Afkomst

 

De fret (officieel: hèt fret) is een roofdier. Het is een directe afstammeling van de bunzing, nauw verwant aan de andere marterachtigen en achterneef van onze kat en hond.

Andere marterachtigen zijn o.a. de wezel, de otter, de nerts, de hermelijn, de marter, de das en het stinkdier.

Waarschijnlijk is de fret een door de mens uitgevoerde kruising tussen twee soorten bunzingen. De fret is dus geen wilde, maar een gedomesticeerde diersoort, voor en door mensen gefokt. Er zijn een aantal verschillende kleuren en tekeningen te onderscheiden:

 

- wildkleur (siameestekening bruin met boevenmasker),

 

- albino, harlekijn/witvoet (siameestekening met witte teentjes en staartpunt, vaak witte streep op de kop),

 

- sandy (siameestekening zandkleur met boevenmasker).

 

- Ook bestaat sinds kort een langharige versie van de fret, de angora.

 

De Latijnse naam van de fret is Mustela putorius furo, wat stinkende wezel betekent. De naam fret stamt af van het Latijnse Furritus. Dit betekent kleine bonte dief. Niet verwonderlijk, aangezien het vaardige rovers zijn. Wanneer mensen voor het eerst fretten hielden is onzeker. Sommige zoölogen geloven dat het de Egyptenaren waren die met de domesticatie van deze dieren begonnen.

 

De Egyptenaren zouden ze hebben ingezet voor het vangen van muizen en later hebben vervangen door de nog vaardigere kat. Veel deskundigen spreken dit echter tegen en geloven dat de oorsprong van de dieren in Europa ligt, waar mensen deze dieren al vroeg in de geschiedenis hielden.

 

De fret vinden we op vele oude Europese portretten terug. Zo draagt een vrouw op een doek van Leonardo DaVinci (16e eeuw) een fret op de arm. In die tijd hield men de dieren voornamelijk voor de jacht op konijnen en andere knaagdieren. Dit jagen met behulp van fretten heet fretteren en wordt ook tegenwoordig nog gedaan. Pas sinds 1980 is de fret echt een populair huisdier. De handel speelt hier op in door het aanbieden van diverse artikelen voor fretten als voer, hangmatten, speelgoed en cadeauartikelen.

 

 

Geschiedenis

 

Er is te vinden over de fret als je gaat kijken in de geschiedenis. Echter er is niet precies te achterhalen wanneer de fret precies is gedomesticeerd. Aan de hand van de vele passage in geschiedenisstukken is wel een schatting te maken over hoelang de fret ongeveer is gedomesticeerd.

 

Voor zover nu bekend is de fret ruim 2000 jaar geleden gedomesticeerd. Afhankelijk gemaakt van de mens dus. Dat betekent dat de fret niet meer in het wild kan overleven.

 

De grote vraag blijft of ze het ooit hebben gekund. De fret is namelijk nooit in het wild voorgekomen en weet dus ook niet wat hij in het wild moet doen.

 

De fret is vermoedelijk een kruising van 2 bunzingsoorten en is speciaal voor en door de mens gefokt.

 

Enkele passages uit de geschiedenis over de fret wilde ik je niet onthouden.

 

Het oudste tot nu toe bekende bericht is uit de tijd toen de beroemde Grieks wijsgeer Aristoteles (384 - 322 v.C.) zijn werk 'Physica" schreef, waarin ook het "Historia Animallum" voorkomt. Hij noemde de gefokte fret "lktis", een naam die afkomstig is uit het oude Egypte waar men zich druk bezig hield met fokken. Het is wel opvallend dat er in die tijd in Griekenland geen konijnen voorkwamen dus misschien werd de fret toen gebruikt om ratten en andere knagers te bestrijden.

 

Plinius de Oude (23 - 79 v.C.) schreef "Naturalis Historia" en noemde de fret daarin "viverrae" wat levenslustig of vol even betekent.

 

Elizabeth I Tudor (Koningin van Engeland 1533 - 1603) hield ook fretten tijdens haar tumultueuze hofleven.

