IndonesiŽ

 

 

 

 

AlgemeenLandschap IndonesiŽ
IndonesiŽ (Republik Indonesia) is een republiek in Zuidoost-AziŽ, gelegen tussen het Aziatische vasteland en AustraliŽ. IndonesiŽ is gelegen in de Austraal-Aziatische Middelzee tussen de Indische en de Grote Oceaan. Deze zee bestaat uit een aantal kleinere zeeŽn, onder andere Javazee, Floreszee, Arufurazee, Bandazee, Timorzee en Zuid-Chinese Zee. De archipel omvat 13.677 (delen van) eilanden, waarvan er ca. 990 bewoond worden en er maar ca. 6000 een naam hebben. IndonesiŽ heeft een landoppervlakte van ongeveer 1.950 km2, is daarmee het grootste land van Zuidoost-AziŽ en ongeveer vijftig keer groter dan Nederland. Van het eilandje Sabang in het westen, tot de grens van Irian Jaya bij Marauke in het oosten, meet IndonesiŽ ca. 5100 kilometer, ongeveer een achtste deel van de aardomtrek. De lengte van de noord-zuidas bedraagt ca. 1760 km. De totale oppervlakte van IndonesiŽ, inclusief de territoriale wateren, bedraagt meer dan 5 miljoen km2. Ca. 64% van de oppervlakte van IndonesiŽ bestaat dus in feite uit water. IndonesiŽrs noemen hun land dan ook niet voor niets Tanah Air Kita, Ďons land en waterí. De grootste eilanden zijn Kalimantan (539.460 km2), het Indonesische deel van het eiland Borneo, Sumatra (473.606 km2), Irian Jaya (421.981 km2), het Indonesische deel van Nieuw-Guinea, Sulawesi (189.216 km2) en Java (132.187 km2). Tezamen beslaan zij meer dan 90% van het totale grondgebied van de republiek. Binnen de archipel kunnen zoín 30 kleinere eilandengroepen onderscheiden worden, die zijn samengebracht in vier regioís: de Grote Sunda-eilanden, te weten Java, Sumatra, Sulawesi (Celebes) en Kalimantan (Borneo); de Kleine Sunda-eilanden, die zich uitstrekken van Bali tot Timor; de Molukken, een groep van ca. 1000 eilanden en eilandjes waaronder Ambon, Ceram, Ternate, Tidore, de Banda- Aru- en Tanimbar-eilanden, Halmahera en Morotai; en Irian Jaya met omringende eilanden. IndonesiŽ grenst aan Oost-Timor (228 km), MaleisiŽ (1782 km) en Papoea Nieuw Guinea (820 km). Over zee grenst IndonesiŽ aan MaleisiŽ, Singapore, Vietnam, de Filippijnen en AustraliŽ. De totale lengte van de kustlijn bedraagt 108.000 km volgens de laatste satellietbeelden van februari 2003.


 

Landschap

 


De enorme verscheidenheid aan landschappen is een gevolg van klimatologische en geologische factoren. Zo zijn de eilanden van West-IndonesiŽ altijd bedekt geweest met dichte tropische regenwouden, de Oost-Indonesische eilanden daarentegen zijn veel droger met zelfs savannelandschappen. Het grootste gedeelte Van IndonesiŽ bestaat uit laaggelegen kustgebieden en koraalriffen.
De hoogste bergketen van IndonesiŽ, bedekt met eeuwige sneeuw, ligt in Irian Jaya. Hier bereikt de Puncak Jaya een hoogte van 5040 meter.

 

Regenwouden


Het ecologisch evenwicht in het regenwoud wordt ernstig bedreigd door menselijke activiteiten of de gevolgen daarvan. Zo vindt er op grote schaal houtkap plaats, met als gevolg een toenemende erosie. In 1997 gingen bovendien nog eens gigantische stukken regenwoud verloren door bosbranden. Het nog resterende bosareaal van IndonesiŽ beslaat ongeveer 60% van het totale landoppervlak. Het gaat daarbij vooral om zoín 100 miljoen hectare tropisch regenwoud, na BraziliŽ het grootste oerwoudgebied op aarde.

