Fairies


  

Barbie

 

 

Barbie is geboren in 1959, toen haar massa-productie officieel begon. Haar verjaardag is op 9 maart, omdat ze werd ge´ntroduceerd aan de kopers op de 1959 Toy Fair op die dag.

Maar natuurlijk is ze niet zomaar uit de lucht komen vallen. Dit is haar verhaal:

 

1945- Mattel werd opgericht door by Harold Mattson (Matt) en Ruth en Elliot (El) Handler. Zij begonnen met de productie van kado artikelen en via kostuum sieraden kwamen ze bij poppenmeubeltjes terecht. Het speelgoedbedrijf was geboren, welke voornamelijk speelgoedgeweren en muziekspeeltjes produceerde.

Ruth zag haar dochter met papieren aankleedpoppen spelen en kwam op het idee om zo'n dergelijke pop in 3D the produceren.

1956- Zwitzerland- Ruth vindt Lilli in Luzerne. Lilli was ontworpen door de Duitse fabrikant Greiner & Hausser, naar het evenbeeld van een strip van Reinhard Beuthin in de Duitse krant 'Bild Zeitung'. Deze strip had een blonde geldwolf in de hoofdrol die eeuwig op zoek was naar rijke mannen. Zij was verkrijgbaar in een versie van 29 cm en een kleinere versie.

Voor meer informatie: www.bild-lilli.de

 

Nadat Mattel de rechten had gekocht om zo'n modepop uit te brengen in de V.S., gingen ze in zee met het bedrijf Kokusai Boeki met als achterliggende fabrikant Pony ltd. in Japan.

Nu werd het tijd om het beroemde model aan te kleden en haar een fatsoenlijke garderobe te geven, Charlotte Johnson was de allereerste ontwerper voor Barbie.

Ruth en Elliot Handler hadden een dochter, genaamd Barbara (Barbie, Babs waren haar koosnaampjes) en een zoon, Kenneth (Ken). Barbie werd naar Barbara vernoemd, omdat zij de inspiratiebron voor de creatie van de pop was. Ken werd natuurlijk naar Kenneth vernoemd. Ken werd Barbie's vriendje in 1961, Midge kwam erbij in 1963, Skipper in 1964, Stacie in 1992, Shelly in 1995. Later werd er een hele achtergrond voor Barbie bedacht, zo werd ze voluit Barbie Millicent Roberts genoemd en ze zou afkomstig zij uit Willows, Winconsin in de VS.

 

Het eerste jaar dat Barbie verkocht werd, gingen er al 351.000 over de toonbank. Tegenwoordig worden er iedere seconde twee Barbies (of andere leden van de Barbie familie) verkocht - in totaal zijn dat meer dan een miljard - en is ze verkrijgbaar in meer dan 150 landen. In 1997 werd de miljardste Barbie verkocht en daarom mocht Mart Visser, de Nederlandse couturier, een prachtige kledinglijn ontwerpen voor haar. De meest verkochte Barbie ooit is de Totally Hair Barbie van 1992, er zijn er meer dan 10 miljoen verkocht! Gemiddeld genomen heeft een meisje in Amerika 8 Barbies, in Duitsland en Frankrijk 5 en in Nederland 3. Barbie heeft meer dan een miljard paar schoenen en voor haar garderobe is al meer dan 100 miljoen meter stof gebruikt. In totaal zijn er meer dan 900 miljoen kledingstukken voor haar gemaakt. 

 

 

Ontstaansgeschiedenis
Ruth Handler, ÚÚn van de oprichters van Mattel, zag indertijd haar dochter Barbara spelen met papieren aankleedpoppen. Het bracht haar op het idee om zo'n pop in 3D te maken. Nadat Handler in 1956 op een reis door Zwitserland de pop Lilli aantreft, ontworpen door een Duitse fabrikant, besluit Mattel om de rechten te kopen, om een soortgelijke pop in de Verenigde Staten uit te brengen. De modeontwerpster Charlotte Johnson maakt de eerste kleertjes voor de pop. De pop kreeg de naam Barbie, vernoemd naar het koosnaampje van de dochter van Handler, omdat zij de inspiratiebron voor de pop was geweest. Barbie's volledige naam is Barbie Millicent Roberts (naar het reclamebureau Carson and Roberts dat toentertijd een grote rol speelde in de promotie van Barbie).

De geboortedatum van Barbie is op 9 maart 1959. Op die dag werd de pop ge´ntroduceerd aan de kopers op de "1959 Toy Fair". In dat jaar begon tevens de officiŰle massaproductie. Barbies mannelijke equivalent Ken - vernoemd naar Kenneth, de zoon van Ruth Handler - ontstond twee jaar later. De Afro-Amerikaanse pop Christie volgde in 1968 en in 1997 kwam daar ook nog Becky bij, die in een rolstoel zit.
 

Barbie spelletjes

Barbie Dress Up

Barbie aankleden

Diverse Barbie Spelletjes

 

 

Kleurplaten

 

 

Links

www.barbie.nl

www.barbiecollector.com

Nederlands Online Barbiemuseum

Dream Doll - the Ruth Handler Story

The Story of Barbie - Kitturah B. Westenhouser

 

Barbie's Wasgoed Doen!

Vooral kleding voor Barbie's uit de 60-er jaren zijn prijzig en hebben vaak ook een sentimentele waarde.
Het is dus belangrijk de vuile kleertjes met de grootst mogelijk zorg te wassen.

Methode1:
Gebruik KOUD water en wolwasmiddel WOOLLITE hiervoor.
Soms kunt u witte kledingstukken schoon krijgen door (gebit reinigende) bruistabletten op te lossen in water.
Week daarin geruime tijd de kledingstukken alvorens die weer uit te spoelen met schoon water.

 

 

 

Barbieplaatjes

 

 

  

 

 Logo