Ons poppenhuis

 

Mijn naam is Opa Kees en 6 jaar geleden toen ik met de fut ging en het gesprek er op kwam “ ja en wat nu “ echt hobby’s had ik niet. Ik ben begonnen om mijn stamboom uit te zoeken, en ben daarvoor samen met Ans mijn vrouw regelmatig naar het archief gegaan, maar op een gegeven moment liep het toch dood en kwam ik niet meer verder.

Op een dag zei mijn zwager wat denk je om zelf eens een poppenhuis te gaan bouwen voor je kleindochters. Mijn vrouw is er ook mee bezig en het lijkt me ook wel iets voor jou nu je in de fut bent. Hij zei “ Ik heb een hele mooie tekening van een prachtig huis” lijkt je dat niet wat. Nu hij bracht het een keertje mee en ja dat leek me echt leuk om te doen.

 

Vol energie ben ik begonnen, van een buurman kreeg ik een paar flinke stukken triplex 12 mm dat hij had staan en waar hij niets mee deed. .Het was precies de dikte die ik nodig had, dus daar ging ik dan meten tekenen zagen en ik had er zin het was leuk en dankbaar werk.

 

Op een dag kregen we te horen dat mijn zoon met onze twee kleine meidjes voorgoed naar Brazilie ging emigreren. Nu  even was het of dat de grond onder mijn voeten wegzakte zeker omdat ze maar een paar huizen van ons vandaan woonden en ze regelmatig bij ons over de vloer lagen en toen was de lol er van af. Ik had er geen zin meer in trouwens, voor wie zou ik het nu af maken. Mijn dochter had toentertijd een zoontje en wat moet een jongen ermee die speelt liever met auto’s en treinen. Maar goed inmiddels zijn we vijf jaar verder  en het heeft al die tijd stil gelegen en in een doos in de schuur gestaan, maar er was toch al een behoorlijk stuk klaar.

 

Op een dag zei Ans waarom ga je er niet weer eens aan beginnen. Ik zeg “ voor wie dan “ Nu gewoon voor ons het is toch leuk om ergens een plaatsje te vinden voor zo’n mooi Victoriaans huis waar de lampjes van branden en we kunnen langzaamaan voor de inrichting gaan sparen ( want dat is dus niet goedkoop ) daar is ze dus inmiddels ook wel achter gekomen dat weten de meeste poppenhuisbouwers ook wel. In ieder geval ik heb er eens over na gedacht en ik dacht ja het is toch eigenlijk ook wel jammer om  zo te laten staan  en ik ben er weer aan begonnen. En daar stond Opa Kees dus weer te zagen te tekenen en te meten en langzaamaan zag je het huis groeien.

 

Wij wonen niet ver van het poppenhuismuseum in Heesch vandaan en we zijn eens gaan kijken naar raampjes, lampjes en vloerbedekking en een beetje aan het snuffelen gegaan naar de meubeltjes. Er mooi allemaal op schaal . Via internet kon Ans voor niet al te veel geld de echte mensjes van het merk Prado overnemen en hebben we al behoorlijk wat  bij elkaar gespaard  Beetje bij beetje iets gekocht en met verjaardagen gekregen.

 

Ik ben nu de zolder en  het dak bezig sommige lampjes hangen er al in, maar het is nog lang niet klaar er moet nog veel gebeuren voordat het helemaal naar mijn zin is.

Maar het gaat goed komen en eerlijk gezegd ik ben er eigenlijk wel een beetje trots op.

Het is veel werk geweest en nog, maar ik heb er toch geen spijt van dat ik er weer aan begonnen ben Nu nog een geschikte plaats in huis vinden dat zal het moeilijkste zijn want het is best groot aan het worden maar dat is voor later zorg. In oktober is er een poppenhuisbeurs in Arnhem en daar gaan we eens kijken om de laatste ideetjes op te doen en de laatste dingen voor de inrichting te kopen want ook potten en pannen in de keuken moeten er komen en de kinderkamertje moeten worden ingericht maar het is vreselijk leuk om te doen.

 

In ieder geval hieronder zien jullie de eerste fotootjes van het huis.

Tamara onze dochter die houd de site van Ans bij en plaatst af en toe wat nieuwe foto’s zodat jullie mee kunnen kijken hoe het huis groter en mooier wordt. Misschien voor anderen ook leuk om er aan te beginnen, maar ik zeg er wel bij het is verslavend. Daarom hebben we er maar meteen wat poppenhuislinks aan vast geplakt voor diegene die er ook aan willen gaan beginnen. Ik wens jullie veel plezier met het kijken en als je eraan begint dan wens ik jullie  heel veel succes. 

 

Groetjes van Opa Kees