Ansie's Website
 


 

 

 

  

 

Freddie

 

Farouk Bulsara (5 september 1946 - 24 november 1991) was een Brits popmusicus. Hij werd bekend als Freddie Mercury met de groep Queen.

Farouk Bulsara (niet alle bronnen hanteren dezelfde schrijfwijze) werd geboren op Zanzibar. Zijn jeugd bracht hij in India door. Daarna woonde hij in Londen, waar hij in 1970 met Roger Taylor, Brian May en John Deacon de rockgroep Queen vormde. Inmiddels noemde hij zich Freddie Mercury. Verguisd door de Britse pers maar aanbeden door een steeds groter wordende schare fans, werd Queen één van de meest bekende rockgroepen van de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw.

 

 

De muziek in de jaren 1970 werd sterk beïnvloed door klassieke muziek (één van Mercury's favorieten was Chopin), maar ook door onder meer Jimi Hendrix en The Beatles. Mercury's spectaculaire kostuums waren onder andere geïnspireerd door het Russisch Ballet van rond 1910 (Nijinski). De piano van Mercury en de zelfgebouwde gitaar van May waren het herkenningsgeluid van de groep. Eind jaren '70 van de vorige eeuw verdween het klassieke element grotendeels en gebruikte de groep voor het eerst synthesizers, disco-ritmes en werd er soms explicieter over seks gezongen. De biseksuele geaardheid van Mercury was voor niemand een geheim, al had Mercury dit aanvankelijk jaren ontkend. In de jaren '80 leek hij dit niet meer te willen verbergen. De soms haast mystieke uitstraling van de zanger (lang zwart haar, zwarte nagellak, Japanse kimono's etc.) maakte plaats voor een dikke snor, leren broeken en petjes, en de feesten die de groep geregeld gaf waren meer dan berucht.

 

 

In het begin van de jaren '80 leek de groep snel Europese fans te verliezen, terwijl in Amerika de fans juist toestroomden. Het veranderende imago en onder andere optredens in het toen nog omstreden Zuid-Afrika (boycot van de apartheidspolitiek!) deden veel Europese fans besluiten af te haken. Maar in 1984 bleek de groep in Europa weer toe te gaan slaan. I want to break free, geschreven door bassist Deacon, had een bijzondere videoclip, waarin de leden van Queen als vrouwen verkleed waren. Tegen de verwachting in was dit geen idee van Mercury, bleek achteraf, maar van bassist Deacon. Een jaar later, in juli 1985, gaf de groep een spectaculair optreden tijdens Live Aid, achteraf bleek dit een enorme 'kick' te hebben gegeven. Vanaf 1986 werden hun albums (onder andere The Miracle, A Kind Of Magic) weer goed verkocht, ook in Europa.

 

In 1986 gaf de groep zijn laatste concerten. Mercury verklaarde lachend dat niemand meer zat te wachten op oude mannen op het podium (hij werd dat jaar 40). Tevens schoor hij zijn snor af en millimeterde hij zijn haar. Hij was inderdaad ouder geworden, rustiger ook, en de verhalen van wilde feesten in onder andere München verdwenen. Opmerkelijk was zijn duet in Barcelona met Montserrat Caballé, de wereldberoemde opera-diva. Met haar maakte hij een minstens zo opmerkelijke CD.

 

Eind jaren '80 verscheen hij nog maar zelden in de openbaarheid. In 1991 kwam de cd "Innuendo" uit, volgens fans van de oude stempel het beste werk sinds jaren. De begeleidende videoclip van het titelnummer gaf vooral computer-animaties te zien. Inmiddels werden de geruchten dat Mercury AIDS had, steeds sterker, mede vanwege het feit dat hij zelden te zien was. In de zomer van 1991 verscheen de videoclip van I'm Going Slightly Mad, waarin de zanger weer wel te zien was. Maar ondanks make-up en pruik was duidelijk, dat hij sterk vermagerd was. Hierna kwam These are the days of our lives uit. In deze clip was Freddie voor het laatst te zien op video en eindigde met I STILL LOVE YOU, wat een ode was aan de fans die Queen steunden en bleven steunen.

