Fairies
 

Kinderknutselpagina

 

 

Waslijn geboortekaartje

 

Wat heb je nodig:
Kaart
Geprint patroon
Prikpen
Meer papier in zachte kleuren
Dik dubbelzijdig plakband
Schaar
Sticker van Harte GefeliciteerdEerst hier het patroon voor de prikkaart.
 

klik op het plaatje voor een grotere versiePrint eerst het patroon even uit. Het moet ongeveer de grootte van een kaart hebben, dus het is mogelijk dat je het iets moet verkleinen of vergroten. Als je eerst op het plaatje klikt dan opent deze in een nieuw window om makkelijk te printen.

 


Leg het patroon tegen de achterkant van de kaart. Zet het voorbeeld vast met bijvoorbeeld een paperclip of plakband. Prik dan alle gaatjes van het voorbeeld door. Als je dit gedaan hebt dan gebruik je het model nog een keer om de kleertjes op ander papier nog eens uit te prikken. Die kleertjes knip je daarna uit het papier waarbij je een klein randje langs de gaatjes laat zitten. (Zie ook voorbeeld hiernaast.)

Deze kleertjes plak je nu met dik dubbelzijdig plakband op de plek van de bestaande kleertjes. De kleertjes hangen zo een beetje boven de kaart. Nu nog een mooie sticker erop met van Harte Gefeliciteerd.
 


 

Tip:

Schrijf er een leuk gedichtje bij als je de kaart verstuurt.
Bijvoorbeeld:

Kleertjes kopen, kleertjes wassen.
Kleertjes hangen aan de lijn.
Kleertjes strijken, kleertjes vouwen.
We weten nu voor wie ze zijn.

 

 

Poesjes

 

Wat heb je nodig:
Stukjes dun vierkant papier.
Schaar.
Lijm.
Potlood of stift.

 

Dit is een manier om poesjes te vouwen.
Volg de plaatjes hiernaast. Vouw het vierkante stuk papier dubbel en vouw daarna de punten over de stippellijn naar binnen. Niet helemaal tot het midden maar zo dat er nog een randje overblijft.
Volgens de stippellijnen in figuur twee vouw je weer een stuk van de vorige vouw omhoog en dat worden dan de oren. Draai het papier om en vouw nu de onderste punt omhoog zodat je een snuit krijgt. Het hoofd is nu klaar op wat kleine teken dingen na. Hoe je de ogen en de neus tekent zie je op het laatste plaatje van deze pagina. Door de ogen verschillende standen te geven kan je de poes naar verschillende dingen laten kijken.

 

Vouw nog een even groot vierkant dubbel en knip er pootjes uit zoals je op de tekening hiernaast kunt zien. Het staartje kun je omvouwen zodat het omhoog wijst. Dan plak je het hoofd op de romp en zo ziet je poes er dan uit.

 


        
 

Tip:

Je kan met kleine en grotere papiertjes (in grootte) verschillende poesjes krijgen. Je kan dan leuke kaarten maken met een vader en moeder poes met een stel jonge. Leuk om als felicitatie te sturen als er ergens een baby geboren is.

 

 

Bladeren Rijgen


Wat heb je nodig:
Bladeren uit het bos
Draad
Naald
Oude kranten

Als de bladeren in het bos mooi van kleur zijn kan je er een hoop verzamelen. Kijk uit dat er geen andere 'hoop' tussen zit! Soms moet je ze een beetje schoonmaken. Dan kan je ze aan een draad rijgen. Niet te strak op elkaar.
Daarna tussen kranten drogen, zodat ze mooi plat opdrogen. Als dat is gebeurd dan kan je de slinger ophangen voor het raam. Onder aan het touwtje kan je een kastanje maken zodat hij mooi strak blijft hangen.
 
Tip:

Je kan de slinger boven de verwarming hangen en dan gaat hij draaien.

