Aanschaf

Als je muizen wilt gaan houden, moet je goed bedenken wat je wilt: Je moet bedenken of je één of meerdere muizen wilt. Als je één muis koopt moet je wel voldoende klimattributen in de kooi plaatsen en hem voldoende aandacht geven. Bedenk echter wel dat maar één muis eigenlijk heel zielig is. Want hoeveel aandacht je hem ook geeft, gedurende de nacht als de muis het actiefste is zit hij alleen. Beter is dus om minimaal twee muizen te nemen. Als je er mee wilt gaan fokken, dan neem je een mannetje en een vrouwtje. Anders kun je het beste twee vrouwtjes nemen. Mannetjes worden namelijk wat groter en stinken meer, en de kans bestaat dat ze gaan vechten. Er is maar een nadeel van twee vrouwtjes: ze kunnen al zwanger zijn als je ze koopt!

 

Mijn ervaring is dat als je twee mannetjes hebt die uit dezelfde worp stammen, je die heel goed bij elkaar kunt zetten. Mannetjes die niet uit dezelfde worp/hok in de dierenwinkel stammen, gaan vaak vechten zodra ze bij elkaar gezet worden. Dit komt omdat mannetjes een onderlinge rangorde willen bepalen; het mannetje dat wint wordt de baas van het hok en de andere muis wordt de ondergeschikte. Als mannetjes even vechten is niet erg, maar als het meer lijkt op elkaar afmaken kun je ze het beste uit elkaar halen en in een apart hok doen. Als ze eenmaal gevochten hebben en er is een winnaar, zullen ze daarna niet meer vechten. Let wel goed op of beide muizen voldoende groeien. Soms verjaagd de baas de andere muis steeds bij de etensbak en het kan daardoor voorkomen dat de ondergeschikte muis te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt en uiteindelijk daaraan overlijdt.

En als je best jonkies wilt neem je een mannetje en een vrouwtje. Deze hoeven níet uit hetzelfde hok te zijn omdat een mannetje en een vrouwtje zelden gaan vechten. Wel is het handig als ze al vanaf vroege leeftijd bij elkaar worden gezet (maximaal 2 tot 3 maanden oud) zodat ze het snelste en het beste aan elkaar gewend raken.

 

Muizen herkennen elkaar aan hun geur. Heb je al een tijd één of meerdere muizen, dan kun je er beter niet nog een nieuwe muis bij zetten. Die wordt vaak niet geaccepteerd. Als je het perse wél wil, dan kun je het beste de muizen uit hun kooi halen en de kooi heel goed schoonmaken. Dan zijn hun geuren een beetje weg. Zet dan de nieuweling er een kwartiertje eerder in. Dan komt de geur van die muis in het hok. Op die manier heb je de meeste kans dat de anderen de nieuwe muis accepteren. Beter nog is om de ontmoeting op neutraal terrein plaats te laten vinden, een omgeving die voor alle muizen dus onbekend is.


Bedenk van te voren dat er ook kosten aan een muis zijn verbonden:

 

- Aanschaf van de muis (in een dierenwinkel meestal tussen de 2 en 3 Euro)

- Aanschaf van een kooi

- Bodembedekking - Speelgoed voor de muis (radje, huisjes e.d)

- Voer

- Ook kan een muis ziek worden of zich verwonden. Dan kunnen er kosten voor de dierenarts bij komen.

 

Als je een muis in de dierenwinkel of van een muizenfokker koopt mogen de dieren niet passief alleen maar op de grond zitten. Ook mogen ze niet hyperactief de hele tijd rondrennen. Als je een muis koopt, koop hem dan ergens, waar de bakken ruim en schoon zijn. De vacht moet dicht zijn en glanzen, er mogen geen kale plekken zijn. Wondjes en eventuele littekens bij de oren of staart zijn onschuldig (deze ontstaan meestal bij het stoeien en vechten.) De ogen moeten schoon, helder en glanzend zijn. Ook de neus, oortjes en de anus moeten schoon zijn. Het beest mag niet piepend (niet te verwarren met zijn normale piep!) of rochelend adem halen. Sterk vermagerde dieren zijn dieren die oud of ziek zijn. Het komt jammer genoeg redelijk vaak voor dat dieren uit de dierenwinkel schurft of mijt hebben. Je kunt dit herkennen doordat het dier zich regelmatig krabt, en kale plekken kan hebben. Dit ontdek je soms niet meteen al in de dierenwinkel. Als je het pas ontdekt als je thuis bent en je het dier niet meer kunt terug brengen naar de winkel, zul je de mijt of schurft zelf moeten bestrijden (zie Ziekten).

