Soepen

 

Bouwvakkers tomatensoep

(voor 4 bouwvakkers of 8 personen :-))

 

IngrediŽnten: 1 pond gehakt, 1 plak witbrood, 1 ei, paneermeel, 3 l water, 1 pak gezeefde tomaten, 1 blikje tomatenpuree, 8 kruiden- bouillonblokjes, 1 dikke prei, 2 uien, 1 blik gepelde tomaten, 4 dikke el maÔzena

 

Bereiding: Meng het witbrood (zonder korst) met het losgeklopte ei. Voeg het gehakt toe en zoveel paneermeel dat er een stevige massa ontstaat. Vorm hiervan gehaktballetjes. Doe 3 liter water in een pan en breng dat aan de kook. Voeg de gezeefde tomaten, tomatenpuree, bouillonblokjes, in dunne reepjes gesneden ui en prei toe. Breng opnieuw aan de kook. Meng de maÔzena met een half kopje water. Voeg dit papje (al roerend) toe aan de soep. Laat de soep 10 minuten koken.

Voeg de in stukjes geknepen gepelde tomaten met sap toe en zet dan het vuur uit. De gehaktballetjes toevoegen. Zodra ze beginnen te drijven is de soep klaar. Serveer met stokbrood en knoflookboter

 

 

BrŻne beantsjessop

(Bruine bonensoep)

 

IngrediŽnten: 2 blik bruine bonen, 1 l water, 50 gr boter, 100 gr knolselderij, 1 dikke prei, 2 uien, klein blikje tomatenpuree, 300 gr gerookt spek, zout, peper, 1/2-1 borrelglaasje vlierbessenwijn (of rode wijn) en extra: zeef

 

Bereiding: De bonen (met vocht) en water aan de kook brengen. 

De fijngesneden knolselderij, in ringetjes gesneden prei en gesnipperde uien in wat boter licht fruiten.  De tomatenpuree samen met het uienmengsel aan de bonen toevoegen. Een uurtje alles gaar en de bonen kapot koken. Intussen de spekjes uitbakken. De soep door een zeef drukken en naar smaak zout, peper en het borrelglaasje vlierbessenwijn of rode wijn toevoegen. De soep opdienen met de spekjes apart in een schaaltje ernaast. Zelf bonen weken? dan 2-2,5 l water en 500 gr droge bruine bonen.

 

 

Snert

(Friese erwtensoep)

 

IngrediŽnten: 2 liter water, 500 gr spliterwten, 2 karbonades, 3 spek-lapjes, 100 gr selderijknol, 2 aardappels, 2 dikke uien, 1 prei, 1 kleine winterwortel, (selderij) zout, (roggebrood)

 

Bereiding: Spoel de spliterwten af totdat het spoelwater schoon blijft.

Breng het water aan de kook en voeg de spliterwten toe. Draai het vuur op het allerzachtst en gebruik eventueel een vlamverdeler (Let op: regelmatig roeren want koekt heel erg snel aan!!). Schil de de aardappels, snij ze in blokjes en voeg die toe. Snij de uien, prei (houdt wit en groen apart), selderijknol en winterwortel in stukjes en voeg van alles de helft toe en van de prei het groen. Laat op een zacht vuurtje minimaal 2 uur pruttelen. Voeg na die 2 uur de andere helft van de groenten toe en de in stukjes gesneden karbonade en speklap. Laat nog een uurtje zachtjes pruttelen. Lekker met roggebrood wat je belegd met het spek (Roggebrea mei spek).

 

 

Sipelsop

(Friese uiensoep)

 

IngrediŽnten: 4 eieren, 500 gr uien, 60 gr boter, 60 gr bloem, 3 runderbouillontabletten, 1 l water, zout, peper, nootmuskaat, 1 tl azijn,

100 gr Friese nagelkaas, witbrood

 

Bereiding: Kook de eieren in 10 minuten hard. Snipper de uien fijn. Verhit de boter in een braadpan en fruit ze tot ze glazig zien. Roer de bloem erdoor en voeg goed roerend het water en de bouillontabletten toe. Breng de soep aan de kook en 10 minuten zachtjes laten koken

Voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe en doe de azijn erdoor. Leg in ieder soepbord een gepeld ei (die sla ik altijd over, ik hou niet van ei) en prak het fijn. Schep de soep in de borden en dien de sipelsop op met geraspte Friese nagelkaas.  Geef er wit brood om te dippen bij.

