India

 

 

 

 

Algemeen

 

Taj MahalIndia (officiŽle Hindi-naam: Bharatiya Ganarajya, of verkort: Bharat, is een federatieve republiek in Zuid-AziŽ en ligt op het Indiase subcontinent. India heeft een oppervlakte van ca. 3,3 miljoen km2 en is daarmee ongeveer 79 keer zo groot als Nederland en het op zes na grootste land ter wereld. India grenst in het noorden en noord oosten aan Bangladesh (4053 km), Myanmar (1463 km), Bhutan (605 km), Nepal (1690 km), China (3380 km), en in het noordwesten aan Pakistan (2912 km). India ligt ingeklemd tussen de Golf van Bengalen in het oosten, de Arabische Zee in het westen en de Indische Oceaan in het zuiden. De totale lengte van de kustlijn bedraagt ca. 7000 km. De afstand van oost naar west is 2950 kilometer en van noord naar zuid 3250 kilometer. Tot het territorium van India behoren ook de eilandengroepen Lakshadweep in het de Arabische Zee en de Andamanen en Nicobaren in de Golf van Bengalen, meer dan 1000 kilometer oostelijk van het vasteland. In het uiterste noorden liggen Jammu en Kasjmir, waarover de territoriale rechten zowel door India als door Pakistan worden geclaimd. India (niet te verwisselen met IndiŽ, wat wordt gebruikt om Nederlands-IndiŽ aan te duiden) is een land in AziŽ dat ligt op het Indische subcontinent. Na China heeft het van alle landen ter wereld de meeste inwoners, ca. 1 miljard. India is een gigantisch schiereiland, dat in het westen en zuiden grenst aan de Indische Oceaan en in het oosten aan de Golf van Bengalen. In het noorden grenst het land (van west naar oost) aan Pakistan, China (Tibet), Nepal, Bhutan, Myanmar en Bangladesh. Ten zuidoosten van India in de Indische Oceaan ligt de eilandstaat Sri Lanka en ten zuidwesten liggen de Maldiven. Aan het schiereiland wordt ook wel gerefereerd als het Indiase subcontinent. De grootste stad van India is Mumbai.

 

 

Herkomst van de naam

De naam India is afgeleid van Sindhu, de lokale naam voor de rivier de Indus. De Veda's hebben geen naam gegeven aan India. De Arabieren hebben die naam gegeven. De verschillende politieke partijen hebben wel andere voorkeursnamen voor het land zoals Hindustan *, Hindu Rashtra en Bharat. De naam Bharat zou afstammen van twee oude koningen die Bharata genoemd werden. De naam Hindustan werd officieel opgegeven na de onafhankelijkheid op 15 augustus 1947. De naam wordt nog wel gebruikt in het dagelijkse spraakgebruik. Een populair patriottisch lied, geschreven door een Pakistaanse moslim, Iqbal, begint met de zin: Sare jahaan se acchaa, Hindustan humaraa (Beter dan de rest van de wereld is ons Hindustan).

 

* Hoewel Hindustan van origine het land van hindoes betekent, wordt deze benaming voor het land breed door verschillende bevolkingsgroepen gedragen als landsnaam. Ook bijvoorbeeld Indiase christenen en moslims zullen zich Hindustaan noemen.

 

 

Geografie

India ligt op het Indiase schiereiland en bestaat ruwweg uit drie delen. Het noorden van India is zeer bergachtig met een gedeelte van de Himalaya bergketen (hoogste punt Kanchenjunga 8.598 meter) en uitlopers daarvan zoals de Pamir en Karakoram. Hierna de vlakte met grote rivieren zoals de Ganges en de Brahmaputra die beginnen in de Himalaya en de noordelijke vlakten zeer vruchtbaar maken. In het westelijk gelegen gedeelte ligt hier de Thar woestijn. Het zuiden van India is een groot plateau genaamd het Dekan. Dit plateau ligt tussen de Golf van Bengalen in het oosten en de Arabische Zee in het westen. Het plateau wordt van de kust gescheiden door 2 bergketens: de oostelijke Ghats en de westelijke Ghats.

