Engeland

 

Ontdek het echte Engeland

U dacht Engeland te kennen? Echt...?

 


Er zijn net zoveel historische plekken die iets met Shakespeare te maken hebben, als traditionele, oer-Engelse evenementen, die iedereen versteld doen staan. En net zoveel oude kastelen als er mogelijkheden zijn voor (kampeer?) tochten, waarbij u het schitterende Engelse platteland in volle glorie leert kennen.
Het schitterende Noord-Engeland herbergt onvoorstelbare schoonheden. Bezoek plaatsen die behoren tot het Werelderfgoed. Ontdek wondermooie tuinen en bijzondere dorpjes.

 

    

 

Ontdek de wonderen van Groot-Brittannië. Wilt u het échte karakter van Groot-Brittannië leren kennen? Dan is dit misschien wel het startpunt van een op en top Brits avontuur. Visit Britain ontsluiert voor u de geheimen van Engeland, Schotland en Wales: de onvoorstelbare kastelentours, verbazingwekkend mooie oude monumenten en diep verscholen dorpjes. Bereid u voor op een enerverend verblijf in Groot-Brittannië.

 

 

 

 

 

Klimaat

 

Engeland maakt onderdeel uit van Groot-Brittannië dat verder bestaat uit Schotland, Wales en Noord Ierland. Op deze pagina beschrijven we het klimaat van Engeland.

Inleiding
Wie aan Engeland denkt, denkt aan regen of mist. Hier heerst een zeeklimaat en door de overheersende zuidwestelijke winden wordt bijna voortdurend vochtige zeelucht aangevoerd. Engeland is regenachtig, mistig, maar heeft ook mooie zomers met palmstranden in het zuiden.

Geografie
Engeland is ongeveer drie keer zo groot als Nederland. Het grootste deel van het land bestaat uit laagland met heuvels. Vooral de oostkant en de omgeving van Londen is laaggelegen.
In het noorden ligt het Penninisch Gebergte met heuvels en bergen tot 640 meter hoogte. In het uiterste noorden tegen Schotland liggen de onherbergzame Cheviot Hills, afgesleten overblijfselen van oude vulkanen.

In het westen bevindt zich het Lake District met de hoogste bergtoppen van Engeland, zoals de Scafell Pike van 978 meter. In het zuidwesten van Engeland bestaat het landschap uit een bergkam met 621 meter als hoogste punt.

Het kustlandschap van Engeland is gevarieerd met kiezel-stranden, krijtrotsen en zandstranden. De grootste rivier is de Theems en deze is 336 kilometer lang. De meeste rivieren hebben een diepe bedding, zijn rijk aan water met weinig verval. Toch kan in regenachtige tijden een rivier behoorlijk overstromen.

Het tijdverschil aan de westkust is 13 tot 14 meter hoog. Aan de monding van de Theems is deze vijf meter hoog. Tot Engeland behoren ook de Kanaaleilanden Jersey, Guernsey, Alderney en Shark, het Isle of Man, het Isle of Wight, en de Isles of Scilly, waaronder St. Mary's.

Klimaat
In het algemeen is het in het westen natter dan in het oosten en in het noorden koeler dan in het zuiden. De winters zijn zacht en de zomers zijn vergelijkbaar met Nederland. In het zuiden van Engeland groeien palmbomen. Dit gebied staat bekend als de 'Cornish Rivièra'. De temperatuur schommelt gemiddeld tussen de 8,5 en 11 graden. Het warmste is het aan de kusten van Cornwall met in Penzance 11,3 graden.

Op veel plaatsen regent het op meer dan 200 dagen per jaar. Gemiddeld valt in Engeland 700 millimeter regen, minder dan in De Bilt. De neerslag hangt vooral samen met over of ten noorden van de Britse Eilanden passerende depressies. Deze veroorzaken ook de krachtige winden in vooral het westen en het noorden van Engeland. Door stuwing van de vochtige oceaanlucht tegen de heuvels en bergen, zijn de neerslaghoeveelheden het grootst langs de westkust en in het bergachtige noorden. In de hogere delen in het noorden en zuidwesten valt veel neerslag. In het Lake District valt 2000 millimeter per jaar.

Hier in Lake District schijnt de zon ook minder. In de bergen is het vaak bewolkt en schijnt de zon jaarlijks 1000 uur. Aan de kust schijnt de zon soms zo'n 1750 uur per jaar. Vooral Cornwall is zonnig.

Mist komt vrij vaak voor. In het industriegebied van Midden Engeland bijvoorbeeld op meer dan vijftig dagen per jaar. In de vorige eeuwen kwam vaak ernstige smog voor in de grote steden. Dit werd vooral veroorzaakt door het stoken van goedkope brandstof.

De zomer
Juli is de warmste maand van het jaar. Het zuiden en de omgeving van Londen zijn de warmste regio's, waar het gemiddeld ruim 21,5 graden is in juli. Elders is de invloed van de zee of de hoogte bepalend en is het enkele graden koeler. In het binnenland wordt het zelden warmer dan 30 graden.

Constant is de invloed van zee en oceaan merkbaar. Op mooie zomerdagen steekt afhankelijk van de omstandigheden een zeewind op. Hierdoor kan lokaal aan de kust afkoeling ontstaan. De hoogste temperatuur ooit werd gemeten op 10 augustus 2003, toen in Brogdale (Kent) de temperatuur steeg tot 38,5 graden.

De beste zomers komen voor aan de zuid- en zuidwestkust, waar de zonnig uitbundig schijnt. Het zonneschijnrecord staat echter op Oost Engeland. In Eastbourne (Sussex) scheen in juli 1911 de zon 383,9 uur. In het zuidwesten vind je een gebied, met palmbomen en zandstranden. Dit deel van Devon wordt ook wel 'The English Rivièra' genoemd.

