Ansie's Website
 


 

 

 

  

News

 

 

 

Het huis waar James Dean 8 februari 1931 om 2.00 uur 's nachts geboren is stond op deze hoek. Het geboortehuis was genaamd 'The Seven Gables' ('De Zeven Gevelspitsen') Als aandenken is op die hoek een steen met gedenkplaat en in het trottoir een ster geplaatst.

 

 

Biografie James Byron Dean

 

In de Green Gables Apartments aan East Forth Street in het het industriestadje Marion, 60 km. ten noorden van Indianapolis, woonden Winton en Mildred Dean. Op 8 februari 1931 werd hun enige kind geboren. Het was een zoon en zij noemden hem: James Byron Dean. James was vernoemd naar de voornaam van de dokter die bij de bevalling aanwezig was. De naam Byron dankte hij aan de achternaam van de favoriete dichter van zijn moeder, Lord Byron. Zijn moeder, een groot liefhebber voor theater, muziek en poezie, betrok hem al op zeer jonge leeftijd in het streven naar prestatie en succes. In 1935 werd zijn vader, voor zijn werk overgeplaatst. Zo vertrok Jimmy op 6 jarige leeftijd met zijn ouders naar Santa Monica. Hij bezocht daar de Brentwood Public School, nabij Burbank en Sunset Boulevard. Door de verhuizing, ver weg van familie en vrienden, kregen Jimmy en zijn moeder een nog hechtere band. Vaak brachten zij samen de tijd door  met het improviseren van  toneelstukjes, die dan thuis werden opgevoerd. Toen Jimmy 8 jaar was, werd zijn moeder ernstig ziek. Voor het eerst waren vader en zoon op elkaar aangewezen en desondanks groeiden zij toch uitelkaar. Tegen de tijd ontdekt werd dat zijn moeder  leed aan borstkanker, was het te laat. Zijn moeder stierf in 1940, Jimmy was toen 9 jaar. Zijn grootmoeder stelde voor om hem  mee terug te nemen. Zijn vader de opvoeding niet aan te kunnen door het verdriet over zijn overleden vrouw en stemde hiermee in.

 

       

 

 

Deze breuk betekende een onherstelbare band met zijn vader. Zo vertrok Jimmy diezelfde dag nog en nam in 1 dag afscheid van zowel zijn vader als zijn moeder. Hij ging terug naar Indiana om bij zijn oom en tante, Marcus en Ortense, te wonen op een boerderij in Fairmount, 15 km. ten zuiden van zijn geboorteplaats Marion. Dit grote verdriet, het proces van afscheid en rouw, is bepalend geweest voor het verdere leven van James Dean.

 

 

 

 

Zijn schoolperiode

 

Op de lagere school  behaalde Jimmy, ondanks dat ze geen grip op hem hadden, goede cijfers en lag zijn klasgenootjes ver vooruit. Bij de overgang naar de middelbare school ging het hem slechter af;  'Waarom heeft god al die interessante zaken gecreeerd?' Hij had zoveel andere dingen te doen. Jimmy kreeg toen hij 12 jaar was zijn eerste motorfiets, die hij 'Whizzer' noemde. Hij kreeg zijn eerste kennismaking met de sensatie en opwinding van motorracen en stierenvechten. Zijn hartstocht voor gevaar was geboren en naast acteren zou hier zijn grootste passie liggen. Hij maakte zijn toneeldebuut bij de plaatselijk Vereniging van Christelijke Geheelonthouders, waar zijn tante hem introduceerde.  Jimmy groeide op Fairmount High uit tot een uitstekende leerling, waar hij zich vooral richtte op sport, tekenen en acteren. Ook won hij prijzen met tekenen en was voorzitter van de toneelclub. Hij speelde o.a. in de schoolopvoeringen 'You Can't Take It With You' en als Frankentstein in de parodie 'Geplaagd Door De Wind'

 

Zijn talent voor debatteren, voordragen en toneelspelen werd aangemoedigd en gecoached door zijn lerares drama. Zij gaf Jimmy op voor een toneelwedstrijd, die hij vervolgens won met zijn monoloog 'De Gek'. In de zomer van 1949 slaagde hij voor zijn eindexamen. Hij had zijn gaven op het gebied van acteren, schilderen en sport ontwikkeld en daardoor een sterke, ongerichte ambitie. In een brief stelde zijn vader voor om bij hem en zijn nieuwe vrouw, in Zuid Californie te komen wonen. Jimmy had een drang naar nieuwe stimulans, stond open voor de smaak van opwinding en besloot daarom hierop in te gaan. Vrijwel meteen vertrok hij naar Californie...