 

Bedenk van tevoren goed of je een mannetje of vrouwtje wil. Je kan zelf kijken van welk geslacht de muis is, maar je kan ook een verkoper dit laten doen. Mijn ervaring is echter dat veel verkopers het  niet goed weten. Zo heeft een vriendin van mij tot 2x toe  een "mannetje" gekocht die vlak na aankoop jongen kreeg.

 

Bij volwassen vrouwtjes is de afstand tussen het poepgaatje en de geslachtsopening kleiner (ongeveer 5mm)  dan bij een mannetje (ongeveer 15mm). Soms kan je het geslacht ook zien door een lichte druk met je duim op de onderbuik uit te oefenen. Dan zie je namelijk een piemeltje verschijnen als het een mannetje is, en als je niets ziet is het een vrouwtje. Een vrouwtje heeft bovendien tepeltjes over haar buik en een mannetje niet. mannetjes hebben behalve een piemeltje ook vrij duidelijke balzakken. Vooral als je een mannetje naast een vrouwtje zet zie je het verschil duidelijk.

 

Muizen worden helaas niet oud. In gevangenschap worden ze meestal niet ouder dan anderhalf tot twee jaar oud.

 

Muizen kun je het best bij een particulier kopen. In dierenwinkels worden ze door onvoldoende kennis vaak slecht verzorgd. Bij broodfokkers (fokkers die voornamelijk muizen kweken als slangenvoer) zijn de dieren vrijwel altijd enorm schuw en moeilijk tam te maken. Vaak zijn de muizen wat kleiner. Bij mensen die thuis een nestje krijgen (particulier) zijn de muizen na een week of 4 al zeer tam omdat ze regelmatig opgepakt worden sinds de geboorte.

 

Huisvesting

Kooien en bakken die je in dierenwinkels kan kopen voldoen meestal goed.  Vooral kooien met verschillende verdiepingen zijn aan te raden, omdat op die manier heel veel ruimte voor het dier wordt gecreëerd terwijl er weinig ruimte van de woonkamer wordt ingenomen.

 

Traliekooien zijn geschikt voor muizen, als de afstand tussen de tralies voldoende klein is. Muizen zijn immers meesters in het ontsnappen.  De tralieafstand mag maximaal 7mm zijn. Veel hamsterkooien hebben een tralieafstand tussen de 8mm en 1 cm. Deze zijn ongeschikt. Ook al lijkt je muis nog zo groot, door een opening van 1cm komen ze zonder moeite! .  Een groot voordeel van kooien (in vergelijking met dozen of glazen bakken) is dat de muizen goed kunnen klimmen (wat hen in een goede conditie houdt) en dat er een goede ventilatie aanwezig is. Let er wel op dat het deurtje goed dicht moet kunnen. Als jij het deurtje met één vinger open krijgt. krijgen muizen hem ook open!

 

Er zijn in de dierenwinkel talloze kunststof hamster- en muizenbakken te koop. Deze bestaan meestal uit een gekleurde onderbak en een doorzichtige kap erboven, en een deksel met tralies dat je open kan schuiven. Zaagsel en dergelijke vallen niet door de tralies naar buiten, en ze zijn makkelijk schoon te houden omdat je de kap van de onderbak kan halen. Nadeel is wel dat er in de bak minder ventilatie is dan met een kooi met aan zijkanten en bovenkant tralies. Ook kan de muis niet tegen de wand opklimmen, maar als je genoeg klimattributen in de bak neer legt, kan de muis toch klimmen.

 

Glazen bakken (bijvoorbeeld een oud aquarium) kunnen ook worden gebruikt.  Deze hebben het voordeel dat de muizen hier niet kunnen uit ontsnappen (tenminste al er een goed deksel op ligt!).  In glazen bakken kan ook een dikke laag bodembedekking worden gestapeld zonder dat het (zoals bij kooien) op de vloer of tapijt terecht komt. Een ander voordeel is het feit dat deze bakken goedkoop in aanschaf zijn en de muizen beschermen tegen tocht. Ook kun je hierin de muizen heel goed zien, en blijft de muizengeur een beetje in de glazen bak hangen.  Twee belangrijke nadelen zijn dat de muizen niet langs de wanden kunnen klimmen, en dat er in deze bakken geen goede ventilatie aanwezig is.

