Grieks

 

Grieks Rundvlees

 

Ingrediënten: 750 gr magere runderlappen, 3 el olijfolie, 1/2 tl gedroogde basilicum, 1 groot blik tomatenpuree, 3 el appelazijn, 2 tl zout, 1/4 tl zwarte peper, 8 kruidnagelen, 750 gr kleine uitjes, 2 kaneel-stokjes van 5 cm

 

Bereiding: Snij het vlees in niet al te kleine blokken. Bak ze in de hete olijfolie in de braadpan rondom bruin. Van basilicum, tomatenpuree, azijn, zout en zwarte peper met 6 dl water een glad mengseltje roeren en dit voorzichtig bij het vlees schenken (zorg ervoor dat alles steeds blijft koken). De kruidnagelen in een ui steken en deze met de kaneelstokjes bij het vlees doen. Alles 1 uur laten sudderen, dan de rest van de uien erbij doen en alles nog een uurtje op een zacht vuur laten staan.

 

 

Lamskofta (± 20 stuks)

 

Ingrediënten: 300 gr lamsgehakt, 1 el peterselie, 1 tl komijn (gemalen)

2 el korianderpoeder, snufje cayennepeper, 2 geperste knoflooktenen, 

1/2 tl zout

 

Voorbereiding: Meng alle ingrediënten goed door elkaar totdat een stevig mengsel ontstaat. (De ingrediënten kunnen naar smaak worden toegevoegd: De knoflook wordt milder wanneer ze wordt gebakken, dus meestal maak ik er 4 tenen van....) Laat een uur rusten.

 

Bereiding: Rol van het gehaktmengsel ongeveer 20 balletjes (barbecue 30, geen paneermeel) en rol deze door wat paneermeel. Bak de kofta rondom bruin in wat olijfolie of aan spiezen geregen op de barbecue. Serveer ze met bijvoorbeeld tzatziki.

 

 

Grieks gehakt (± 20 stuks)

 

Ingrediënten: 300 gr gehakt, 1 tl oregano, 1 tl basilicum, 1 el peterselie, 1 el knoflook, 1 tl paprikapoeder, paneermeel

 

Voorbereiding: Meng het gehakt goed met de kruiden en voeg paneermeel toe totdat het mengsel stevig is. Laat even 15 minuten rusten en voeg naar smaak eventueel nog peper en zout toe.

 

Bereiding: Rol van het gehaktmengsel ongeveer 20 balletjes (30 stuks voor de barbecue, geen paneermeel) en rol deze door wat paneermeel. Bak ze rondom bruin in wat olijfolie of aan spiezen op de barbecue.

Serveer ze met bijvoorbeeld tzatziki.

 

 

Souvlakia (+/- 10 stuks)

 

Ingrediënten: 3 ons lamsfilet (varkenshaas kan ook), 1 dikke ui, 1 rode paprika, 1 kleine courgette

 

Marinade: 2 el olie, 1 el paprikapoeder, 2 el oregano, 1 tl, knoflook-poeder, zout

 

± 10 satéprikkers

 

Voorbereiding: Meng de ingrediënten van de marinade. Snij de lamsfilet in blokjes van 2 x 2 cm en meng de blokjes goed met de marinade. Minimaal 2 uur laten marineren, liefst langer.

 

Bereiding: Week de satéprikkers minimaal een uur. Snij de paprika, courgette en ui in blokjes van 2 x 2 cm. Rijg om en om vlees en groente aan de satéprikkers. Bak de Souvlakia 12 minuten op een hete barbecue of onder de gril. Lekker met knoflooksaus of tzatziki.

 

 

Tzatziki

 

Ingrediënten: 1 pak volle yoghurt, 1 komkommer, 1 tl zout, 4 teentjes knoflook, 5 blaadjes munt, 1 el olijfolie, 1 el peterselie, peper, zout

 

Voorbereiding: Leg een theedoek in een grote zeef en giet daar de yoghurt in. Zet deze op een schaal en laat minimaal 8 uur (1 nacht) in de koelkast uitlekken. Gooi het lekvocht weg en doe de dikke yoghurt in een schaal. Rasp de komkommer boven de zeef en bestrooi met het zout. Laat minimaal een uur uitlekken en druk dan het resterende vocht uit de komkommer.

