KroatiŽ

 

Met dank aan Indriva.nl voor de informatie en aan Nathalie  Ista en Dalmatia voor de foto's

 

Welkom in KroatiŽ! Een jonge staat met een oude cultuur. De kusten van IstriŽ en DalmatiŽ zijn al vele jaren favoriete vakantiebestemmingen bij vele Nederlanders. Voor de mensen die dit land nog niet zo goed kennen hebben wij wat informatie en andere praktische zaken op een rijtje gezet.

 

 

Het land

 

 

Sinds 1991 is de republiek KroatiŽ een onafhankelijk land. Het land heeft vele honderden kilometers kust aan de Adriatische Zee, met ruim 1000 eilanden voor die kust (waarvan het merendeel nog altijd onbewoond is). Hoewel KroatiŽ niet aan de Middellandse Zee ligt, wordt het land vanwege het klimaat en de cultuur toch tot dat gebied gerekend. KroatiŽ heeft 4 buurlanden:

 • BosniŽ-Herzegovina, de 'hap' uit het land (932 kilometer grens).

 • SloveniŽ in het noordwesten (670 kilometer grens)

 • Hongarije in het noorden (329 kilometer grens)

 • JoegoslaviŽ in het noordoosten (deelrepubliek ServiŽ, 241 kilometer grens) en het zuidoosten (deelrepubliek Montenegro, 25 kilometer grens)

Bij de kustplaats Neum wordt de Kroatische kust onderbroken door een corridor van 20 kilometer welke behoort tot BosniŽ-Herzegovina. Deze corridor scheidt het gebied rondom Dubrovnik van de rest van het land.
 De totale oppervlakte van het land bedraagt ca. 56.500 km2. KroatiŽ heeft ongeveer 4,8 miljoen inwoners, waarvan er ruim 1 miljoen in de hoofdstad Zagreb wonen, gelegen in het noordwesten van het land. Nog eens 1 miljoen mensen wonen in de overige steden, zodat de helft op het platteland woont. De staatsvorm is een parlementaire democratie, de
regering zetelt Zagreb.
De belangrijkste bron van inkomsten is het toerisme, het meeste verkeer dat naar KroatiŽ rijdt heeft dit land als eindbestemming. De kust heeft een lengte van 1778 kilometer, telt men de eilanden mee dan is de totale kustlijn 5790 kilometer. Daarnaast is KroatiŽ een belangrijk doorvoerland voor haar buurlanden, en verder gelegen bestemmingen als Turkije, Bulgarije, MacedoniŽ en Griekenland. Voor zeetransport is de haven van Rijeka erg belangrijk, het is de meest noordelijke haven van KroatiŽ
Klik
hier voor een kaart van het land.

 

Bestuurlijke Indeling

 

 

KroatiŽ is ingedeeld in 20 'éupanije'. Dit zijn administratieve regio's, te vergelijken met provincies in Nederland. Verder zijn er 420 'opcine' (gemeenten), en 70 'gradovi' (steden). Hieronder een kaart met alle éupanija van KroatiŽ

Nr.

Zupanija

Hoofdstad

1

Zagreb

Zagreb

2

Primorsko-goranska

Rijeka

3

Zadarska

Zadar

4

Dubrovačko-neretvanska

Dubrovnik

5

Brodsko-posavska

Slavonski Brod

6

Krapinsko-zagorska

Krapina

7

Koprivnicko-krizevacka

Koprivnica

8

Osječko-baranjska

Osijek

9

Sisačko-moslavacka

Sisak

10

Virovitičko-podravska

Virovitica

11

Splitsko-dalmatinska

Split

12

Istarska

Pazin

13

äibensko-kninska

äibenik

14

Ličko-senjska

Gospić

15

Bjelovarsko-bilogorska

Bjelovar

16

Karlovacka

Karlovac

17

Međimurska

Čakovec

18

Poěesko-slavonska

Poěega

19

Varaědinska

Varaědin

20

Vukovarsko-srijemska

Vukovar

 

 