 

Kartonnen of houten dozen/kratten zijn niet echt geschikt om muizen in te houden.  Ze gaan namelijk de urine van het diertje opnemen en daardoor na een tijdje een slecht geur verspreiden. De dieren kunnen hier ook weinig of niet klimmen en niet naar buiten kijken.  Deze dozen kunnen wel gebruikt worden wanneer u van plan bent om muizen te kweken.

 

De behuizing van de dieren kan niet groot genoeg zijn. Toch is dit niet altijd mogelijk. De minimumgrootte van een kooi of bak moet wel altijd zijn:

1 muis minimaal 30 cm lang, 25 cm breed en 20 cm hoog.
2 muizen minimaal 50cm lang, 30 cm breed en 25 cm hoog.
3 muizen minimaal 60 cm lang, 40 cm breed en 25 cm hoog.

 

De deksel moet of uit gaas bestaan met openingen van maximaal 5 mm bij 5 mm of een stukje met tralies van maximaal 5 mm breed. Grotere gaten is niet verstandig omdat muizen daar makkelijker doorheen komen. Je kunt natuurlijk ook je eigen creativiteit kwijt en zelf een bak maken voor je muizen. Dit kan je maken van bijvoorbeeld acrylglas of gelaagd spaanplaat met een dikte van 12 tot 15 mm.

 

Als bodembedekking kun je zaagsel, beukensnippers, corbo, hemparade, no-smell,  aubiose, hooi of kranten gebruiken.  Kranten zijn ideaal voor zieke muizen. maar normaal zou ik het niet teveel gebruiken omdat het dan gauw gaat stinken.Zaagsel absorbeert veel beter, is hygiënisch en niet te duur, maar is vaak te stoffig voor muizen; veel muizen raken er verkouden door. Bovendien stinkt zaagsel met urine enorm; net alsof je in een dierentuin loopt! veel beter zijn beukensnippers. Deze absorberen goed, en het stinkt veel minder dan bijvoorbeeld zaagsel. Ook zit er veel minder stof in. Corbo, hemparade en aubiose zijn vrij duur, maar nemen wel goed vocht op, stinken niet en bevatten geen stof. Ik vind ze persoonlijk niet veel beter dan beukensnippers. No-smell vind ik stinken (al zou dat gezien de naam juist niet moeten zijn!), al neemt het wel goed vocht op. Op de bodem leg je een laag bodembedekking van 2 tot 4 cm, zo kunnen de muizen lekker graven. In de hoeken kan je eventueel wat kattenbak vulling, houtsnippers of wat smelfrei strooien. Smelfrei is zand wat op een speciale manier verwerkt is en de geurtjes opneemt. Een beetje hooi vinden veel muizen ook wel lekker.

 

Verder moet je zorgen voor wat uitdaging in de kooi. Muizen moeten kunnen klimmen en klauteren. In de dierenwinkel kun je allerlei leuke speeltjes kopen, tunneltjes, huisjes, wipwapjes enz. Maar gewoon een tak die je in de kooi klemt en waar ze over kunnen lopen, is ook prima. Muizen vinden een holletje om in te slapen ook prettig. Je kunt daar ook huisjes voor kopen, ook in allerlei vormen. Maar kijk ook eens in je eigen huis rond. Dat is net zo leuk, maar veel goedkoper! Muizen kunnen ook heel goed een nestje bouwen in een omgekeerde bloempot, of in een closetrol.

 

Omdat muizen behoefte hebben aan beweging is het aan te raden om een molentje aan te schaffen. De hamstermolentjes die in de dierenwinkel te koop zijn, zijn heel geschikt. Bedenk wel dat kunstofmolentjes sneller aangeknaagd kunnen worden. Ikzelf heb hier overigens nog nooit last van gehad. Metalen molentjes kunnen niet aangeknaagd worden, maar zijn vrij gevaarlijk voor muizen. Ze kunnen makkelijk klem komen te zitten, vooral als je meerdere muizen hebt die tegelijkertijd gebruik maken van het radje. Ook kunnen metalen molentjes piepen, maar dat is te verhelpen door af en toe een druppel boter of olie te smeren.