 

Djengis-Chan (mongools veroveraar 1156 - 1227) vermaakte zich op zijn leger tochten met fretten.

 

We weten ook nog uit de overlevering dat de Romeinen fretten gebruikten voor de jacht en er bestaan ook nog afbeeldingen en schilderijen uit die tijd van mensen met een fret bij zich. Ja onze fret draait a aardig wat jaartjes mee.

 

 

Aanschaf
 

Het is zover. Je hebt alles afgewogen en besloten een fret of meerdere fretten in huis te nemen. De kooi staat al klaar, de voerbakjes zijn gevuld en je hebt je goed ingelezen. Maar nu nog de fretten.

 

Alvorens de fret aan te schaffen, kunt u een bezoek brengen aan een opvangcentrum of een particulier die al fretten heeft. Op die manier kunt u de fret ook in "levende lijve" zien en nog beter beslissen of het een dier is wat bij u past.

 

Het is belangrijk een aantal afwegingen te maken alvorens de fret(ten) daadwerkelijk in huis te nemen:

 

Pups of volwassen fretten?
Als u besloten heeft om een fret in huis te nemen, is een van de eerste dingen die u beslist of u pups wil of kiest voor volwassen fretten.

 

Laat u niet direct verleiden door de schattige kopjes van pups, maar neem een weloverwogen besluit. Koop ook nooit pups die jonger zijn dan acht weken. Pups hebben die eerste acht weken bij de moeder en het nest nodig voor de socialisatie.

 

In verschillende opvangcentra zitten veel volwassen fretten te wachten op een nieuw huisje. Dit zijn vaak jonge en gezonde fretten die impulsief gekocht zijn. Deze fretten worden door de opvang met liefde en zorg opgevangen. Het is niet waar dat volwassen fretten niet wennen aan hun nieuwe omgeving. De fret is erg flexibel en zal zich vaak gemakkelijk aanpassen aan zijn nieuwe omgeving.

 

Als u kiest voor een volwassen fret uit een goede opvang:

- dan is er bekend wat het karakter is van het dier

- kiest u voor een fret die een medische controle gehad heeft

- kan de opvang erop letten dat u en uw situatie past bij de fret

- is het dier al opgevoed, dus zindelijk en zal niet bijten

- dan zijn de dieren al geent en -afhankelijk van de leeftijd- soms zelfs al gecastreerd

- is de afkomst vaak onbekend

 

Als u kiest voor pups:

- dan is het onduidelijk welk karakter dit dier heeft

- moet u het dier zelf opvoeden

- moet u zelf het dier laten enten en castreren

- is de afkomst -mits gekocht bij een fokker of particulier- bekend

 

Heeft u al fretten? Dan doet u er verstandig aan om te kijken welke leeftijdscategorie er bij uw fretten past. Oudere fretten vinden het vaak niet fijn als er een pup bij komt. Hou hier rekening mee. Hou als vuistregel aan dat de fret niet meer dan een jaar mag schelen in leeftijd. Let wel; een bestaande groep accepteert niet altijd even makkelijk nieuwe fretten.
 

Dierenwinkel of fokker?
Een fret kan het beste worden gekocht bij een fokker of particulier. Een dierenwinkel heeft in veel gevallen helaas niet de juiste kennis in huis over fretten. Bij een fret uit een dierenwinkel is in veel gevallen weinig bekend over de achtergrond. Ook worden deze fretten vaak niet opgevoed.

 

Fokkers of particulieren besteden over het algemeen veel meer tijd aan de opvoeding en verzorging van de pups. Zij willen goed opgevoede en sociale pups afleveren. Als u besluit een fret bij een particulier te halen, dan bent u in de meeste gevallen niet alleen goedkoper uit, maar heeft u ook meer kans op een sociale, opgevoede fret. Een goede fokker zoekt met zorg de ouderdieren uit en voorkomt hierbij inteelt. Ook geven ze voorlichting over het dier en na de aankoop kunt u hier ook nog terecht voor vragen. Daarnaast is de kans op een impulsaankoop vaak kleiner.

