Fairies


  

Joanne Rowling
 


Joanne Rowling (Chipping Sodbury (bij Bristol), 31 juli 1965) is een Britse schrijfster, bekend geworden door haar boeken over leerling-tovenaar Harry Potter. Deze boeken schrijft ze onder de naam J. K. Rowling, waarin de K staat voor de naam van haar grootmoeder Kathleen. In werkelijkheid heeft Rowling echter geen tweede naam.

Rowling studeerde Frans en Klassieke Cultuur aan de universiteit van Exeter, waar ze in 1986 afstudeerde. Vervolgens had ze diverse kantoorbanen. In 1990 vertrok ze naar Portugal om Engels te onderwijzen. In Portugal ontmoette ze de TV-journalist Jorgue Arantes met wie ze trouwde. In 1993 werd haar eerste dochter Jessica geboren. Het huwelijk strandde en Joanne en haar dochter gingen in Edinburgh (Schotland) wonen. Ze schreef daar twee boeken voor volwassenen, die ze echter niet goed genoeg vond om naar een uitgever te sturen. In 1990 kwam ze tijdens een treinreis op een verhaal over een jonge tovenaar. Ze werkte de verhaallijnen uit tot een plot voor een zevendelige boekserie. Nadat het eerste deel door enkele uitgevers was afgewezen, werd het uiteindelijk in 1997 uitgegeven door uitgeverij Bloomsbury. Haar agent Christopher Little verkocht het boek later aan de Amerikaanse uitgeverij Scholastic, hetgeen Rowling ongeveer 100.000 opleverde.

Na een wat aarzelende start belandden de boeken, waarvan er inmiddels drie waren verschenen, in 1999 op de eerste drie plaatsen in de boekverkooplijsten, in zowel Amerika als Engeland. Haar volgende drie boeken in de reeks werden de snelst verkopende boeken in de geschiedenis.

In de zomer van 2000 waren er in totaal 35 miljoen exemplaren van de drie in 35 talen vertaalde boeken verkocht, die bij elkaar ruim 480 miljoen opgebracht hebben. Joanne Rowling werd daardoor een van de rijkste vrouwen in Engeland.

Deel zes van de Harry Potter-serie (Harry Potter and the Half-Blood Prince, in Nederlandse vertaling verschenen in november 2005 als 'Harry Potter en de Halfbloed Prins'), verscheen op zaterdag 16 juli 2005 onder enorme publieke belangstelling. Aan het zevende en laatste deel is Rowling in januari 2006 begonnen. Inmiddels is officieel meegedeeld dat het zevende boek (in het Engels) op 21 juli 2007 zal worden uitgebracht[1].

Joanne Rowling woont momenteel in Perthshire in Schotland. Ze is gehuwd met dr. Neil Murray, met wie ze in 2003 een zoontje (David Gordon) en in 2005 een dochtertje (Mackenzie) kreeg.De Harry Potter Boeken


Harry Potter en de Steen der Wijzen
J.K. Rowling, 1998Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap.
Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harrys hele leven: hij wordt gered door een woest figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn ouders werkelijk waren.
Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9 belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters.
En uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.


Harry Potter en de Geheime Kamer
J.K. Rowling, 1999
 


Na een verschrikkelijke vakantie bij zijn gemene oom en tante gaat Harry Potter naar de tweede klas van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus.
Maar alleen al om daar te komen blijkt een ware heksentoer te zijn, waarbij een vliegende auto Harry en zijn vriend Ron uitkomst biedt.
Na alle avonturen van het vorig schooljaar denkt Harry zich rustig aan zijn lessen - Toverdranken, Transfiguratie, Bezweringen, Verweer tegen de Zwarte Kunsten - en zijn favoriete sport Zwerkbal te kunnen wijden.
Maar dan hoort hij een mysterieuze stem, vinden er aanslagen plaats en ontdekt hij een wel heel bijzonder dagboek...