 

Voor witte muizen of kleurmuizen is het niet altijd noodzakelijk om elke dag vrij door de kamer rond te rennen. Als ze een grote kooi hebben en een radje dan is het voldoende als je de muizen elke dag een tijdje over jezelf laat klauteren.

 

Hoewel de mongoolse renmuis geen echte muis is (zie Soort) hier dan toch even uitleg voor de inrichting van de kooi: Mongoolse renmuizen zijn aan droogte gewend en moeten kunnen graven. Daar moetje op letten als je de kooi (bij voorkeur een aquarium of plastic bak) inricht. Als strooisel kun je het beste een dikke laag zaagsel nemen, zodat ze daar in kunnen graven. Je kunt de bak bijna net zo inmrichten als bij gewone muizen. Het enige waar je op moet letten, is dat je niet teveel klimdingen in de bak plaatst. Anders dan bij gewone muizen, zijn renmuizen van oorsprong bewoners van open gebieden, en hebben het liefst veel bewegingsruimte. 

 

Volgens de meeste muizenboekjes moet je ongeveer 1x in de week je  kooi/bak verschonen. 1x per maand moeten de speeltjes en de kooi/bak zelf even helemaal schoon gemaakt worden, en dat kun je doen met water en eventueel een beetje schoonmaakazijn. Mijn ervaring is echter dat je de kooi beter 2x in de week schoon kunt maken. Zelf maak ik ook elke week, en soms om de week alle speeltjes schoon met gewoon wat heet water.

 

Omgang

Als je een nieuwe muis hebt gekocht of gekregen, zet de kooi of bak dan op een rustige plek in de kamer, en laat hem eerst minimaal een halve dag met rust, zodat hij aan zijn nieuwe omgeving kan wennen. Zorg voor voldoende zaagsel, voer en water, maar ook voor een plek waar hij zijn holletje kan maken zodat hij zich veilig voelt.

 

Na een halve, of liever een hele dag,  kan je af en toe je hand in de kooi steken zodat de muis aan de geur went. Maak geen onverwachte bewegingen. Na een tijdje wordt de muis nieuwsgierig en zal aan je hand beginnen te snuffelen en te knabbelen. Als het pijn begint te doen haal je je hand langzaam weg. Als muizen zo bang zijn en niet durven te komen, lok ze dan met wat voer. Sommige muizen komen de eerste dag al naar je toe en bij andere muizen duurt het weken. Er zijn ook muizen die nooit helemaal tam te krijgen zijn.

 

Nadat de muis eerst een tijdje snuffelt aan je hand zal hij daarna proberen op je hand te klimmen. Als ie dat doet, kun je proberen van de kooi weg te lopen. In het begin zal de muis een beetje in paniek raken, maar al gauw vertrouwt ie jou en kun je rustig met de muis weglopen. Als muizen niet op je hand willen klimmen, kun je ze uiteindelijk ook zelf oppakken. Hierdoor kan je muis eerst erg bang zijn, maar na een tijd vind ie het wel lekker. Muizen herkennen je aan je geur en aan je stem. Vergeet dus niet om af en toe tegen je muis te praten!  

Muizen bijten normaal niet. Alleen als ze schrikken of zich bedreigd voelen kunnen ze bijten. Als ze nieuwsgierig zijn kunnen ze ook aan je hand knabbelen. Trek je hand dan niet opeens weg. Daardoor schrikken ze. Het knabbelen doet niet echt pijn.

 

Pak een muis nooit aan het midden van zijn staart of aan het puntje! Eventueel wel aan het begin van de staart, dus vlak bij zijn lijfje en ondersteun het beestje met je andere hand. Ook kun je hem gewoon an zijn lijfje oppakken, maar kijk vooral bij jonge muizen uit dat je ze niet fijn knijpt!

 

Omdat jij waarschijnlijk geen muizentaal spreekt, is het handig om te weten wat de volgende uitdrukkingen van je muis betekenen:

·         Als een muis zich uitrekt, gaapt of zich uitgebreid wast, betekent dit hij zich op zijn gemak voelt.

·         Als een muis zich wast met snelle bewegingen, dan voelt hij zich niet op zijn gemak.

