Ansie's Website
 


 

 

 

  

 

John Lennon

 

Afbeelding:Jk_beatles_john.jpg
John Lennon

John (Winston) Lennon (9 oktober 1940 - 8 december 1980) is een popmusicus die allereerst bekend werd als oprichter van de Liverpoolse groep The Quarrymen, die later bekend werd als de Beatles. Samen met Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr had Lennon met deze groep een leidende en sturende functie in de popmuziek. Zonder Lennon had de popmuziek er wellicht heel anders uitgezien.

Lennon is een markant figuur uit de popmuziek gebleken. Wanneer de Beatles in het midden van de jaren 60 besluiten zich meer uit te spreken over maatschappelijke vraagstukken en de gebeurtenissen in de wereld (bijvoorbeeld Vietnam), tegen de wens van manager Brian Epstein in, ontwikkelt Lennon zich tot een spreekbuis van een generatie. Lennon komt dan meer en meer onder invloed van de avant-garde kunstenares Yoko Ono, met wie hij in maart 1969 uiteindelijk trouwt. Dat hij daarbij zijn toenmalige vrouw Cynthia Powell ontrouw was geworden en haar dit vervolgens verwijt, wordt vaak gemakshalve vergeten. Onder invloed van Ono gaat wordt Lennon radicaler, en maakt hij langzaam een beweging naar links. Hij neemt bijvoorbeeld in 1968 Revolution met de Beatles op. De harde singleversie (de B-kant van Hey Jude) is al duidelijk uitgesproken, maar in de zachtere elpeeversie op The White Album (die eerder is opgenomen) toont hij zijn twijfel over de richting waarin hij gaat. "We all want to change the world/but when you talk about destruction/don't you know that you can count me out" waarbij in het nummer het laatst woord verandert in in. In november van dat jaar geven John and yoko (ze zien zich als een eenheid) de elpee Two Virgins uit met een naaktfoto als hoes. De muziek, als je daarvan kunt spreken, wordt steeds obscuurder. The White Album had al een ontoegankelijke geluidscollage van Lennon's hand (Revolution 9), The Wedding Album (1969) had opnames van hun hartslagen met om en om hun voornamen geschreeuwd, Live with the Lions (1969) bevatte opnames van.... alleen maar stilte. Wanneer de Beatles langzaam ten einde komen, gaat Lennon solo en spreekt zich nog meer uit. In mei 1969 liggen John en Yoko een week lang in bed in kamer 902 in het Amsterdamse Hilton Hotel (de "bed-in"), om op die manier zich voor de vrede uit te spreken. In juli 1969 wordt de anti-oorlogsmantra Give peace a chance uitgebracht, die opgenomen is tijdens een Bed-In in het Queen Elizabeth Hotel in Montreal. In oktober brengt John met de Plastic Ono Band de klassieker Cold Turkey uit, en in november stuurt hij zijn MBE medaille terug uit protest tegen de oorlog in Biafra. In februari 1970 scheert Lennon zijn lange haren af en brengt Instant Karma! uit.

 

 

 

Wanneer de Beatles in april 1970 definitief uit elkaar zijn, gaat Lennon op de ingeslagen weg verder. In het klassieke album John Lennon/Album Plastic Ono Band, is Lennon op zoek naar zichzelf in plaats van naar John de Beatle. In die tijd was hij daarvoor in therapie bij de Amerikaanse psycholoog Janov, die meende dat opgebouwde frustaties konden worden bevrijd door schreeuwen: de 'oerschreeuw'. In Mother schreeuwt Lennon dan ook om het verlies van zijn moeder. In God verklaart hij uiteindelijk 'I don't believe in Beatles/I just believe in me/ Yoko and me/And that's reality/The dream is over.' Later, in 1971, brengt Lennon Imagine uit, maar dan blijkt al langzaamaan dat hij de invloed van McCartney mist. Een element dat aanvankelijk ook op de solo-elpees van McCartney is waar te nemen. De songs missen de wisselwerking tussen de twee. De volgende elpees gaan dan ook in niveau achteruit. In 1975 brengt Lennon nog Rock and Roll uit, een verzameling rock en roll nummers, als genoegdoening aan Chuck Berry die met succes claimde dat Come Together uit 1969 wel erg veel leek op zijn nummer You Can't Catch me. In het begin van de jaren '70 besluiten John en Yoko zich te vestigen in New York en vragen een verblijfsvergunning aan. Ze komen in aanvaring met de regering Nixon die Lennon als een politiek gevaar beschouwt en hem ook laat schaduwen door de geheime dienst. Een jarenlange juridische strijd volgt. Pas nadat Nixon in 1974 wegens het Watergateschandaal het veld heeft moeten ruimen, wordt Lennon in 1976 definitief een Green Card toegekend.

 

 

 

In 1975 schrijft Lennon nog met David Bowie Fame, en trekt hij zich terug om zich te richten op de verzorging van zijn zoon Sean. Hij schrijft nog wel wat songs en maakt enkele demo's, maar is niet actief aan het opnemen. In 1979 kondigt Lennon echter aan weer een plaat te willen maken. Die verschijnt in het najaar van 1980. Het album, Double Fantasy doet aanvankelijk weinig. Critici verwachtten een Lennon zoals ze zich die herinnerden en die hoorden ze niet. Ook al omdat Lennon had aangekondigd weer de straat te willen opgaan om te demonstreren. De plaat toont echter een Lennon die zijn wilde haren is kwijtgeraakt, die liedjes zingt over zijn liefde voor Yoko Ono (Dear Yoko, en Woman) en zijn zoontje Sean (Beautiful Boy (Darling Boy)). Hij zingt over hoe en waarom hij uit de muziekwereld stapte (Watching the Wheels). Pas nadat Lennon door Mark David Chapman op 8 december 1980 voor zijn huis (Dakota Building aan 72nd Street, New York) is vermoord, stijgt de plaat wereldwijd naar de top van de verkooplijsten. Twee singles van het album, (Just Like) Starting Over en Woman, worden grote hits, evenals het oudere Imagine. De moord op Lennon brengt overigens geruchten op gang dat deze het werk was van de Amerikaanse overheid die beducht zou zijn voor de invloed die Lennon nog zou hebben op het publiek. Daarna verschijnt Lennon nog incidenteel op de hitparade wanneer er oude opnamen worden uitgebracht. In 1983 onder meer Nobody told me van het album Milk and Honey en in 1992 Instant Karma! ter gelegenheid van een verzamelalbum met de grootste hits.

 

 

  

 

 

Albums

 

Live Peace in Toronto (1969)

John Lennon/Plastic Ono Band (1970),                

Imagine (1971)

Some Time in New York City (1972)

Mind Games (1973)

Walls and Bridges (1974)

Rock and Roll (1975)

Shaved Fish (1976)

Double Fantasy (1980)

Milk and Honey (1984)

Menlove Avenue (1987)

                                                        

 

                                                      

 

 

 

 

                                               

Imagine

Imagine there's no heaven, it's easy if you try,
No hell below us, above us only sky,
Imagine all the people, living for today.
Imagine there's no countries, it isn't hard to do,
Nothing to kill or die for, and no religion too,
Imagine all the people, living life in peace.
You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one,
I hope someday you'll join us, and the world will be as one.

Imagine no possessions, I wonder if you can,
No need for greed or hunger, a brotherhood of man,
Imagine all the people, sharing all the world.
You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one,
I hope someday you'll join us, and the world will live as one.

 

John en Joko 21 mei 1969 Give Peace a Change

 

                                                                                  

 


 
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 Designed by Luvdalot Graphics

©Luvdalot Graphics & Design, 2003-2005