De bevolking en taal

De bevolking bestaat overwegend uit Kroaten, daarnaast wonen er nog enkele minderheden in het land, waaronder een Servische in het oosten, een Hongaarse in het noorden, en een Italiaanse in IstriŽ. Tevens wonen er veel Kroaten in buurland BosniŽ-Herzegovina. De taal die er gesproken wordt is het Kroatisch, een Slavische taal die verwant is aan talen als het Sloveens, Servisch, Russisch, Tsjechisch, Pools, etc. In de toeristische gebieden kan men goed met Duits en Engels, en zeker in IstriŽ ook met Italiaans terecht.
 Het officiŽle schrift is het Latijnse schrift, het Kroatische alfabet bestaat uit 30 letters. Het merendeel van de Kroatische bevolking is Rooms-Katholiek, ruim 75%.

 

[Kroatisch Alfabet]  

 

Volkslied

Het Kroatische volkslied heet 'Ljepa Naöa', hetgeen 'ons mooie (vaderland) betekent. Klik op een van de links hieronder om het te beluisteren:

 

Midi, 13Kb

AU, 791Kb

 

Geschiedenis

 

KroatiŽ heeft een roerige geschiedenis achter de rug: Het land heeft onder vele invloeden blootgestaan. Daardoor is het land rijk aan culturele verscheidenheid. Een overzicht van de gebeurtenissen van de afgelopen jaren en eeuwen.

 • 400 v.C - De eerste Griekse koloniŽn op de Adriatische eilanden.

 • 100 v.C - De Romeinen beheersen het grootste deel van de Adriatische kust

 • 305 - De Romeinse keizer Diokletianus zetelt in het huidige Split (Spalato)

 • 852 - Hertog Trpimir voert de naam 'KroatiŽ' in.

 • 925 - De eerste Kroatische koning, Tomislav, herenigt de Dalmatische en Pannonische delen

 • 1102 - De laatste koning Petar Svacic sterft, KroatiŽ gaat een unie aan met Hongarije

 • 1242 - Koning Bela IV verklaart Zagreb tot 'Koninklijke Vrijstad'

 • 1433 - Het begin van de oorlog tegen de Turken. Zij zullen later een groot deel van KroatiŽ bezetten

 • 1527 - De Habsburg-dynastie neemt bezit van de Kroatische troon

 • 1699 - KroatiŽ heeft zich bevrijd van de Turken: Het binnenland is geheel Kroatisch, de kust Venetiaans en Dubrovnik is onafhankelijk

 • 1815 - Vrijwel het geheel hedendaagse KroatiŽ wordt deel van het Habsburgse rijk

 • 1847 - Kroatisch wordt de officiele voertaal

 • 1848 - Ban ('Onderkoning') Josip Jelacic probeert KroatiŽ tegen Hongaarse annexatieplannen te verdedigen, tevens herenigt hij alle Kroatische provincies.

 • 1914 - Door de moord op de Oostenrijkse troonopvolger in Sarajevo begint de 1e Wereldoorlog

 • 1918 - KroatiŽ wordt onderdeel van 'het Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen, in 1923 omgevormd tot 'JoegoslaviŽ'.

 • 1941 - Duitsland en ItaliŽ vallen JoegoslaviŽ binnen en bezetten het land.

 • 1945 - Na een overwinning van guerilla-leider Tito wordt JoegoslaviŽ een 'Federatieve Volksrepubliek', later een 'Socialistische Federatieve Republiek'. KroatiŽ is een van de 6 republieken in dit land.

 • 1980 - De Joegoslavische leider Josip Broz Tito komt te overlijden

 • 1990 - Franjo Tuđman wordt de eerste gekozen president in de republiek

 • 1991 - KroatiŽ verklaart zich onafhankelijk. Een onafhankelijkheidsstrijd barst los

 • 1995 - Einde van alle oorlogshandelingen

 • 1998 - KroatiŽ heeft weer controle over haar gehele territorium

 • 1999 - President Tuđman overlijdt.

 • 2000 - Bij verkiezingen wordt de HDZ, de partij die KroatiŽ naar de onafhankelijkheid leidde, verslagen.