Harry Potter en de Gevangene van Azkaban
J.K. Rowling, 2000
 

Voordat Harry Potter aan zijn derde jaar op Zweinstein kan beginnen, moet hij de zomervakantie bij zijn gemene oom en tante doorbrengen.
Door een magisch ongeluk komt hij s avonds laat op straat te staan. Dan blijkt dat Sirius Zwarts, een beruchte volgeling van Jeweetwel, uit de gevangenis van Azkaban is ontsnapt. Hij is op de vlucht en heeft het wellicht op Harry gemunt.
Er volgt een enerverend schooljaar met nieuwe vakken als Dreuzelkunde en Zorg voor Fabeldieren, spannende Zwerkbalwedstrijden en griezelige voorspellingen.
De school wordt bewaakt door Dementors, de gevreesde bewakers van Azkaban, en Harry zal zijn lessen Verweer tegen de Zwarte Kunsten hard nodig hebben.


Harry Potter en de Vuurbeker
J.K. Rowling, 2000
 


Harry kan niet wachten tot hij terug mag naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, om aan zijn vierde schooljaar te beginnen. Maar voor het zover is, wordt hij door de familie Wemel op spectaculaire wijze bij de Duffelingen opgehaald, om mee te gaan naar de finale van het WK Zwerkbal!
Harry weet dan nog niet dat er dat jaar op Zweinstein een nog groter en spannender evenement zal plaatsvinden. Ondanks alle opwinding en magische gebeurtenissen, probeert hij zich toch op zijn lessen te concentreren.
Ondertussen zijn er allerlei tekenen die er op wijzen dat Voldemort, met behulp van Duistere tovenaars, weer aan kracht begint te winnen. De angst dat Hij Die Niet Genoemd Mag Worden opnieuw zal toeslaan, wordt steeds groter...


Harry Potter en de Orde van de Feniks
J.K. Rowling, 2003
 


Harry's verplichte zomervakantie bij oom Herman en tante Petunia op de Ligusterlaan is dit keer nog erger dan alle voorgaande jaren: niet alleen wordt hij door de Duffelingen weer vreselijk behandeld, ook zijn beste vrienden lijken hem deze zomer totaal te negeren. Harry vindt dat hij iets moet doen, maakt niet uit wat, om zo snel mogelijk te kunnen terugkeren naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Maar dan krijgt de vakantie een onverwacht einde en wordt het zelfs onzeker of Harry nog wel aan zijn vijfde schooljaar op Zweinstein mag beginnen. Vreemde gebeurtenissen stapelen zich op en Harry doet ontdekkingen die het hem onmogelijk maken kalm te blijven


Harry Potter en de Halfbloed Prins
J.K. Rowling, 2005


Het land wordt geteisterd door vreemde rampen en aanslagen, en hoewel het hartje zomer is hangt er een hardnekkige, onheilspellende mist.
In de Ligusterlaan zit Harry Potter s avonds laat ongeduldig op de komst van professor Perkamentus te wachten. Wat kan er zo belangrijk zijn dat Perkamentus hem bij de Duffelingen op komt zoeken en dat niet wachten kan tot Harrys terugkeer naar Zweinstein? Zou het iets te maken hebben met de oude profetie die Harry aan het eind van zijn vijfde schooljaar gehoord heeft?
Harrys zesde jaar op Zweinstein begint ongebruikelijk, als Voldemort opnieuw aan kracht wint en de werelden van Dreuzels en tovenaars zich steeds meer met elkaar vermengen...
Daniel Radcliffe
 


Daniel Jacob Radcliffe (Fullham, Londen, 23 juli 1989) is een Brits acteur.

Radcliffe is vooral bekend door zijn hoofdrol in de films rond Harry Potter. Zijn droom om een beroemd acteur te worden, is hiermee uitgekomen. Door de Potter-films is zijn geschatte vermogen opgelopen tot 33 miljoen.

Behalve in de Harry-Potterfilms speelde Radcliffe ook mee in de film December Boys. Ook werd er bekend gemaakt dat Radcliffe in 2007 het toneel op gaat in het Londense West End: hij gaat meespelen in het stuk Equus.