 

 

Dames Masker


Wat heb je nodig:

Karton
Uitgeprint masker
Stokje
Versiersels, glitter
Draad en naald
Schaar
Lijm

Print het masker uit dat je hiernaast ziet en plak het op karton. Knip het dan netjes uit. Maak het stokje aan de zijkant van het masker vast. Het stevigste is als iemand dat even kan vastnaaien met een stukje draad. Maar het wil ook wel lukken met een nietje door het karton in het hout. 

 

 

Dan ga je het masker versieren met allerlei glitterspullen. En misschien wel een paar veertjes.
En wat inpaklint dat je leuk laat krullen. Op het plaatje hiernaast zie je hoe het bijvoorbeeld kan worden.
Als je dit gebruikt dan ben je echt een dame op een gemaskerd bal!


Tip:

Als je het stokje niet wilt gebruiken, kun je het ook met een touwtje achter je hoofd vastmaken.

 

 

 

 

 

 

Deurhanger aap


Wat heb je nodig:
Print van de aap
Karton
Iets om te kleuren
Draad
Kleine kaartjes
Schaar

Print eerst deze pagina

klik op het plaatje voor een grotere versie


Plak de print van de aap op het karton en knip deze dan uit. Hierna ga je de aap zo mooi mogelijk inkleuren. Maak net onder de laagste hand van de aap een kleine snee, zodat er straks een draad doorheen kan. (Zie voorbeeld hiernaast)

 

 

 

Maak nu kleine kaartjes met teksten erop.
Voorbeelden:

Ik slaap
Niet storen
Bezig met huiswerk
Stilte!
 

 

 

Maak twee gaatjes in het kaartje en maak daar een draadje aan vast. Hang dit kaartje aan de onderste hand van de aap en hang de aap met de andere arm aan de buitenkant van de deur.


Foto ingezonden door: Sylvia van Bree.

 

 

Apenmasker

klik op het plaatje voor een grotere versie

 

 

Tijgermasker

klik op het plaatje voor een grotere versie

 

 

Paasknutsels

klik op het plaatje voor een grotere versies

 

 

Zonneklep poes en olifant

klik op het plaatje voor een grotere versies

 

 

Vlindermobiel

klik op het plaatje voor een grotere versies

 

 

Trekpop clown

klik op het plaatje voor een grotere versies

 

 

Legpuzzel knippen

Wat heb je nodig:
Een mooie plaat

Schaar
Potlood
Gum
Stevig karton

 


Een legpuzzel maken is helemaal niet zo moeilijk.
Neem een (grote) foto uit een tijdschrift of van bijvoorbeeld een kalender. Wat dacht je van je favoriete popgroep! Of Bert!
Plak die foto op een stuk stevig karton en teken er heel dun de puzzelstukjes op. Maak de stukjes niet te klein want anders is het heel moeilijk om de legpuzzel weer in elkaar te zetten. Knip (of snij) dan de stukjes uit. Gum eventueel de overgebleven potloodlijntjes weer uit.
Dat is alles!

Je kan zo'n puzzel ook maken van een kaart waar je eerst een wens op hebt geschreven. Bijvoorbeeld "van harte beterschap". En dan knip je hem in een puzzel en stuurt hem zo op naar een ziek iemand.


 

Tip:

Misschien kan je ook nog een mooi doosje maken waar de stukjes in bewaard kunnen worden. Ergens op de pagina's vind je vast wel iets naar je zin.
Tip 2:

Ingezonden door: Josephine Hollenberg
Als je de lijntjes aan de achterkant tekent, hoef je ze niet uit te gummen.

 

 

Inktvis

Wat heb je nodig:

Papier.
Kleurspullen.
Schaar.
Lijm.


 Neem een vierkant stuk papier en teken er een grote cirkel op. Vouw

 dat dubbel en knip de cirkel over de vouwlijn doormidden. Neem dan twee stroken papier van 1 cm breed en ongeveer een 50 cm lang. Vouw hiervan een muizentrapje (kaboutertrapje) en doe dit nog een paar keer met andere stroken. Plak de stroken aan één van de halve cirkels vast en daarna plak je de andere helft aan de andere kant vast. Nu kan je de inktvis nog even versieren met bijvoorbeeld verf.