 

Bereiding: Doe de komkommer, de geperste knoflook, de in stukjes gehakte munt, de olijfolie en de peterselie bij de yoghurt en meng deze goed. Laat de saus een uurtje staan en doe er naar behoefte nog zout en peper bij. Lekker bij lamskofta, gehaktspiesjes, Grieks gehakt en Souvlakia.

 

 

Griekse boerensalade

 

Ingrediënten: 6 tomaten, 1 rode ui, 1 komkommer, 185 gr olijven, 200 gr feta, 100 ml olijfolie, 1/2 tl oregano, 1/2 tl basilicum

 

Bereiding: Snij de tomaten in dunne plakjes, de ui middendoor en daarna in dunne schijfjes en schaaf de komkommer in dunne plakjes. Meng ze in een kom met de (ontpitte en eventueel gehalveerde) olijven.

Breng op smaak met peper, zout, oregano en basilicum. Brokkel de feta in grote stukken over de tomaten en besprenkel de salade met olijfolie. Dien eventueel op met tzatziki. Heerlijk bij de barbecue maar ook bij Griekse vleesrecepten zoals lamskofta en souvlakia.

 

 

Choriatiki salata (Griekse salade)

 

Benodigdheden: 3 grote tomaten, 1 komkommer, 1 ui, 1 groene, paprika, 10 olijven, 5 eetlepels olijfolie, 200 gram feta kaas, 1 eetlepel azijn, zout, 1 theelepel oregano (rigani)

 

Bereiding: De tomaat en paprika wassen en in niet te kleine stukken  snijden. De komkommer schillen en in plakjes snijden. De ui schoonmaken en in halve ringen snijden. Dit in een slakom doen. Olijfolie en azijn erover gieten, zout erover strooien. Alles goed met twee vorken door elkaar schudden, zodat de olijfolie, de azijn en het zout goed verdeeld worden over de salade. De feta  in het midden boven op de salade leggen en daarover wat oregano strooien. De olijven rondom de salade leggen.

 

 

Fetakaas met tomaat

 

Benodigdheden: 2 plakken fetakaas, 2 grote tomaten, olijfolie, rigani (oregano), zout

 

Bereiding: Leg de feta op een bord, met daarover de in plakjes gesneden tomaat. Strooi hierover wat zout en rigani. Giet er ruim olijfolie over en verwarm het gerecht in de magnetron of oven, zodat de feta zacht wordt. Met stokbrood of Turks brood heerlijk als voorgerecht of als ontbijt of lunch!

 

 

Kolokithakia tiganita
(gebakken courgettes)

 

Benodigdheden: 1 courgette, meel, zout, zonnebloemolie, geraspte kaas

 

Bereiding: Snijd de courgette in plakjes van ongeveer een halve centimeter. Strooi er een beetje zout over. Doe wat meel in een diepe kom en schud de plakjes door het meel. Doe de zonnebloemolie in een koekenpan en laat de olie heet worden. Doe dan de plakjes in de pan, niet teveel tegelijk, ze moeten naast elkaar in de pan liggen. Keer de courgette plakjes om als ze aan de onderkant lichtbruin zijn geworden. Als ze aan beide kanten lichtbruin zijn, de plakjes er uithalen en even op een stukje keukenpapier leggen. Daarna op een bordje leggen en de geraspte kaas erover strooien.

 

 

Dolmadakia (Gevulde wijnbladeren)

 

Benodigdheden: 500 gr. Wijnbladeren, 3 uien heel fijn gesneden, 150 gr. Rijst, 250 gr. Olie, 1 kop olie, 2 eetlepels dille fijngesneden, 2 eetlepels peterselie fijngesneden, 1/4 eetlepel komijn, 1/4 eetlepel, kruizemunt, 2 citroenen, 1 kop water, peper en zout

 

Bereiding: De wijnbladeren goed wassen en de steeltjes afsnijden. In kokend water leggen en 5 tot 10 minuten laten koken, totdat ze gelig van kleur worden. Dan laten uitlekken en met de bovenkant naar beneden  uitspreiden op een werkblad.

 

De vulling maak je als volgt: rijst, uien, dille , peterselie,  komijn, kruizemunt, peper en zout, olie en het sap van de citroenen in een kom doen. Alles goed  mengen. Op ieder wijnblad een lepeltje van de vulling leggen, de zijkanten naar binnen  vouwen en de bladeren oprollen. De rolletjes op de bodem van een pan  naast elkaar leggen in twee of drie lagen.

