Fairies


 



 

Koken met en voor kinderen

 

 

Voorgerechten

 

 

Kaassoep

Wat heb je allemaal nodig?

3 dikke uien
5 kaasjes (La vache quirit)
5 sneetjes grijs brood zonder korst
2 kleine doosjes tomatenpuree
2 liter water
room en peterselie
4 blokjes kippenbouillion

Hoe ga je te werk?

De uien stoven in boter of olie. Alle andere ingrediŽnten erbij doen, behalve de room en de peterselie. 15 minuten laten koken. Mixen. Nu de room en de peterselie erbij doen. Smakelijk!

 

 

Kidsisoep

Wat heb je allemaal nodig?

Tweehonderd gram kippenvlees (goed gebraden)
50 gr. boter
2 liter water
500 gr. groenten - allerlei soorten
honderd gram kervel
twee bouillonblokjes

Hoe ga je te werk?
Snij eerst de groenten zo fijn mogelijk. Snij ook het kippenvlees in stukjes. Laat de boter smelten, voeg de kippenblokjes toe en bak ze goudbruin. Voeg de groenten toe en laat vijf minuutjes zachtjes stoven. Giet het water erbij en breng aan de kook. Voeg de kervel toe, wacht vijf minuutjes. Tenslotte versnipper je de bouillonblokjes boven je soep. Laat je soep tien minutjes sudderen. En dan smullen maar!

Opmerkingen:
De soep is echt te gek. Ik zou ze iedere dag willen eten. Iedereen zal ze lekker vinden! De soep heb ik zelf ontworpen voor alle Kidsianen!

 

 

Pindakaassoep

Wat heb je allemaal nodig?

2 eetlepels olie
1 fijngehakte uit
125 gr geroosterde en fijngemalen pinda's of 60 gr pindakaas met nootjes
1 liter bouillon
500 gr gekookte en klein gesneden aardappelen
zout
peper
125 ml room (moet niet)
2 eetlepels fijngehakte bieslook

Hoe ga je te werk?
Verhit de olie in een pan en fruit de ui. Meng de plattekaas met de suiker. Voeg de pinda's of pindakaas, aardappelen en een scheutje bouillon toe. Stamp alles goed door elkaar of meng het met de mixer. Roer de rest van de bouillon door de aardappelpuree. Breng alles aan de kook en laat zachtjes koken gedurende 5 tot 10 minuten. Neem de pan van het vuur, breng de soep op smaak met peper en zout. Roer er eventueel de room door en garneer met de bieslook.

Opmerkingen:
Het is een speciaal gerecht uit Ecuador.

 

 

Warm kruidenbrood

 

Wat heb je allemaal nodig?
1 stokbrood
100 g zachte boter
2 geperste teentjes
knoflook (als je dat lekker vindt)
1 eetlepel gehakte peterselie
1 eetlepel gehakte bieslook

Hoe ga je te werk?
Meng de boter, kruiden en knoflook door elkaar. Maak inkepingen in het stokbrood. Niet helemaal doorsnijden! Smeer beide kanten van de inkepingen met de kruidenboter in. Wikkel het brood in aluminiumfolie en bak het 10-15 minuten in de oven. Eet het brood warm. Het smaakt heerlijk met sla. Opmerkingen: ovenstand: 6 (200 C)

 

 

Spinnensoep

Wat heb je allemaal nodig?


1 grote soeppan (5l) of heksenketel
ongeveer zo'n 10 minitomaatjes (best uit Spanje)
tomatensoep uit een blikje of zakje
een paar strengels bieslook.

Hoe ga je te werk?
Warm de tomatensoep op. Schenk ze uit in een diep soepbord. Plaats de minitomaatjes voorzichtig in de vorm van een spinnelijfje. Neem daarna de stengeltjes bieslook. Snij ze in stukjes, elk stuk ongeveer 10 cm lang. Leg die "pootjes" nu rond het spinnelijfje. Dien warm op en smullen maar!!!!!!!!!!!