Java behoort tot de dichtstbevolkte eilanden ter wereld en het is dan ook niet vreemd dat meer dan 90% van de natuurlijke vegetatie is vernietigd. Het grootste deel van het resterende primaire bos wordt alleen nog maar aangetroffen in verlaten, bergachtige streken boven de 1400 meter. Praktisch alle laagland-regenwouden zijn ontgonnen voor landbouwbedrijven en boomplantages.

De regenwouden van de Kleine Soenda-eilanden (Nusa Tenggara) zijn veel minder weelderig dan die van de overige delen van IndonesiŽ. Het regent weinig in deze streek en gedurende het droge jaargetijde zijn de wouden buitengewoon kwetsbaar voor bosbranden. Hier treft men een savannelandschap aan.

Kalimantan in het grootste houtexportgebied van heel Zuidoost-AziŽ. Grote delen van de wouden zijn dan ook zwaar toegetakeld.

Op het eiland Sulawesi komen nog grote arealen primair regenwoud voor.

De meest uitgestrekte regenwoudarealen van de Molukken komen voor op de eilanden Halmahera en Ceram.

Op het eiland Nieuw-Guinea komen de meest uitgestrekte regenwouden van heel Zuidoost-AziŽ voor, in totaal ongeveer 700.000 km2. Ongeveer 80-85% van het tropenwoud van Irian Jaya, het westelijk deel van het eiland Nieuw Guinea, en 75-80% van dat van Papoea Nieuw Guinea ligt er nog in de oorspronkelijke toestand bij.
Geheel Irian Jaya, met uitzondering van het zuidoostelijke deel, wordt met regenwoud bedekt.

 

 

Rivieren en meren


De grote eilanden worden doorsneden door grote rivieren die in de bergen ontstaan en als brede stromen het laagland ingaan. Enkele grote rivieren zijn de Kapuas en de Barito op Borneo, de Musi op Sumatra en de Brantas op Java. De meeste rivieren op Java stromen naar het noorden en monden uit in de Java Zee. De rivieren op Java zijn relatief lang. De Solo-rivier ontspringt op Midden-Java, vlak bij de zuidkust van het eiland, en kronkelt over een afstand van zoín 600 km voordat ze bij Soerabaja in de Java Zee uitmondt. Het rivierenstelsel van Kalimantan is indrukwekkend, met ook de langste rivieren van IndonesiŽ. De in westelijke richting stromende Sungai Kapuas is langer dan 600 km, de naar het oosten afwaterende Mahakam en de naar het zuiden stromende Sungai Barito zijn ongeveer 500 km lang.
Het Danau Tobameer is met 1700 km2 het grootste meer van Zuidoost-AziŽ; met 450 meter een van de diepste en bovendien een van de hoogstgelegen (900 m) meren ter wereld. Borneo telt in totaal ca. 110 meren, waaronder enkele grote zoals dat van Jempang (15.000 ha), Semayang (13.000 ha) en Melintang (11.000 ha). De grootste meren van irian jaya zijn de Danau Paniai, voorheen de Wisselmeren, en het Danau Sentani bij Jayapura.

 