Onweren doet het in Engeland niet zo vaak. In Londen en Birmingham gebeurt dit op 15 dagen in het jaar en in het westen en noordwesten slechts op 8 dagen. Ter vergelijking: in De Bilt onweert het 30 dagen per jaar. Door de onweersbuien komt het maximum aan neerslaghoeveelheden in het binnenland in de zomer voor. Op 18 juli 1955 viel de grootste hoeveelheid ooit gemeten in Engeland. In Martinstown viel toen 279 millimeter in 24 uur.

Winter
In januari is het 's nachts in grote delen van het land zo'n 1 tot 2 graden boven nul en in het zuidwesten 4 graden. Overdag is het zo'n 5 tot 9 graden. De aanwezigheid van de zee zorgt ervoor dat aan de kust de laagste wintertemperaturen doorgaans aan het eind van februari worden gemeten. In het binnenland worden de laagste temperaturen al in januari bereikt.

Voor een echte koude nacht moet sprake zijn van stralingsvorst. Een sneeuwdek, een heldere hemel en de afwezigheid van wind zijn ideale omstandigheden voor extreem lage temperaturen. Op 10 januari 1982 daalde de thermometer onder dit soort omstandigheden tot -26,1 graden in Newport, waarmee de laagste temperatuur ooit in Engeland werd genoteerd.

Aan de kust zijn de minima minder extreem, met in Plymouth ooit eens een -8,8 graden. Hoge wintertemperaturen komen hier vaker voor. De warme zuidwestelijke wind kan dan in januari achter de heuvels een föhneffect veroorzaken en de temperatuur opstuwen tot 16 graden.

Terwijl in Engeland de neerslag in alle jaargetijden valt, is aan zuidkust een wintermaximum in de neerslaghoeveelheden terug te vinden. In Penance (Devon) valt in januari 132 millimeter. In het binnenland is dit beduidend minder. Sneeuw komt vooral voor in de heuvels en bergen. In het noorden sneeuwt het op 50 dagen, aan de zuidwestkust op 10 dagen. Zelden blijft de sneeuw liggen in de lagere delen van het land.

Met de aanwezigheid van depressies en zee is het verklaarbaar dat er ook veel wind staat. De meeste wind komt voor bij het passeren van een diepe depressie ten noorden of over Engeland. In Devon en Cornwall stormt het op 15 dagen in het jaar. In het binnenland van Engeland is dat op 5 dagen per jaar. Maar naarmate het terrein hoger ligt, neemt de windsnelheid toe. In de bergen zoals bij Great Dun Fekk stormt het op 114 dagen per jaar. De hoogste windstoot is gemeten op 15 december 1979. In Gwennap Head (Cornwall) registreerde de windmeter een windstoot tot 189 kilometer per uur.
 

 

Uitgaan

 

pubs

Openingsuren en minimum leeftijden pubs in Engeland en Wales

Sinds november 2005 zijn de café's van Engeland en Wales niet langer gebonden aan de beroemde sluiting om 23.00 uur die gold voor beide landen. Vergunningen worden sindsdien afgegeven door de gemeente. In sommige gevallen gaat het hierbij om een 24-uurs vergunning, maar de meeste pubs hebben bewust gekozen te sluiten tussen 01.00 en 03.00 uur. Britse instituten als 'last orders' en de 'lock-in' zijn, tot spijt van sommigen, verleden tijd, gesloten deuren voor nietvermoedende toeristen gelukkig ook.

Alleen personen van 18 jaar of ouder mogen alcohol kopen en consumeren in een bar. Kinderen onder de 14 jaar mogen alleen in pubs komen die een kindervergunning hebben. Zij moeten worden vergezeld door een volwassene en mogen alleen in die delen van de pub komen die geschikt zijn bevonden voor jonge kinderen. Pubs met een dergelijke vergunning moeten maaltijden en niet-alcoholische dranken serveren, meestal tot 21.00 u.

 

Alcohol en minderjarigen

Pubmedewerkers mogen geen alcoholische dranken verkopen aan mensen jonger dan 18 jaar. Ook mogen zij niet toestaan dat meegebrachte drank wordt genuttigd in hun gelegenheid. Het is tevens een overtreding wanneer iemand bewust alcohol koopt of probeert te kopen voor consumptie door iemand die jonger dan 18 jaar is. Een persoon jonger dan 18 jaar die alcohol koopt of probeert te kopen of alcohol consumeert in een drankgelegenheid pleegt eveneens een strafbaar feit.

Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regels. Het is geen overtreding om bier, wijn, zwaar bier, cider of perencider te kopen of verkopen voor persoonlijke consumptie door een persoon van 16 of 17 jaar bij een maaltijd in een drankgelegenheid, mits de maaltijd niet aan de bar wordt genuttigd, maar in een gedeelte van de gelegenheid die alleen voor het serveren van maaltijden wordt gebruikt. Bovendien mag een persoon van 16 of 17 jaar deze drank kopen voor eigen consumptie bij een maaltijd, of consumptie door iemand anders van 16 of 17 jaar bij een maaltijd.

 

 

Winkelen

 

Openingsuren

De winkels in Groot-Brittannië zijn over het algemeen geopend van ma t/m za 09.00-17.30 u. Vele warenhuizen blijven tot 18.00 u open, en op woensdag of donderdag tot 19.00 of 20.00 u. Grotere winkels in grote plaatsen en steden zijn vaak open op zondag van 10.00-18.00 u, hoewel dit kan wisselen. In kleinere plaatsen en dorpen sluiten winkels vaak een middag per week (meestal woensdag) en soms ook een uur tussen de middag. In vele steden en grote plaatsen zijn bepaalde grote supermarkten (zoals Tesco en Sainsburys) van maandag t/m vrijdag juist 24 uur lang open.

Uitverkoop
Alle grote warenhuizen en winkelketens houden uitverkoop in de week na Kerstmis en in januari. Een van de bekendste uitverkopen is die van Harrods in begin januari, waar mensen dagen voor in de rij staan. In de zomer begint de uitverkoop meestal in juli, maar de precieze data zijn afhankelijk van de winkel. Vele winkels hebben het hele jaar door uitverkooprails.