India is ook het thuis voor verscheidene grote rivieren zoals de Ganges, Brahmaputra, Yamuna, Godavari en de Krishna. Slechts een klein gedeelte van de loop van de rivier die het land zijn naam geeft, de Indus, ligt op Indiaas grondgebied.

 

 

Bevolking

India is het land met na China het grootste bevolkingsaantal ter wereld. Taal, religie en het kastensysteem vormen een belangrijke basis voor het bepalen van iemands positie in de maatschappij. Zuid-India wordt gedomineerd door de donkerkleurige DravidiŽrs. In het noorden stamt de bevolking af van de lichtergekleurde Indo-AriŽrs die later, ongeveer 3500 jaar geleden, gearriveerd zijn. Er zijn veel personen uit India die ook in het Westen bekend zijn zoals de politicus Mahatma Gandhi. Omgekeerd zijn er ook veel westerlingen die van invloed zijn geweest op India.

 

 

Religie

India was de geboorteplaats van een aantal grote religies, waaronder het hindoeÔsme, boeddhisme en het sikhisme. Ook de islam heeft een belangrijke invloed op de Indiase geschiedenis. 83% van de bevolking is hindoe, 11% moslim (soennisme), 2% christelijk, 2% sikh en 1% boeddhistisch. Er wonen 25 miljoen Christenen in India. Dat is ongeveer 2% van de Indiase bevolking. Vooral in Goa wonen er veel omdat Goa 450 jaar van Portugal is geweest tot 1961. 29% van de Goanen is katholiek.

Er zijn vijfduizend joden die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van India. Naar de val van Jeruzalem vluchten de joden onder meer naar Kerala. Daarnaast zijn er ook nog het jaÔnisme, zoroastrisme en de Bahai.

 

 

Taal

In India worden lokaal veel verschillende talen gesproken. De belangrijkste taal is het Hindi dat evenals het oude Sanskriet geschreven wordt in het Devanagari-schrift. Het Hindi is de enige officiŽle federale taal. De staten en territoria hebben hiernaast nog 21 andere officiŽle talen op hun grondgebied ingesteld. Hiernaast zijn er nog 844 andere talen en dialecten. Het Engels dat geclassificeerd wordt als de officiŽle geassocieerde taal wordt nog steeds veel gebruikt in de wetgeving en het parlement. In de nationale regering geniet het Engels een semi-officiŽle status, de grondwet stelt dat dit periodiek opnieuw bekeken moet worden. De populariteit in het zakenleven, regeringszaken en de populariteit in niet-Hindisprekende staten zorgen ervoor dat het Engels zijn status blijft behouden.

 

 

Geschiedenis

India was de geboorteplaats van een aantal grote religies waaronder het hindoeÔsme, boeddhisme en het sikhisme, het land heeft veel invloed gehad op de ontwikkelingen in Zuidoost-AziŽ door middel van het hindoeÔsme en het boeddhisme. Al voor het begin van onze jaartelling dreven de IndiŽrs handel met dit gebied, tot in China aan toe. De IndiŽrs hebben onder andere invloed gehad in het begin van het Khmer-rijk, Java en ook in Funan en Champa. Ook in hedendaags Thailand zijn er verscheidene pre-Tai koninkrijken zoals Haripunchai, Dvaravati en Lopburi die door de IndiŽrs beÔnvloed zijn.

 

 

Landschap


Door de vele klimaattypen en de grootte van het land heeft India een enorme variatie aan landschappen. India bestaat uit drie hoofdgebieden: de Himalaya (Sanskriet: Ďland van de sneeuwí), de noordelijke vlakte en het schiereiland. Noord-India wordt beheerst door de Himalaya, hoewel alleen de westelijke en oostelijke uiteinden van deze bergketen binnen de Indiase grenzen vallen. De Kanchenjunga (8598 m) in Sikkim en de Nanda Devi (7816 m), zijn de hoogste toppen van India.
De Himalaya wordt doorsneden door mooie dalen, zoals de vallei van Kasjmir.