Vulkanen en aardbevingen


Krakatau IndonesiŽOp IndonesiŽ zijn nog meer dan 100 vulkanen actief. De bekendste is de Krakatau of Rakata, een eilandvulkaan gelegen tussen Sumatra en Java. Andere bekende vulkanen zijn de Agung op Bali, de Merapi, Kelud, Semeru, Pangranro en Gede op Java, de Rinjani op Lombok en de Galunggung op West-Java. De actiefste vilkaan is wel de Tambora op het eiland Sumbawa. Het gebied waar al deze vulkanen liggen wordt ook wel de ĎRing van Vuurí genoemd. Gemiddeld registreert men ca. 10 keer per jaar een grote uitbarsting. Dit levert niet alleen problemen op, maar heeft ook een positieve kant. De mineraalrijke as die uitgestoten wordt, verspreidt zich via rivieren en irrigatiekanalen over het hele land. Hierdoor is IndonesiŽ een van de vruchtbaarste landen ter wereld. Met name de jonge vulkanische asgronden van Oost- en West-Java zijn uitstekende landbouwgronden, o.a. voor de natte rijstbouw. De voor het landschap zo karakteristieke terrasvormige akkers of sawaís, zijn vaak zelfs gelegen tegen de hellingen van vulkanen. Alleen Kalimantan heeft geen geschikte landbouwgronden. Dit is geen vulkanisch eiland en de aanwezige moedergesteenten bestaan vooral uit zandsteen en graniet. Minder geschikt voor de landbouw zijn ook de roodgele uitgeloogde gronden in het natte noordwesten van Java en de terra-rassagronden aan de zuidkust van het eiland. Naast kegelvormige vulkanen zijn er ook vulkanen met meerdere kraters en vulkanen met een hele reeks secundaire kegels. Toen de Krakatau in 1883 tot uitbarsting kwam, was de kracht van de eruptie te vergelijken met de ontploffing van enkele waterstofbommen. De uitbarsting veroorzaakte vloedgolven die op Java aan meer dan 35.000 mensen het leven kostten. De explosie van de Krakatau werd nog overtroffen door de uitbarsting van de vulkaan Tambora op Sumbawa in 1815, waarbij 90.000 mensen om het leven kwamen en de uitgestoten as de zon vele maanden lang verduisterde.

Naast vulkaanuitbarstingen komen er ook talloze aardbevingen voor. Elk jaar worden over heel IndonesiŽ gemiddeld 500 tot 1000 bevingen geregistreerd, waarvan de meeste gelukkig maar een geringe kracht hebben. Wanneer het epicentrum van een aardbeving echter in zee ligt, dan kan zoín zeebeving een verwoestende vloedgolf of Ďtsunamií veroorzaken, en die is vaak veel gevaarlijker dan de beving zelf.

 

Een paar woorden  indonesisch

 

 

Eetstalletje

Warung

Toilet, Dames / Heren

Kamar Kecil, Wanita / Pria

Warm water

Air pana

Restaurant

Rumah makan

Ik wil graag betalen

Saya ingin bayar

Wat is je naam?

Siapa namamu?

Mijn naam is...

Nama saya adalah...

Ik kom uit Nederland

Saya dari orang Negeri Belanda

Goedemorgen

Selamat pagi

Goedemiddag

Selamat siang

Goedenavond

Selamat malam

Welterusten

Selamat tidur

Tot ziens

Selamat tinggal

Hoe gaat het?

Apa Kabar?

Het gaat goed

Kabar Baik

Ja

ya

nee

Tidak

Dank u wel

Termia kasih

Alstublieft

Silakan

Sorry!

Maaf

Dit Ini
Waar is...? Di mana ada ...?

Wanneer?

Kapan?

Wat?

Apa?

Wie

Siapa?

Waar is/zijn...?

Di mana...?

Hoe lang?

Berapa lama?

Hoeveel kost dit?

Berapa harga?

Spreekt u Engels?

 

Apakah anda bisa bicara bahasa Inggeris?

Dat is duur

Itu mahal

1

Satu

2

Dua

3

Tiga

4

Empat

5

Lima

6

Enam

7

Tujuh

8

Delapan

9

Sembilan

10

Sepulah

11

Sebalas

12

Dua belas

13

Tiga belas

20

Dua puluh

25

Dua puluh lima

30

Tiga puluh

40

Empat puluh

100

Seratus

500

Lima ratus

1000

Seribu

10000

Sepuluh ribu

 

 

 

 

 