En misschien vind je dit, net als Jesse, meer op een kwal lijken!
Maar hij blijft leuk om te maken.


 

Tip:

Je kan er meer maken en leuk ophangen voor het raam.

 

Lantaarn van eierdozen

Wat heb je nodig:
2 Lege eierdozen.
Kwast.
Verf.
Schaar.
Doorzichtig papier.
Waxine lichtje.
Karton.
IJzerdraad.
Stokje.


Neem twee lege eierdozen en snij uit de onderkant de kleine punten waardoor er gaatjes ontstaan. Uit de bovenkant knip je ook twee gaten. Je kan verschillende soorten gaten maken. Cirkels, vierkanten, ruiten enz. Bij het plaatje zijkanten zie je hoe het eruit kan gaan zien. Verf de dozen in een kleur die je zelf erg mooi vindt.

De gaten vul je met doorzichtig papier. Je kan het bij de grote gaten aan de binnenkant plakken en bij de kleine gaat het makkelijker aan de buitenkant.

De beide dozen kan je nu aan elkaar klikken door de sluiting van de ene doos in de andere doos te zetten. Van boven ziet het er dan uit zoals je op de tekening "bovenkant" ziet. Plak de sluitingen wel even aan elkaar vast anders schieten ze misschien op het verkeerde moment los.

Aan de onderkant bevestig je een vierkant stuk karton voor de stevigheid. Hierop kan je ook een vak maken om een waxinelichtje in te zetten. Het simpelste is om een cupje van een waxine lichtje vast te plakken.

Aan de bovenkant maak je een stuk ijzerdraad vast vanuit twee tegenover elkaar liggende hoeken. Aan dit draad kan je dan een stokje vastmaken waarmee je het lantaarntje kan dragen.

Nu kan je met Sint Maarten langs de deuren gaan. (Als je in het goede deel van het land woont, anders snapt niemand wat je komt doen!)Tip:

Als je een waxine lichtje gevaarlijk vindt dan kan je ook een lampje met een batterij gebruiken.

Tip 2 ingezonden door Chantallieones
Als je geen door zichtig papier hebt, dan kan je de papiertjes van zuurtjes gebruiken. Die zijn meestal ook gekleurd.

 

 

Fiets

Wat heb je nodig:
Stuk papier
Lijm
Kleurtjes
Schaar
Uitgeprinte onderdelen

klik op het plaatje voor een grotere versies


Hierboven zie je een fiets staan in onderdelen en hiernaast staat hij in elkaar gezet. Deze fietsonderdelen moet je eerst even printen. (klik op het plaatje en het gaat makkelijker in een nieuw window) Kleur deze onderdelen dan mooi in. Knip daarna alle onderdelen netjes uit en plak alle stukjes op een vel papier. Natuurlijk wel zo dat er een mooie fiets tevoorschijn komt. Echt wel een puzzeltje!Tip:

Gebruik de kleuren van je eigen fiets!

 

 

Garage

Wat heb je nodig:
Kartonnen doos
Schaar
Verf / stiften


Neem een kartonnen doos mee vanuit de supermarkt. Daarmee kan je een mooie garage maken. Haal de flappen van de deksel er helemaal af en knip dan deuren en ramen in de zijkanten.
Niet van die hele grote gaten maken want anders staat de garage niet stevig meer. Je kan de deur het beste zo knippen dat je auto's nog net er doorheen kunnen.

Nu kan je de hele doos aan de buitenkant mooi verven en daarna teken je met viltstiften (of ook met verf) de benzinepomp, de reclame borden, en wat je maar verder kunt bedenken.


Tip:

Je kan ook nog andere huizen maken waar je met je auto's langs kan rijden.

 

 

 

Spin

Wat heb je nodig:
Zwart papier.
Lijm.
Touwtje.
Schaar.
Stroken papier.
Rood papier.