Ten zuiden van de Himalaya ligt de grote noordelijke laagvlakte, met een gemiddelde breedte van ca. 320 km en op sommige plaatsen meer dan vijfhonderd kilometer breed. Deze laagvlakte wordt gedeeltelijk in beslag
genomen door het stroomgebied van de rivieren de Indus, de Ganges en de Brahmaputra. Deze gletsjerrivieren leveren water voor bevloeiing en jaarlijks een nuttige sliblaag. De dikke lagen alluvium maken de laagvlakte tot een van de vruchtbaarste landbouwgebieden ter wereld. Dijken of modderbanken zijn de enige opvallende kenmerken die het eentonige, vlakke landschap onderbreken. In het noordwesten, in de deelstaat Rajasthan, ligt de extreem droge Thar woestijn, ook wel Indian Desert genoemd.

Het belangrijkste deel van het Indiase schiereiland is het droge Deccan-plateau, met de hoogste top in het zuiden. Het Deccan-plateau wordt door de lage Vindhyabergen gescheiden van de noordelijke vlakte. Naar het westen stijgt het plateau tot de maximaal 1646 hoge West-Ghats, die evenwijdig lopen met de westkust. Het Deccan-plateau helt zachtjes over naar het oosten, waar het uitloopt in een lage bergrug, de maximaal 1680 meter hoge Oost-Ghats. In het zuiden komen de Oost- en de West-Ghats samen en vormen daar de Nilgiriheuvels, die een hoogte bereiken van 2600 meter. Ten oosten van de Oost-Ghats daalt het land af naar de brede kustvlakte. De grootste rivieren van het schiereiland, Cauvery, Godavari, Krishna, Mahanadi en Penner, stromen allen naar de Golf van Bengalen. In tegenstelling tot de Himalayarivieren zijn dit (moesson)regenrivieren, met als gevolg een sterk wisselende waterhoeveelheid.

 

    

 

Het klimaat van India

India heeft verschillende klimaatsoorten. In het grootste deel van het land heerst een tropisch regenklimaat, waar zomers de zuidwestmoesson heerst. De centrale hoogvlakte in het midden van het land heeft een steppeklimaat. Het is hier droger dan in de kuststreken waar de moesson meer invloed heeft. Het noordwesten van India landinwaarts ook een woestijnklimaat. De moesson is hier niet zo duidelijk aanwezig, alhoewel de moessonbuien wel voorkomen. De laagvlakte in het noorden van het land heeft een gematigd klimaat en de bergen kennen een hooggebergteklimaat. In de bergen in het noorden bij Kashmir komt geen moesson voor.

Drie seizoenen

Het klimaat in India bestaat uit drie seizoenen: droge tijd, pre-moesson en moessontijd. De droge tijd is van november tot maart, pre-moesson van april tot en met juni en moesson van juni tot september.

In de droge tijd ligt een sterk lagedrukgebied boven centraal AziŽ. Dit drukgebied zorgt in heel India voor een noordoostelijke tot noordelijke wind, waardoor een relatief koel seizoen ontstaat. In februari stijgt de temperatuur in Zuid AziŽ snel. Het land warmt op en de lucht stijgt omhoog. Boven het westen van AziŽ verschijnt een krachtig lagedrukgebied. Dit lagedrukgebied neemt langzaam de heersende windrichting over. In India draait in mei en juni de wind van noordoost naar zuidwest. Warme vochtige oceaanlucht wordt het land opgevoerd en flinke regenbuien zijn het gevolg. Vooral in het westen van het land waar de oceaanlucht de westelijke Ghatsbergen ontmoet valt veel neerslag.

 

Inval ZW-moesson in India

1 juni

Trivandrum

3 juni

Cherrapunji

5 juni

Hyderabad

8 juni

Calcutta

9 juni

Bombay

16 juni

Varanasi

20 juni

Agra

29 juni

Delhi

 

De Moesson
De Moesson begint in juni in het zuiden en breidt zich uit naar Pakistan. Aan het eind van de maand heeft de moesson het hele land bereikt. Rond 15 juli bereikt de moesson midden
Pakistan en sommige buiten bereiken ook Afghanistan.