Klimaat

Klimaat IndonesiŽMet uitzondering van het hoogland, heeft het grootste deel van IndonesiŽ een zeer vochtig (vaak boven de 90%) tropisch regenklimaat, waarbij de gemiddelde maandtemperaturen maar weinig verschillen van het hoge jaargemiddelde, dat rond de 25 tot 27įC ligt. De maximumtemperatuur kan een waarde bereiken van 36įC.
De temperatuur in het gebergte neemt met ongeveer 1įC per 170 meter stijging af. In het centrale gebergte van Nieuw-Guinea komt op de toppen boven ca. 4500 meter eeuwige sneeuw voor en kan het kwik dalen tot onder het vriespunt. Delen van Java, Bali, Nusa Tenggara, Sulawesi, de Molukken en Irian Jaya kennen een savanneklimaat met een korte droge tijd. In de Palu Vallei van Centraal-Sulawesi valt jaarlijks minder dan 500 mm, en is daarmee het droogste gebied van de archipel. Op de zuidoostelijker gelegen eilanden Timor en Roti kan het droge jaargetijde zeven maanden duren. Wat betreft de neerslag bestaan er grote verschillen, zowel naar hoeveelheid als naar het seizoen waarin deze valt. Vanaf december tot eind maart komen de heersende winden vanuit het noordoosten over Noord-Sumatra, Kalimantan en Sulawesi, maar tijdens het passeren van de evenaar buigen zij af en worden boven Java, Nusa Tenggara en daar voorbij westnoordwest. Van juni tot oktober is de richting andersom, waarbij een uitzonderlijk droge luchtstroom vanuit de Australische woestijn de zuidelijke helft van IndonesiŽ passeert en boven Sumatra van een zuidoostelijke in een zuidwestelijke richting verandert.
Dan heeft deze luchtstroming inmiddels veel waterdamp opgenomen. De neerslag valt niet gelijkmatig over het jaar verdeeld. Er zijn droge en natte maanden. Het aantal droge maanden neemt in het algemeen van het westen naar het oosten en van het noorden naar het zuiden toe. Er wordt van een droge maand gesproken als er minder dan 60 mm neerslag valt. Maar in gebieden die in hoge mate blootstaan aan de moessons komt veel zwaardere regenval voor. In Padang bijvoorbeeld, op de zuidwestelijke hellingen van Sumatra, valt jaarlijks ca. 4500 mm. De gemiddelde jaarlijkse neerslag ligt tussen de 2000 en 3000 mm, in Jakarta 1800 mm. In het algemeen kan men zeggen dat het van oktober tot mei in IndonesiŽ de natte-moessontijd (Ďmusim hujaní) is. In de namiddag regent het dan vaak enkele uren zeer plaatselijk, waardoor alles weer opfrist en de temperatuur iets daalt. De meeste regen valt in januari en februari. De droge tijd (Ďmusim kemarauí), van mei tot oktober, is het gunstigst om te reizen. Het is dan wel erg warm, en er valt maar af en toe een buitje dat de natuur weer opfrist.

 


Taal
De officiŽle taal is het Indonesisch, Bahasa Indonesia. Bahasa betekent taal. Daarom kan het voor een IndonesiŽr verwarrend zijn, als u zegt dat u wel of geen bahasa spreekt. Voeg daarom altijd Indonesia eraan toe.

 

Nuttige informatie  (in alfabetische volgorde)

 

Afdingen
Of tawarren is een ingeburgerd gebruik in AziŽ. Bedenk echter dat de laatste EURO verschil voor de verkoper een vermogen is. Maak het dus niet te bont.Voor de lokale bevolking worden lagere prijzen gehanteerd. Dit geldt ook voor de toegang tot musea, nationale parken e.d.. Wij Nederlanders vinden dat al gauw onrechtvaardig. Beschouw het als individuele ontwikkelings hulp. Van de twee euro's die u meer betaalt, kan iemand een paar maaltijden  kopen.

 

 

Fooien
In het Verre Oosten is een fooi een belangrijke bron van inkomsten en wordt door onder meer gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel zeer gewaardeerd. Voor ons is IndonesiŽ een voordelig land, voor de bevolking is dat allerminst het geval. Een (vrijblijvend) advies: Geef uw kamermeisje/jongen dagelijks een fooi in plaats van alleen aan het einde van uw verblijf.