Dit idee is ingezonden door:
Peter van ElburgNeem een rond stuk zwart papier en zet in het midden een punt. Knip dan één gleuf naar de punt toe. Pak het ene stuk vast en schuif het over de andere zodat je een soort Japans hoedje krijgt. Plak deze overlapping zo aan elkaar. Je hebt dan het lijf al af. Knip dan acht strookjes papier uit en plak die als poten van de spin aan het lijf.

 

Gewoon rondom verdelen. Knip dan een kleiner rondje uit, dat wordt het hoofdje. Plak het hoofdje vast op de rand. Knip een paar ogen uit rood papier en plak die op het hoofdje. Maak nu in het midden van het lijfje, waar eerst de punt zat, een gaatje. Haal daar een draad doorheen en leg er dan aan de onderkant een knoopje in. Nu kun je hem ophangen aan het plafond. 

 

 

Tip:

Je kan er ook een kruisspin van maken door een kruis op zijn rug te maken.Spinnenweb

Wat heb je nodig:

Prikbord.
Draad.
Kastanje.
Zwart wol.
Zwart chenille draad.
Lijm.
Spijkers.
Hamer.Neem een prikbord of groot stuk hout (bijv. 1,5m x 1,5m) en sla er een aantal spijkers in. Verbind de spijkers met draden en ga daarna draden rond knopen zodat een spinnenweb ontstaat.
Daarna een kastanje nemen en deze met kleine zwarte stukjes wol beplakken. Daarmee wordt het een heel eng bolletje! Met chenille draad kan je dan de poten eraan plakken. Maak een klein gaatje in de kastanje en plak daar het draad in vast. Nu kan de spin mooi in het web hangen.
 


 

Tip:

Je kan misschien wat meer spijkers gebruiken dan op de tekening. Dan word je web mooi vol.

 

Toverboekje

Wat heb je nodig:
Twee stukken karton
Drie linten
Lijm


Dit wordt een soort toverboekje. Neem de twee even grote stukken karton en de drie linten. De linten moeten nu in een bepaald patroon aan de stukken karton geplakt worden. Op de tekening zie je hoe het moet en wat gestippeld is (de kleine vakjes) zit aan de achterkant vastgeplakt en de lange stukken zitten aan de voorkant (zonder lijm). Begin met het middelste lint. Plak hem aan de achterkant in het midden vast aan het karton. En sla hem dan om het karton heen. Leg het andere karton erop en plak de rand van het lint vast op dit karton. Zorg wel dat het lint een beetje strak komt te zitten. Doe hetzelfde met de andere twee linten alleen komen die over het andere karton heen.


Je toverboekje is nu klaar. Je kan het boekje open doen en bijvoorbeeld een kaart of een foto achter een lint stoppen. Als je het boekje nu anders open doet dan zit de foto opeens niet meer achter één lint maar achter twee linten.

 

 

 

Wollen sneeuwpop

 

Wat heb je nodig:
Papier
Witte pluizige wol
Lijm
Sateprikker
Gekleurd papier

Dit idee is ingezonden door:
Barbara uit Terheijden


Maak een sneeuwpopvorm op papier door twee cirkels te tekenen. Smeer wat lijm op hoofd van de sneeuwpop (de hele bovenste cirkel vol). Neem nu wat witte wol (hoe pluiziger hoe beter) en begin cirkels te maken op het hoofd (Plaatje 1).


Zo werk je naar binnen totdat het hoofd vol is. Doe dan de buik op dezelfde manier. (Plaatje 2) Plak na afloop een hoed, knopen en een gezicht op de sneeuwpop. Deze kun je maken van gekleurd papier of eerst zelf tekenen op wit papier en dan uitknippen. Van een satéprikker kun je een bezempje maken maar dat kan ook van papier natuurlijk. (Plaatje 3)
Het is het mooiste als je de draden heel dicht tegen elkaar aan legt, dan krijg je een lekker wollige sneeuwpop!

Tip:

Je kan de sneeuwpop ook groter maken met drie cirkels of er nog een tweede naast maken.