 

Koop een fret bij voorkeur bij een liefhebber die een nestje heeft gefokt en niet op een dierenmarkt of in een dierenwinkel. De dieren worden daar veelal te jong aangeboden waardoor onder andere de opvoeding, zindelijkheidstraining en socialisatie in gebreke blijven.

 

Een fret of meerdere fretten?
Een fret kan alleen gehouden worden, maar de meeste fretten vinden het erg fijn om een soortgenootje te hebben. Echter, in praktijk blijkt wel dat de meeste fretten niet graag in grote groepen leven. Beperk de groep dan ook tot maximaal vijf dieren. Dit in het belang van de fret. De fret is geen dier wat zich prettig voelt in erg grote groepen.

 

Het beste kunt u de fretten tegelijk aanschaffen, zodat ze samen kunnen wennen en ook aan elkaar wennen.

 

Mannen of vrouwen?

Of u dames of heren in huis wil nemen, dat is een persoonlijke keuze. Over het algemeen kan gezegd worden:

 

Mannen:

- zijn groter

- zijn vaak wat rustiger

- zijn wat sulliger

 

Vrouwen:

- zijn kleiner

- zijn ondernemender

 

Welke kleur?
De kleur fret die u aanschaft, is ook een persoonlijke keuze. Voor bepaalde kleuren wordt meer geld gevraagd van voor de standaardkleuren, zoals albino of wildkleur. Echter: een 'aparte' kleur zegt niks over de gezondheid van het dier. Integendeel: aparte kleuren leveren vaak meer geld op, waardoor handelaren geneigd zijn om snel veel van deze dieren te fokken. Dit gaat helaas ten koste van de gezondheid van het dier. Laat u dus niet verleiden door de kleur vacht van het dier, maar blijf de gezondheid en karakter op de eerste plaats houden.

 

Gezonde fret of zieke fret?
Deze vraag lijkt voor de hand liggend. Natuurlijk wilt u een gezonde fret aanschaffen! Let daarom bij de aanschaf goed op:

- maakt het dier een gezonde indruk?

- is het dier levendig en nieuwsgierig?

- zijn oren, ogen en neus schoon?

- maken de andere fretten in het hok een gezonde indruk?

- is de ontlasting goed?

- is het dier handzaam en reageert relaxed op uw hand?

 

Kunt u op deze vragen "ja" antwoorden en heeft u een weloverwogen keuze gemaakt?

 

Gefeliciteerd! Dan bent u de gelukkige eigenaar van een fret.

 

 

Huisvesting

De fretten die we in huis halen moeten een goed onderkomen vinden. De fret is een gehard diertje dat buiten gehouden kan worden, kou zal hem niet zo gauw iets doen. Warmte daarentegen echter wel. Een mooie grote kooi waar ze niet uit kunnen als u dat niet wil is, zowel binnen als buiten nodig, en dat vraagt toch heel wat van een kooi. Onze kooi zit stevig dicht, met haken die aan veren vast zitten, je hebt enig kracht nodig om die haken vast te maken. Toch lukt het onze fretten te ontsnappen. 's nachts wakker worden door scherpe nagels op je blote rug is een heel speciale ervaring, dat kan ik u wel vertellen. Neem een zo groot mogelijke kooi. Zet de frettenbak ook zo ver mogelijk van de slaapplaats, die bestaat uit lappen, een doos of een slaapzak. Een kooi kan bestaat uit twee verdiepingen, boven lekker slapen, beneden de WC en de voerbak. Tenminste dat hebben wij zo gepland, de fretten denken daar soms anders over. In de kooi mag nooit stro, hooi of soortgelijk materiaal gedaan worden. Dit is zeer slecht voor de gezondheid van de fret. De fret is zeer gevoelig voor stof en in de genoemde producten zit nogal wat stof. Geef liever oude lappen dat vinden ze veel en veel prettiger.