 

De kop olie en de kop water in de pan gieten, een bord in de pan op de rolletjes leggen om te voorkomen dat ze weer open gaan tijdens het koken. Zachtjes laten koken tot het meeste vocht is ingekookt (en de rijst gaar is). Warm of koud serveren.

 

 

Pastitsio

 

Benodigdheden: 500 gr buisvormige en lange macaroni, 500 gr. gehakt

300 gr geraspte kaas, 4 eetlepels geraspte kaas, ½ kop witte wijn

1 kop boter, 1 ui, gesnipperd, 1 stokje kaneel, ½ kg tomaten, gepureerd

1 kop paneermeel, 2 eetlepels paneermeel, 2 eiwitten, 1 portie, bechamelsaus, peper en zout

 

Bereiding: De buisvormige macaroni gaar koken in ruim water met zout.  De helft van de boter bruin laten worden in een pannetje en over de macaroni gieten. De eiwitten stijf kloppen en bij de macaroni doen. De helft van de geraspte kaas toevoegen en alles doorroeren tot een samenhangende massa. De resterende boter smelten in een pan en de ui fruiten. Het gehakt erbij, rul bakken, blussen met de wijn en even laten koken. Vervolgens de gepureerde tomaten, kaneel, peper en zout toevoegen en alles ongeveer een half uur laten koken tot het meeste vocht is ingekookt. De pan van het vuur halen, de rest van de geraspte kaas en het paneermeel er in doen en doorroeren. Een ovenschaal invetten met boter en de helft van de macaroni over de bodem verdelen. Hier het gehakt over uitspreiden en over het gehakt de rest van de macaroni verdelen. De bovenste laag bedekken met bechamelsaus. Bestrooi de bechamelsaus met 4 eetlepels geraspte kaas en twee eetlepels paneermeel en besprenkelen met wat gesmolten boter. De schaal in de oven zetten en in ongeveer 30 minuten een goudbruin korstje laten krijgen.

De  bechamelsaus maken: Laat de boter met een half theelepeltje zout en peper smelten, het meel toevoegen onder goed roeren met een garde, als dit een glad papje is, in één keer de 2 liter melk erbij gieten en heel goed blijven roeren tot het kookt, dan de  pan van het vuur nemen en de eieren  en de geraspte kaas erbij doen, dit goed door elkaar roeren met een garde.

 

 

Gemista (Gevulde tomaten of paprika's)

 

benodigdheden: 12 grote vleestomaten, 1½ kop olijfolie, 1 kop rijst

250 gr. gehakt, 2 grote uien fijngesneden, ½ kop paneermeel, ½ kop fijngesneden peterselie, 1 theelepel komijn, peper en zout

 

Bereiding: Was de tomaten en snijd aan de bovenkant het kapje eraf en bewaar het. Vervolgens al het vruchtvlees uit de tomaten scheppen met een lepeltje. De tomaten van binnen bestrooien met wat zout. Het vruchtvlees van de tomaten pureren. De ui fruiten in 1 kop olijfolie en dan op een hoger vuur  het gehakt erbij, als het gehukt rul is de gepureerde tomaten erbij en 5 minuten laten smoren. De rijst, peterselie, komijn, peper en zout toevoegen en koken tot de rijst half gaar is. De vulling met een lepeltje in de tomaten scheppen zonder deze geheel te vullen en ze in een ovenschaal zetten. De kapjes er weer opzetten en de rest van de olie bij de tomaten gieten en er paneermeel over strooien. 1½ kop water in de schaal doen en in een matig warme oven 45 minuten bakken.

 

 

Mousaka
 

Benodigdheden: 500gr courgettes, 500gr aubergines,  1 kg aardappelen, 500 gr pommodore, 1,5 kg gehakt, 2 grote uien fijngesneden, 1,5 kop olijfolie, 4 koppen zonnebloemolie, 1 eetlepel boter, 1/2 kop peterselie fijngesneden, 1 kop geraspte kaas, 1 kop wijn

peper en zout

 

voor de bechamelsaus: 2 liter volle melk, 9 eetlepels meel, 3 eieren

4 eetlepels boter, 1 kop geraspte kaas, peper, zout

 

Bereiding: De oven voorverwarmen op 200 graden. De  courgettes en aubergines wassen, in plakken snijden (in de lengte) en met wat zout bestrooien. De aardappelen schillen en in plakjes snijden en frituren in de frituurpan. De  plakjes aubergine en courgette in de zonnebloemolie bakken in een koekenpan. Daarna op keukenpapier leggen, zodat het vet eruit trekt. De  ui fruiten in olijfolie en dan het gehakt toevoegen en rul bakken. Daarna de  wijn, pommodore, de peterselie, peper en zout toevoegen. Tien minuten laten smoren.

