Uit grootmoeders Keuken 

(oude recepten)

 

 

Gevulde broodjes

 

Ingredienten: 4 broodjes en 2 lepels boter

Vulling van eenvoudige nier- of  vleesragout, kaas-  of garnalenragout.

 

Bereiding:

Snijd van de broodjes voorzichtig een kapje af, dat later dan als dekseltje dienst kan doen. Hol ze uit en besmeer ze van binnen en buiten met dun boter. Vul ze met ragout en zet de dekseltjes erop. Plaats de broodjes op een ingevet bakblik. Laat ze in een hete oven knapperig worden.  Dien de broodjes op een verwarmde schotel op en garneer ze met peterselie.

 

 

Wentelteefjes

      

Ingredienten: 4 a 6 sneetjes oud brood, een kwart liter melk, 1 a 2 eieren, twee een halve eetlepel suiker, een halve theelepel kaneel of citroenschil, boter

 

Bereidingswijze: Klop de eieren met suiker,  kaneel of geraspte citroenschil. Voeg de melk toe, week hierin voorzichtig de sneetjes brood. Bak ze daarna in een koekenpan met boter aan beide zijden lichtbruin.

 

 

Jachtschotel

 

Ingredienten: 12 aardappelen, melk, nootmuskaat, peper, 2 lepels boter

jusrestjes, 2 uien, een half pond vleesresten, zout, vuurvaste schotel

paneermeel

 

Bereidingswijze: Maak puree van aardappelen en melk en voeg op smaak wat peper en nootmuskaat toe. Snijd het vlees in dobbel-steentjes. Bak dit met de uien in de boter bruin  en voeg de jusrestjes of vocht toe. Bind de jus zonodig met een beetje aangelengde maizena. Wrijf de  vuurvaste schotel in met boter en leg hierin laag om laag puree en vlees en zorg dat de laatste laag puree is. Bestrooi de bovenkant met paneermeel en leg hier en daar een klontje boter. Zet het schoteltje boven in een warm oven en laat er gedurende een half uur een lichtbruin korstje op komen. 

 

    

Hete Bliksem

 

Ingredienten: Anderhalve kilo aardappelen, anderhalf pond zure appels, een half pond zoet appels, boter, zout. 

 

Bereidingswijze: Schil en was de aardappelen en zet ze op met weinig water en zout. Schil de aardappelen,verwijder de klokhuizen, was ze en voeg ze bij de aardappelen. Leg de zure appelen bovenop. Laat dit samen een half uur koken giet het af en stamp alles fijn. Roer een beetje suiker en boter door de stamp. Geef hierbij gebraden varkensvlees of worst, of kook er varkensrib in..

 

 

Zeelandse stoofschotel

 

Ingredienten:  Anderhalve kilo aardappelen, een halve witte of savoye kool, 2 uien, een halve knolselderij, een pond spruiten, 3 kilo preien

een winterwortel, 4 ons varkensribbetjes of 3 ons spek

 

Bereidingwijze: Was de ribbetjes en zet ze op met kokend water en zout. Laat dit een uur koken. Voeg de schoongemaakte en fijngesneden aardappelen. En de groenten toe en laat dit alles nog een half uurtje koken. Schep de stoofpot door elkaar. Als u spek neemt snij dit dan in dobbelsteentjes, bak dit uit en voeg spek en spekvet bij de stoofpot.

 

 

Macaronischoteltje met rozijnen

 

Ingredienten: Een liter melk, 100 gram macaroni, 100 gram rozijnen, 4 lepels suiker, een lepel boter ,zout

 

Bereidingswijze: Was de macaroni en zet het op met koud water en breng het aan de kook. Giet het af en overspoel met koud water. Zet hem dan op met kokende melk en een beetje zout en laat onder nu en dan roeren zachtjes gaar koken in ongeveer een kwartiertje. Neem de pap van het vuur en roer er de suiker boter en de gewassen en voorgekookte rozijnen doorheen. Doe de massa in een ingewreven vuurvaste schotel, bestrooi deze met paneermeel  en leg hierop hier en daar een klontje boter en zet in de schaal in de oven tot er een lichtbruin korstje op gekomen is.

 

     

 

Tomatensoep van verse tomaten

 

Ingredienten: Anderhalve liter water, Een half pond poulet, 3 bouillon tabletten, eper, foelie, laurierblad, Een pond tomaten,wortel,ui,selderij,thijm, Een lepel boter, 3 lepels rijst of vermicelli, een ons gehakt

 

Bereidingswijze: Snijd het gewassen vlees in stukjes en zet het op met het water het zout en de kruiden. Laat het 3 uur trekken.Verwijder het vlees, fruit de uien in de boter, voeg aan de bouillon de gesneden soepgroenten en de tomaten toe en laat alles een half uurtje koken. Zeef de soep en breng het geheel opnieuw aan de kook. Voeg de gewassen rijst of vermicelli toe en kook de soep nog een kwartiertje door. Maak van het gehakt kleine of naar gelieve grote balletjes en laat deze nog tien minuten meekoken. Maak de soep af na smaak met peper zout en eventueel maggi. Desgewenst kan men de soep binden met 1 lepel aangemaakte bloem.

 

 

Oma’s Hachee

 

Ingredienten: 4 ons vleesresten, een halve liter bouillon, een lepel boter, een ui, twee lepels bloem, een lepel azijn, 1 laurierblad, 1 kruidnagel, peper zout en suiker

   

Bereidingswijze: Maak de boter heet,  bak hierin het  klein gesneden vlees en laat op het laatst de fijngesnipperde ui meebakken. Voeg dan de bouillon kruiden en azijn toe  en stoof het vlees in ongeveer 1 uur gaar. Binden met de aangemengde maizena of bloem en maak de massa op smaak af met zout en peper en eventueel met wat aroma.

 

 

Truffels

 

Ingredienten: 100 gram boter, 7 eetlepels poedersuiker, 6 repen puur chocolade, eierdooier, chocolade hagelslag, cacao met poedersuiker.

 

Bereidingswijze: Roer de boter tot room, voeg de gesmolten chocolade, voeg de gezeefde poedersuiker en de eierdooier toe.

Laat de massa opstijven. Vorm er onregelmatige balletje van en haal ze door de chocoladehagelslag  of de cacao met poedersuiker.

 

Kandeel

 

Ingredienten: Een fles witte wijn (Rijnwijn), 6 eierdooiers, 8 lepels suiker, schil van een citroen, drie kruidnagelen, pijpkaneel

 

Bereidingswijze: Laat de citroenschil en de kruiden in weinig water ongeveer een uurtje trekken. Verwijder de kruiden, voeg de wijn toe en breng dit samen aan de kook. Klop de dooiers met de suiker luchtig.

Voeg voorzichtig een gedeelte van de wijn bij de eiermassa en doe alles terug in de pan. Laat de kandeel onder voortdurend roeren binden. Presenteer de kandeel warm of koud in kleine kopjes.

 

 

Eierkoekjes

 

Ingredienten: 3 eieren, 2 ons suiker, een beetje bakpoeder, 2 en half ons bloem, vanille of geraspte citroenschil, zout

 

Bereidingswijze: Klop de eieren met de suiker schuimig. Voeg de bloem bakpoeder zout en de vanille toe. Leg van dit beslag kleine hoopjes op een beboterd bakblik. Plaats het bakblik in de onderste helft van de oven. Bak de koekjes goudbruin. Neem ze warm van het blik. Baktijd 10 a 15 minuten. Smakelijk eten