Het landschap

KroatiŽ heeft een zeer afwisselend landschap. Het noordwesten (Zagorje) en het (noord-)oosten (SlavoniŽ en Baranja) bestaan overwegend uit laagland. IstriŽ is voornamelijk heuvelachtig, terwijl de bergen in DalmatiŽ, die de kust van het binnenland scheiden, boven de 1.500 meter uitkomen. De hoogste berg Dinara ligt in het noorden aan de kust tussen Senj en Zadar, en is bijna 1.849 meter hoog.
IstriŽ is voornamelijk groen met weilanden en lage bomen, terwijl DalmatiŽ over het algemeen 'ruiger' aandoet. Veel bossen vindt men in de omgeving van Plitvice in het binnenland. De langste rivier van KroatiŽ is de Sava. Deze rivier komt uit SloveniŽ, loopt via Zagreb naar het oosten, is dan grensrivier met BosniŽ-Herzegovina, en in het oosten verdwijnt deze naar JoegoslaviŽ

 

 

Het klimaat

 

De toeristische gebieden langs de Adriatische kust (IstriŽ, Kvarner en DalmatiŽ) kennen een mediterraan klimaat. Dit houdt in dat de zomers warm, droog en zonnig zijn en de winters zacht en vochtig. IstriŽ is over het algemeen iets minder droog dan DalmatiŽ. Ondanks het feit dat het ook in IstriŽ erg weinig regent in de zomer, is het daar erg groen.
Dit alles in tegenstelling tot het binnenland, waar de winters streng en sneeuwrijk zijn. De grens tussen het mediterrane klimaat en het landklimaat ligt vaak enkele kilometers van de kust verwijderd.
Een dagelijks weerbericht wordt verzorgd door het
Kroatisch Meteorologisch Instituut.

 

 

Het geld

 

De Kroatische munteenheid is de Kuna, uitgegeven door de Nationale bank van KroatiŽ. 1 Kuna (=Marter) is weer onderverdeeld in 100 Lipa. De afkorting die in de praktijk wordt gebruikt (bv. winkels of prijslijsten) is "kn", de internationaal "HRK". 1 Kuna is ongeveer 13,5 eurocent waard, 1 euro ongeveer 7,37 Kuna.
Het Kroatische geld bestaat uit de volgende munten: 1 - 2 - 5 - 10 - 20 - 50 Lipa en

1 - 2 - 5 Kuna en de bankbiljetten 5 - 10 - 20 - 50 - 100 - 200 - 500 - 1000 Kuna.

De Munten kun je hier bekijken (Klik op de betreffende munt om een grotere afbeelding te zien). De bankbiljetten kun je hier bekijken (Klik op het betreffende biljet om een grotere afbeelding te zien).

 

Geld wisselen is in alle banken, geldwisselkantoren en bij de meeste hotelrecepties mogelijk. De koers kan variŽren van bank tot bank, de provisie kan tussen 1,5% en 3% liggen. Op postkantoren kunt u girobetaalkaarten, en bij banken eurocheques verzilveren. Het maximum op te nemen bedrag ligt rond de HRK 1000. Travellers cheques (Dollars, Marken en Euro's) worden bij de banken en wisselkantoren geaccepteerd. Tevens vindt u geldautomaten in de grotere toeristenplaatsen en steden. Bij de meeste hotels en restaurants kunt u ook met uw creditcard terecht voor uw betalingen. Alle grote creditcards worden ruim geaccepteerd (Eurocard, Mastercard, Visa, Diners Club, American Express)
Het is zo goed als onmogelijk om in Nederland Kuna's te krijgen. Mocht dit wel lukken, dan is dat tegen een zeer onvoordelige koers. Het is te allen tijde voordeliger en eenvoudiger om het wisselen ter plaatse te doen.

 

 

Grensformaliteiten

Voor een bezoek aan KroatiŽ dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort, dat na terugkeer in Nederland nog minstens 3 maanden geldig moet zijn. Een visum is niet nodig voor Nederlanders die korter dan 3 maanden blijven. Ondanks het feit dat in sommige bronnen vermeld wordt dat een toeristenkaart voldoende is, leert de praktijk dat mensen daar niet mee worden toegelaten.
Klik
hier voor Kroatische douanebepalingen.