 

De  bechamelsaus maken: Laat de boter met een half theelepeltje zout en peper smelten, het meel toevoegen onder goed roeren met een garde, als dit een glad papje is, in één keer de 2 liter melk erbij gieten en heel goed blijven roeren tot het kookt, dan de  pan van het vuur nemen en de eieren  en de geraspte kaas erbij doen, dit goed door elkaar roeren met een garde.

 

Een flinke ovenschaal invetten met boter en op de bodem naast elkaar de plakjes aardappel leggen. Hierop wat van de geraspte kaas strooien en een laag courgettes erbovenop. Nu de helft van het gehakt erover verdelen en weer wat geraspte kaas. Weer een laagje aardappelen, kaas, de aubergines en de andere helft van het gehakt in de ovenschaal doen. Weer wat geraspte kaas. De bechamel saus op dit geheel schenken en hierover wat geraspte kaas strooien. De schaal in het midden van de oven zetten. Na ongeveer een half uur is de Mousaka klaar, als de bovenkant een beetje  bruin is geworden. Eet smakelijk; " kali orexi"

 

 

Soutzoukakia

 

Benodigdheden: 750 gr. gehakt, 1 ui gesnipperd, 500 gr. rode tomaten gepureerd, ½ eetlepel komijn, ½  kop paneermeel, ½ kop peterselie fijngesneden, 2½ kop olijfolie, peper en zout

 

Bereiding: Doe het gehakt met paneermeel, komijn, peper en zout in een kom en vermeng dit alles tot een samenhangende massa. Het gehakt in ongeveer 9 cm. lange rolletjes vormen en in de hete olie rondom bruin bakken. Haal de gehaktrolletjes uit de pan en doe nu de gesnipperde ui en de gepureerde tomaten in dezelfde olie. Laat dit 5 minuten smoren. De gehaktrolletjes in de saus leggen en in ongeveer 15 minuten gaar stoven. Warm opdienen met frites, rijst of "makaronia".

 

 

Kourabiedes 
(boterkoekjes met poedersuiker)

 

Nodig: 750 gr  poedersuiker en ½ kop  suiker, 2  eierdooiers, 2  zakjes vanille, 2  koppen boter, 5  koppen meel, 2  koppen geblancheerde amandelen, ½ eetlepel  bakpoeder, 1  kop rozenwater

 

Bereiding: De amandelen 10  minuten koken, pellen en in een pannetje licht roosteren. Vanille en meel met het bakpoeder vermengen. De boter roeren, suiker en eieren bij de boter voegen en doorroeren. De amandelen en het meel geleidelijk  toevoegen. Tot een deeg kneden en er koekjes van vormen. Op een ingevette bakplaat leggen en in een voorverwarmde, matig warme oven 20 minuten bakken. Als ze uit de oven komen ze besprenkelen met rozenwater en bestrooien met de poedersuiker. De amandelen kunnen desgewenst worden weggelaten.

 

 

Kataifi (zoet gebak van draadjesdeeg)

 

Benodigdheden: 750 gr. deeg voor kadaïfi (draadjes), 1 kop boter 

 

voor de vulling: 2,5 kop amandelen, 2 eieren, 3 eetlepels suiker, 0,5 eetlepel kaneel,

 

voor de siroop: 2,5 kop water, 3,25 kop suiker, 1 stokje kaneel, 0,5 eetlepel citroensap, schil van 1 citroen

 

Bereiding: De amandelen 10 minuten koken, pellen en grof hakken of stampen. Vermengen met kaneel, de suiker en de eieren. De boter smelten. Wat kadaïfi- deeg ontrollen en aan de korte kant wat van het amandelmengsel leggen. Oprollen, met de vulling goed ingesloten, en op een ingevette bakplaat leggen. Zo verder gaan tot je klaar bent. De rolletjes met gesmolten boter begieten. In een matig warme, voorver-warmde oven een half uur bakken. Van de suiker, water, citroenrasp, en -schil in 25 minuten een siroop koken. Deze siroop over de warme kadaïfi schenken. Koud opdienen.