 

 

Champignonsoep

 

IngrediŽnten: 1 doosje champignons, klontje boter, 1 liter water, 2 kruidenbouillontabletten, 1 flinke el bloem, 25 gr boter, 100 gr gesneden ontbijtspek, 1 el peterselie

 

Bereiding: Snij de champignons in plakjes. Smoor de plakjes in het klontje boter zodat ze blank blijven. Bak de ontbijtspekplakjes uit in een droge koekenpan. Smelt de 25 gr boter op een zacht vuurtje en voeg de bloem toe. Laat even een minuut gaar worden en voeg het water en de bouillontabletten toe. Al roerend met een garde aan de kook brengen eventueel nog wat water toevoegen totdat de gewenste dikte is bereikt. Voeg de champignons, het verkruimelde ontbijtspek en de peterselie toe. Laat de soep nog een minuutje of 10 trekken.

 

 

Hot bloody Mary

(Pittige tomatensoep)

 

IngrediŽnten:  1 kleine ui, 1 teen knoflook, 2 blik gepelde tomaten,

2 el olijfolie, 2 tl suiker, 3 dl water, 1 groentebouillontablet, 100 gr parmezaanse kaas, tabasco, 1 dl slagroom, peper, zout, 4 bosuitjes

 

Bereiding: Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit beiden in de olijfolie in een hoge pan. Doe de fijngemaakte tomaten met sap erbij en laat deze op laag vuur een half uur koken tot er een saus ontstaat. 

Maak bouillon van het water en het tablet en doe er af en toe een scheut van bij het tomatenmengsel. Breng op smaak met peper, zout en een schep suiker. Als de tomaten helemaal stuk gekookt zijn de soep eventueel pureren en de rest van de bouillon toevoegen. Roeren tot er een gladde soep ontstaat. Klop de slagroom lobbig en rasp de parmezaanse kaas. Haal de soep van het vuur, roer de slagroom en de kaas erdoor en serveer in een hittebestendig glas met een stengel bosui, verse zwarte peper en een paar druppels tabasco. (recept Libelle)

 

 

Paprikasoep met ham

 

IngrediŽnten: 2 l water, 3 rode paprika's, 3 teentjes knoflook, 1 grote ui, 1 blik tomaten, 4 tuinkruidenbouillonblokjes, 1 el paprikapoeder, zout en peper, 300 gr ham, (room)

 

Bereiding: Het water aan de kook brengen met de in stukjes gesneden paprika's, geperste knoflooktenen, gesnipperde ui, fijngeknepen tomaten uit blik en het tomatensap uit dat blik, de bouillonblokjes en paprikapoeder. 15 minuten laten koken. (Eventueel de soep pureren met een staafmixer.) Op smaak maken met zout en peper. Ham in stukjes snijden en toevoegen zodra de pan van het vuur gaat of in de borden leggen en de soep er over heen scheppen. Eventueel nog garneren met een lepeltje room.

 

 

Tomatensoep

 

IngrediŽnten: 1 liter water, 2 kruidenbouillontabletten, 1 blikje tomatenpuree, 1 ui, 250 gram gehakt, 1 plak witbrood, 4 el melk, 1 blik gepelde tomaten, 1 el peterselie, 2 bosuitjes

 

Bereiding: Breng het water aan de kook. Voeg de kruidenbouillon-tabletten, de tomatenpuree en de gesnipperde ui toe en laat zachtjes 10 minuten koken. Ontkorst intussen het plak brood en week het met de melk. Meng het gehakt goed door het broodmengsel en draai er balletjes van. Voeg de tomaten (ietsje fijngemaakt) en het sap aan de bouillon toe. Laat nog 5 minuten koken. Haal de pan van het vuur en voeg de gehaktballetjes en peterselie toe en laat 5 minuten staan. Dien dan op. Snij de bosuitjes in dunne ringetjes en strooi wat over de soep.

 

 

Bospaddestoelensoep

 

IngrediŽnten: 1 blik gemengde paddestoelen, 1 pot runderbouillon, 1 l water, (of 2 liter zelfgemaakt van 250 gr vlees), verse bieslook, sherry, 

room, peper, zout, (2 tartaartjes)

 

Bereiding: Laat de paddestoelen uitlekken en vang het vocht op. Snij de paddestoelen in kleine stukjes en bak ze even aan in een koekenpan. 

Doe de bouillon samen met het lekvocht en water in een soeppan en voeg de paddestoelen toe. Breng dit aan de kook. Voeg vlak voor het opdienen een scheutje sherry toe (en de tot balletjes gedraaide tartaartjes) en naar smaak peper en zout. Schep de soep in kommen en bestrooi het met een theelepel fijn gesneden bieslook. (Voor gebonden soep: 1 dikke el maÔzena mengen met 2 el water en al roerend aan de

 

 

Mosterdsoep

 

IngrediŽnten: 2 flinke el bloem, 50 gr boter, 2 liter water, 4 kruidenbouillontabletten, 2 el scherpe mosterd, 2 el zachte mosterd

1 preistengeltje, 100 gr ham

 

Bereiding: Smelt de boter op een zacht vuurtje en voeg de bloem toe.