 

Fabrieks- en discountwinkels van grote merken

Fabriekswinkels, discountzaken van grote merken, kortingwinkels en winkelcentra van discountwinkels zijn zeer populair in Groot-Brittannië. In een zgn. ‘shopping village’ staan kortingwinkels van beroemde grote merken bij elkaar gegroepeerd in een winkelcentrum. Hier vindt u porselein, mode, designerkleding, huishoudelijke artikelen, schoenen en nog veel meer. Het assortiment bestaat uit eindeseizoensartikelen of surplusvoorraad en u kunt 25%-50%, of nog meer, van de prijs besparen.

In Bicester Outlet Shopping Village bevinden zich 60 winkels met artikelen van het vorige seizoen of die niet langer vervaardigd worden, allemaal tot 60% goedkoper dan normaal. Dit winkelcentrum bevindt zich in hartje Oxfordshire, toch op slechts een uur van het centrum van Londen.

Cheshire Oaks is een van de grootste kortingwinkelcentra van Europa, met meer dan 65 beroemde namen om uit te kiezen, waaronder Nike. Cheshire Oaks bevindt zich enkele kilometers ten noorden van Chester.

Op ongeveer 50 km van Bath ligt Clarks Village, met een enorm assortiment Clarks schoenen, tot 50% goedkoper dan normaal. Andere beroemde merken: Gap, French Connection, Ecco, Dartington Crystal en Royal Doulton.

Het Great Western Designer Outlet Centre bevindt zich in Swindon. Hier zijn de beroemde namen o.a. Gap, French Connection, Ecco, Dartington Crystal en Royal Doulton.

In Kendal in het Lake District bevindt zich K Village met de K Shoe fabriekswinkel (tot 50% korting).
www.kvillage.co.uk

 

Winkelcentra buiten de stad

Winkelcentra buiten de stad bieden winkels van hoge kwaliteit, allemaal bij elkaar op een plek, vaak met restaurants, bioscopen en sportfaciliteiten.

Het Metro Centre in Noordoost-Engeland huisvest meer dan 360 winkels, meer dan 50 restaurants, bars en cafés, een bioscoop met elf schermen, een crèche en Megabowl Entertainment Centre.
Kijk voor meer informatie op:
www.metro-centre.co.uk

Brent Cross in Noordwest-Londen biedt meer dan 100 beroemde Britse winkels, zoals Nike en Planet. Kijk voor meer informatie op:
www.brentcross-london.com 

Bluewater bevindt zich ten oosten van Londen, nabij Dartford in Kent, en bevat meer dan 320 verschillende winkels en een keuze aan vrijetijdsactiviteiten zoals een 11 meter hoge klimmuur en verhuur van boten. Kijk voor meer informatie op:
www.bluewater.co.uk

 

Nog een winkelcentrum ten oosten van Londen is Lakeside, met meer dan 320 winkels, 4 grote warenhuizen, 30 cafés en restaurants, een bioscoop met zeven schermen, een kapel en een meer van 10 hectare compleet met een door de PADI erkende duikschool. Kijk voor meer informatie op:
www.peoplelovelakeside.co.uk

 

Merry Hill Shopping Centre ten westen van Birmingham heeft meer dan 200 winkels, bioscopen, restaurants aan het water, bars en zijn eigen viersterrenhotel. Kijk voor meer informatie op:
www.birminghamuk.com/merryhill.htm

Meadowhall Shopping Centre in Noord-Engeland, nabij het Peak District National Park, heeft meer dan 270 winkels en restaurants, inclusief Laura Ashley, La Senza en Eisenegger.
Kijk voor meer informatie op:
www.meadowhall.co.uk

De meeste grote steden hebben winkelcomplexen op kleinere schaal, waar u warenhuizen vindt zoals Habitat, TK Maxx en Toys ‘R’ Us

 

 

Reizen

 

Openbaar vervoer

Metro: De Londense ondergrondse (ook wel ‘Tube’ - buis genoemd) rijdt tot 20 uur per dag (de precieze tijden hangen van de locatie af), iedere dag, naar alle delen van het centrum. Dit is een van de makkelijkste manieren om u te verplaatsen in Londen. De kaartjes zijn verkrijgbaar bij kaartjesmachines en kassa’s op alle stations. U kunt de ondergrondse makkelijk in en uit door de hekjes die opengaan na het insteken van uw kaartje. Als uw kaartje opgebruikt is, aan het eind van uw rit, gaat het hekje wel open maar krijgt u het kaartje niet meer terug. De ondergrondse is in zes zones verdeeld. Zone 1 bestrijkt het centrum van Londen.

 

Treinen: Het National Rail netwerk ligt over geheel Groot-Brittannië verspreid, met Londen als centraal punt, en reikt tot in de verste hoekjes van het land. Travelcards zijn geldig binnen de regio Londen. Wilt u hierbuiten reizen, dan dient u een treinkaartje te kopen. 

National Rail
www.nationalrail.co.uk (informatie over vertrektijden en vertragingen)

Hieronder vindt u een beschrijving van de kaartjes zoals ze in Groot-Brittannië verkocht worden. Bij VisitBritain in Nederland kunt u terecht voor Treinpassen.

Definities van verschillende treinkaartjes:

‘Open Single’ of ‘Open Return’ (open enkeltje of retourtje) Eerste Klasse of Standaardklasse:
‘Single’ (enkele reis):
Is alleen geldig op de datum die op het kaartje staat vermeld. Wanneer u de treinreis niet binnen die dag af kan maken, kunt u het kaartje gebruiken om de volgende dag verder te reizen, maar u dient wel voor 12.00 ۥs middags te vertrekken.
‘Return’ (retour): Geldig voor de heen- en de terugreis op de datum vermeld op het kaartje en elke andere dag binnen een kalendermaand daarna. De prijs van een open retour is dubbel die van een enkele reis, tenzij anders staat aangegeven.