Opmerkingen:
Deze soep mag je alleen klaarmaken bij volle maan. Anders verliest ze haar toverkracht! Dit recept is geschikt voor 1 hongerige heks. Als je met meer bent, moet je gewoon de hoeveelheid ingredi?nten vermenigvuldigen met het aantal heksen

 

 

Hoofdgerechten

 

Worstenbroodjes


IngrediŽnten

1 pakje bladerdeeg (diepvries) (450 g)
1 blik knakworst (400 g)
1 ei (M)
2 eetlepels sesamzaad
1 kropsla
1 doosje cherrytomaatjes (250 g)
1 blikje maÔskorrels (150 g)
3 eetlepels slasaus

Materialen
keukenkwastje
 


Bereiden
Oven voorverwarmen op 225 įC of gasovenstand 5. Bladerdeegplakjes laten ontdooien. Worstjes laten uitlekken en in bladerdeegplakjes rollen. Ei loskloppen. Met keukenkwastje bovenkant van broodjes besmeren met ei. Bestrooien met sesamzaad. Broodjes op bakplaat leggen en in midden van oven in ca. 15 minuten gaar bakken. Intussen sla wassen en fijnsnijden. Tomaatjes wassen en halveren. MaÔs laten uitlekken. In schaal alle groenten en slasaus mengen. Worstenbroodjes serveren met salade. Lekker met ketchup.

 

 

Vlindermacaroni met ham en kaas

IngrediŽnten

300 g vlindermacaroni (farfalle)
1 komkommer
3 eetlepels slasaus
1 grote ui
2 eetlepels olijfolie
1/2 tube tomatenpuree (a 135 ml)
1 bakje hamblokjes (200 g)
1 zakje gemalen belegen kaas (150 g)

 

Bereiden
In pan macaroni koken volgens gebruiksaanwijzing. Komkommer wassen en in blokjes snijden. Komkommerblokjes in schaal mengen met slasaus. Ui pellen en snipperen. In braadpan olie verhitten. Ui ca. 3 minuten bakken. Tomatenpuree toevoegen en ca. 2 minuten zachtjes meebakken. Ham toevoegen en ca. 2 minuten meebakken. Macaroni afgieten en mengen met tomaatmengsel. Kaas erover strooien. Serveren met komkommersalade.

 

 

Romige fruitpannenkoeken

IngrediŽnten

1 pak eierpannenkoekmix (400 g)
2 zakjes vanillesuiker
50 g boter of margarine
2 appels
250 g aardbeien
1 blikje ananasstukjes op eigen sap (227 g)
1 doosje MonChou zacht en luchtig (200 g)
50 g rozijnen

 

Bereiden
Pannenkoekmix, vanillesuiker en 7 dl water tot glad beslag mixen. In koekenpan klontje boter verhitten en pannenkoeken bakken. Intussen appels schillen, klokhuis verwijderen en in stukjes snijden. Aardbeien wassen, kroontjes verwijderen en in plakjes snijden. Ananasstukjes laten uitlekken en 3 eetlepels sap opvangen. MonChou in blokjes snijden. Fruit, MonChou, ananassap en rozijnen mengen. Pannenkoeken serveren met fruitmengsel. Lekker met suiker of stroop.

 

 

Boeren Omelet

Ingredienten:

200 Gram Aardappelen
4 Eetlepels Boter
100 Gram Champignons
8 Stuks Eieren
4 Eetlepels Melk of Boulion
2 Eetlepels Olie
100 Gram Ontbijtspek
1 snufje Peper
1 snufje Zout



Bereiding:
Snijd de aardappelen in zeer dunne plakjes/reepjes of blokjes en leg ze in een keukendoek om goed te drogen. Verwarm de olie in een pan en voeg er de ontbijtspek en champignons aan toe en bak ze lichtbruin van kleur. Leg de aardappelen op het spek en de champignons en zout en peper erover heen strooien. Bak de aardappel in min. 7 min. bruin en knapperig. Breek voor elke omelet 2 eieren boven een kom en voeg 1 eetlepel melk of bouillon toe met weinig zout. Klop het geheel los met een garde en verwarm een gedeelte van de boter in een koekepan. Schenk de eiermassa in de koekepan en verdeel een kwart van de aardappelmassa erbij. Bak de omlet en klap hem daarna dubbel en serveren op een bord.
 