·         Als een muis in elkaar duikt en met met zijn bekje schuin omhoog steekt, dan betekent dat dat hij bang is.

·         Als een muis zijn eetplekje verlaat als je op hem af loopt, wil hij met je spelen.

·         Als een muis aan het eten is, moet je hem niet storen.

·         Als een muis rechtop gaat staan en verstard, moet je hem vooral niet laten schrikken.

 

 

Voeding

Muizen zijn alleseters. Dat betekent dat ze zowel plantaardig voedsel lusten als dierlijk. Meestal wordt echter het goedkopere plantaardige voer gegeven.

 

De natuurlijke voeding van muizen bestaat uit zaden. Granen bevatten vooral koolhydraten en zijn dus aan te bevelen als basisvoeding. Je kan je muis muizenvoer geven, dat je in veel goede dierenwinkel kan kopen. Ook kun je je muis het goedkopere cavia- en konijnenvoer geven, dat behalve in dierenwinkels ook in de meeste supermarkten wordt verkocht. Cavia- en konijnenvoer bestaat meestal uit grovere bestanddelen. Meng daarom dit voer met wat parkietenvoer of met het iets duurdere muizenvoer. Let op: In cavia- en konijnenvoer zitten meestal veel te veel pinda's en zonnebloempitten. Deze vinden muizen erg lekker, maar teveel ervan is niet goed voor de lijn! Tevens kun je je muis ook rattenvoer geven (bijvoorbeeld van reggie Rat). Vooral voor zwangere muizen is dit aan te raden omdat daar wat meer eiwitten inzitten.

 

Muizen hebben tanden die altijd doorgroeien. Ze moeten daarom genoeg te knagen hebben, zodat de tanden kunnen afslijten. Geef ze dus af en toe een knaagstaaf of een wortel. Je kunt je muis bijvoorbeeld een knaagsteen geven. Deze heb je in verschillende soorten en maten. Muizen kunnen hierop knagen en zo hun tanden er mee slijpen.

 

Je kunt muizen af en toe verse groente geven, zoals andijvie, sla, wortel, druiven, appels, bananen, komkommer en broccoli. Je mag echter niet te veel sla en kool geven, want daar krijgen ze darmproblemen van.

 

Als extraatjes (wat bijvoorbeeld als beloning kan dienen) of ter vervanging van graanvoer kan je af en toe  gekookte pasta, zonnebloemzaden, cracker, biscuitje, rozijnen, noten, beschuit enz. geven.  Ook kun je knabbelstokjes en snoepjes speciaal voor muizen kopen in de dierenwinkel.

 

Als je denkt dat je muis onvoldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt, zijn er in de betere dieren- speciaalzaak flesjes en doosjes met allerlei dingen te koop. Ook kun je in de dierenwinkel speciale liksteentjes kopen met mineralen of zout. Honden- of kattenbrokjes met vlees en groente kunnen als extra vitamine- en eiwitbron dienen. Dit is vooral van belang als je muis zwanger is.

 

Hoewel muizen  weinig drinken, moeten ze toch altijd vers water ter beschikking hebben.  Dit kun je het best in een drinkflesje doen, want als je het in bakjes geeft zal het snel bevuild raken met uitwerpselen en urine. Muizen houden niet van een vervuild nest en doen hun behoefte meestal in een hoekje van het hok.  Echter mijn ervaring is dat muizen hun behoeft niet alleen in hoekjes doen, maar ook in drinkbakjes. het is daarom raadzaam om drinkwater in een flesje te geven.

 

Veel mensen denken dat muizen melk drinken. Ze lusten dat wel heel graag, maar het is zeer slecht. als je ze dan toch melk wilt geven, geef dan kattenmelk. Voor zwangere muizen is kattenmelk met brinta aan te raden.

 

Pellets

Als je grotere aantallen muizen hebt, kun je ervoor kiezen om je muizen "pellets" te geven. Dit zijn kleine brokjes, in elkaar geperst voer. De brokjes zijn bruin van kleur, en zien er dus erg onaantrekkelijk uit. Ze bevatten wel alle voedingsstoffen, minderalen en vitaminen die de muis nodig heeft. "Normaal" voedsel is voor je muis dus veel aantrekkelijker, interessanter en zeker ook smakelijker. Echter, ze krijgen met pellets wel alle voedingsstoffen binnen! Als je muis alleen alle lekkere dingen eruit vist en de rest niet opeet, kun je overwegen om pellets te geven.