‘Day Single’ of ‘Day Return’ (dagretour of 1-dags enkele reis) Eerste Klasse of Standaardklasse
Alleen geldig voor heen- en terugreis op de datum die op het kaartje wordt vermeld. De prijs van een retour is dubbel die van een enkele reis, tenzij anders staat aangegeven.

‘Apex Return’ (Apex retour) - alleen Standaardklasse
Dit kaartje kan op iedere willekeurige dag van de week worden gebruikt. Het aantal plaatsen is beperkt en u moet het kaartje tenminste 7 dagen van te voren reserveren. Hij is geldig voor de heen- en terugreis, maar ALLEEN op de specifieke datum en trein die op het kaartje worden gezet ten tijde van de reservering. U kunt de reis niet onderbreken, behalve om over te stappen.

‘Bargain Single’ of ‘Bargain Return’ (extra goedkope enkele reis of retour) - alleen Standaardklasse
Geldig op GNER-treinen op iedere willekeurige dag, de terugreis kan plaatsvinden op iedere willekeurige dag binnen een kalendermaand (indien beschikbaar). U moet het kaartje 7 dagen van tevoren reserveren en als de datum en tijd van de reis eenmaal zijn opgegeven kunt u GEEN WIJZIGINGEN aanbrengen en krijgt u GEEN GELD TERUG. Geen gebruik van spoorkaarten of groepskorting mogelijk.

‘Super Advance Return’ (Superretour) - alleen Standaardklasse
Deze kaartjes zijn verkrijgbaar voor bepaalde reizen en kunnen tot 18.00 u op de dag voor vertrek worden geboekt. Net als bij Apex-kaartjes moet de terugreis op hetzelfde moment worden gereserveerd als de heenreis. De kaartjes zijn ALLEEN verkrijgbaar voor specifieke diensten. Precieze informatie over beschikbare diensten dient u plaatselijk in te winnen bij het station. Bij Super Advance-kaartjes mag u een spoorkaart gebruiken als u die hebt, voor extra korting.

‘Super Saver Return’ (Supergoedkoop retour) - alleen Standaardklasse
Met dit kaartje kunt u buiten de piekuren reizen, meestal van zondag tot donderdag en op zaterdag. Dit kaartje is echter niet geldig op zaterdagen in juli en augustus, op vrijdag na 02.30 u, voor reizen die vertrekken voor 02.30 u op dagen na een piekdag en op bepaalde andere dagen tijdens openbare feestperioden. Het kaartje is geldig voor de HEENREIS op de datum die op het kaartje staat vermeld en voor de TERUGREIS op de datum die op het kaartje staat vermeld of op elke andere dag buiten de piek binnen een kalendermaand daarna. 

Cheap Day Ticket’ (Goedkope dagkaart) - alleen Standaardklasse
Enkele reis:
Als de prijs van de ‘enkele reis’ hetzelfde of goedkoper is dan de prijs van een ‘Cheap Day Return’, dan krijgt u een ‘Cheap Day Return’ voor de prijs van een CDR min 10 pence . Dit kaartje heeft dezelfde geldigheid als het overeenkomstige Cheap Day Return. 
Retour: Alleen geldig voor heen- en terugreis op de datum die op het kaartje staat vermeld. U kunt alleen buiten de piekuren reizen. Deze kaartjes zijn onderhevig aan de beperkingen die van toepassing zijn op het tarief. De terugreis moet worden begonnen voor 02.30 u de volgende ochtend.

 

 

Bussen:

Lange afstandsreizen met de bus

De meeste lange afstandslijndiensten worden verzorgd door de National Express en Scottish Citylink. U kunt op uw eigen tempo reizen naar alle grote plaatsen en steden in Groot-Brittannië. Lange afstandsbussen zijn natuurlijk wel wat langzamer dan de trein, maar ze vormen een goedkoop alternatief. De meeste bussen zijn zeer gerieflijk en vaak zijn er drankjes en hapjes verkrijgbaar op de bus. 

Losse kaartjes en passen voor de bussen van National Express zijn van tevoren in Nederland te koop. Neem hiervoor contact op met Britain-Direct in Delft (tel. 015 213 1194).

Meer informatie over stads- en streekbussen (en postbussen die in landelijke gebieden ook passagiers vervoeren) is verkrijgbaar bij plaatselijke toeristische informatiecentra. 

Er zijn verschillende manieren om geld te besparen op buskaartjes. Bent u tussen de 16 en 25 jaar oud, een oudere student (boven de 26) of ouder dan 50 jaar, dan kunt u een Discount Coachcard kopen (Advantage 50 genoemd voor passagiers ouder dan 50), waarmee u 30% korting krijgt op de normale prijs voor een volwassene op een National Express-bus op het vasteland van Groot-Brittannië (kinderen krijgen sowieso 30% korting). Ze zijn een jaar geldig en kosten £8.

 

Autorijden:

Een auto huren

Tarieven voor het huren van een auto wisselen per verhuurbedrijf en zijn niet alleen afhankelijk van het model van de auto, maar ook van de locatie van het verhuurbedrijf (een auto huren op een luchthaven is meestal duurder). 

Meestal laat u een creditcardnummer achter bij het verhuurbedrijf om uw reservering te bevestigen. De huurvoorwaarden kunnen ook variëren, maar over het algemeen dient u langer dan een jaar uw rijbewijs te hebben (bij sommige bedrijven is het 2 jaar).