Rupert Grint


Rupert Grint (Hertfordshire, 24 augustus 1988) is een Brits acteur. Grint is het meest bekend door zijn vertolking van Ron Wemel in de films over Harry Potter. Zijn beste vrienden in deze film zijn Hermelien Griffel (Emma Watson) en Harry Potter (Daniel Radcliffe)

Grint komt, net als in de film, uit een groot gezin. Hij is de oudste van 5 kinderen. Zijn vader was autohandelaar en zijn moeder huisvrouw. Wanneer Grint elf jaar oud is, doet hij auditie voor de rol van Ron Wemel in de Harry-Potter-films. Hij is dan al groot fan van de verhalen van J.K. Rowling over de jonge tovenaarsleerling, en hij neemt een videoband op waarop hij rapt over de boeken. Hij wordt hierdoor opgemerkt door de regisseur van de eerste film (Chris Columbus) en krijgt de rol. Voordat hij auditie deed had hij eigenlijk alleen maar aan schooltoneel meegedaan op de lagere school, maar Grint blijkt een natuurtalent.

Door zijn succes in de films over Harry Potter wordt Grint ook gecast voor andere films. Zo speelt hij in 2002 mee in de film Thunderpants en in 2006 in de film Driving Lessons.Emma Charlotte Duerre Watson (Oxford, 15 april 1990) is een Britse actrice, bekend van haar rol als Hermelien Griffel (Hermione Granger) in de Harry Potter-films.Emma Watson is vernoemd naar haar grootmoeder van haar vaders kant, die na haar trouwen ook deze naam droeg. nu woont ze in Oxford (Engeland). Haar ouders, beiden advocaat van beroep, zijn gescheiden. Emma heeft een jonger broertje, Alex genaamd, die twee jaar jonger is (1992). Emma's interesse in acteren is ontstaan uit deelnames aan verschillende toneelstukken, waaronder Arthur the Young Years, waarin ze Morgan Le Faye speelde. Daarnaast heeft ze ook de Daisy Pratt Poetry wedstrijd gewonnen. Maar Watson had geen professionele ervaring in acteren voordat ze werd gecast als Hermelien.

Als resultaat van haar goede optreden in de Geheime Kamer kreeg Watson op 14 januari 2003 de award voor "Best Performance by a Youth in a Lead or Supporting Role - Female" bij de Phoenix Film Critics Awards. Ook haar optreden in de Gevangene van Azkaban werd goed ontvangen, waardoor haar naam een tijd op plaats 8 in de Lycos Top 50 heeft gestaan. Zij is daarmee de enige van de nieuwe "Potter-sterren" die op de lijst heeft gestaan. Ze vervolgde haar rol in de vierde film in de reeks; Harry Potter en de Vuurbeker, die op 23 november 2005 in Nederland en Belgi uitkwam.
 

 

Toverspreuken uit Harry Potter

Accio
Sommeerspreuk om dingen naar je toe te laten komen.

Aguamenti
Produceert een straal water uit de toverstok.
Lat. Aqua = water

Alohomora
Spreuk om gesloten ramen en deuren te openen.

Amnesia
Spreuk waarmee je iemands geheugen kan modificeren.

Amnesia Completa
Spreuk waarmee je iemands geheugen uitwist.

Anapneo
Spreuk die er voor zorgt dat iemand weer kan ademen als die stikt in iets.

Anti-Beheksing
Bezwering is Finite. Maakt een beheksing ongedaan.

Anti-Spiekspreuk
Bezwering onbekend. Deze spreuk wordt uitgesproken over de veren voor een examen plaats vindt.

Anti-Zwaartekrachtspreuk
Bezwering onbekend. Spreuk die er uit ziet als een onschuldige nevel die boven de grond zweeft.

Aparecium
Tovert alles tevoorschijn wat tot dan toe onzichtbaar was.

Avada Kedavra
En van de Onvergeeflijke Vloeken: de vloek des doods.

Averechts Vloek
Bezwering onbekend. Laat een eigen vloek waarschijnlijk terugkaatsen.

Avis
Spreuk die een paar kleine, kwetterende vogels uit je toverstok tovert.
Lat. Avis = vogel

Balsemio
Heelt wonden.

Banvloek
Bezwering onbekend. Tegenover gestelde van de Sommeerspreuk.