 

 

Telefoneren

KroatiŽ beschikt over een van de modernste telefoonnetten van Europa. Als u vanuit Nederland naar KroatiŽ wilt telefoneren draait u eerst 00.385, gevolgd door het netnummer (zonder de 0) en het abonneenummer. Het netnummer in KroatiŽ bestaat (met uitzondering van Zagreb) uit een 0, gevolgd door 2 cijfers (de eerste 2 cijfers van de postcode van de betreffende plaats of zupanija).
 

Enkele plaatsen met netnummer zijn:

Zagreb (01)

Rijeka (051)

Pula (052)

Zadar (023)

Split (021)

Dubrovnik (020)

Osijek (031)

 

Vanuit KroatiŽ naar Nederland draait u eerst 0031, gevolgd door het netnummer (zonder de 0) en het abonneenummer. Het goedkoopste belt u met een telefoonkaart, telefooncellen zijn overal aanwezig. Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken, tankstations, postkantoren e.d.

 

 

Bereikbaarheid

 

KroatiŽ is dichterbij dan de meeste mensen denken: Afhankelijk van waar men vandaan komt en waar men naartoe moet is de afstand minstens 1100 kilometer. Er zijn verschillende vormen van vervoer naar het land toe:

Per auto:

De snelste route is via Duitsland en Oostenrijk. Vanaf Oostenrijk kan men of via ItaliŽ en SloveniŽ (voornamelijk voor west-IstriŽ), of direct via SloveniŽ. Tot diep in SloveniŽ is alles snelweg, wel zijn de snelwegen in ItaliŽ, SloveniŽ en Oostenrijk tolwegen.
KroatiŽ heeft met alle buurlanden genoeg grensovergangen om het toeristen-, zaken- en vrachtverkeer snel af te handelen. Langs de snel- en autowegen patrouileert de wegenwacht van de
HAK, de Kroatische zusterorganisatie van de ANWB.
De nationale veerdienstmaatschappij
Jadrolinija onderhoudt regelmatige verbindingen tussen het vasteland en de eilanden, zowel korte als langere afstanden.

Per vliegtuig

De nationale luchtvaartmaatschappij Croatia Airlines vliegt vrijwel dagelijks vanuit Amsterdam naar de hoofdstad Zagreb. Vandaaruit zijn er doorverbindingen naar binnenlandse luchthavens Pula, Zadar, Split en Dubrovnik. In de zomer zijn er rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar Pula, Split, Zadar en Dubrovnik. De vliegtijd naar Zagreb en Pula bedraagt een kleine 2 uur

Per trein

Vanuit Nederland zijn er geen rechtstreekse treinverbindingen met KroatiŽ Om daarheen per trein te reizen moet men eerst naar het zuidduitse Munchen, vanwaar rechtstreekse dag- en nachtreinen rijden naar Zagreb en Rijeka. Voor meer informatie over dienstregelingen kunt u kijken bij de Nederlandse Spoorwegen voor de internationale verbindingen en bij de Kroatische Spoorwegen (HZ) voor de binnenlandse treinen.

Per bus:

Eurolines rijdt 1 a 2 maal per week naar Zagreb, Osijek, Zadar, Split en andere, kleinere, steden in KroatiŽ. Diverse touroperators rijden in de zomer naar IstriŽ, het vertrek is over het algemeen op maandag en op vrijdag.

Per boot:

Jadrolinija vaart behalve lokale en interlokale ook internationale routes. KroatiŽ is te bereiken vanuit Igoumenista (Griekenland) naar Dubrovnik en Rijeka, en vanuit Ancona(ItaliŽ) naar Split, Zadar en Dubrovnik

 

 

Openingstijden

Postkantoren, banken en winkels zijn over het algemeen van maandag t/m vrijdag geopend van 7.00 tot 12.00, en later op de dag weer van 17.00 tot 19.00. Op zaterdag zijn de winkels geopend van 7.00 tot 13.00 en van 17.30 tot 20.00, terwijl de banken en de postkantoren dan gesloten zijn. In het toeristenseizoen blijven veel winkels langer geopend, terwijl ook de banken en postkantoren de openingstijden aanpassen, dit kan van plaats tot plaats verschillen.