 

Fretten dienen gehuisvest te worden onder invloed van normaal daglicht. Het verblijf dient van zodanig materiaal te zijn vervaardigd dat verwonding of vergiftiging voorkomen wordt. Het verblijf moet zodanig zijn geconstrueerd dat uitbraak niet mogelijk is. De vloer is van vloeistofdicht en van een stroef materiaal. Gebruik geen bodem van gaas, dit om verwonding van de voetzooltjes te voorkomen. De bodem kan kaal blijven, dus zonder zaagsel of ander materiaal. Om in te slapen liggen fretten graag in lappen of oude handdoeken of iets dergelijks. Tenminste één wand is zodanig geconstrueerd dat de fretten naar buiten kunnen kijken. De minimale bodemoppervlakte voor twee dieren is 1,5 m2, vergroot met 0,5 m2 bodemoppervlak voor elk extra dier. Dit kan ook gerealiseerd worden d.m.v. twee verdiepingen in de kooi welke met een trappetje of buis kunnen worden bereikt. De hoogte is minimaal 60 cm. Het verblijf is vorstvrij, tochtvrij en droog. Het verblijf dient afdoende geventileerd te kunnen worden. De omgevingstemperatuur mag de 28 gr. C niet overschrijden, dus niet in de zon of bij de verwarming. Voor fretten zijn maar weinig goede kooien in de handel verkrijgbaar. Degene die te krijgen zijn, zijn dan ook behoorlijk prijzig. Als u handig bent kun u misschien, net zoals zovelen, een kooi zelf maken.

 

De oppervlakte van het hok voor fretten die buiten worden gehouden is minimaal 6 m2 voor twee dieren, waarbij de afmetingen voor het nachthok 30 x 40 x 50 cm bedragen. De hoogte van het hok is minimaal 60 cm. Bij huisvesting buiten moet rekening worden gehouden dat er voldoende mogelijkheden zijn om de schaduw op te zoeken. Een tochtvrij, vorstvrij en droog nachtverblijf is belangrijk. Een buitenverblijf zult u in het algemeen zelf moeten maken.

 

Wat vooral niet mag ontbreken in de frettenkooi is het frettentoilet. Deze is in verschillende maten en kleuren verkrijgbaar. Welke u neemt is afhankelijk van uw kooi. Fretten mogen graag alles onderzoeken en kruipen overal onder. Zorgt u er dus voor dat de frettenbak goed vastzit, anders is de kans groot dat deze door de hele kooi heen zwerft. Het frettentoilet dient gevuld te zijn met kattengrit. Welk merk of soort u daarvoor neemt is niet belangrijk, wel is belangrijk dat het niet stuift en niet klontvormend is. Afhankelijk van het aantal fretten dient u deze bak minimaal 1x per dag schoon te scheppen. Minimaal 1x per week dient u de hele bak uit te soppen. Het beste kunt u nadat u de bak helemaal hebt schoongemaakt en er nieuw grit in gedaan heeft ook nog wat oud grit erbij doen en dit goed mixen. Zo voorkomt u waarschijnlijk dat de hele frettenbak wordt uitgegraven.

 

Wat kun u gebruiken om uw fret in te laten slapen?. De fret is niet zo veeleisend. Een oude trui en een hangmat zijn meestal voldoende. Ook een slaapzak vinden ze erg fijn om in te slapen, zolang ze maar lekker weg kunnen kruipen. Houdt u uw fret buiten zult u echter wel een apart tochtvrij en vorstvrij slaaphok moeten maken. U dient wel de slaap spullen minimaal 1x per week te verwisselen. Als u meerdere fretten heeft is het verstandig om een slaaphok in de kooi te plaatsen, een kleine afgesloten ruimte waar een of twee fretten in passen. Zo kan een fret zich terugtrekken als hij daar behoefte aan heeft. Dit verminderd de stress die fretten kunnen hebben.

 

Verder heeft u natuurlijk een voerbak en een drinkfles nodig. Ook mag het nodige speelgoed niet ontbreken. Dit kun u zo goedkoop of duur maken als u zelf wilt. Er is veel frettenspeelgoed in de handel te verkrijgen. Denk maar eens aan die leuke gekleurde buizen, helaas zijn deze nogal prijzig. U kunt het speelgoed voor uw fretten ook zelf maken of goedkoper aanschaffen. Denk maar eens aan een oude tapijtrol, goed voor uren speelplezier of een afvoerbuis van een droogmachine. Fretten kunnen ook uren druk zijn met een balletje of een lapje die ze van de ene hoek naar de andere slepen.