 

Macaroni Salade


Ingredienten:

1 pak macaroni (450 gr)
5 augurkjes
100 g salami plakjes of een stukjes
blikje mandarijntjes
100 g kaas
4 eieren
2 tomaten ontpit en ontveld

voor het sausje:
1 el olijfolie
5 el mayonaise
5 el yoghurt
peper en zout
2 tl kerriepoeder
1 tl mosterd

Bereiding:
Kook de macaroni, en laat deze afkoelen. Kook de eieren, laat ze afkoelen. Snijd augurkjes, salami, kaas, eieren en tomaten in stukjes. Meng de ingrediŽnten door de macaroni. Meng de ingrediŽnten voor het sausje en schep dit vlak voor het opdienen erdoor

 

 

Zalm spaghetti

Ingredienten:
1 Bieslook
150 gram blikzalm
75 gram cantadou met bosui
50 Gram Champignons
2 Eetlepels Olie
1 snufje Peper
50 gram prei
200 gram Spaghetti
250 gram tomatenblokjes/saus(blik)
1 snufje Zout
 


Bereiding:
Laat de zalm uitlekken, verwijder de graatjes en verdeel de vis in stukjes, was de prei en snijd ze in dunne ringetjes. Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de olie en bak de prei en champignons (peper) al omscheppend in 4 minuten. Roer de tomatenblokjes erdoor en alles aan de kook, voeg de zalm toe. De spaghetti beetgaar koken (zout toevoegen) en in een schaal doen en giet de saus daarna er overheen en verdeel de roomkaas en bieslook.

 

 

Wentelteefjes

 

IngrediŽnten

4 sneetjes (oud) brood
2 eieren
1 dl melk
2 theelepels kaneel
boter
fijne suiker
 


Bereiding
Breek het ei boven een beslagkom. Doe de scheut melk erbij en de theelepeltjes kaneel. Pak een garde en klop het zakie door elkaar. Haal de boterham door de beslagkom, draai hem om en laat hem drijven terwijl je...

een klontje boter verhit in een koekepan. Haal de boterham uit de beslagkom (beetje uitlekken) en leg hem in de koekepan. Bak de wentelteef in drie tot vijf minuten aan weerskanten goudbruin. Haal de gewentelde teef uit de pan en leg hem op een bordje. Bestrooi met een beetje fijne suiker en serveer meteen.
(Ook lekker: Nog een bolletje ijs erop of ernaast)

Of: Besmeer de teef met appelmoes, strooi daar nog een beetje kaneel overheen en smullen maar!
Of: Smeer de wentelteef lekker in met jam...!
Of: Gebruik in plaats van brood beschuitjes...!

 

 

Toffe toetjes

 

Bananentoetje

IngrediŽnten

1 banaan
500 ml melk
1 pakje Saroma banaan (74 g)
20 g bananenschuimpjes
1 spuitbus slagroom
1 doosje mini M&M's buisje

Materialen
handmixer


Bereiden
Banaan pellen en in plakjes snijden. Melk in kom doen en Saroma erdoor roeren. Met handmixer ca. 1 ŗ 1 1/2 minuut flink kloppen. Daarna plakjes banaan erdoor roeren en over vier schaaltjes verdelen. Toetjes 10 minuten in koelkast zetten. Toetjes versieren met banaanschuimpjes, mini M&M's en een toef slagroom.

 

 

Chocoladetoetje met banaan


IngrediŽnten
8 dl chocoladevla (pak a 1 liter)
2 bananen
8 eetlepels gemengde vlokken (pak a 200 g)


Bereiden
Chocoladevla over vier diepe borden verdelen. Bananen pellen. 1 banaan halveren. Helften in lengte halveren. Banaanstuk als mond in vla leggen. Andere banaan in plakjes snijden. Van plakjes ogen en neuzen maken in vla. Gezicht afmaken met vlokken als haren.