Laat even een minuut gaar worden en voeg het water en de bouillon-tabletten toe. Breng, goed roerend met een garde, weer aan de kook.

Voeg eventueel nog wat water toe totdat de gewenste dikte is bereikt. 

Voeg dan de mosterd toe. Proef of er eventueel nog wat mosterd (naar smaak) moet worden toegevoegd. Snij het preistengeltje in heel dunne plakjes en doe deze in de soep. Snij de ham in kleine stukjes. Neem de pan van het vuur en voeg de ham toe (of dien op in borden en garneer met de fijngesneden ham).

 

 

Snelle champignonsoep

 

IngrediŽnten: 1,5 liter water, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 2 dikke el maÔzena, 2 potjes champignons, 4 tuinkruidenbouillontabletten, 2-4 tartaartjes of 200 gr gehakt, peper, zout

 

Bereiding: Breng het water met bouillontabletten, in dunne ringen gesneden ui en uitgeperste knoflookteentjes aan de kook. Laat 10 minuten koken. Vermeng de maÔzena met ietsje water en roer het los. Voeg het al roerend aan de soep toe. Laat een minuutje koken. Voeg de inhoud van de potten champignons (inclusief het sap) toe en breng de soep weer aan de kook. Draai balletjes van de met peper en zout aangemaakte tartaartjes of het gehakt. Haal pan van het vuur en voeg de balletjes toe, laat even 5 minuten staan. Lekker met een stukje stokbrood.

 

 

Snelle tomatensoep

 

IngrediŽnten: 1,5 liter water, 4 tuinkruidenbouillontabletten, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 2 blik gepelde tomaten, 2 dikke el maÔzena, 2-4 tartaartjes of 200 gr gehakt, peper, zout

 

Bereiding: Breng het water met bouillontabletten, in dunne ringen gesneden ui en uitgeperste knoflookteentjes aan de kook. Laat 10 minuten koken. Vermeng de maÔzena met ietsje water en roer het los. Voeg het al roerend aan de soep toe. Laat een minuutje koken. Maak de tomaten wat kleiner en voeg de inhoud van de blikken tomaten (inclusief het sap) toe en breng de soep weer aan de kook. Voeg naar smaak nog peper en zout of een half bouillontablet toe. Draai balletjes van de met peper en zout aangemaakte tartaartjes of het gehakt.

Haal pan van het vuur en voeg de balletjes toe, laat even 5 minuten staan. Lekker met een stukje stokbrood.

 

 

Heldere kippensoep

 

IngrediŽnten: 250 gr kippenpoulet of een stukje kip, 1 l water, 8 gr zout, 1 ui, 2 worteltjes, bosje peterselie, stukje foelie, enkele witte peperkorrels, 1 tl tijm, 40 gr vermicelli, peper

 

Bereiding: Kippenpoulet of stukje kip opzetten met 1 liter koud water waaraan het zout, grof gesneden ui, in schijfjes gesneden wortelen, 6 gewassen peterseliestelen, stukje foelie, enkele peperkorrels en tijm zijn toegevoegd. Alles aan de kook brengen en de bouillon 3 uur zachtjes laten trekken. De bouillon zeven, het kippenvlees van de botjes halen en dit klein snijden. De bouillon weer aan de kook brengen, de vermicelli erin knijpen en de soep nog 20 ŗ 30 minuten zachtjes laten koken. De soep op smaak maken met wat zout en peper. Tot slot de stukjes kip erdoor roeren en 2 el fijngehakt peterselieblad

 

 

Wontonsoep

 

IngrediŽnten: 4 gedroogde Chinese paddestoelen, 250 gr varkens-gehakt, 125 gr rauwe garnalen, 1 tl zout, 1 el sojasaus, 1 tl sesamolie, 

2 lente-uitjes, 1 tl gember, 2 el waterkastanjes, 250 gr wonton vellen,

1,5 l runderbouillon, 4 lente-uitjes

 

Bereiding: Week de paddestoelen 30 minuten in warm water. Giet ze af en knijp overtollig vocht eruit. Verwijder steeltjes en hak de hoedjes fijn. Meng ze met gehakt, fijngehakte rauwe garnalen, zout, sojasaus, sesamolie, fijngehakte lente-uitjes, geraspte gember en in dunne plakjes gesneden waterkastanjes. Schep volle tl vulling in het midden van elk wontonvel. Bevochtig de randen, vouw ze diagonaal dubbel en breng de twee punten samen. Leg de wontons op een schaal bestoven met bloem om plakken te voorkomen. Kook de wontons 4 tot 5 minuten in kokend water. Breng de bouillon aan de kook in een andere pan. Verwijder de wontons met een schuimspaan en leg ze in een soepkom.

Garneer met de extra lente-uitjes en giet de warme bouillon erover.