Bellen
Bezwering onbekend. Spreuk die er voor zorgt dat er niet-brekende, gouden bellen uit een toverstok komen.

Blauwe vlammen
Bezwering onbekend. De spreuk zorgt ervoor dat je toverstok blauwe vlammen uitspuit die je zelf kan besturen.

Blusspreuken
Bezwering onbekend. Laat vuren uitgaan.

Bibberkniebezwering
Bezwering onbekend. Spreuk waardoor je tegenstander met bibberknien rondloopt.

Bijziendheidbezwering
Bezweringen onbekend. Spreuk die de ogen van het slachtoffer benvloedt.

Bombarda
Deze spreuk laat bv sloten ontploffen.

Brabbelvloek
Bezwering klinkt als Mummelwummel. Zorgt ervoor dat de persoon over wie de vloek wordt uitgesproken gaat brabbelen.

Bracchium Emmendo
Deze spreuk hoort botten te helen, echter wanneer de spreuk verkeerd gebruikt wordt worden de botten verwijderd in plaats van geheeld.
Lat. Braccius = bot

Bubbelbolbezwering
Bezwering onbekend. Zorgt ervoor dat er een soort van omgekeerde vissenkom op het hoofd van de persoon die de spreuk zegt komt de staan. Deze laat geen water, maar wel frisse lucht door.

Carpe Retractum
Met deze spreuk kan je jezelf naar voorwerpen toetrekken, of voorwerpen naar jou.
Lat. Carpere = plukken

Colloportus
Spreuk om een deur te verzegelen. De spreuk gaat gepaard met een merkwaardig zuigend geluid.
Lat. Collere = plakken; Lat. Portus/-a = deur

Cruciatus-vloek
En van de Onvergeeflijke Vloeken: de martel-vloek.
Lat. Cruciare = folteren

Darmuitdrijvende Vloek
Bezwering onbekend. Deze spreuk drijft de darmen uit iemands lichaam, wordt gebruikt in het holisto ziekenhuis voor magische ziekten en kwalen.

Deletrius
Hiermee kun je het Duistere Teken of een ander opgeroepen beeld weer laten verdwijnen.
Lat. Delere = verdwijnen; Eng. Delete

Densaugeo
Deze spreuk laat de tanden van iemand groeien.

Detentio
Spreuk die touwen tevoorschijn tovert.
Lat. Detendere = ontspannen

Diffindo
Met deze spreuk kun je iets vernielen/versplinteren, wordt gebruikt om planten te 'snoeien' maar bijv. ook om boeken van hun kaft te verlossen.

Dissendium
Spreuk om de geheime gang achter de Gebochelde Heks in Zweinstein te openen.

Dreuzelafstotende Spreuk
Bezwering onbekend. Spreuken die er voor zorgen dat Dreuzels weg blijven van een bepaalde plek.

Enervatio
Met deze spreuk maak je de spreuk Paralitis ongedaan.

Engorgio
Spreuk om mensen of dingen te vergroten.

Evanesco
Spreuk om dingen te laten verdwijnen.
Lat. Evanescere = verdwijnen

Expecto Patronum
Roept een Patronus op die Dementors verjaagt.
Lat. Exspectare = verwachten; Lat. Patronus = beschermheer; letterlijk: "Ik verwacht een beschermheer"

Expelliarmus
De ontwapeningsspreuk. Deze spreuk ontwapent je tegenstander.

Ferula
Met deze spreuk kun je snel wonden spalken.

Fideliusbezwering
Bezwering onbekend. Hierbij wordt een geheim opgeslagen in n levende ziel (de geheimhouder). Het geheim blijft verborgen totdat de geheimhouder besluit het geheim openbaar te maken.
Lat. Fidus = trouw

Finite
Stopt het effect van de voorgaande spreuk of bezwering.
Lat. Finire = eindigen, ophouden. Letterlijk: Houd op!

Finite Incantatem
Deze spreuk maakt de alle andere spreuken ongedaan.

Flagrato
Spreuk om iets mee te markeren. Teken met je toverstok een kruis in de lucht en er verschijnt een vurige X op hetgeen je wilt markeren.