 

 

Poffertjesspiesen

IngrediŽnten
1 pak poffertjes
5 eetlepels hazelnootpasta (pot a 400 g)
12 witte pitloze druiven
 

Materialen
satťstokjes


Bereiden
Helft van poffertjes dik besmeren met hazelnootpasta. Andere helft erbovenop leggen en samendrukken. Druiven wassen. Poffertjes en druiven om en om aan satťstokjes steken. Spiesen bestrooien met poedersuiker (uit poffertjespak) en direct serveren.
 

 

Kletskopijs


IngrediŽnten
250 ml kaneelijs
16 kletskoppen (koekjes)
Materialen
ijsbolletjeslepel


Bereiden
1. Laat het ijs uit de diepvries in de koelkast in ongeveer 30 minuten een beetje zachter worden. Breek 4 kletskoppen in kleine stukjes. Schep de stukjes koek door het ijs en zet het tot gebruik even terug in de vriezer. 2. Leg op vier borden in het midden elk 1 kletskop. 3. Zet een bakje heet water neer. Doop de ijsbolletjestang voor het maken van een bolletje steeds in het hete water. Pak het ijs uit de vriezer. Schep op elke kletskop een bolletje ijs. Leg de volgende kletskop erop en druk die een beetje aan. 4. Schep het volgende ijsbolletje erbovenop en dek dit af met de laatste kletskop.

 

 

Flippie vla

IngrediŽnten
1 pak vanillevla (of vla met koekjessmaak)
4 eetlepels appeldiksap
slagroom (uit spuitbus)
4 eetlepels schuddebuikjes (Bolletje)
 

Materialen
longdrinkglazen, inhoud ca. 2,5 dl, gekleurde lepeltjes


Bereiden
1. Schenk de glazen voor driekwart vol met vla. 2. Schep in elk glas op de vla 1 eetlepel diksap. 3. Roer het diksap door de vla. Maak als dat nodig is de randjes van het glas schoon met een stukje keukenpapier. 4. Spuit bovenop de vla een torentje slagroom en schep over elk toetje nog 1 eetlepel schuddebuikjes. Steek in elke flip een leuk gekleurd lepeltje voordat je ze op tafel zet.

 

 

Gevulde zonnetjes

IngrediŽnten
8 halve perziken (2 kleine blikken a 410 g)
1 zakje vanillesuiker
1 eetlepel vloeibare honing
2 bekertjes Griekse yoghurt (a 150 g)
8 Kanelly's (koekjes)

Materialen
zeef


Bereiden
1. Laat de perziken goed uitlekken in de zeef. Drink het sap lekker op! 2. Roer intussen de vanillesuiker en de honing door de yoghurt. Verkruimel 4 kanelly's. Schep de koekkruimels door de yoghurt. 3. Snij van de bolle kant van de perziken een heel klein kapje af. Op die platte kant kunnen de perziken nu makkelijk rechtop blijven staan. Zet op elk bordje twee perziken. Snij de perzikkapjes in kleine stukjes en roer ze door de yoghurt. Schep het yoghurtmengsel in het gat van de perzik. 4. Breek de kanelly's doormidden en leg ze op de perziken. Of leg ze ernaast.
 

 

Witte eilandjes

IngrediŽnten

150 g witte chocolade
2 1/2 dl slagroom
1 zakje vanillesuiker
4 eetlepels chocoladesaus (flesje)
4 eetlepels pure chocoladevlokkken


Bereiden
1. Vul een grote pan voor de helft met water en breng dit aan de kook. Hang een kleinere pan in de grote pan. Breek de chocolade in stukken, doe ze in de kleine pan en zet het vuur laag. Laat zo de chocolade smelten. 2. Klop intussen de slagroom met vanillesuiker zo dik dat je hem nog net kunt schenken (yoghurtdikte). 3. Schep de gesmolten chocolade door de slagroom. Zet het mengsel in de koelkast en laat het in ongeveer 3 uur stijf worden. 4. Maak met twee grote lepels telkens een ovaaltje van het mengsel en schep deze op vier bordjes. Schenk de chocoladesaus over of naast de eilandjes en strooi er chocoladevlokken overheen.


Tip
Gebruik voor een bruine chocolademousse melkchocolade. Strooi cacaopoeder en poedersuiker over de mousse.