 

 

Toerisme

 

KroatiŽ staat bekend om haar kusten en de vele hotels en appartementen die daarvoor gebouwd zijn. Naast de strandvakanties leent KroatiŽ zich echter voor meer dan alleen het strand. Een greep uit de mogelijkheden:

Nautisch toerisme: Behalve zwemmen leent de zee zich ook uitstekend voor een korte of lange tocht per zeilboot. Daarvoor zijn er vele marina's (jachthavens) met uitstekende faciliteiten.

Naturisme: KroatiŽ staat al jaren bekend als een van de belangrijkste bestemmingen voor naturistische vakanties. Het klimaat, landschap en faciliteiten hebben hieraan bijgedragen.

Gezondheid: Het land telt vele kuuroorden voor mensen die een speciale behandeling nodig hebben. Bekende plaatsen in het binnenland zijn Krapina, Varazdin, Topusko, aan de kust zijn dit Crikvenica, Opatija, Split.

Wintersport: Hoewel KroatiŽ een zomerbestemming is bij uitstek, zijn er ook beperkte wintersportmogelijkheden: Bij Zagreb, en vlak bij de kust (Platak en Bjelolasica) zijn vaak mogelijkheden.

Jachttoerisme: De bossen in Centraal-KroatiŽ en SlavoniŽ met een uitgebreide fauna lenen zich uitstekend voor de doorgewinterde jager.

 

 

IstriŽ

 

Dit driehoekige schiereiland aan de noordkust van de Kroatische Adria, is altijd al een van de geliefdste vakantiebestemmingen van Europa geweest. De pijnboombossen van dit groene schiereiland reiken tot aan de talrijke baaien met rots- en kiezelstranden. Het achterland bestaat overwegend uit bossen, uitgestrekte weiden en wijngaarden. Aan de westkant van het schiereiland liggen bekende badplaatsen:

Umag

Het noordelijkste plaatsje van IstriŽ (tegen de Sloveense grens) heeft een uitgebreid vakantiecomplex Katoro, met allerlei voorzieningen. Vanwege het vlakke landschap is het uitermate geschikt voor kinderen, ouderen en fietser. Tevens is het een bekend tenniscentrum.

Novigrad

Dit voormalige eiland is tegenwoordig door een dam verbonden met het vasteland. De kern is klein, maar eromheen liggen een paar hotels en campingplaatsen. Geschikt voor mensen die van rust houden.

Poreč

De bekendste vakantieplaats van KroatiŽ en IstriŽ herbergt vele hotels en campings. Ondanks de grote hoeveelheid toeristen dat elk jaar naar Poreč komt, doet het plaatsje niet massaal aan. Dat komt omdat om de kleine, maar gezellig, stadskern heen vele hotels en campings zijn gebouwd met veel groen ertussen. Ondanks het feit dat Porec maar 3000 inwoners telt, strekt het plaatsje zich uit over een afstand van ruim 25 kilometer, van het complex Lanterna in het noorden tot Zelena Laguna in het zuiden.

Vrsar

Vrsar ligt net onder Porec en heeft ook enkele hotels en campings. Het centrum is op een heuvel gebouwd, zodat men verzekerd is van een mooi uitzicht.

Rovinj

Na Poreč is dit de meest bekende plaats. Het centrum, op een heuvel gebouwd, heeft veel bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd. Hotels liggen veelal op loopafstand van het oude stadcentrum. Rovinj is met name bekend omdat er veel kunstenaars komen

Pula

De grootste stad, tevnes aanvlieghaven, van IstriŽ, kenmerkt zich door het enorme amphitheater aan de zee in het centrum van de de oude stad. Veel accommodaties zijn te vinden op het schiereiland Verudela, ongeveer 4 kilometer ten zuiden van Pula.

Medulin

Dit vissersdorpje heeft veel campings, en ligt aan de oostkust van IstriŽ Het ligt dichtbij de stad Pula

Rabac

Dit plaatsje ligt eveneens aan de oostkust, en ligt beschermd door de hoge bergen in het achterland.