 

 

 

Zijn studieperiode

 

In Californie schreef Jimmy zich in bij de Academie van Santa Monica om daar propadeus rechten en lichamelijke opvoeding te studeren, met drama als bijvak. Dit op aanraden van zijn vader, zodat hem een toemkomst met werk verzekerd zou zijn. Daarnaast werkte hij als atletiek-instructeur bij de plaatselijke militaire academie en had een part-time baan als omroeper bij de FM-radiostation van de academie. Hij hield dit maar een paar maanden vol en in de zomer van 1951 besloot Jimmy zijn familie en vrienden op te zoeken in Fairmount Indiana. Daar bezocht hij de film 'The Men' met Marlon Brando. Hij raakte zo geinspireerd door de manier van acteren, dat Jimmy vol van ambitie zat om een groot acteur te worden en besloot terug te keren. Hij ging naar Los Angeles om  aan de Universiteit van Californie (de UCLA) theaterwetenschappen te studeren.

Daar bewoonde hij een appartement met mede-student Bill Bast. Tijdens deze opleiding speelde hij oa. Malcolm in de toneelopvoering van 'Macbeth'. In de winter van 1950 / 1951 volgde Jimmy lessen 'method-acting' bij James Whitmore. Een andere mede-student leverde hem een rol op in een reclamespotje van 'Pepsi Cola'. Dit was zijn eerste professionele optreden en leverde hem een tijdelijke sterstatus op bij de tienermeisjes van Immaculate Heart High School. Zij richtten de 'Immaculate Heart James Dean Fanclub' op. Aangezien dit van korte duur was en Jimmy de UCLA inmiddels had verlaten, probeerde hij wat bij te verdienen in part-time baantjes. Eerst als portier, later als parkkerwachter bij de CBS-studio's. Dit laatste bracht Jimmy in contact met producenten en regisseurs, wat hem gastrollen in films opbracht; in 'Fixed Bayonets, Sailor Beware' met Dean Martin en Jerry Lewis en in 'Has Anybody Seen My Gal' met Rock Hudson en James Coburn. Er brak een periode van onzekerheid en was zijn leven doelloos. Het enige wat Jimmy op de been hield waren de lessen van Whitmore. Hij raadde Jimmy aan om naar New York te gaan om zich daar intensief op de acteerwereld te storten.

 

 

 

Zijn zoektocht naar roem

 

Tijdens een spontane actie in de herfst van 1951, vertrok Jimmy op 20 jarige leeftijd naar New York. Hij betrok een claustrofobisch kamertje in een klein jeugdhotel in Manhattan Island. Nog nooit had hij zich eerder zo eenzaam en geisoleerd gevoeld.

 

De eerste paar weken bracht hij zijn tijd door met het bekijken van films en dagelijks slenterde hij door de straten in de buurt van zijn Hotel 'Times Square'. Toen zijn geld echt op begon te raken nam hij wat part-time baantjes aan als keukenhulp en buffetkelner bij drugstores en restaurants in het centrum van Manthatten, waar hij zich eindelijk kon mengen met de plaatselijke bevolking. Uiteindelijk nam Jimmy de stap om contact op te nemen met de tv-regisseur James Sheldon. Deze gaf hem, na een auditie, een aanbeveling bij de Louis Schurr Agency.Tijdens zijn eerste afspraak daar ontmoette hij Jane Deacy en zij was bereid hard te werken voor dit onbekende, niet erkende en nog tot bloei te moeten komen talent. (Zij is uiteindelijk de stuwende kracht achter Jimmy's televisie-/filmcarriere geweest en was tot zijn dood toe 'Mom Deacy') Na vele casting-sessies en eindeloos wachten op aanbiedingen voor werk, werd het langzamerhand gerealiseerd. In de winter van 1951/1952 kreeg Jimmy een rol bij de radio in 'Theatre Guild of the Air' en minstens 5 gastrollen in televisie-series. Aangezien dit weinig opleverde, deelde Jimmy wegens geldgebrek meerdere malen verschillende verdiepingen met vrienden of collega's in het vak, om de kosten enigszins te drukken. Op aanraden van Jane en overgehaald door zijn kamergenote, melde Jimmy zich aan bij de 'Actors Studio'. Zij werden samen als enige van de 150 overgebleven kandidaten aangenomen. Ook dit werd uiteindelijk geen succes. Samen met zijn vroegere kamergenoot Bill Blast en Elizabeth Sheridan trok Jimmy in een goedkoop gemeubileerd appartement bij Central Park. Deze situatie werd zo onbehaaglijk en begon de honger grote parten te spelen.

 

Jimmy nodigde zijn kamergenoten uit mee te gaan naar Fairmount Indiana. Jimmy genoot ervan terug te zijn daar waar hij zijn jeugd had door gebracht en voelde zich thuis. Na lange tijd kon hij weer slapen in een schoon bed en genieten van maaltijden. Jimmy kreeg een brief van Jane Deacy met daarin het aanbod om mee te doen voor audities voor het Broadway-stuk 'See the Jaguar'.