 

Richtlijnen fooien:
Kamerpersoneel: Rp. 4.000-5.000 per dag
Chauffeur          : Rp. 20.000-25.000 per dag
Gids                 : Rp  20.000-25.000 per dag
Taxi-chauffeurs  : Rp. 3.000
Kleine diensten :  Rp 2.000-2.500.

 

Treft u nooit iemand in uw kamer aan, omdat u veel of vroeg weg bent, dan zou u op een papiertje kunnen schrijven: 
for roomboy/maid + het kamernummer en dan uw paraaf eronder. Het geld en het papiertje kunt u zichtbaar ergens neerleggen. Sommige kamermeisjes/jongens geven hierop vaak leuke reacties van dankbaarheid. Reist u in een groep, dan heeft de chauffeur vaak een (jonge) assistent bij zich, die voor de bus zorgt, de koffers draagt, het verkeer regelt voor de chauffeur etc. Vergeet niet voor hem ook een fooi te reserveren.

Het geven van een fooi is ten alle tijde vrijblijvend en de hoogte hiervan bepaalt u uiteraard zelf.

 

 

Fotograferen en filmen
U kunt in de meeste steden en toeristenoorden snel en voordelig films laten ontwikkelen en afdrukken. Films voor kleurenfoto's zijn zeer voordelig. Let u wel op de uiterste gebruiksdatum! Diafilms, films voor videocamera's en speciale batterijen zijn moeilijker te verkrijgen en kosten ongeveer hetzelfde als in Nederland. Door de hoge vochtigheidsgraad raden wij u aan uw camera droog te bewaren en te beschermen met silica-gel. De meeste mensen vinden het leuk om gefotografeerd te worden. Wij raden u echter aan, het wel even van tevoren aan de mensen te vragen of zij er geen bezwaar tegen hebben.

 


 


Geldzaken
De Indonesische munteenheid is de Rupiah. Zorg ervoor altijd kleine coupures in rupiah's in uw bezit te hebben voor bijv. fooien, luchthavenbelasting e.d.. Neem wat contanten in dollars mee. Deze kunt, na aankomst op het vliegveld wisselen. Zorg ervoor dat uw buitenlandse bankbiljetten onbeschadigd en niet gekreukt zijn. Anders wil men ze niet in wisselen. Wij adviseren u ook traveller cheques in Amerikaanse dollars mee te nemen. Bij voorkeur American Express. Creditcards (bij voorkeur Visa, Mastercard, American Express) worden in het algemeen alleen in de steden en toeristencentra geaccepteerd. U kunt vrijwel overal in de grote steden pinnen. 
 


Gezondheid
Een goede voorbereiding kan veel ongemak voorkomen tijdens uw reis naar de tropen. Neem niet later dan 6 weken voor vertrek contact op met uw plaatselijke GG & GD voor de eventuele inentingen/vaccinaties of malaria profylaxe. Geef duidelijk aan welke gebieden u in IndonesiŽ gaat bezoeken.

 

 

Ondanks al uw voorzorgmaatregelen kan het zijn, dat u toch last krijgt van reizigersdiarree. U heeft 3 tot 4 dagen waterige of niet gebonden ontlasting, gepaard gaand met buikkrampen. Veelal is het onschuldig, maar het veroorzaakt veel ongemak. Raak niet in paniek, gebruik het diaree stoppend middel en/of Norit. Drink veel warme thee (zonder suiker) en matig uw eten. U zult merken dat u na een paar dagen weer opgeknapt bent. Is dat niet het geval, raadpleeg dan een arts. Zorg dat u voldoende en regelmatig drinkt. Plast u minder dan normaal of bijna niet, dan moet u meer gaan drinken. Extra zout bij het eten kan ook helpen. Voor onderweg neemt u altijd een fles mineraalwater (aqua) mee. Drink nooit leidingwater. Het (drink)water uit de kan in uw kamer gebruikt u ook om uw tanden te poetsen. Het is handig om op uw kamer ook een fles aqua te hebben. Gebruik in uw hotel kamer altijd slippers. Voetschimmels kunt u overal oplopen. Ter voorkoming van vlooienbeten, schurft e.d. aait u nooit honden, katten of apen.