 

Gezondheid

Verkoudheid en longontsteking zijn twee van de meest voorkomende ziektes bij muizen. Luchtweginfecties kunnen het gevolg zijn van stoffig bodemmateriaal in het verblijf, of als de kooi op de toch staat. De muis krijgt dan meestal een natte neus en zal gaan niezen. Soms kan je muis een lichte ontsteking aan de oogjes krijgen en misschien wat gaan waggelen. Dit zijn de verschijnselen van verkoudheid of longontsteking. Zet de muis op een warme plek ± 22- 25 C  zodat hij kan genezen. Als de verschijnselen erger worden kan je beter naar de dierenarts gaan,  deze kan je muis antibiotica voorschrijven.

 

Diaree komt vaak voor bij muizen, en kan soms zelfs dodelijk zijn. Diaree wordt meestal veroorzaakt door bedorven drinkwater, te vochtrijk voedsel of verkeerd voedsel in combinatie met tocht. Als je muis verschijnselen krijgt van diaree, haal dan al het vochtrijke voedsel uit de kooi, en controleer of de muis niet op de tocht staat. Zorg dat de bodembedekking vers is, en zeker niet vochtig. Als je muis weer genezen is, moet je de hele kooi ontsmetten, anders kan hij zichzelf weer ziek maken. Als de diaree na een dag of 2 niet over is, kun je hem droog brood of gekookte rijst geven, en lauwe kamillethee in plaats van water. Verbeterd zijn toestand niet na een paar dagen, ga dan even naar de dierenarts.

 

Er zijn verschillende huidziekten die te herkennen zijn door haaruitval, kale plekken, eczeem, vorming van korstjes en blaasjes e.d. Er zijn vele in en uitwendige oorzaken voor deze symptomen die alleen een dierenarts met zekerheid kan vaststellen. Oorzaken waaraan je kunt denken zijn: parasieten, beschadigde organen, wormen en schimmelziekten. Om de huidziekten echt te kunnen vaststellen moet je naar de dierenarts gaan. In het  voorjaar is haaruitval eigenlijk heel normaal ook bij het wisselen van de vacht bij jonge dieren. Buiten dit jaargetijden kan het wijzen op een probleem met de stofwisseling. Probeer de stofwisseling wat te prikkelen. Er zijn hier natuurmiddelen voor zoals Sulfur.  Eczeem kan vele oorzaken hebben die alleen de dierenarts kan achterhalen! Als je muis zeer goed doorvoed is laat hem dan een dag vasten en sluit daar op aan met een dieet van haver, wortel, bladgroente en kleine dagrantsoenen. Zodat er een innerlijke reinigingskuur ontstaat. Jeuk moet je behandelen met middelen zoals Calendulazalf of Hertshooi-olie om het tot bloedens toe openkrabben te voorkomen. Infectieziekten komen veel meer bij kleine huisdieren als bij grote huisdieren voor. Dieren met infectieziekten horen thuis bij de dierenarts!

 

Colibaccillose komt hoofdzakelijk bij pasgeboren dieren en dieren die net gestopt zijn met zogen. Om de ziekten te verkomen moet vooral voor hygiëne en gevarieerd goed voedsel gezorgd worden. Abrubte verandering van voer moet vermeden worden. Hierdoor kan de ziekte namelijk ook onstaan! Door de waterige diaree doet colibacillose eerst denken aan een darmziekte.Er kan koorts, winderigheid en vermeerdering van speeksel plaatsvinden. Helaas vinden veel dieren binnen 6 tot 72 uur toch de dood. Daarom mag je nooit langer als 24 uur na het ontdekken van een mogelijke darmziekte of iets wat daar op lijkt zonder toezicht van de dierenarts blijven.

 

De ziekte "Natte staart" wordt veroorzaakt door de E. Colibacterie (Escherichia coli). Normaal komt deze bacterie in kleine hoeveelheden voor in de darm van kleine knaagdieren. Als je muis een verminderde weerstand krijgt of veel last heeft van stress kan de bacterie plotseling actief worden en zich vermeerderen. De symptonen zijn ernstige diarree, erg waterig. Een voortdurend natte staart en anus. De muizen willen niet eten en zijn apathisch.

