Ansie's Website
 


 

 

 

  

 

Diana Frances Spencer werd geboren op 1 juli 1961 in Park House, op het koninklijk domein Sandringham als dochter van Edward-John ("Johnny") Spencer, Lord Althorp en Frances Burke Roche. Diana had eigenlijk de langverwachte zoon moeten worden voor de Spencers. Ze hadden al twee dochters, Sarah en Jane, maar een zoon kon het Grafelijke geslacht Spencer voortzetten. Ze waren zo teleurgesteld dat het een meisje was, dat Diana zelfs een paar dagen naamloos door het leven ging.

Toch had Diana een gelukkige jeugd. Johnny en Frances hielden veel van Diana en zorgden dat ze niks tekort kwam. Toen drie jaar later de langverwachte zoon, Charles, werd geboren was het gezin compleet. Maar lang zou het familie geluk niet duren. Frances voelde zich niet gelukkig in haar huwelijk. Johnny hield van het adellijke plattelandsleven, compleet met vissen en jagen. Frances voelde meer voor het bruisende stadsleven. Ze kregen steeds vaker ruzie, waar de kinderen vaak ongewild getuige van waren. Zoals Diana later zou zeggen: "Mijn ouders hadden het druk met het oplossen van hun problemen. Ik zag mijn moeder altijd huilen. Mijn vader sprak er nooit over met ons. We vroegen nergens naar. Veel wisselende kindermeisjes. Heel instabiel allemaal."

Diana's ouders scheiden in september 1968 en een jaar later hertrouwt Frances met Peter Shand Kydd, met wie ze in Londen gaat wonen. Johnny zou in 1977 hertrouwen met Raine McCorquodale. Hij had inmiddels de voogdij over de kinderen gekregen, en nadat zijn vader was overleden in 1975 betrok hij als de 8ste Graaf Spencer met de kinderen het landgoed Althorp. Diana en haar zuster kregen de titel "Lady", haar broer de titel "Viscount".


Fotů's van Diana in haar jeugd

 

School en puberteit


Diana begint op Riddlesworth Hall in Norfolk, een school voor meisjes uit de "upper class". ze is negen jaar, maar heeft tot dan toe altijd prive-les gehad van een gouvernante samen met een paar andere kinderen. Ze bleek een middelmatige leerling te zijn. Ook de West Heath Boarding School kon hier geen verandering in brengen. Wel won ze diverse prijzen voor haar zwemkunsten en sociale inzet (Diana hield gehandicapten gezelschap in een naburig zorghuis). Ze haalde haar examens niet, ook niet de herkansingen, en daardoor kon ze niet verder studeren. Haar vader besloot haar naar Zwitserland te sturen, naar het "Institut Alpin Vidaminette". Hier leerde ze etiquette, gastvrouw zijn en huishoudelijke taken. Ze hield het hier welgeteld een semester uit. Na veel smeekbrieven naar huis geschreven te hebben, mocht ze terug naar Engeland.
Daar ging ze aan de slag als babysitter en au pair om de kost te verdienen, al zou het een tijd duren voordat ze haar eigen flat had. Die zou ze samen met een stel vriendinnen delen.

In 1980, toen ze 19 jaar oud was, werd ze opgemerkt door de Prins van Wales, Prins Charles, die haar uitnodigde voor een polowedstrijd. Een romance begon, en het stel verloofde zich op 24 februari 1981. Zij trouwden op 29 juli van datzelfde jaar onder grote publieke belangstelling in de St Paul's Cathedral in Londen. Er wordt wel honend gezegd dat Charles met Diana wilde trouwen omdat zij de enige adellijke dame in Europa zou zijn die op die leeftijd nog maagd was.

 

 

Foto's van Diana's verloving

 

 

Foto's van Diana's Huwelijk

 

Diana kreeg twee kinderen: Prins William in 1982, en Prins Harry in 1984. Aan het eind van de tachtiger jaren kreeg ze steeds meer bekendheid door haar steun voor goede doelen. Ze heeft veel betekend in campagnes tegen het gebruik van landmijnen en in het verminderen van het stigma rondom Aids. In 1995 ontving ze de Humanitarian of the Year award.

 

 

Foto's prins William

Foto's Prins Harry

  Aan het begin van de negentiger jaren liep het huwelijk op de klippen, en hoewel het koppel al in 1992 uit elkaar ging, werd de scheiding pas in 1996 afgerond.