Flipendo
Slaat voorwerpen of wezens achteruit.

Fnuikspreuk
Bezwering onbekend. Onverstoorbaarheidspreuk. Zorgt ervoor dat er niets kan doordringen door een bepaald voorwerp, zoals een deur. Er kan dan niets aan vastplakken en er komt ook geen geluid door.

Furniculus
Spreuk die ervoor zorgt dat iemand vol met zweren komt te zitten.

Geomanni Pesternomi
Spreuk om aardmannetjes hyperactief te maken. Wordt in de boeken gebruikt door Gladianus Smalhart.

Glacius
Zorgt ervoor dat water bevriest.

Gniffelspreuken
Bezwering onbekend. Zorgt ervoor dat de persoon over wie deze spreuk wordt uitgesproken gaat lachen.

Gommibommi
Spreuk die iets of iemand in volle vaart laat wegschieten.

Homorfus
Met deze spreuk verander je een weerwolf weer in een mens.
Lat. Homo = mens

Hygiena
Met deze spreuk kun je viezigheid zoals bloed van een persoon afhalen.

Impedimenta
Deze spreuk wordt ook wel de stremspreuk genoemd. Het zorgt ervoor dat een aanval afgeremd wordt.
Lat. Impedimentum = Hindernis.

Imperiusvloek
En van de Onvergeeflijke Vloeken: deze spreuk geeft volledige controle over het slachtoffer. Hij of zij handelt volledig naar de wil van de heks of tovenaar die deze spreuk uitspreekt.
Lat. Imperare = bevelen

Incendio
Spreuk om haard te doen ontbranden.
Lat. Incendium = brand

Immobilus
Spreuk om aardmannetjes tot rust te brengen .

Kaarsenmagie
Een kleine spreuk die er voor zorgt dat kaarsen ontbranden en dat ze de lucht in zweven.

Kameoflagespreuk
Een ferme tik op je hoofd bij deze spreuk en je neemt exact dezelfde kleur en structuur aan als hetgeen achter je. Het lijkt alsof iemand een ei op je hoofd stukslaat en er lijken koude kloddertjes langs je lichaam omlaag te lopen. In het engels is het: Disillusionment Charm. Dwaaloog Dolleman zorgt er met deze spreuk voor dat Harry vermomd wordt als ze naar het hoofdkwartier van de orde van de fenix in Londen vliegen.

Kanarie transfiguratie
Bezwering onbekend. Een tijdelijke vloek die iemand veranderd in een grote kanarie. Na een paar seconde begint de getransfigureerde persoon zijn/haar veren te verliezen en verandert dan weer terug in zichzelf. Fred en George Wemel beheksen een paar kanos. Als je deze eet verander je tijdelijk in een kanarie.

Knieachterwaarts Vloek
Bezwering onbekend. Plaatst de knien van de persoon over wie deze vloek wordt uitgesproken achterstevoren.

Kussenbezwering
Bezwering onbekend. Bezwering die er voor zorgt dat er een onzichtbaar kussen verschijnt op een bezem waardoor je makkelijker op je bezem zit.

Legilimens
Zorgt er voor dat de uitvoerder van deze spreuk de gedachten kan 'lezen' van het doelwit (een andere tovenaar).

Levicorpus
(Non-verbaal) Hangt iemand ondersteboven aan zijn enkels.
Lat. Levere = optillen; Lat. Corpus = lichaam; letterlijk: Hef het lichaam

Liberacorpus
Tegenvloek van levicorpus, het lichaam valt uit de lucht.
Lat. Liberare = bevrijden

Locomotor
laat een voorwerp je toverstok volgen

Lumos
Zorgt voor een klein lichtje op je toverstaf.
Lat. Lumen = licht

Lumos maxima
Zorgt voor een fel licht vanuit je toverstaf.
Lat. Maximus -a -um = zeer groot

Mobiliarbus
Verplaatsingsspreuk, met deze spreuk kun je dingen verplaatsen.
Lat. Mobilis -is -e = beweeglijk

Morsmordre
Met deze spreuk roep je het duistere teken op.
Lat. Mordere = bijten

Mobilicorpus
Spreuk om iemand in de lucht te laten zweven, alsof er onzichtbare touwtjes aan polsen, knien en nek zijn gebonden.