 

Tips om mee te nemen:
Tabletten tegen hoofdpijn, neus, oor- en oogdruppels, een goed middel tegen darmstoornissen (op recept), Norit, zoute dropjes (tegen evtl. vochtverlies), muggenstift of spray, zonnebrand-olie, talkpoeder, pleisters, klein verband, Betadine, schaartje, fruitmesje, reiswekker, heuptasje, hoofddeksel, zaklamp, vest of trui, badslippers, badschoenen, papieren zakdoekjes, desinfecterend middel voor toiletbril, closetrol (sanitaire voorzieningen onderweg zijn in het algemeen heel slecht), washandje, antibacterieel hand hygiŽne, insectenwerend middel (in de tropen kunnen in de beste hotels beestjes in de kamer komen). Als u medicijnen gebruikt, neem dan een voldoende voorraad (verspreid) mee en vergeet vooral de bijsluiter niet. Vraag uw behandelende arts een briefje in het engels te schrijven dat u de hoeveelheid medicijnen nodig heeft voor de duur van uw verblijf.

 

 

 

Hotelregels
Volgens internationale hotelregels kunt u op de aankomstdag uw kamer vanaf ca. 14.00 uur betrekken. Op de vertrekdag dient u de kamer uiterlijk 12.00 uur te verlaten. Een langer verblijf kan bij boeking tegen bijbetaling gereserveerd worden. Houdt u in hotels met uw kleding ook de fatsoensnormen in acht. In de meeste 4 of 5 sterren hotels waardeert men het niet als u met korte broek of uw bovenlichaam slechts bedekt door een singlet een eetzaal binnen komt. In vakantie oorden als Bali is men informeler wat de kleding betreft.

 

Internationaal rijbewijs

Voor het huren van een auto zonder chauffeur of een bromfiets, is meestal een internationaal rijbewijs vereist, deze is verkrijgbaar bij de ANWB. Het verkeer is links rijdend. Met uitzondering van Bali raden wij u echter af, zelf te rijden. Vaak ontbreken wegwijzers. De bestuurders, zeker van openbare bussen, rijden erg ongediciplineerd. Bij een ongeval zal het heel moeilijk zijn uw onschuld te bewijzen. Bij pech onderweg zal het u veel tijd kosten iemand te vinden die u helpen kan. Een wegenwacht bestaat er (nog) niet. Bovendien kunt u de auto met al uw bagage nooit onbeheerd achter laten. Let op uw persoonlijke bezittingen.

 

Kinderen
In IndonesiŽ komt u heel veel kinderen tegen. Zij vinden het prachtig om te worden gefotografeerd. Het grappige is dat zij nooit zullen vragen om de foto op te laten sturen. Verder kunt u ze blij maken met ballpoints, ballonnen, viltstiften, sleutel- hangers, plakplaatjes en snoep. Probeer wel zo goed mogelijk een verdeling te maken. Het is zielig als ťťn of meerdere kinderen niets krijgen. Geef de kinderen vooral geen geld!

 

 

Kleding
In dit tropische klimaat kunt u het beste luchtige katoenen kleding dragen en synthetische stoffen vermijden. Neem goede wandelschoenen en een trui of vest mee voor de koele bergstreken en voor 's avonds een blouse met lange mouwen alsmede een lange broek en sokken, als bescherming tegen muggen. In de meeste hotels kunt u uw kleding tegen een kleine vergoeding laten wassen en strijken.