Gemiddelde minimumleeftijd: 23 (absoluut minimum 21 jaar)
Gemiddelde maximumleeftijd: 70 jaar (bij sommige bedrijven 80 jaar)

Geschatte kosten van het huren van een auto voor 7 dagen:
Kleine auto: £160,00
Auto van gemiddelde grootte: £200,00
Grote auto: £300,00

Voorschriften voor weggebruikers

Deze pagina belicht de belangrijkste Britse verkeersregels. Een volledig overzicht  én alle verkeersborden vindt u op:

www.highwaycode.gov.uk

 

Rijbewijs
Bezoekers aan Groot-Brittannië dienen in het bezit te zijn van:

 • een volledig geldig rijbewijs uit hun eigen land, of

 • een Internationaal Rijbewijs (1926, 1949), uitgegeven in een ander land     

N.B: Een voorlopig rijbewijs (voor leerling-automobilisten) uit een ander land is niet geldig voor gebruik in Groot-Brittannië.

Enkele verkeersregels:

 • aan de linkerkant van de weg (links) rijden

 • let bij kruispunten op de verkeersborden, er is geen regel waarbij verkeer van rechts of links voorrang krijgt

 • rechts inhalen

 • niet links inhalen

 • op de snelweg niet in de middelste strook rijden als de linkerstrook vrij is

 • bij het naderen van een rotonde voorrang geven aan verkeer van rechts, tenzij anders staat aangegeven

 • er is geen algemene regel voor kruispunten, want bij de meeste kruispunten staat aangegeven wie voorrang heeft: langs kleinere wegen staat een driehoekig verkeersbord met de woorden ’GIVE WAY’ of een rood ‘STOP’ bord, maar vele kruispunten hebben alleen ‘GIVE WAY’  markeringen op het wegdek, d.w.z. onderbroken witte strepen en een witte driehoek. U dient deze borden en markeringen te volgen. 

 • alle voertuigen moeten voorrang geven aan voertuigen van de hulpdiensten

 • in de bebouwde kom mag u tussen 23.30 en 07.00 u de claxon niet gebruiken     

Autorijden onder invloed van alcohol
Alcohol heeft veel invloed op uw reactievermogen en kan uw rijgedrag sterk beïnvloeden. De wettelijke toegstane limiet ligt in Groot-Brittanië lager dan bij ons en er staan strengere straffen op als u betrapt wordt.


Ongelukken
Als u bij een ongeluk betrokken bent, moet u verplicht stoppen. Wissel gegevens over uw verzekeringsmaatschappij e.d. uit met de andere chauffeurs die bij het ongeluk betrokken waren. Als er iemand gewond is moet u bovendien de politie inlichten. 

Noodgevallen langs de snelweg: 
Langs alle snelwegen staat ongeveer om de 800 m een oranje noodtelefoon. Hiermee kunt u het Police Motorway Control Centre bellen die de juiste hulp kan sturen, bijv. AA (www.theaa.com), RAC (www.rac.co.uk), politie, ambulance of brandweer. 

Speciale waarschuwingspanelen:
Er worden speciale waarschuwingspanelen gebruikt op snelwegen om automobilisten te waarschuwen voor eventueel gevaar verderop. De panelen bevinden zich ofwel in de middenberm, ofwel boven iedere rijstrook. Bij snelwegen in stedelijke gebieden hangt er een paneel boven iedere rijstrook, tenminste één per anderhalve km. 

Veiligheidsgordels
Alle nieuwe auto’s moeten voorzien zijn van veiligheidsgordels voor- en achterin. Bij auto’s die niet verplicht veiligheidsgordels hoefden te hebben in het jaar waarin zij werden gebouwd, bent u niet verplicht om ze nu aan te brengen. Als er echter veiligheidsgordels aangebracht zijn, bent u verplicht die te gebruiken. Bij kinderen onder de 14 is het de verantwoordelijkheid van de chauffeur om ervoor te zorgen dat ze de juiste veiligheidsgordels dragen.

Snelheidslimieten
In de bebouwde kom: alle voertuigen 48 km/u.
Eenbaansweg: auto’s 96 km/u, auto’s met caravans of aanhangwagens en bussen 81 km/u.
Tweebaanswegen/snelwegen: auto’s 112 km/u, auto’s met caravans of aanhangwagens 96 km/u.

N.B: de snelheidslimiet in Jersey en Guernsey is respectievelijk 65 km/u en 56 km/u.

 

Mobiele telefoons
Vanaf 1 december 2003 is het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden een overtreding. In eerste instantie krijgt u een boete van £30, die kan stijgen tot £1.000 als het een rechtszaak wordt. Bovendien krijgt u drie ‘strafpunten’ op uw rijbewijs. Volgens de huidige wet kunnen automobilisten alleen gerechtelijk worden vervolgd als zij tijdens het gebruik van hun mobiele telefoon hun voertuig niet onder controle hebben.

Motorrijders

 • zowel de motorrijder als een eventuele duopassagier op een motorfiets, scooter of brommer moeten een helm dragen 

 • er is slechts één duopassagier toegestaan en hij/zij moet schrijlings op het voertuig zitten, op een geschikt zadel, met beide voeten op voetsteunen 

 • zorg dat u zo zichtbaar mogelijk bent, van zowel de zij- als de voor- en achterkant door fluorescerende kleding of strepen te dragen

Tolheffing

Snelwegen met tolheffing: 
M25 in noordelijke richting voor de Dartford Tunnel: £1,00
M25 in zuidelijke richting voor de Queen Elizabeth II Bridge: £1,00
M48 - Severn Bridge (alleen tolheffing op voertuigen die in westelijke richting rijden): £4,60
M4 - Second Severn Crossing (in westelijke richting): £4,60
M6 Toll Road - van afslag 4 tot 11a waar hij weer op de M6 aansluit: overdag £2,00, ۥs nachts £1,00


Tolheffing voor tunnels en bruggen: 
Tunnel onder de Theems (Dartford Tunnel, M25): £1,00
Tunnel onder de Mersey (Liverpool): £1,30
Tunnel onder de Tyne (Newcastle): £1,00

Queen Elizabeth II Bridge (M25-snelweg): £1,00
Severn Bridge (M48-snelweg in westelijke richting): £4,60
Second Severn Crossing (M4-snelweg in westelijke richting): £4,60
Humber Bridge (A15): £2,50
Tamar Bridge (nabij Plymouth, de A38 op de grens van Devon en Cornwall, in oostelijke richting): £1,00
Cleddau Bridge (nabij Pembroke, de Dyfed A477): £0,75
Forth Bridge (Lothian/Fife A90 in noordelijke richting): £0,80
Tay Bridge (Dundee A914 in zuidelijke richting): £0,80
Erskine Bridge (nabij Glasgow, Strathclyde, A898): £0,60
 

De brug naar het eiland Skye is tegenwoordig gratis.