 

 

Kvarner Bocht

 

Aan IstriŽ grenst de Kvarner Riviera, het gebied met de langste toeristische traditie van KroatiŽ. De parel van deze riviera is het mondaine Opatija aan het Učka-gebergte dat zich vandaag de dag presenteert met traditionele hotels en prachtige villa's temidden van goed onderhouden parken en tuinen met een weelderige subtropische vegetatie. Voor de kust ligt tevens het grootste eiland van de Kroatische Adria, namelijk Krk. Het is een van de zeer weinige eilanden dat door middel van een brug verbonden is met het vasteland. Ten zuiden van krk liggen de eilanden Cres en Loäinj. Ongeveer 5 kilometer van Opatija ligt de havenstad Rijeka, en zuidelijker de vakantieplaatsen Crikvenica en Novi Vinodolski. De Kvarner Riviera biedt verder een unieke combinatie van klimaat, vegetatie en cultuur. Het mooie natuurgebied Gorski Kotar ligt hier direct in het achterland.

 

 

DalmatiŽ

 

   DalmatiŽ is het langste maar zeker ook het meest afwisselendste        deel van de Kroatische kust. Het strekt zich uit vanaf de zuidpunt van  het eiland Pag in het noordwesten tot voorbij Dubrovnik in het zuidoosten. DalmatiŽ is niet alleen bekend om de schitterende fijne kiezelstranden, maar ook om de uitstekende wijnen. Hier vindt u steden als Dubrovnik, Split, Zadar en äibenik met eeuwenoude monumenten.

                             Zadar
 

Deze havenstad met veel Italiaanse invloeden ligt in een vlak gedeelte, met het hoge Velebit-gebergte op de achtergrond. In de omgeving van Zadar liggen plaatsen als Zaton en Biograd n/m waar veel goed onderhouden accommodatie te vinden is. Andere vakantieplaatsen zijn äibenik, Vodice, Pirovac. Voor de kust van Zadar liggen de Kornati-eilandengroep, waarvan het merendeel onbewoond is.

Split

Deze grote havenstad doet ondanks haar primaire functie erg gezellig aan. Met name het oude centrum met zijn oude Diokletianus-paleis telt erg veel straatjes met kleine winkeltjes. De boulevard is voorzien van veel terrasejs met palmbomen. Langs de kust liggen badplaatsen als Primosten, Trogir, Tucepi, Makarska, Brela, maar ook eilanden met veel natuurschoon als Hvar (plaatsen: Hvar, Starigrad, Jelsa), Brač (Supetar, Bol), en het oude Korcula

Dubrovnik

Deze oude UNESCO-stad is een groot openluchtmonument. Gelegen in het uiterste zuiden van KroatiŽ heeft deze stad altijd al een belangrijke stategische positie ingenomen. De winkelstraat Stradun en het ernaast gelegen 'restaurantstraatje' Prijeko trekken zorgen voor veel gezelligheid en sfeer. Badplaatsen in de buurt zijn Cavtat, Mljet (eiland voor de kust), Slano, Cavtat, Molunat, Neum (de enige badplaats in BosniŽ-Herzegovina). Bij het plaatsje Ston begint het schiereiland Peljeäac met wijngaarden en zoutwinningen.

 

Het binnenland

Het binnenland trekt over het algemeen veel minder toeristen dan de kust. Toch is ook het binnenland van KroatiŽ de moeite van het bezoeken waard:

 
 
Zagorje

 

Dit gebied, gelegen in het noordwesten van KroatiŽ staat bekend om zijn vele kuuroorden. Ook hier is nog een sterke oostenrijks-hongaarse invloed te bemerken in de architectuur. De belangrijkste steden Čakovec en VaraŴdin liggen aan de weg van Zagreb naar Hongarije. De hoofdstad Zagreb met 1 miljoen inwoners ligt in Zagorje, ongeveer 25 km van de Sloveense grens. Deze stad is ruim opgezet, en telt veel parken. Centrum van de bedrijvigheid is het centrale plein Trg Bana Josipa Jelacica dat wordt omgeven door vele terrasjes en winkels. Het is tevens de grens tussen het nieuwere deel, en de oude binnenstad, hoger gelegen op een berg. Met zijn vele musea en andere bezienswaardigheden kan Zagreb gerekend worden tot een van de meest culturele steden in Europa.