 

Klimaat
Het klimaat is tropisch, met temperaturen tussen de 25į C en 33į C. De vochtigheidsgraad is in het algemeen hoog. In berggebieden kan het 's avonds en 's nachts kil worden. Tijdens de moesson (november - maart) zijn Java, Bali, Lombok, Noord Sumatra en Noord- en Zuid Sulawesi goed te bereizen. De buien zijn kort en hevig en vallen in het algemeen alleen 's avonds en 's nachts. Het grootste deel van de dag is het ook tijdens de moesson gewoonlijk droog en zonnig. In Kalimantan en de regenwouden van Sumatra zijn de regenbuien in deze periode heviger. In de Molukken is de moesson van februari tot augustus.

 

 

Lektuur
Een goede voorbereiding van uw reis geeft veel vakantieplezier. Daarom raden wij aan beslist een reisgids aan te schaffen.

 

Luchthavenbelasting
Bij vertrek uit Jakarta en Denpasar naar het buitenland is de luchthavenbelasting Rp. 100.000. Reserveer dit bedrag dus voor uw terugreis. Voor binnenlandse vluchten zijn de vertrekbelastingen Rp.15.000-30.000. Boven vermelde bedragen zijn aan verhogingen onderhevig.

 

Maaltijden en dranken
De Indonesische keuken is zeer voordelig. Voor een eenvoudige maaltijd betaalt u gemiddeld Euro 3,=. Bier is voor ons goedkoop. Prijzen voor andere alcoholische dranken zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Vers fruit is overal verkrijgbaar. Wij raden u aan geen eten, drinken of geschild fruit van stalletjes langs de weg te gebruiken. Wilt u toch van het fruit genieten, gebruik dan uw eigen mesje. Zorg ervoor dat u voor onderweg altijd een fles aqua bij u hebt.  Pas op met sterk gekoelde dranken en ijsblokjes.

 

 

 

Nederlandse in Indonesische ambassade

Indonesische Ambassade in Nederland
Tobias Asserlaan 8 2517 KC DEN HAAG
Telefoon 070-3108151
Website :www.indonesia.nl

 

Nederlandse Ambassade in IndonesiŽ 
Jl. H.R. Rasuna Said, Kav. S-3 Kuningan - JAKARTA 12950.
Telefoon 00 62 21 5251515
Website : http://www.neth-embassy-jakarta.org/

 

 

Openingtijden
In het algemeen zijn de winkels dagelijks tot ca. 21.00 uur geopend. Banken zijn over het algemeen open van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 14.00 uur. Overheidskantoren zijn gewoonlijk van maandag tot en met donderdag geopend van 08.00 tot 15.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 11.30 uur en op zaterdag van 08.00 tot 13.00 uur. De openingstijden kunnen van plaats tot plaats verschillen.
Musea zijn vaak op maandag gesloten. Openingstijden 09.00-14.00 uur. Ter plaatse altijd even informeren.

 

Paspoort en Visum
Uw paspoort dient nog minimaal zes maanden na binnenkomst in IndonesiŽ geldig te zijn. Bij binnenkomst in IndonesiŽ krijgt u in uw paspoort een visum met een geldigheid van 60 dagen gestempeld. Wilt u langer dan zestig dagen verblijven, dan moet u bij de Indonesische Ambassade in Den Haag een visum voor langer verblijf aanvragen. Uw paspoort moet dan wel een geldigheidsduur van minstens 1 jaar hebben. 

Voor verdere algemene informatie kunt u zich wenden tot uw reisburo.

 Telefoon - fax - e-mail
De telefoon- en faxverbindingen zijn in het algemeen goed. Voor telefoneren naar Nederland toetst u 00 1 31 - netnummer zonder 0 - abonneenummer. Voor collect call toetst u: 00 1 801 31. Het is veel goedkoper uit een Wartel (filiaal van de telefoon/faxdienst) met Nederland te communiceren dan vanuit uw hotel. Als u vanuit uw hotelkamer collect-call belt, dan zal u altijd de bemiddelings/administratiekosten van het hotel gepresenteerd krijgen. Tegenwoordig zijn er cybercafť 's waar vandaan u kunt e-mailen.
 