 

 

Fietsen

 

Het landelijke netwerk van fietsroutes

Groot-Brittannië heeft een National Cycle Network van op dit moment ongeveer 11.200 km. De organisatie Sustrans werkt samen met plaatselijke gemeenten en andere organisaties om steeds meer routes te openen in het hele land.

Een derde deel van het netwerk wordt verkeersvrij, d.w.z. de paden lopen langs oude treinrails, jaagpaden langs kanalen, bospaden en rivieroevers. De rest volgt bestaande wegen. Voor routes buiten de bebouwde kom worden rustige wegen gekozen, en er komen oversteekplaatsen over drukke wegen indien nodig.

taxi's

 

Taxiwetgeving en advies

Taxi’s maken al meer dan 300 jaar deel uit van het Londense leven. Zowel het voertuig als de chauffeur hebben een vergunning nodig om passagiers te mogen vervoeren. De beroemde ‘zwarte taxi’s’ van Londen bestaan nog steeds, maar u zult ze nu ook in allerlei andere kleuren zien. Londense taxi’s kunt u huren door uw hand op te steken wanneer het gele ‘For Hire’ lampje brandt. U kunt er ook een van tevoren bestellen, tel. +44 (0)20 7272 0272.

Ook zijn taxi’s te vinden op taxistandplaatsen buiten of vlakbij de meeste Londense treinstations en luchthavens. Zij hebben een vergunning voor het vervoer van vier of vijf personen. Het tarief wordt bijgehouden op een meter. Meestal geeft men de chauffeur een fooi van 10%.

Op www.traintaxi.co.uk kunt u uitvinden of er een taxistandplaats bij een bepaald trein-, tram- of ondergrondse station is.

Taxi’s buiten Londen
Taxi’s buiten Londen werken op ongeveer dezelfde manier: ook hier dienen zowel de voertuigen als de chauffeurs een vergunning te hebben. Soms komt u ook buiten Londen wel eens een zwarte taxi tegen, maar meestal zijn het gewone auto’s. Ze hebben wel hetzelfde gele ‘For Hire’ lampje.

Minitaxi’s voor particulier verhuur (‘minicabs’)
Dit soort taxi’s is te huur door langs te gaan bij een ‘minicab’-kantoor, of een plaatselijk bedrijf op te bellen (telefoonnummers in de Gele Gids, of op www.yell.co.uk). Alle minicabbedrijven moeten een speciale vergunning hebben van de Public Carriage Office. Minicabs zijn niet uitgerust met een meter, het is dus raadzaam om van tevoren een tarief af te spreken. Het is niet raadzaam om een aanbod van een chauffeur op straat aan te nemen die op zoek is naar klanten, dit is namelijk tegen de wet.

 

Taxitarieven

Hieronder volgen gegevens over de huidige tarieven van erkende taxi’s. Zij zijn alleen bedoeld ter informatie, en mogen niet worden gebruikt voor het berekenen van de prijs van een taxirit. Tenzij de taxichauffeur een aanvaardbare reden heeft om een verzoek tot vervoer te weigeren, is hij verplicht om een dergelijk verzoek te aanvaarden voor bestemmingen tot 19 km afstand (32 km vanaf de luchthaven Heathrow) of een rit van een uur lengte, mits de bestemming zich in het district van de Metropolitan of City politie bevindt. Het tarief wordt als volgt berekend:

1. Een rit van ma t/m vr* van 6.00 tot 20.00 u:

 • voor de eerste 361 m of 77,6 seconden geldt een minimumtarief van £2,00

 • daarna is het 20 pence per 180,5 m of 38,8 seconden (of gedeelte daarvan), tot £12,40

 • daarna is het 20 pence per 128,9 m of 27,7 seconden (of gedeelte daarvan). 

2. Een rit van ma t/m vr* tussen 20.00 en 22.00 u en op za en zo van 06.00 tot 20.00 u:

 • voor de eerste 296,6m of 63,8 seconden geldt een minimumtarief van £2,00

 • daarna is het 20 pence per 148,3m of 31,9 seconden (of gedeelte daarvan), tot £14,80

 • daarna is het 20 pence per 128,9 m of 27,7 seconden (of gedeelte daarvan). 

3. Een rit tussen 22.00 en 06.00 de volgende ochtend op ma t/m zo en te allen tijde op openbare feestdagen, inclusief Kerstmis en Nieuwjaar:

 • voor de eerste 238,2m of 51,2 seconden geldt een minimumtarief van £2,00

 • daarna is het 20 pence per 119,1m of 25,6 seconden (of gedeelte daarvan), tot £18,00

 • daarna is het 20 pence per 128,9 m of 27,7 seconden (of gedeelte daarvan). 

*behalve op openbare feestdagen, inclusief Kerstmis en Nieuwjaar.

Toeslag

1. Kerstmis en Nieuwjaar:
Een rit die binnen de volgende perioden begint of eindigt:
van 24 december 20.00 u tot 27 december 06.00 u, en van 31 december 20.00 u tot 2 januari 06.00 u: toeslag £3,00.

2. Telefonisch reserveren:
Een rit die telefonisch wordt gereserveerd heeft een toeslag van £2,00.

3. Vuil maken van de taxi:
Wanneer een taxi zo vuil wordt gemaakt dat hij uit bedrijf moet worden genomen om te worden schoongemaakt, wordt er een toeslag van £40,00 geheven.