 

Tumoren komen ook af en toe voor. Het begin als een harde knobbel aan de buitenkant van het lichaam. Als de tumor groeit begint de muis zich eraan te irriteren en kan er aan gaan knagen. Als de tumor groot genoeg is kan deze worden verwijderd door een dierenarts. De wond die overblijft word dan gehecht. Daarna moet je wel opletten dat de muis de hechtingen er niet uithaalt. deze ingreep moet onder narcose gebeuren. Als je muis niet sterk genoeg is overleeft hij de narcose niet. Overweeg dus of je muis nog jong is en verder gezond of je hem wilt laten opereren of niet. Er bestaan ook inwendige tumoren. Helaas is het nog niet mogelijk om tumoren in het lichaam te verwijderen. Dan kun je de muis dus beter in laten slapen om hem pijn tebesparen.

 

Naast tumoren bestaan er ook abcessen. Dit zijn opeenhopingen van etter in weefselholtes. Het abces is een ontsteking met alle kermerken van een ontsteking: rood, warm, zwelling en pijn. Abcessen kunnen in alle lichaamsdelen voorkomen. Vaak ontstaan ze door gevolg van een verwonding of door aantasting van mijten. Een abces barst meestal na een tijd vanzelf open. Als je niet zeker weet of iets een abces is of bij een erg groot abces moet je altijd de dierenarts waarschuwen. Deze kan ook het abces leegzuigen.

 

Een andere ziekte is de muizenpokken, een zeer besmettelijke en dodelijke virusziekte waarbij de ogen gezwollen zijn en, heel akelig om te zien, de poten en staart soms afsterven. Deze ziekte komt echter vrijwel niet voor.

 

Muizen hebben geen inzicht in hoogte. Het kan dus voorkomen dat hij van een tafel of uit je handen springt en zo een flink eind valt. Als je muis van een grote hoogte valt is het heel goed mogelijk dat hij in shock raakt, hij blijft dan "dood" liggen. Pak de muis voorzichtig op en zet hem in zijn eigen hok, en zorg dat hij in een warme omgeving staat. Hij zal langzaam weer de oude worden. Let op dit kan dagen en soms wel weken duren.
Het is goed mogelijk dat je muis na een grote val een botbreuk heeft opgelopen. Aan een botbreuk kan je, of de dierenarts niet veel doen. Als de botbreuk recht is (zodat de botten nog op elkaar zitten), zal hij uit zichzelf weer genezen. Een botbreuk is te zien als je muis gaat waggelen. al je muis gaat waggelen kan echter ook betekenen dat hij verkouden is of dat hij inwendige wonden heeft. Aan inwendige verwondingen kun je niets doen.  Je muis zal zwak zijn, zorg er dus voor dat eten en drinken dicht bij hem in de buurt is, zodat hij niet ver hoeft te lopen. Let wel goed op of je muis nog goed eet en drinkt. 

 

Muizen worden snel vet. Dit komt doordat wij hem te vaak te vette dingen geven. Muizen zijn zo dol op kaas, maar als ze er teveel of te vaak van eten wordt de muis dik. Net als bij mensen helpt veel sporten tegen vetrolletjes. Als je ziet dat je dier te plomp wordt of als je vetrolletjes ziet, moet het dier op dieet. Als hij normaal geen loopratje had, kun je hem een geven zodat hij meer beweegt. Echter de beste manier om je muis af te laten slanken is om hem op dieet te zetten. geef hem alleen maar hardvoer of verse groente ot hij weer een normaal postuur heeft. geen hem geen snoepjes meer. Dit lijkt zielig, maar dat is het niet! Als je niet zo veel ervaring hebt met muizen en je muis wordt ineens erg dik, denk er dan ook aan of het niet een vrouwtje kan zijn die zwanger is. Een zwanger vrouwtje op dieet zitten is heel slecht! Vetzucht komt zeer vaak bij rode en oranje muizen.