 

Freddy's Piano

 

Achteraf werd bekend dat het maken van de clip heel veel energie van hem heeft geëist, want Mercury had inderdaad AIDS. Pas op 23 november 1991, één dag voor zijn overlijden, werd dit officieel bekend gemaakt. Mercury stierf op 24 november 1991 rond 19.00 uur, in zijn geliefde Londense huis aan longontsteking, als complicatie van AIDS. Hij is 45 jaar geworden. In de laatste maanden van zijn leven voltooide hij met enorm veel wilskracht de laatste Queen-CD Made In Heaven. De CD kwam na zijn overlijden uit in 1995. In 2001 verscheen een CD-box met onder andere repetities met Monserrat Caballé. Het bleek dat Mercury tijdens zijn leven veel te bescheiden is geweest (ondanks zijn reputatie erg arrogant te zijn). Zowel vocaal als muzikaal (piano) verraste hij zelfs de mensen die niets van rockmuziek moesten weten.


 

Fotoalbum van Freddy Mercury

 

De dood van

 

In de slaapkamer van een groot huis in hartje Londen, 1 Garden Lodge, ligt een zielig hoopje mens op een enorm kingsize-bed. In de gang staat voormalig popidool Dave Clark, vriend Jim Hutton en assistent Peter 'Phoebe' Freestone zitten naast het bed. Ze proberen de frèle man in een schone boxershort en T-shirt te hijsen. Het magere linkerbeen heft zich even op, dan klinkt uit de mond een laatste ademzucht. Het is zondagavond 14 november 1991, rond 7 uur: Queen-zanger Freddie Mercury is dood. Tijdens zijn leven werd hij veelvuldig beschimpt om zijn thetrale gedrag en podiumact. Maar inmiddels zijn zelfs de grootste critici het er over eens dat Freddie Mercury naast Elvis Presley, Jimi Hendrix en John Lennon tot de grootste popsterren van de twintigste eeuw behoort. One of a kind, dat was hij. Camp en grote kunst tegelijkertijd. Het nichterige van Little Richard vermengd met de grandeur van Mick Jagger. Het compositorische vermogen van Lennon en McCartney met de kitscherige inslag van Liberace. Een fantastische zanger bovendien, en een buitengewoon performer. Over de doden niets dan goed, zeggen ze weleens. Het is tenslotte moeilijk om je vanuit het hiernamaals te verdedigen tegen laster. Maar dat Freddie Mercury een moelijk, hooghartig en bere-irritant mens kon zijn, kun je bij een relaas over zijn leven moeilijk verborgen houden. Omdat de persoon Mercury zo intens verweven is met de muziek van Queen, en vooral ook omdat zijn kleurrijke levensstijl hem uiteindelijk vroegtijdig de dood in joeg.

 

 

Freddy Mercury - Barcelona

 

Barcelona, Barcelona
Barcelona, Barcelona
Viva!

I had this perfect dream
Un sueno me envolvio
This dream was me and you
Tal vez estas aqui
I want all the world to see
Un instinto me guiaba
A miracle sensation
My guide and inspiration
Now my dream is slowly coming true

The wind is a gentle breeze
El me hablo de ti
The bells are ringing out
El canto vuela
They're calling us together, guiding us forever
Wish my dream would never go away

Barcelona! It was the first time that we met
Barcelona! How can I forget
The moment that you stepped into the room
You took my breath away

Barcelona! La musica vibro
Barcelona! Yella nos unio
And if God is willing, we will meet again someday

Let the songs begin
Dejalo nacer
Let the music play

Ahhhhhhh...
Make the voices sing
Nace un gran amor
Start the celebration
Ven a mi
And cry!
Grita!
Come alive
Viva!
And shake the foundations from the skies
Shaking all our lives

Barcelona! Such a beautiful horizon
Barcelona! Like a jewel in the sun
Por ti sere gaviota de tu bella mar

Barcelona! Suenan las campanas
Barcelona! Abre tus puerras al mundo
If God is willing, if God is willing, if God is willing
Friends until the end

Viva!
Barcelona!

 

 

 

De kranten de dag naar zijn dood

 

 

 


 
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 Designed by Luvdalot Graphics

©Luvdalot Graphics & Design, 2003-2005