 

Fretten vragen niet zo gek veel dagelijkse verzorging, ook niet al u er een aantal in huis heeft. Natuurlijk moeten ze elke dag buiten de kooi kunnen spelen en krijgen ze volop aandacht van hun verzorger. Verder bestaat de dagelijkse verzorging uit een paar keer per dag de frettenbak uitscheppen. Fretten hebben een hekel aan een vuile bak. Ze gaan er dan liever naast zitten. Een paar keer per week worden de doeken, slaapzakjes of hangmatjes ververst. Hier in gaat een groot deel van het huidvet van een fret zitten, de slaapzakjes gaan na een paar dagen dan ook ruiken. Regelmatig verversen van deze lapjes voorkomt dat de fretten gaan ruiken. Natuurlijk hoort het bijvullen van het voerbakje en de drinkfles ook tot de dagelijkse bezigheden, een fret hoort 24 uur per dag de beschikking over voer te hebben. Eens per week wordt dan de kooi grondig schoongemaakt, de frettenbak wordt verschoond en van nieuw grid voorzien. Zorg dat er altijd wat oud, vuil grid achterblijft. Een hele schone frettenbak nodigt uit tot graven. De kooi wordt met een sopje afgenomen, de slaapgelegenheid ververst en ook het etensbakje en drinkfles grondig gereinigd.

 

De fret heeft niet zoveel "onderhoud" nodig, de vacht is lekker dik en kort, ze zal dus niet gaan klitten. Borstelen is dan ook niet echt nodig. In de ruiperiode is het vak prettig voor de fret om geborsteld te worden, zo raakt hij sneller van de losse haren af. Vaak hoort U dat een fret gewassen moet worden, soms wordt verteld dat dit elke week nodig is, de fretten zouden dan minder ruiken. Niets is minder waar. De geur van de fret komt van zijn huidvet, dit heeft de fret nodig om een gezonde en soepele huid te houden. Zijn lichaam zweet dat als het ware uit. Gaat u nu de fret vaak wassen dan zal de huid meer van dat "zweet" aanmaken, kortom de fret stinkt harder dan daarvoor. Het huidvet ruikt niet zo heel sterk en wordt ook door de lappen in de kooi opgenomen, verschoon die daarom regelmatig. Een fret kan ook flink stinken, dit gebeurt als een fret erg schrikt of bang is. Hij leegt dan zijn anaalklieren en dit stinkt behoorlijk. Helaas is hier niets tegen te doen. Een bad is echter niet verboden, sommige fretten vinden water zelfs prettig. Ze duiken zo elke plas in, die ze tegen komen. Andere fretten moeten niets van water hebben.
Maar of de fret nu lekker gaat zwemmen, of met shampoo gewassen wordt, wat je ook doet, zorg dat de fret goed afgedroogd wordt, een kouwtje is zo gevat.

 

De nagels van een fret kunnen lang en scherp worden, dan moeten ze geknipt. Dit dient u regelmatig te doen, zeker van de voorpoten. Als u de nagels knipt doet u dit met een scherpe speciale schaar. De nagels van een fret  zijn meestal een beetje doorzichtig zodat je kunt zien waar het 'leven' zit. Het is dus de bedoeling om daar niet in te knippen, dat is pijnlijk en bloed flink, er is speciaal poeder in de handel om, mocht dit gebeuren, het bloeden te stelpen. Maar ook de nagel in een stuk (zachte) zeep drukken stelpt het bloeden.
Nagels knippen is niet iets dat fretten leuk vinden en ze stribbelen nogal tegen.