 

 

 

Het begin van zijn roem

 

Jimmy ging terug naar New York om de audities bij te wonen van 'See the Jaguar'. Ondanks dat de hoofdrol aanvankelijk al aan iemand anders was besteed, kreeg Jimmy het toch voor elkaar om deze in de wacht te slepen. In september 1952 ging zijn eerste optreden op Broadway in premiere en Jimmy kreeg voor zijn rol als Wally Wilkins schitterende kritieken. Voor zijn tweede optreden op Broadway, die 1 februari 1954 in premiere ging, kreeg hij de felbegeerde Tony Award voor zijn rol als dienaar Bachir in het stuk 'The Immoralist'. Vlak voor de premiere van 'The Immoralist' vroeg James Dean aan Elia Kazan of hij in aanmerking kon komen voor een rol in zijn nieuwe film. Elia Kazan kende hem nog van de 'Actors Studio' en hij herinnerde James Dean als individualist, koppig, chagrijnig en trots. Omdat hij wist dat James Dean zich tijdens zijn werk net zo gedroeg als in het dagelijks leven, vond hij hem uitermate geschikt voor de rol van Caleb Trask. James Dean was Caleb Trask. Toch bleef Jimmy zich nog altijd voorbereiden op de rol van zijn leven; die van James Dean... The End

 

 

Zijn Einde

 

Op vierentwintigjarige leeftijd verongelukt in zijn eigen, zilverkleurige Porche. Hij wilde acteur worden, sterker nog hij was een acteur. Drie films op zijn naam, waarvan hij er maar 1 in première heeft zien gaan. Zijn passie voor acteren zou bevredigd worden, zijn passie voor snelheid werd hem fataal. Hij is spraakmakend geweest voor de Hollywood filmindustrie. Deze website biedt informatie over zijn leven, passies en films. Hier leer je de persoon kennen achter deze onvergetelijke en legendarische rebel. Ondanks zijn korte leven, zal hij nog lang blijven bestaan.

James Dean ... The legend!

 

 

Fotoalbum ongeluk

 

 

Zijn films

 

 

East of Eden

 

Caleb die vecht om liefde van zijn vader. Zijn moeder heeft het gezin verlaten en is slechts een nare herinnering. Caleb leeft met het idee dat hij niets goed kan doen in de ogen van zijn vader en zijn broer juist niets verkeerd. Op een dag komt Cal zijn moeder tegen, die op dat moment een bordeel runt. Door deze confrontatie wordt alles duidelijker voor hem. Hoewel hij nog een lange weg heeft te gaan, wint Caleb de liefde van zijn vader...

 

Regiseur; Elia Kazan Hoofdrollen; Caleb Trask - James Dean

Adam Trask (vader) - Raymond / Masey Kathy Trask (moeder) - Jo van Fleet

Aron Trask (broer) - Dick Davenlos / Abra (verloofde van broer) - Julie Harris

 

 

Giant

 

Toont duidelijk het verhaal van tragisch onbegrip van de, aanvankelijk, arme Jett Rink voor de rijke levenswijze van de familie Benedict. Aangezien hij het rijke leventje ook wel benijdt, zal Jett er alles aan doen om te bewijzen wat hij waard is. Jett krijgt het voor elkaar om Leslie en Luz voor zich te winnen, tot grote ergernis van Bick. Als Jett vervolgens in het bezit komt van een stuk grond waar hij een oliebron ontdekt, werkt hij zich op tot miljonair en laat zich uiteindelijk 'vergiftigen' door het succes...

 

Regiseur; George Stevens Hoofdrollen; Jett Rink - James Dean

Bick Benedict (rancher) - Rock Hudson / Leslie Benedict (echtgenote) - Elizabeth Taylor

Luz Benedict (zus) - Mercedes McCambridge / Jordy Benedict (zoon) - Dennis Hopper

 

 

Rebel without a cause

Het verhaal over een jongeman, Jim Stark, die vecht voor zijn plaats in de 'volwassen' wereld. Hierbij komen typische jeugdproblemen aan de orde. Jim loopt een blauwtje bij zijn 'perfecte' buurmeisje, hij wordt bedreigd door een gewelddadige, toonaangevende bende, krijgt last met de politie en ligt regelmatig overhoop met zijn ouders die hem niet 'begrijpen'. Kortom schetst het een beeld van een schoolgaande teenager die in strijd is tussen een moeilijke jeugd en het volwassen worden...

 

 

 Regiseur; Nicholas Ray Hoofdrollen; Jim Stark - James Dean

Vader Stark - Jim Backus / Moeder Stark - Ann Durand

Judy (buurmeisje) - Natalie Wood / Plato (lotgenoot) - Sal Mineo / Buzz (bendeleider) - Corey Allen

 

 

 


 
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 Designed by Luvdalot Graphics

©Luvdalot Graphics & Design, 2003-2005