Tijdsverschil
IndonesiŽ kent drie tijdszones:
West-zone: Sumatra, Java en Madura
Centrale-zone: Kalimantan, Sulawesi, Bali en Nusa Tenggara (o.a. Lombok, Sumabawa, Komodo, Flores en Timor)
Oost-zone: Molukken en Papua (voorheen Irian Jaya)

 

 

Verboden in te voeren
Op het bezit van wapens, narcotica, pornografie (ook films) staat een zware straf. Voor het in- en uitvoeren, verhandelen en bezitten van drugs staat een zware gevangenisstraf. De omstandigheden in de Indonesische gevangenissen zijn bar slecht. Voor voeding zijn de gevangenen afhankelijk van hun familie.

 

Voltage
Het voltage is vrijwel overal 220 volt.

 

Zeden en gebruiken
De Indonesische bevolking is in het algemeen uiterst vriendelijk en behulpzaam. De Indonesische levenswijze echter verschilt totaal van de Nederlandse. De gegeven service is meestal minder efficiŽnt dan u wellicht gewend bent, maar altijd vriendelijk. Mocht u eens lang op iets moeten wachten, vergeet dan niet dat in IndonesiŽ de tijd rekbaar is. Men noemt dit dan ook jam karet ( jam = tijd ;karet = rubber/elastiek). Als u zich positief en flexibel opstelt en zich verplaatst in de cultuur, zult u zich hieraan niet meer ergeren. Houdt u er rekening mee, dat IndonesiŽ een overwegend Islamitisch land is. Vijf keer per dag worden de Islamieten via microfoons tot gebed opgeroepen. Hiermee begint men al vroeg in de ochtend. Op Bali heeft u daar geen last van. Buiten de vakantie-oorden kunt u zich beter niet in korte broek vertonen. Dames houden hun schouders zoveel mogelijk bedekt. Het zal u opvallen dat Indonesische mannen en vrouwen wanneer zij "uitgaan" daar ook naar gekleed zijn. Men kan beter iets te formeel dan onverzorgd gekleed gaan.

 Een IndonesiŽr zal zelden tegenover vreemdelingen zijn ongenoegen of verwondering laten blijken. Dit zou voor de vreemdeling gezichtsverlies betekenen en dit is iets waar de IndonesiŽr niet van houdt. Daarom verdragen zij ook geen kritiek op hun land of cultuur en het "opgeheven vingertje" kan men al helemaal niet waarderen. Tijdens de vastentijd (Ramadan) is het de Moslim verboden van zonsopgang tot zonsopgang te eten, drinken of te roken. Houdt u daar rekening mee als u te gast bent bij Moslims. Vanzelfsprekend neemt u geen alcoholische drank als geschenk voor ze mee. Het einde van de vastentijd wordt ingeluid door Idul Fitri, een feest dat twee dagen duurt. Twee voor en twee weken na deze periode kunt u beter geen gebruik maken van het openbaar vervoer. Er vinden dan complete volksverhuizingen plaats. Op Bali kent men Hari Raya Nyepi. Op die dag mag men zich niet op straat vertonen. Er is ook geen verkeer. ook de Internationale- en binnenlandse vluchten op Bali worden dan gestopt. Met Chinees Nieuwjaar zijn veelal de duurdere hotels volgeboekt, evenals met Kerst en de jaarwisseling.

 

IndonesiŽ links

Bahasa Indonesia (N)
Impressies van verre fietsreizen (N+E)
IndonesiŽ - 1World2Travel (E+N)
IndonesiŽ 2 Link Belgie (N)
IndonesiŽ Foto's
IndonesiŽ Foto's en Reisverslag (N)
IndonesiŽ Nu (N)
IndonesiŽ Start BelgiŽ (N+E)
IndonesiŽ Startnederland (N)
Indonesische Recepten (N+E)
Indonesische recepten 2 (N)
Reisfoto's
Reisfoto's Bali
Reisverslag en Foto's Bali (N+E)
Startkabel IndonesiŽ (N +E)
Startpagina IndonesiŽ (N)
Starttips IndonesiŽ (E+N)
Telefoongids IndonesiŽ