 

 

Voeding

Hondenvoer is beslist niet geschikt voor een fret.Het bevat een hoge gehalte aan plantaardige eiwitten en vezels,door maagdarmstoornissen kan een fret op langere termijn aan overlijden. Kattenvoer is in de meeste gevallen onvoldoende voor een fret.De gewone merken uit de supermarkt of dierenwinkel zijn niet geschikt.Alleen kittenvoer van een hoge kwaliteit voldoet aan de behoeften van een fret. Frettenvoer is de beste oplossing.Het voer moet voor een groot deel uit kippevlees,kip of pluimveebijproducten bestaan.Graan en andere plantaardige producten moeten zo min mogelijk aanwezig zijn.Percentage viseiwitten moet niet te hoog zijn.
Vers vlees in de vorm van prooidieren wordt ook wel gegeven.Ingevroren muizen en ratten,bestemd voor reptielen,zijn het beste alternatief.Fretten moeten dit voer echter van jongs af aan krijgen, op latere leeftijd is het moeilijk om ze eraan te laten wennen.Er worden ook vaak eendagskuikens gegeven,ze bevatten alle voedinsstoffen in een goed verteerbare vorm maar wordt afgeraden wegens besmetting met parasieten. Fretten moeten altijd voldoende verse drinkwater hebben,dit kan het beste in een drinkflesje gegeven worden. Geef een fret nooit melk of andere melkproducten,die bevatten lactose,fretten kunnen geen lactose verdragen,het gevolg is diaree.Een fret is een klein dier en kan door diaree en te weinig drinkwater snel uitdrogen wat dus levensgevaarlijk is.

 

Natuurlijk wilt u, uw fret van tijd tot tijd eens verwennen. Fretten blijken fruit, rozijntjes en diverse soorten groenten erg smakelijk te vinden. Toch is het af te raden dit als traktatie aan te bieden. Deze plantaardige stoffen zijn niet of heel slecht verteerbar voor de fret. Bij grotere ingeslikte stukken is een verstopping met alle zeer ernstige gevolgen niet ondenkbaar. Het verwerken van plantaardige voedingsstoffen kan ontstekings verschijnselen van het maagdarmkanaal tot gevolg hebben. Fretten, katten en hondensnoepjes gemaakt van vleesproducten, kleine stukjes gekookt of gebakken vlees, gekookt ei, eierdooier of een plakje ham zijn goede alternatieve om een fret eens lekker te verwennen. Ook een klontje boter, ferretone of ferrevite zijn gezonde producten, mits in beperkte mate gegeven.

 

We hopen het natuurlijk niet, maar ook onze fret kan ziek worden. Dit kan een simpele verkoudheid zijn, een beetje diaree of wat braken. De fret is er meestal zo overheen, oorzaak kan van alles zijn, nieuw type voer, stress, een griepvirus of misschien heeft de fret gewoon zijn dag niet. Helaas kent een fret ook ernstigere ziekte, ziekte waar de fret zelfs met goede medische behandeling, aan kan overlijden. Sommige ziekte en aandoeningen openbaren zich pas als het te laat is, andere zijn in een vroeg stadium al te herkennen aan bijvoorbeeld aanhoudende diaree, lusteloosheid of gebrek aan eetlust. Weer anderen zijn gewoon te voorkomen denk maar aan beenmergdepressie. Er zijn al vele boeken en proefschriften geschreven over ziekte en aandoeningen bij de fret, en vele ziekte kunnen goed behandeld worden. Het is echter wel belangrijk om naar een goede dierenarts te gaan, een dierenarts die verstand heeft van fretten en van de voorkomende ziekte en behandelingmethode. Niet elke dierenarts die een fret kan castreren of oormijt kan verhelpen weet hoe te handelen bij bijvoorbeeld Insulinoma.

 

Veel over ziektes die een fret kan krijgen en hoe te voorkomen/genezen zijn te vinden op de internet site van Dierenkliniek Brouwhuis. Ga daar zeker eens kijken als je meer over de gezondheidstoestand van je fret te weten wil komen. Maar bedenk wel, rustig slapen na het lezen van alles wat een fret kan overkomen doe je na een bezoek aan deze site niet meer.


 

Fotogalerij