De buien vallen hooguit een paar uur per dag en vormen een welkome afkoeling. Ze komen voornamelijk in de middag en vroege avond voor. De buien zijn hevig en gaan gepaard met onweer en soms met tornado's en windstoten. De lucht is spectaculair met enorme wolken en straten veranderen in korte tijd in kolkende rivieren.

Sommige delen aan de westkust krijgen te maken met overstromingen en aardverschuivingen. De regenperiode duurt het langst in het zuiden van India en is in het noorden korter. In het noorden valt ook minder neerslag. Uiteindelijk eindigt in oktober de moesson en begint de droge periode. De zuidoostkust krijgt dan nog met de noordoostmoesson te maken. Vooral in Madras is het dan erg nat. Dit gebied heeft twee moessonseizoenen per jaar. Meer naar het zuiden in Sri Lanka zijn deze moessonseizoenen duidelijker herkenbaar.
 

 

Neerslag in millimeters

 

mei

juni

juli

augustus

september

jaar

Mumbai

12

592

682

487

307

2168

Marmagoa

56

891

853

622

237

2813

Trivandrum

202

306

175

152

179

1713

 

Neerslag tijdens de zuidwestmoesson aan de westkust

Tijdens de moesson is het overdag 30 graden en 's nachts 25 graden. De temperatuur varieert weinig. De vochtigheidsgraad ligt gemiddeld tussen de 85 en 90 procent en is daarmee behoorlijk hoog. Op veel dagen is het bewolkt en het aantal uren zon is in juli drie keer zo weinig als in januari.

Na afloop van de moessonperiode is het klimaat van oktober tot en met februari zeer aangenaam. Er komen voornamelijk blauwe, wolkenloze luchten voor. De temperatuur ligt weer in grote delen van India rond de 30 graden. De luchtvochtigheid is lager.

Half maart stijgt de luchtvochtigheid weer en wordt het weer drukkend. In april wordt de hitte op de laagvlakten ondraaglijk wanneer het plaatselijk 45įCelsius wordt. De periode net vůůr het begin van de moesson wordt gekenmerkt door harde winden en veel onweer.Temperatuur
De moesson mag dan een nadrukkelijk aanwezig zijn, in het zuiden is het allemaal net even anders. Dit gebied ligt in de tropen en vanaf maart tot november is het hier heet.

In januari komt de temperatuur overdag tot de 32 graden, terwijl het in New Delhi 22 graden is. In mei is het helemaal omgekeerd. Dan regent het in het zuiden en is het weliswaar nog steeds 32 graden, maar beleven grote delen van Noord-India temperaturen van gemiddeld 41 graden.

In oktober is het in het hele land dertig graden, behalve in Jodhpur (Tharwoestijn) waar het 35 graden is.
 


Neerslag
De natste plaats van India en van de hele wereld is Mawsynram. Hier ten noorden van Bangladesh in het Khasigebergte valt jaarlijks 11887 millimeter regen. Zes kilometer verder ligt op 1300 meter hoogte Cherrapunji. Deze plaats heeft jaarlijks 11440 millimeter aan regen. Cherrapunji ligt op 52 kilometer afstand van de Shillong.

Tijdens de moesson krijgt Cherrapunji wel een grotere regenintensiteit te verwerken dan Mawsynram. Meteorologen twijfelen aan de betrouwbaarheid van de meting in Mawsynram, omdat dit niet door een officiele waarnemer wordt bijgehouden.

Cherrapunji is wel recordhouder op allerlei neerslaggebieden. Zo viel hier in 1861 22987 millimeter regen, waarvan in de maand juli alleen al 9299 millimeter viel. De regenhoeveelheden zijn in het noordoosten van India uitzonderlijk. In grote delen van het noordoosten valt 2000 tot 6000 millimeter per jaar. Het is ook niet verwonderlijk dat Bangladesh zo vaak met overstromingen te maken krijgt.