 

 

 

London

 

De miljoenenstad Londen of Groot-Londen ligt in het zuidoosten van Engeland. De stad wordt ruwweg van west naar oost doorsneden door de rivier de Theems. De stad kent in totaal 32 bestuurlijke eenheden, die 'boroughs' worden genoemd. Londen wordt naast Parijs, New York en Tokio beschouwd als één van de Grote Vier wereldsteden en heeft 12 punten op de lijst van wereldsteden. Londen is ook de grootse stad in het Verenigd Koninkrijk en een metropool van Europa.

De City is de historische stadskern, waar voornamelijk financiële instellingen zijn gevestigd. Het gebied is slechts 2,7 km² groot en wordt ook wel de square mile genoemd. De wijk heeft ongeveer 5000 inwoners.

De City en de twaalf direct omliggende boroughs vormen gezamenlijk Central London of Inner London. De stad als geheel wordt aangeduid met de term Groot-Londen en is 1580 km² groot. Er wonen ca. 7,3 miljoen mensen. De economische agglomeratie van Londen strekt zich evenwel nog ver uit buiten de grenzen van zelfs "Groot-Londen". De grenzen hiervan zijn niet gemakkelijk aan te geven, maar gedacht moet worden aan een gebied van ongeveer 8.000 km2 met ca. 12 miljoen inwoners.

 

 

Links voor Engeland

 

http://engeland.pagina.nl/

http://www.easyjet.co.uk/

http://www.happytravel.nl/startindex.php

http://www.avis.co.uk/

http://engeland.reisbrochure.nl/

http://www.prikpagina.nl/list.php?f=313

http://www.britainexpress.com/articles/Food/

http://www.restaurants.co.uk/

http://www.goodguides.co.uk/pubs/search.asp

http://www.travelbritain.com/themeparks.html

http://www.hoverspeed.com/index.asp?lID=NL

http://www.eurostar.com/dctm/jsp/index.jsp

 

 

Wales

 

 

Llanfairpwllgwyngyllgogerych-wyrndrobwlllantysiliogogogoch (geteld?, precies 57 letters) is een dorpje in Wales met de op één na langste naam ter wereld. Het betekent: De kerk van St.-Mary in een smal dal bij de witte hazelaar, niet ver van de snelstromende draaikolk en de kerk van St.-Tysilio bij de rode grot. Meestal wordt het dorpje afgekort tot Llanfairpwll of Llanfair PG. Wales is geen onafhankelijke staat, het is een prinsdom. Samen met Schotland, Engeland en Noord-Ierland maakt het deel uit van het Verenigd Koninkrijk oftewel Groot-Brittannië. Hoe is dat zo gekomen? Wales werd in de twaalfde en dertiende eeuw geregeerd door machtige Keltische vorsten, zoals Owain Gwynedd (1137-1170), Llynwlyn ap Iorwerth (1194-1240) en Llynwelyn ap Gruffydd (1246-1282). Maar als Edward I in 1272 koning van Engeland wordt, komt er een einde aan de macht van het Keltische rijk. In de twee oorlogen ´Wars of Welsh Independence´, van 1276-1279 en 1282-1283 worden de Kelten verslagen. In 1301 wordt de zoon van Edward tot prins van Wales benoemd en keert de rust terug.

 

 

Geschiedenis

 

De Romeinen gaven Wales de naam Cambria, en bouwden een groot aantal forten in het zuiden van het land, tot Carmarthen in het westen. Wales heeft dezelfde basis in haar naam als bijvoorbeeld Wallonië en Gallië. Er is bewijs dat ze verder westwaarts trokken en ze vandaaruit naar Ierland overstaken. Zij bouwden ook het amfitheater in Caerleon, het best bewaarde in Groot-Brittannië. De Romeinen waren ook druk in het noorden van het land, en er is een legende waaruit zou blijken dat Magnus Maximus, een van de laatste keizers van het rijk, getrouwd was met een Elen (of Helen), de dochter van een Welsh stamhoofd nabij het huidige Caernarfon.

Door het bergachtige terrein met grote hoeveelheden regen is Wales nooit door de Angelsaksen ingenomen. Een van de Saksische koningen, Offa van Mercia wordt gezien als degene die een grote aarden wal (of dijk) liet bouwen langs de grens met zijn koninkrijk om de Welsh buiten te houden. Delen van Offa's Dyke kunnen tot op vandaag worden bekeken.

De verovering van Wales door de Normandiërs gebeurde niet in 1066 toen Engeland werd verslagen, maar gebeurde geleidelijk, en werd uiteindelijk afgerond in 1282, toen koning Edward I van Engeland Llywelyn de Laatste versloeg. Edward bouwde een groot aantal stenen kastelen om de Welsh onder controle te kunnen houden. De meest bekende staan in Caernarfon, Conwy en Harlech.

Wales heeft slechts enkele grote steden. Deze liggen alle in het zuiden van het land: Cardiff (Caerdydd), de hoofdstad (2005:302.000 inwoners); Swansea (Abertawe) (2005: 171.000 inwoners); Newport (Casnewydd) (2005: 117.000 inwoners). Het binnenland is dun bevolkt en heeft een ruig karakter ; de streek Powys beslaat ongeveer 30% van de totale oppervlakte van Wales, echter herbergt slechts 4% van de bevolking.

 

 

Het klimaat

 

Wales maakt onderdeel uit van Groot-Brittannië dat verder bestaat uit Engeland, Schotland en Noord Ierland. Op deze pagina beschrijven we het klimaat van Wales. Wales heeft een gematigd zeeklimaat en wordt sterk beïnvloed door de overheersende westenwinden en de warme golfstroom. Hierdoor is het zeer wisselvallig.