 

 

Auto-ongeluk

 

Diana kwam om het leven op 31 augustus 1997 bij een auto-ongeluk in de Alma tunnel in Parijs, samen met haar vriend Dodi Al-Fayed. Alhoewel er veel samenzwerings theorieŽn zijn opgeworpen in de media, wordt over het algemeen aangenomen dat het een ongeluk was, veroorzaakt door een chauffeur die alcohol had gedronken en met hoge snelheid paparazzi probeerde te ontlopen.

 

Prins Charles zou schuldig zijn aan de dood van prinses Diana. De Daily Mirror onthulde dinsdag dat Diana Charles in een brief als haar moordenaar aanwees. Britse autoriteiten beginnen dinsdag met het onderzoek naar de omstandigheden waaronder prinses Diana en haar vriend Dodi al-Fayed in 1997 in Parijs  zijn verongelukt. Het is het eerste officiŽle Britse onderzoek sinds de dood van Diana. Uit het officiŽle Franse onderzoek was eerder gebleken dat de chauffeur dronken was en te hard reed toen hun auto in een  tunnel op een pilaar botste,  terwijl persfotografen het paar op de hielen zaten. Dodi's vader Mohammed al-Fayed,  De eigenaar van warenhuis Harrods, blijft erbij dat de Britse geheime dienst achter hun dood zit. In oktober vorig jaar vroeg hij de Britse premier Tony Blair om een openbaar onderzoek. Michael Burgess, de lijkschouwer van de koninklijke familie, opent het onderzoek. Hij zei dat er op de eerste dag geen getuigen aan het woord zullen komen. Burgess zal een uiteenzetting geven van de procedure en van de bewijzen die het onderzoek naar zijn verwachting kan opleveren, meldde de BBC. Burgess heeft Diana's butler gevraagd een brief van de verongelukte prinses te overhandigen. Daarin schreef ze dat een belangrijk lid van de koninklijke familie haar dood beraamde.

 

De Daily Mirror onthulde dinsdag wie Diana in de brief als haar moordenaar aanwees... haar  echtgenoot Charles.
"Mijn echtgenoot beraamt een 'ongeluk' in mijn auto, remmen die weigeren en ernstig hoofdletsel... zodat de weg voor hem vrij is om te  trouwen", schreef Diana volgens de boulevardkrant in de brief. Die zou ze tien maanden voor haar dood in een dichte envelop aan haar butler hebben gegeven voor het geval haar iets zou overkomen. De Franse justitie had aan het eind van deze ochtend nog geen standpunt bekend gemaakt over de vermoedelijke toedracht van de fatale botsing in de tunnel onder de Place de l'Alma, waar de auto van de prinses en Dodi werd achtervolgd door zeven fotojournalisten. Aangenomen wordt dat de fotografen dicht reden achter de Mercedes van Hotel Ritz (waar het duo had gedineerd) toen deze iets voor ťťn uur zaterdagnacht met hoge snelheid tegen de tunnelwand, en daarna tegen een pilaar reed.

 

 

Foto's ongeluk

Haar dood veroorzaakte een bijzonder publiekelijke rouwperiode en naar schatting 6 miljoen mensen waren getuige van de begrafenisplechtigheden. Diana werd begraven in Althorp in Groot-BrittanniŽ, op een eiland in het midden van een meer op het landgoed van haar broer. Bezoekers kunnen om het meer lopen, en kunnen een tentoonstelling over Diana bekijken in een bezoekerscentrum.

 

 

Foto's stoet

 

Foto's Graf

 

Candle in the wind

 

 Gezongen door Elton John

 

 

May you ever grow in our hearts  

You were the grace that placed itself 

Where lives were torn apart  

You called out to our country  

And you whispered to those in pain  

Now you belong to heaven 

And the stars spell out your name 

        

And it seems to me you lived your life 

Like a candle in the wind  

Never fading with the sunset  

When the rain set in 

And your footsteps will always fall here 

Along England's greenest hills  

Your candle's burned out long before  

 Your legend ever will 

 

Loveliness we've lost  

These empty days without your smile  

This torch we'll always carry 

For our nation's golden child  

And even though we try  

The truth brings us to tears  

All our words cannot express 

 The joy you brought us through the years

 

Goodbye England's rose 

From a country lost without your soul 

Who'll miss the wings of your compassion 

More than you'll ever know 

 

© 1997 Music by Elton John / Lyrics by Bernie Taupin

 

 

OfficiŽle Foto's van prinses Diana

 

Glamourfoto's van prinses Diana


 
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 Designed by Luvdalot Graphics

©Luvdalot Graphics & Design, 2003-2005