Het westen van India in de West Ghats is ook nat. Ook hier valt meer dan 2000 millimeter per jaar dat plaatselijk oploopt tot 5000 millimeter. Achter deze bergrug valt slechts 500 millimeter per jaar en is sprake van een steppeklimaat. Hyderabad en Vishakhapatnam zijn met 803 en 955 millimeter per jaar voor Indiase begrippen droge gebieden.

Droge gebieden kent India ook in het noordwesten. In Jodhpur valt jaarlijks 358 millimeter. Genoeg om het klimaat in deze Tharwoestijn uit te roepen tot woestijnklimaat. Met de noordoostelijke luchtstroming is de periode december tot en met maart in het westen van India kurkdroog. Er valt dan absoluut geen neerslag.

 

Neerslag in millimeters

 

mei

juni

juli

augustus

september

jaar

Cherrapunji

1280

2695

2446

1781

1100

11440

 

 

Neerslag in Cherrapunji tijdens de moesson
De vochtigheid
In april is het in het noorden van het land het droogst. Vooral in het noorden is het met een relatieve vochtigheidsgraad van 22 procent goed uit te houden. Dit ondanks de hoge temperaturen.

Zodra de moesson dichterbij komt neemt de vochtigheid snel toe en wordt het onaangenaam. In juli tijdens de moesson heeft het hele land te maken met een vochtigheid tussen 70 en 80 procent. Ook in de Tharwoestijn is de vochtigheidsgraad opgelopen. In november wordt de lucht in het noorden van het land weer droger. Het is juist in deze periode hier aangenaam vertoeven.

 

Zonneschijn
De zon schijnt het meeste in de Tharwoestijn. Met 3270 uren zon op jaarbasis is dit een redelijk hoeveelheid uren. Het minste schijnt de zon in de omgeving van Bangladesh, waar rond de 2000 uur de zon schijnt. In het uiterste zuiden schijnt de zon bijna 2400 uur.

De bergen in het noorden
In de bergen van de Himalaya aan de noordgrens van het land vinden we boven de 4000 meter een hooggebergteklimaat. Zomers wordt het niet warmer dan 10 graden en in strenge winters vriest het voortdurend. Op deze hoogte blijft de temperatuur constant onder het vriespunt en is het landschap bedekt met sneeuw en ijs. Bergklimmers zijn bedacht op plotselinge sneeuwstormen en weersomslag. Voor het beklimmen van het hooggebergte zijn vooral de tweede en derde week van mei gunstig.

Orkanen
De zeeŽn rond India zijn gevoelig voor orkanen. Ze komen niet zo frequent voor als aan de oostkant van AziŽ, maar helemaal veilig is het niet. Af en toe wordt India vol geraakt door een orkaan. Het orkaanseizoen loopt van 1 mei tot 1 juli en van 1 september tot 1 december. Een en ander houdt verband met de ligging van de Intertropische Convergentie Zone.

 

      

Bron: Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

 

Click for New Delhi, India Forecast

 

 

 

Links naar verschillende reisverslagen

India-Nepal 2003 reisverslag door Jos Storken

Reisverslag van Jan Lamens

Reisverslag India van Yasmin Verschure

Reisverslag India van Marian Hopman en Wilco Strauss

 

 

Voeding uit India

Een reden waarom toeristen slecht tegen het eten kunnen, is omdat ze naar verhouding teveel van de curries opscheppen en te weinig brood of rijst. Curries zijn vaak vet en scherp en kunnen beter in kleine hoeveelheden worden gegeten als smaakmaker bij de koolhydraten. Zo doet de IndiŽr het ook.

Wie zo lang mogelijk gezond wil blijven moet vooral voorzichtig zijn met fruit dat door anderen is geschild, ongekookte groenten en consumptieijs. IJsblokjes in frisdranken worden vrijwel altijd gemaakt van ongekookt water.