 

 

Frambozendroom

IngrediŽnten
1 pakje puddingpoeder framboos (75 g)
1 bekertje slagroom (125 ml)
375 ml halfvolle melk
3 blikjes frambozen (a 75 g)
1 bakje verse frambozen (200 g)
60 g suiker
1 eetlepel citroensap
slagroom (uit spuitbus)
2 eetlepels nougatine (zakje a 150 g)

Materialen
plasticfolie, puddingvormpjes, inhoud ca. 2 dl


Bereiden
1. Doe de puddingpoeder in een kom. Klop met een garde de slagroom erdoor. 2. Breng de melk aan de kook. Haal de pan van het vuur en roer het slagroommengsel erdoor. Breng de melk opnieuw aan de kook. Blijf goed roeren, terwijl de pudding op een zacht vuur nog 2 minuten kookt. Spoel de puddingvormpjes om met koud water en schenk de pudding erin. Dek de puddinkjes af met plasticfolie. Laat ze in ongeveer 1 uur afkoelen en zet ze daarna nog 1 uur in de koelkast om stijf te worden. 3. Giet het sap van de frambozen af. Kook in een steelpan de frambozen, de suiker en het citroensap ongeveer 2 minuten. Doe het frambozenmengsel in een zeef en druk het erdoor met de bolle kant van een lepel. Vang de saus op in een bakje. 4. Snij de puddinkjes los van het vormpje. Zet een bordje op elk vormpje en draai de vormpjes om. Schep de saus naast en over de puddinkjes. Spuit wat slagroom op de puddinkjes en strooi daarop de nogatine.

 

 

Spoekies

IngrediŽnten
100 g pure chocolade
4 ananasschijven (blikje)
250 g aardbeien
1 banaan
1 eetlepel citroensap
100 g witte chocolade
2 eetlepels decoratiehagel (flesje)
 

Materialen
satťstokjes, zeef, bakpapier


Bereiden
1. Vul een grote pan voor de helft met water en breng dit aan de kook. Hang een kleine pan in de grote pan. Breek de pure chocolade in stukken, doe ze in de kleinere pan en zet het vuur laag. Laat zo de chocolade smelten. 2. Laat intussen de ananasschijven uitlekken in de zeef en snij ze in stukjes. Was de aardbeien en haal de kroontjes eraf. Snij de banaan in stukken en giet het citroensap erover. 3. Leg een stuk bakpapier op een groot bord. Neem de kleine pan uit het warme water. Prik steeds een stukje fruit aan een satťstokje en doop de helft van de stukjes fruit om de beurt in de chocolade. Stop niet tussentijds want dan wordt de chocolade hard. Strooi er als versiering wat decoratiehagel overheen. Leg het chocoladefruit op het bakpapier om af te koelen. 4. Smelt de witte chocolade op dezelfde manier en doop de rest van het fruit erin. Strooi als versiering wat decoratiehagel over het chocoladefruit. Leg het fruit op het bakpapier om af te koelen. Prik daarna verschillende stukjes fruit aan ťťn satťstokje. Verdeel de stokjes over vier bordjes.

 

 

 

Traktaties

 

Schildpad


Was 2 appels en snij ze doormidden. Haal het klokhuis er voorzichtig uit. Prik met cocktailprikkers 4 blokjes kaas (de pootjes van de schildpad) aan de onderkant van iedere appelhelft (de bolle kant moet natuurlijk boven!). Prik een druif als kop aan de voorkant.

 

 

 

IngrediŽnten voor 24 biertjes
plastic bierglazen bij Hema of supermarkt
3 zakken popcorn
4 zakken chipito's
plastic folie

Ga als volgt te werk
Verdeel de chipito's over de glazen. Maak kleine pakketjes van popcorn en folie. Duw die boven op de chipito's zodat het een beetje vast zit. Maak eventueel van een afgeknipte kartonnen doos bekleed met aluminiumfolie een dienblad zodat de biertjes stevig staan en makkelijk uitgedeeld kunnen worden.
Je kan er nog een bierviltje bijgeven.

