm met een hoge luchtvochtigheid. De gemiddelde jaartemperatuur is 25 graden. In de zomermaanden kunnen laarzen, lichte regenkleding en een parapluie goed van pas komen. Lichte, kantoenen kleding is het beste, in de hotels is vrijetijdskleding heel gebruikelijk. Sommige restaurants en nachtclubs stellen een stropdas en colbert op prijs. Niet overal is topless zonnen toegestaan!

 

 

Geld

 

De officiele Dominicaanse munt is de Peso, bestaande uit 100 Centavos. Er zijn bankbiljetten van 5,10,20,50,100,500 en 1.000 Pesos. De US Dollar wordt op veel plaatsen als (onofficieel) betaalmiddel geaccepteerd. Geld en travellers-cheques kunt u wisselen bij een aantal hotels en bij de de banken. Girobetaalkaarten kunt u in de Dominicaanse Republiek niet inwisselen. De bekende creditcards worden algemeen geaccepteerd.

Banken zijn over het algemeen open van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 15.00 uur. Fooien geven is ook in de Dominicaanse Republiek ingeburgerd. Over het algemeen zijn bedieningsgeld en belastingen bij de rekening inbegrepen. Bedienend personeel verwacht meestal een tip als u tevreden bent, in restaurants is 5 tot 10 procent gebruikelijk.

 

 

Eten & Drinken

 

 

Het water dat in de Dominicaanse Republiek uit de kraan komt is niet drinkbaar. U kunt het beste flessen mineraalwater kopen, ook voor het poetsen van uw tanden. Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongeschild fruit. Melk is buiten de toeristengebieden vaak niet gepasteuriseerd en kunt u daar beter niet drinken. Vlees en vis dient goed doorbakken te zijn. Eten is in de Dominicaanse Republiek zeker nog betaalbaar. De specialiteiten bestaan o.a. uit Sancocho (een allegaartje met wel 18 verschillende soorten vlees en groenten), Chicharonnes de pollo (kip), Cassava (gebakken groenten), Moro de habicuelas (rijst met bonen), Pastelon (groentenomelet) en Sopa criolla Dominicana (soep met groenten en vlees). Het fruit is heerlijk (wel schillen!): passievrucht, papaya en mango, hetzelfde geldt voor tomaten.

De nationale drank is rum, de 3 bekende merken zijn Barcelo, Bermudez en Brugal. Deze donkerbruine, jarenlang op vat gerijpte rum, drinkt men bij voorkeur puur. De jongere, witte rum wordt gebruikt in mixdranken. Het nationale bier is Presidente, goed drinkbaar en goedkoop.

 

 

Vervoer

 

In de Dominicaanse Republiek rijdt men rechts. U zult merken dat er wordt afgeremd als er kinderen in de buurt zijn, claxonneren is hier een hobby! De doorgaande wegen en de highways zijn van goede kwaliteit en verhard.

 

Paardenkoets
Deze kunnen in de meeste steden gehuurd worden om excursies te maken.

 

Taxi
De taxis rijden zonder meter, u dient dus de prijs vantevoren goed af te spreken. U moet wel afdingen, biedt 1/3 van de prijs die men vraagt. U kunt ook de officiele prijs vantevoren opvragen en dan een taxi nemen "Con Tarifo".

 

Guaguas, minibussen
Deze minibussen zijn goedkoop, laat echter niet merken dat u een onbekende toerist bent en doe eventueel het plastic armbandje van het hotel af. Anders gaat de prijs omhoog!

 

Caribe Tour, luxe bussen
Rijden op een kleine 30 bestemmingen, gunstige prijzen. Zorg ervoor een trui bij u te hebben, de airco zorgt voor een temperatuur dik onder de 20 graden!

 

Auto
Denkt u erover een auto te huren, doe dit dan in Nederland voor u vertrekt. Een goede site is
autohuur.net. Wordt u door de politie aangehouden, begroet hem dan in het Spaans. Heeft u volgens hem een overtreding gemaakt en verlangt hij geld, noteer dan direct opvallend zijn dienstnummer (staat meestal al op het uniform). Is de bekeuring niet terecht, dan laat hij hem wel vervallen. Is het wel terecht, dan gaat de prijs meestal behoorlijk omlaag. Laat nooit waardevolle spullen in de auto liggen als u er niet in zit! In de regentijd kunt u het beste een 4-wheel drive huren.

 

Vliegtuig
Tussen Santo Domingo, Samana, Punta Cana, Puerto Plata en Santiago worden verbindingen onderhouden door Bavaro Sun Flight en Dorada Air. Kleine vliegtuigjes kunnen ook gehuurd worden. Vliegtickets zijn in de Dominicaanse Republiek zwaar met tax belast.

 

Telefoneren

Internationale gesprekken vanuit de Dominicaanse Republiek behoorlijk prijzig, vooral vanuit de hotels. Het beste kunt u een telefoonkaart van Codetel of Tricom kopen. GSM's die in Nederland goed werken, doen het in de Dominicaanse Republiek echter niet. Dit komt omdat men hier gebruik maakt van de 1900 meter-band die in Europa onbekend is.

Laat u door straatverkopers of winkelpersoneel niet verleiden om een GSM te kopen, deze werken meestal niet of nauwelijks en zijn zeker in Europa niet bruikbaar.

 

 

Feestdagen

 

Houdt u rekening met onderstaande feestdagen:

 

januari 1

Nieuwjaarsdag

januari 6

Drie Koningen

januari 21

Feestdag van de Patrones van het land de H. Maagd Altagracia.

januari 26

Dia de Duarte, stichter van de Republiek

februari 27

Onafhankelijkheidsdag

Week voor Pasen

Veel feestdagen, processies e.d. in het hele land. Semana Santa.

mei 1

Dag van de Arbeid

juni

Espritu Santo, feest van de H. Geest

augustus 4

Stichtingsdag Santo Domingo

augustus 5

Maria Hemelvaart

augustus 16

Fiesta Patria de la Restauracion

september 24

Nuestra Senora de las Mercedes

oktober 12

Columbusdag

november 1

Allerheiligen

december 5

Ontdekking van Zuid Amerika

december 25

Kerstdag

 

 

 

Diversen

Het voltage in de Dominicaanse Republiek is 110 Volt, adapters kunt u het beste vanuit Nederland meenemen. Discotheken vindt u zelfs in ieder dorp. Amerikaanse of Europese muziek zult u slechts beperkt horen. De meeste disco's gaan al op zaterdagmiddag open, het eigenlijke gebeuren begint vanaf 23.00 uur. In Santo Domingo zijn grote nachtclubs en casino's. In veel cafe's zitten orkestjes die vooral Salsa en Merengue spelen. De winkels zijn over het algemeen geopend van maandag tot zaterdag van 08.00 tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur. In de toeristische gebieden vaak langer. Als souvenir zijn wel leuk: houtsnijwerk, naieve kunst en beeldhouwwerkjes uit kalksteen.

 

 

Linken over de Dominicaanse Republiek

Dominicaanse Republiek - 1World2Travel (E+N)
Dominicaanse Republiek Start Belgie (N)
Dominicaanse Republiek Startkabel (N)
Dominicaanse Republiek Startnederland (N)
Dominicaanse Republiek Starttips (E+N)
Dominicaanse Republiek.tk (N+E)
Reisfotografie (N)
Startpagina Dominicaanse Republiek (N+E+D)
Telefoongids Dominicaanse Republiek