 

SlavoniŽ 

Dit relatief vlakke gebied in het oosten van het land is voornamelijk landbouwgebied. Hier liggen kleinere plaatsen met veel Oostenrijks-Hongaarse invloeden, zoals Bjelovar en Slavonski Brod. Zij kunnen gerekend worden tot een van de meest culturele steden in Europa. De rivier Sava is de levensader van dit gebied, ier is goede scheepvaart mogelijk naar Zagreb in het westen, en JoegoslaviŽ (en verder Bulgarije en de Zwarte Zee) in het oosten.

 

Baranja 

 

Dit eveneens vlakke gebied in het oosten van het land is voornamelijk landbouwgebied. Ook hier liggen grotere en kleinere plaatsen met veel Oostenrijks-Hongaarse invloeden, zoals Osijek, Vinkovci, Vukovar. Van uitzonderlijke schoonheid is het natuurgebied "Kopački Rit", aan de Donau tegen de grens met JoegoslaviŽ Het gebied kenmerkt zich door moerassen en bossen en heeft een uitgebreide fauna. Uitermate geschikt voor lange wandelingen, boottochten of zelf fietstochten.

 

 

Plitvice Meren 

 

dit grootste en bekendste Nationale Park van KroatiŽ ligt in het binnenland en is goed te bereiken vanuit zowel Zagreb als de kust. Dit UNESCO- monument bestaat uit een bosrijke omgeving met daarin 16 meren dit trapsgewijs aflopen, soms met een klein, soms met een groot hoogteverschil. De watervallen zijn dan ook op sommige plaatsen spectaculair. Er zijn hotels en campings in het park.

 

Excursies

 

Vanuit IstriŽ en Kvarner

- IstriŽ-tour: per bus brengt u een bezoek aan de oude dorpjes in het binnenland van IstriŽ.


- SloveniŽ: per bus naar de Lipizzaner paarden, en een bezoek aan de befaamde druipsteengrotten van Postojna.


- VenetiŽ: per draagvleugelboot brengt u een bezoek aan deze schitterende Italiaanse stad.


- Plitvice Meren: gehele dag per bus naar het oudste en mooiste merengebied van Europa.
 


Vanuit midden-DalmatiŽ

- Split: per bus naar deze havenstad met onder andere een bezoek aan het paleis van Diokletianus.


- Omiö: een trip naar de 'canyon' van de Cetina.


- Krka: deze watervallen zijn in aantal kleiner, maar niet minder mooi dan die van Plitvice.

 
- Hvar/Korcula: per boot naar ťťn van deze prachtige eilanden.


- Medugorje: een beroemd bedevaartsoord in BosniŽ - Herzegovina, vlak over de grens bij Metkovic.


- Het Biokovo-gebergte bij Makarska is hoog en herbergt veel ongerepte natuur met unieke flora en fauna.


- Kornati-eilanden: dit unieke nationale park met vele, veelal onbewoonde, eilanden ligt voor de kust bij Biograd en is alleen per boot te bereiken.


- Dubrovnik: per boot of bus naar de parel van de Adriatische kust.
 


Vanuit zuid-DalmatiŽ

- Medugorje: een beroemd bedevaartsoord in BosniŽ - Herzegovina, vlak over de grens bij Metkovic.


- De Neretva-vallei: een Nederlands aandoend natuurgebied. Tussen de hoge bergen en de kust een vlak gebied waar de Neretva in de Adriatische Zee uitmondt.

 
- Mostar: de oude stad in het zuiden van BosniŽ-Herzegovina.

 
- Montenegro: de kleinste van 2 deelrepublieken van buurland JoegoslaviŽ.

 

KROATIň LINKS

 

DalmatiŽ: Vakantiehuizen (N)
KroatŽ Verzamelgids (N)
KroatiŽ Algemeen (N)
KroatiŽ Boogolinks (N)
KroatiŽ Nu (N)
KroatiŽ Start BelgiŽ (N)
KroatiŽ Start Nu (N)

 

     

KroatiŽ Startnederland (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Startinbelgie Kroatie (N)
Startkabel Kroatie (N)
Startpagina Kroatie (N)
Starttips KroatiŽ (E+N)
Telefoongids KroatiŽ
Vakantiehuizen in KroatiŽ (E+N)