 

 

 

Soepstengels met vingerpoppetjes.

Dit heb je nodig:

soepstengels
vingerpoppetjes (ik heb ze van IKEA)

 

Beschrijving:

Het enige wat je hoeft te doen is het vingerpoppetje over de soepstengel heen te schuiven en klaar. Maar wat ziet het er leuk uit hŤ!

 

 

 

Veters strikken


Dit heb je nodig:
karton
dropveters
een mal van een schoen
plakfiguurtjes
schaar
lijm
perforator of een priklap met prikpen
 

 

Beschrijving:
Deze traktatie is vooral leuk als een tweeling heeft. Download de mal van de schoen, en trek deze over op een stuk karton. Knip de schoen uit en maak er met een perforator gaatjes in. Rijg de dropveter in de schoen en laat uw kind de schoen versieren.
 

 

 

IJsbeker


Dit heb je nodig:
plastic bekers (te koop bij zeeman, 6 stuks 0,89)
of ijshoorntjes
spekjes / cocosbollen
verrassingsei

 

Beschrijving:
Stop het verrassingsei als eerste in de beker, doe daarna de cocosbollen er bovenop. Heeft u liever een goedkoper alternatief dan kunt u het beste ijshoorntjes los kopen in de winkel.
 

 

 

Luchtballon traktatie


Wat heb je nodig:
Uitgeprinte bakje
Ballon
4 Satťprikkers
Plakband

Print het hieronder staande bakje uit waar je de naam en de leeftijd nog kan invullen. (liefst op wat dikker papier) Het printen gaat goed als je eerst op het plaatje klikt waardoor hij in een nieuw window opent. Dan het bakje in elkaar plakken, de plakstrookjes en lijnen van het bakje eerst even vouwen en dan past het wel!  Plak vervolgens in alle hoeken van het bakje een lange satť prikker, met de punt naar beneden. Dit kan heel simpel door een stukje plakband in de lengte op het stokje te plakken en daarna in de hoek van het doosje. Als je alle vier de stokjes in het bakje hebt pak je een ballon en die plaats je tussen de opstaande satťprikkers, de ballon met het knoopje naar beneden en met een stukje tape even vastplakken op de uiteinden van de prikkers en je hebt een leuke ballon traktatie. Dan het bakje nog even vullen met wat lekkers, een mandarijn vult het bakje leuk op en is nog gezond ook, maar chips of ander lekkers kan natuurlijk ook!

 

Klik op het plaatje voor de grotere versie

 

 

Foto is van Peggy ter Steeg
En haar tip is om rietjes te gebruiken ipv sateprikkers, dat is veiliger en kleuriger!

 

 

Microfoon tractatie


Wat heb je nodig:

Spekbolletjes
Smartiekoker
Dropveter
Aluminiumfolie

Als je een muziekfeest geeft met karaoke dan is de volgende traktatie misschien wel erg leuk om te maken. Deze maak je als volgt: Een grote spek als bolletje, smarties buis als handvat bekleed met aluminiumfolie en een veterdrop als uiteinde. Erg simpel te maken maar wel erg leuk.

Tip ingezonden door Paulien:
Het handvat kun je ook maken van stoepkrijt of bellenblaas en een mandarijn als top met doorzichtig cellofaan er omheen. En voor meisjes een roze snoepveter.

 

Fototoestel


Wat heb je nodig:
Plak cake.
Aluminium folie.
Dropveter.
Engelse drop.
Prikkers.

Koop of bak een cake en snij daar flinke plakken vanaf. Doe een plak in aluminiumfolie en probeer het zo strak mogelijk in te pakken. (Niet teveel kreukels). Neem een dropje en maak die met een prikker bovenin vast. Dan neem je een dropveter en maakt die aan de voorkant vast met een prikker. Nu heb je een leuk fototoestel om te tracteren. Wel waarschuwen dat ze de prikkers er uit moeten halen voor het opeten.



Tip:

Je kan hem natuurlijk nog wel wat verder versieren door meer knopjes te maken. Met snoep of gewoon papier als versiering.

 

 

 



 

 

 



Logo