Nog belangrijker is om alleen daar te eten waar het druk is en niet in dure restaurants die weinig omzet hebben. Waar het druk is, is het goed.

 

 

Recepten

 

 

Mulligatawny soep:

 

IngrediŽnten: 1 liter kippenbouillon, 250 gr kip, 2 dl kokosmelk, 8 gr koriander (zaad), 3 gr komijn, 3 teentjes knoflook, 2 stukken peper (Chili-,rood), 2 eetlepels geklaarde boter, 2 stukken kruidnagel, 1 + 1/4 theelepel fenegriek, 1 theelepel kurkuma (poeder), 1 stuk ui, 1 laurierblad, 1/4 gr kardamom (peulen), naar smaak zout, naar smaak peper

 

Bereiding:

 

Doe de kip met de bouillon en de in plakjes gesneden ui in een grote pan. Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes koken. Pureer de knoflook met de chilipepers en laat 2 minuten in de boter bakken. Voeg alle overige kruiden toe en bak 2 minuten mee. Doe ze bij de inhoud van de pan en laat ze meekoken tot de kip gaar is. Neem de kip uit de pan en snij hem in kleine blokjes. Doe de kip terug de soep in. Breng de soep op smaak en roer er de dikke kokosmelk door. Warm nog even door.

 

 

Indiase garnalen

 

IngrediŽnten
750 gr grote garnalen, 2 el boter, 1 ui, Ĺ tl komijnzaad, 1 kardemompeultje, Ĺ gedroogde rode peper, sap van 1 citroen, 2 dl yoghurt, 2 dl zure room, zout, Ĺ bosje verse
koriander

 

Bereiding

Pel de garnalen. Maak met een scherp mesje overlangs een inkeping aan de rugzijde en verwijder het zwarte darmkanaal. Spoel de garnalen af en dep ze droog.

Wrijf het komijnzaad en de zaadjes uit het kardemompeultje in een vijzel fijn. Verkruimel het pepertje.

Pers de citroen uit. Snipper de ui. Hak het korianderblad fijn.

Smelt de boter en fruit de ui met het verkruimelde pepertje, de komijn en de kardemom even aan. Voeg de garnalen toe en bestrooi ze met en wat zout. Roerbak alles Ī 3 minuten.

Besprenkel de garnalen met het citroensap en roerbak nog 1 minuut. Voeg de zure room en de yoghurt toe en roer goed om. Laat alles door en door warm worden.

Bestrooi de garnalen met 1 tot 2 el fijngehakt korianderblad.

 

 

Uien balletjes

 

 

1 ui, 30 gram maÔsmeel, 2 theelepels komijn, 50 gram kikkererwtenmeel, flinke snuf zout, circa 100 ml water, plantaardige olie om in te frituren

 

Snijd de ui in de lengte doormidden en vervolgens in dunne halve ringen. Doe de beide meelsoorten in een kom en voeg de specerijen en het zout toe. Roer beetje bij beetje het water erdoor tot een glad maar stevig beslag ontstaat. Meng de halve uiringen er doorheen. Verhit een flinke bodem olie tot 180C. Maak een balletje op een eetlepel en laat deze met een paar tegelijk in de hete olie glijden. Frituur ze in ongeveer 3 minuten tot ze rondom goudbruin zien. Laat ze op keukenpapier goed uitlekken.

 

 

Raita  (Yogurt-Salade)

 

 

5 dl volle sojayoghurt, 3 eetlepels verse gehakte munt, peper & zout, 2 theelepels suiker, 1 theelepel komijnpoeder, 1 flinke komkommer

 

Hak de blaadjes van de munttakjes heel fijn. Roer de fijngehakte blaadjes samen met peper & zout, suiker en komijnpoeder door de sojayoghurt. Klop het geheel goed door elkaar, breng naar eigen voorkeur op smaak en zet in de koelkast. Snijd de komkommer vlak voor het serveren in blokjes van circa 1 cm en roer deze door het yoghurtmengsel. Garneer met een takje munt.