Geografie
Wales is bergachtig met een ruig landschap. De meeste bergen zijn van een middelgebergte met een maximale hoogte tot 900 meter. De hoogste top is Mount Snowdon in het noorden met een top van 1085 meter hoog. Enkele andere toppen zoals de Carnedd Dafydd (1044 m) en de Carnedd Llewelyn (1062 m) komen aardig in de buurt.

Vanaf het Snowdonmassief lopen verschillende dalen richting zee. Verschillende rivieren hebben in de ijstijd brede valleien en delta's uitgesleten. Het midden van Wales is redelijk onbewoonbaar. Hier liggen de Cambrian Mountains, een van noord naar zuid lopende bergketen met tamelijk steile hellingen en diepe langgerekte dalen. Het zijn deels beboste en deels met heide en gras bedekte hoogvlakten.

Wales heeft vele rivieren, beekjes en meren. De langste rivieren zijn de Dee, Severn en Wye die door de laaglanden langs de Engelse grens stromen. De Severn is zelfs een van de langste rivieren van Wales en Engeland samen. Het grootste natuurlijke meer van Wales is Bala Lake in Noord-Wales en is ruim 6 kilometer lang. Wales kent ook vele ijskoude bergmeertjes, alleen in Snowdonia al zo'n 250 stuks.
 


Klimaat
Wales heeft een gematigd zeeklimaat, met koele zomers en zachte winters. De gemiddelde jaartemperatuur is vergelijkbaar met Nederland. In de lagere delen schommelt deze tussen de 9,5 °C en 10,5 °C. In de hogere delen is dat lager. Zo is het in Snowdon (1085 meter) gemiddeld zo'n 5 graden.

De regenhoeveelheden variëren van plaats tot plaats. In Snowdonia valt jaarlijks 3000 millimeter regen. In het lager gelegen kustgebied is dit zo'n 850 millimeter. De natste periode is tussen 1 oktober en 1 februari. Op 11 november 1929 werd in Rhondda 211 millimeter regen afgetapt en dat is de hoogste neerslagsom in Wales ooit gemeten.
 

In Wales is het bewolkter dan in Engeland. Vooral in de bergen is dat het geval. Het zuidwesten van Wales is echter zonnig met jaarlijks 1700 uur zon. Daarmee hoort dit gebied samen met de Engelse zuidkust tot de zonnigere gebieden van het Verenigd Koninkrijk. De maanden mei en juni zijn de droogste en zonnigste maanden. In de bergen schijnt de zon het minst met jaarlijks slechts 1100 uur. Daar kan mist plotseling opkomen.

Zomer
In juli is het zo'n 18 graden. Wind van zee zorgt in de lagere delen voor tempering van de temperatuur. In de heuvels en bergen is het naarmate de hoogte toeneemt ook minder warm. De hoogste temperatuur ooit gemeten in Wales bedraagt 35,2 graden en werd op 2 augustus 1990 genoteerd in Hawarden Bridge. Onweer komt niet zo vaak voor. In Wales op zo'n 8 dagen per jaar en in Cardiff op 11 dagen.

Winter
Gemiddeld is het in januari zo'n 5 graden. De temperatuur daalt onder invloed van de zee niet snel tot onder nul, maar het kan wel goed vriezen. Voor een echte koude nacht moet sprake zijn van stralingsvorst. Een sneeuwdek, een heldere hemel en de afwezigheid van wind zijn de ideale omstandigheden voor extreem lage temperaturen. Onder dergelijke omstandigheden daalde op 21 januari 1940 in Rhyader de temperatuur tot -23,3 graden.

Aan de kust komen dit soort lage waardes niet voor en de -10,7 graden op 13 januari 1987 in Brawdy is dan ook bijzonder. Aan de noordkust van Wales zijn door föhnwind hoge wintertemperaturen gemeten tot zelfs 18 graden.

Sneeuw komt langs de kust zelden voor, maar in de heuvels en bergen vaker. In het zuidwesten zijn er 10 sneeuwdagen per jaar, in Snowdonia loopt dit op tot 40. Hier blijft de sneeuw gemiddeld 30 dagen per jaar liggen. Aan zee is dat op zo'n 6 dagen per jaar. Wanneer het eenmaal sneeuwt kan in combinatie met de wind snel een sneeuwstorm ontstaan. In de bergen betekent dit voor het verkeer een serieus gevaar, omdat desoriëntatie kan ontstaan.

Vooral het zuidwesten van Wales krijgt te maken met storm en harde wind. In Dyfed staat op zo'n 30 dagen per jaar een windkracht 8 of hoger. Andere kustplaatsen maken dit op 15 dagen per jaar mee en in het binnenland is dit nog minder.

Wel is het zo dat des te hoger men komt, des te harder het waait. De hoogste windsnelheden in Wales komen dan ook voor op de bergtoppen, maar hier staan geen weerstations. Op 28 oktober 1989 werd een windstoot tot 198 kilometer per uur gemeten in Rhoose. In de bergen zijn toen hogere waardes gehaald.

Tweetalig
Er wonen rond de 3 miljoen mensen in Wales, waarvan de meesten in het zuidoosten, waar ook de grotere steden (Cardiff, Newport en Swansea) liggen. Het land is tweetalig, naast het Engels wordt het Welsh of Cymreag ook als voertaal gebruikt. Wales is qua grootte de helft van Nederland. Van noord naar zuid is het land 250 kilometer lang, de breedte varieert van 60 tot 180 kilometer.

 

 

Natuur
Wales heeft een prachtige natuur waar veel toeristen op afkomen. Er zijn honderden beschermde natuurreservaten waar je kunt wandelen, veel lange afstandspaden, zoals de Pembrokeshire Coast Path (met een lengte van bijna 300 kilometer) en het Offa´s Dyke Path (290 kilometer). Badplaatsen als Tendy (in het zuidwesten) zijn populair en er zijn veel overblijfselen uit de Keltische en Normandische periode. Het toerisme is na de landbouw en veeteelt de belangrijkste bron van inkomsten voor de bevolking.