 

 

 

Lampion uit een melkpak

Wat heb je nodig:

Leeg melkpak
Kwast
Verf
Schaar
Niettang
Stuk touw
Doorzichtig papier
Waxine lichtje


Neem een melkpak en maak dat goed schoon van binnen. Maak dan drie grote gaten in de zijkanten van het pak en één kleiner vak, vlak boven de onderkant. Zorg dat je ongeveer een centimeter van de randen blijft omdat anders het pak te slap wordt. Het kleine gat moet zo groot zijn dat je er een waxinelichtje door kan aansteken.

Nu het pak helemaal goed verven aan de buitenkant. Ook kun je het pak natuurlijk versieren met bijvoorbeeld sterretjes. Aan de binnenkant van de drie gaten plak je doorzichtig papier.
Op de onderkant maak je een bakje in het midden vast waar een waxinelichtje goed in past. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een lege wc-rol.

Maak dan de bovenkant goed dicht en gebruik hier bijvoorbeeld een niettang voor. Zorg wel dat er een klein gat zit waar de warmte uit kan ontsnappen (zie de witte plek in de tekening). Maak een mooi gaatje bovenin het stuk karton zodat je de lampion aan een draad met een stokje kan dragen.

 Een liedje om te zingen met Sint Maarten:

Ik kom voor u iets zingen
't is Sinte Maartenfeest.
Een vrolijk liedje zingen
op Sinte Maartenfeest.
Feest van lichtjes, lampionnen
Sinte Maarten is begonnen.
Ik zing mijn lied en ik bel aan
daarna zal 'k verder gaan.
Ik zing mijn lied en ik bel aan
daarna zal ik gaan.


Tip:

Als je een waxine lichtje gevaarlijk vindt dan kan je ook een lampje met een batterij gebruiken.

 

 

Spel van de wind

Wat heb je nodig:

Veel oude ansichtkaarten
Schaar
Kleerhanger
Draad
Zware boutjes
Lijm


Voor deze ongewone decoratie heb je zoveel mogelijk ansichtkaarten nodig. Na bijv. je verjaardag heb je er vast wel een aantal gekregen en ook aan buren en vrienden en bekenden kan je om de kaarten vragen.
Knip uit alle kaarten mooie gelijke cirkels. Ze moeten allemaal precies gelijk zijn. Dus teken ze bijvoorbeeld af met een kopje.

Prik dan twee gaatjes in de kaart op ongeveer 5 mm van boven en 5 mm van onder. Zie de tekening bij A en B.

Neem 4 evenlange stukken draad en rijg een plaatje aan dit draad. Doe dit zo dat het draad voornamelijk aan de achterkant van het plaatje loopt. Dan plak je een ander rondje op de achterkant zodat het draad meteen vast zit tussen de plaatjes. Zorg wel dat de bovenkant van het plaatje ook echt bij beide bovenaan zit. Zo rijg je nog meer rondjes aan de draad. Aan het einde van het draadje hang je een moer zodat het lekker naar beneden blijft hangen. En de bovenkant knoop je aan de klerenhanger. Hieronder zie je hoe het ongeveer gaat worden met 16 rondjes (32 kaartjes).

Natuurlijk kan je hem ook groter maken en zelfs een soort vliegengordijn in de deuropening is een mogelijkheid. Hoe groter hij wordt hoe zwaarder alles wordt, dus misschien moet je dan wat steviger draad nemen en de rondjes misschien ook vastknopen aan het draad.


Tip:

In plaats van kaarten kan je ook foto's gebruiken, maar vraag dat wel aan je vader of moeder want foto's zijn best duur!

Tip 2 ingezonden door Erik Loch:
Je kunt ook plaatjes uit tijdschriften of uit oude boeken halen al moet je die wel eerst op karton plakken!

 

Met dank aan Wim's frobelpagina. Kijk op Wim's frobelpagina voor nog meer leuke knutsels. Er zijn er nog heel veel te vinden. Ik hoop er was voor jullie iets leuks bij voor de regenachtige dagen als je niet naar buiten kunt.

 

Liefs Ansie

 

 


Font used is "Agatha"

 Font Color is #BCD3F6

 


 

 

 

 Logo