 

 

Baklava

 

Nodig: 500 gram walnoten fijngehakt, 500 gram fylo-deeg, 500 gram boter, 1 eetlepel kaneel, 1 eetlepel citroensap, 3 eetlepels suiker, 5 eetlepels vloeibare honing

 

Bereiding: De walnoten worden eerst vermengd met de kaneel en 100 gram gesmolten boter. De plakjes fylo-deeg uitrollen zodat ze even groot als de bakvorm zijn. Leg 4 vellen fylo-deeg met gesmolten boter bestreken in een bakvorm  en leg er vervolgens 4 vellen fylo-deeg op die met het walnotenmengsel zijn bestreken. Bewaar 4 vellen fylo-deeg om bovenop te leggen, alleen met boter bestrijken en het bovenste fylo-deeg vel een beetje bevochtigen met water. Doop een scherp mes in heet wateren snijdt daarmee diepe vierkante inkepingen in het gebak. Zet de bakvorm ongeveer 70 minuten in een voorverwarmde matig hete oven. Ondertussen de honing met suiker en citroensap vermengen en dit tot een niet te dikke siroop koken. Zodra het baksel uit de oven komt wordt de siroop erover gegoten. De baklava is klaar!

 

 

Bifteki (Griekse gehaktballetjes) en  Bifteki me tiri (met kaas)

 

Nodig: 1 kg gemengd gehakt, 2 eetlepels verse fijngesneden peterselie,
1 eetlepel gedroogde munt, 2 eetlepels olijfolie,
2 eetlepels paprika-poeder, 2 uien fijngesnipperd, 2 eieren, 8 eetlepels paneermeel, 1 theelepel, peper, 2 theelepels zout, 1 theelepel oregano, evt. olie  en bloem, evt. kaas

 

Bereiding: Het gehakt met de eieren, peterselie, paneermeel en munt goed door elkaar mengen. Vervolgens de gesnipperde uien, peper, zout, paprikapoeder, oregano, en 2 eetlepels olijfolie aan het gehakt toevoegen en goed kneden tot een glad geheel. Rol hiervan langwerpige, niet te dikke gehaktballetjes en grill ze op een barbecue of hete bakplaat. Of haal ze door de bloem en bak ze donkerbruin in de hete olie.

 

Ook lekker: bifteki me tiri (bifteki gevuld met kaas.) Neem feta of andere pittige kaas. Vorm je de gehaktballetjes om een blokje kaas. Verder bereiding is hetzelfde.

 

 

Gegrilde feta

Ingredienten: Per persoon: 2 vleestomaten, 1 teentje knoflook 2 eetlepels olijfolie (extra) peper zout eetlepel oregano eetlepel peterselie 4 eetlepels fijngesneden ui paprikapoeder pikant naar smaak 300gr griekse feta aan blok.

 

Bereiding: Ontvel de tomaten en snij deze in kleine plakken. Verdeel deze plakken over een ruim bord, werkend van buiten naar binnen en zorg dat de gehele bodem bedekt is. Strooi over de tomaten peper en zout en het fijngesneden teentje knoflook. Rasp de feta en verdeel deze van binnen naar buiten. Zorg dat de randen van het bord onbedekt blijven. Strooi hierover de oregano, peterselie en paprika-poeder. Schenk over het geheel de olijfolie. Zorg dat er niet teveel op het bord komt te liggen i.v.m. het opdienen. Het bord in de oven zetten op grillstand en het is gereed indien de feta gesmolten is.

 

 

Kefalotiri sachanakji (Gebakken kaas)

 

Ingredienten: 500 gram kefalotiri, 100 gram boter, citroensap, peper.

 

Bereiding:

Voor zover mogelijk verse kaas gebruiken en deze in blokjes snijden, boter in een koekepan smelten en de kaasblokjes al roerend bakken tot ze een bruin korstje hebben gekregen.

Met citroensap besprenkelen en met peper bestrooien.

Nog lauwwarm met ouzo en of pils serveren