 

Wie bijzondere muizen zoals dwergmuizen wil houden, doet er goed aan eerst een boekje te kopen, waarin staat welke verzorging je exotische muis precies nodig heeft. Misschien heb je wel eens gehoord van dans- of springmuizen. Dat zijn dieren die zich, vaak onafgebroken, voortbewegen door in kringetjes te lopen of door heuse loopings te maken. Dat lijkt grappig, maar dat is het niet. Deze dieren hebben namelijk een erfelijke afwijking. Door een gestoord evenwichtsorgaan kunnen ze niet anders dan eindeloos 'grappige' rondjes maken. Aan dit soort muizen kun je maar beter niet beginnen

 

Om de dieren in optimale conditie te houden, dient u ervoor te zorgen dat de diertjes zich in een tochtvrije omgeving bevinden, dat het kooitje regelmatig wordt ververst, dat er dagelijks droogvoer, groenvoer of fruit wordt doorgegeven en dat er altijd vers water voorhanden is.  Maar...zelfs met de beste verzorging kan uw diertje ook ziek worden...Wanneer uw muis niet meer eet of drinkt, er vocht uit zijn/haar oogjes of neusje komt, een doffe en rechtstaande vacht of diarree vertoont, ademhalingsproblemen heeft, zich moeilijk kan voortbewegen, of andere abnormale gedragingen vertoont, is het beter bij de dierenarts langs te gaan.

 

Vrouwelijke muizen ruiken minder in vergelijking met mannelijke muizen.  Je kan de geur zoveel mogelijk beperken door het hoekje waarin je muis zijn/haar behoefte doet regelmatig te reinigen.  Het is beter de volledige kooi niet  meer dan één of twee keer per week te verversen.  Indien je dit namelijk meer doet, zal de mannetjesmuis zoveel mogelijk gaan urineren, om telkens opnieuw zijn geur te kunnen afgeven.

Muizen hebben voldoende daglicht nodig. Als ze in een donkere kamer worden gehouden waar zelden (of bijvoorbeeld maar 2 uur per dag) daglicht komt, dan gaan ze meestal snel dood (binnen enkele maanden), ze planten zich niet voort en soms kan hun staart zelfs (gedeeltelijk) afsterven. Dit betekent niet dat muizen in het felle zonlicht mogen staan. Maar als de kooi echt in een donkere ruimte staat kan je het beste ervoor zorgen dat je een daglichtlamp boven de kooi hangt die minimaal 6-10 uur per dag aan staat. Deze lampen zijn o.a. te koop bij de dierenwinkel en viszaken.

 

Een aantal tips om verveling bij je lievelingsdier tegen te gaan:

 

- Zorg voor een speelkameraad.

- Plaats de kooi in een omgeving waar veel beweging is en waar er veel gepraat wordt

- Geef uw dier de mogelijkheid tot beweging : plaats ladders in de kooi, een loopradje, huisje, enzovoorts.

- Laat de diertjes "zoeken" naar hun eten door het droogvoer over het grondoppervlak te verspreiden.

 

Muizen leven in gevangenschap gemiddeld anderhalf tot twee jaar.  Het wereldrecord (oudste muis) bedraagt zeven jaar. 

Als je muis overlijdt kan je de volgende dingen doen:

- Je kan hem naar de dierenarts brengen. Die laat hem dan cremeren.

 - Je kan je muis in de tuin, of in een park of ergens anders begraven. Ook bestaan er speciale dierenbegraafplaatsen.

- Een andere oplossing is je muis in een krant wikkelen (eventueel met plakband goed vast maken), en het geheel dan in de groen- of normale afvalbak doen. Ik kan me voorstellen dat mensen deze oplossing niet prettig vinden. Maar je muis voelt toch niets meer, en deze manier is makkelijk en goedkoop.

 

Enkele cijfers over muizen:

Lichaamstemperatuur: 35.8° tot 37.4° C
Hartslag: 328-780 per minuut
Ademhalingen: 90-220 keer per minuut
Gewicht: Volwassenen 25 tot 65 gram, pasgeborenen ongeveer 1 gram.
Waterconsumptie: 4-7 ml of 1.5ml per 10 gram lichaamsgewicht per dag.
Voedselconsumptie: 3-6 gram of 1.5 gram per 10 gram lichaamsgewicht per dag.
Leeftijd: één tot drie jaar.
Geslachtsrijp:  als ze 40-60 dagen oud zijn
Draagtijd: ongeveer 21-23 dagen, voor bepaalde muissoorten langer (bijvoorbeeld stekelmuis 5 weken).
Cyclusduur: 4-5 dagen.

 

Fotogalerij