Nox
Tegenovergestelde van 'Lumos'; dooft de lichtstraal terug uit.
Lat. Nox = nacht

Nonpluvius
Spreuk waardoor iets waterafstotend wordt.
Lat. Non = neen, geen; Lat. Pluvius = nat

Orchidea
Spreuk die een bos bloemen uit de toverstok tovert.

Oppugno
Deze spreuk laat vogels (spreuk: Avis) op iemand afvliegen en diegene pikken met hun snavels.
Lat. Pugnare, betekent vechten.

Paralitis
Verlammingspreuk, uit de toverstok komen lamstralen.
Lat. Paralitis -is -e = verlamd.

Petrificus totalus
Spreuk die iemand totaal verstijft.
Lat. Petrificare = verstijven; Lat. Totalus -a -um = helemaal

Portus
Spreuk om van een willekeurig voorwerp een ViaVia te maken.

Prior incantato
Dit is een spreuk waarmee je kan tonen welke spreuken recent met een toverstaf zijn uitgevoerd. De spreuken verschijnen in omgekeerd chronologische volgorde (laatste verschijnt eerst) uit de toverstaf in kwestie.

Protego
Dit is een schildspreuk; wordt gebruikt om kleine vloeken af te weren.
Lat. Protegere, Protego = beschermen, verdedigen.

Quietus
Spreuk waarmee je luide stem (sonorus) weer normaal wordt.
Lat. Quietus -a -um = stil, rustig

Reducio
Spreuk waarmee iets of iemand die vergroot is (engorgio) weer normaal wordt.
Lat. Reducere = terugbrengen.

Reducto
Gruizelspreuk, vloek om vaste voorwerpen aan stukken te blazen.

Reparo
Spreuk waardoor je kapotte dingen weer heel maakt.
Lat. Reparare = herstellen; letterlijk: "Ik herstel"

Relashio
Spreuk om je te bevrijden van iets wat je gevangen houdt. Wanneer je deze spreuk onder water gebruikt, schiet er kokend heet water uit je toverstok.

Rictusempra
Kietelspreuk.

Ridiculus
Lachspreuk om boemannen te verjagen.
Lat. Ridiculus -a -um = belachelijk.

Sanitato
Handige spreuk om dingen op te ruimen
Lat. Sanus -a -um = gezond, proper

Sectumsempra
Gevechtsspreuk, hierdoor wordt de tegenstander opengereten. Spreuk is bedacht door de Halfbloed Prins.

Serpensortia
Slangenspreuk, zorgt ervoor dat er een slang uit je toverstok komt.
Lat. 'Serpent = slang; Sortire = uitgaan

Sonorus
Spreuk waardoor je stem velen malen harder wordt.
Lat. Sonus = geluid

Specialis revelio
Spreuk om iets wat verborgen is te voorschijn laten komen.
Lat. Specialis -is -e = speciaal

Sponcifico
je kunt enorm hoog springen als je een Sponcifico bezwering tegen de grond maakt

Snaternix
Deze spreuk plakt de tong van iemand vast aan zijn gehemelte.

Silencio
Monddoodbezwering. Zorgt ervoor dat mensen en dieren geen geluid meer kunnen produceren.
Lat. Silencium = stilte.


Tarantallegra
Dansspreuk.

Vipera Evanesca
Spreuk om een slang te laten verdwijnen.

Wingardium Leviosa
Zweefspreuk.
Lat. Levare = opheffen.

Windroosspreuk
Bezwering is 'Wijs me de Weg'. Te gebruiken als kompas: je toverstok wijst dan altijd naar het noorden.

 

Links

Officile Harry Potter sites
 HarryPotter.com
 HarryPotter.nl
 HarryPotterDeFilm.nl
 J.K. Rowling.com

Nederlandstalige Harry Potter sites
 Potterdome
 Zweinstein Online
 De Lekke Ketel

 

  

 

 Logo