Geschienis

 

In 1533 werd er al in Engeland, in Chester, gevoetbald (football) tijdens de zogeheten "Shrove Tuesday". Tijdens Shrove Tuesday, de dag voor het vasten, werden in het hele land "football games" gehouden. De wedstrijden waren ruw en chaotisch. Het voetbalspel zag er nog steeds heel anders uit dan dat van tegenwoordig. De bal mocht namelijk nog met de hand aangeraakt worden en men mocht er mee lopen. Er waren geen algemene spelregels en in iedere streek waren de regels weer anders. Het voetbalspel is in Engeland lange tijd verboden geweest omdat het zou uitnodigen tot relletjes en ruzie. Pas in 1845 werd het verbod officieel opgeheven.


 Het voetbal zoals wij dat tegenwoordig kennen is afkomstig uit Engeland. Ongeveer halverwege de vorige eeuw werd er op de Public Schools in Engeland gevoetbald. Voetbalvelden zoals we die nu kennen waren er nog niet. De spelregels verschilden nogal. Bij de ene school mocht de bal met de hand opgepakt worden en was het geoorloofd om mee te lopen of te gooien. Bij een andere school mocht dat juist weer niet. Door die verschillende spelregels konden scholen nooit tegen elkaar spelen. In 1848 deed men in Engeland pogingen om algemene spelregels voor het 'football' op te stellen. Deze werden bekend onder de naam "Cambridge Rules". In 1854 kwam de eerste rubberen bal (uitgevonden door Charles Goodyear) waardoor
voetbal veel spannender werd.

 

 

 In Engeland werd door veel mensen de voetbalsport gezien als een sport voor de arbeiders. Aan het eind van de vorige eeuw ontstonden al de eerste clubs zoals Arsenal, Manchester United en West Ham United. In Engeland waren inmiddels algemene spelregels ontstaan, maar die waren nog niet zoals wij die tegenwoordig kennen. Iedere speler die de bal van achteren aangespeeld kreeg stond buitenspel(!). In 1866 werd deze buitenspelregel aangepast waardoor het voetbal een stuk aantrekkelijker werd voor het publiek. En wat te denken van de keeper. Deze was aan het eind van de vorige eeuw eigenlijk nog een gewone speler en min of meer 'vogelvrij' (hier komt de uitdrukking vliegende keep vandaan). Het was heel normaal om de keeper te vloeren voor hij de bal kon pakken. Vanaf ongeveer 1875 verspreidde cricket, voetbal en atletiek zich vanuit Engeland over de rest van de wereld. Ook scheidsrechters zoals wij die nu kennen waren er aanvankelijk niet. Er was wel een umpire. Die was echter niet geheel onpartijdig want ieder team had zijn eigen umpire. In 1871 werd besloten dat deze neutraal moest worden. Zo ontstond de referee (scheidsrechter) die werd bijgestaan door twee umpires. Pas in 1877 kwamen er in heel Engeland definitief dezelfde spelregels. De scheidsrechter stond aanvankelijk nog niet in het veld. Dat gebeurde pas in 1891. De umpires verplaatsten zich toen naar de zijlijn en in ons land noemen we die nu de assistent scheidsrechter (vroegere grensrechter). Wat de kleding betreft droegen alle spelers aanvankelijk een pet en hadden sokken tot over de knieŽn. Aan het eind van de vorige eeuw verdwenen de petten.

 

 

Nederland 

 

In ons land werd in Haarlem in 1879 de Haarlemse Football Club opgericht. Dit was in Nederland de eerste voetbalclub. Op 8 december 1889 werd de Nederlandse Voetbal en Atletiekbond opgericht, de voorloper van de huidige KNVB. Vanaf 1895 behartigde deze bond alleen nog maar de belangen van de voetballers en de naam veranderde in Nederlandse Voetbalbond. Al in 1937 vertrok de eerste Nederlandse voetballer naar het buitenland om daar profvoetballer te worden. Wie was de eerste professionele voetbalspeler van Nederland? Voor de meeste voetbalkenners is die vraag niet zo moeilijk te beantwoorden: Bep Bakhuijs. Hij verkaste in 1937 naar Frankrijk en werd bij FC Metz betaald om tegen een balletje te trappen In die periode gingen er in ons land stemmen op om het betaalde voetbal te introduceren. De KNVB hield dat echter tegen. Meteen na de oorlog en in het begin van de jaren vijftig klonken er steeds meer geluiden om in Nederland betaald voetbal in te voeren. De KNVB wees alle voorstellen naar het betaalde voetbal echter af. Zij ging zelfs zover om iedereen te diskwalificeren die zich liet belonen voor het voetbalspel. De KNVB manoeuvreerde zichzelf hiermee in een onmogelijke positie. Er kwamen steeds meer voorstanders voor betaald voetbal. Het kon dan ook niet uitblijven: In 1954 werd de NBVB (Nederlandse Beroepsvoetbalbond) opgericht. Veel voetbalclubs zetten de KNVB het Ďmes op de keelí om de koers te wijzigen. Dat gebeurde dan ook. De KNVB kon niet anders dan akkoord gaan met betaald voetbal in ons land. Er werd een document getekend waarin werd bepaald dat de NBVB opging in de KNVB. Het betaalde voetbal in Nederland was een feit.

 

 

 

 

De Geschiedenis van het EK Voetbal

De FIFA keurde de formatie van continentale voetbalbonden goed op haar buitengewone congres in Parijs in 1953. Dit leidde tot de oprichting van de UEFA op 15 juni 1954. Het jaar daarop werd voor de eerste maal de Europacup voor landskampioenen gespeeld, en in 1956 werden de voorbereidingen gestart voor een competitie van landenteams. Twee jaar later vonden de allereerste kwalificatie wedstrijden voor het Europees Landenkampioenschap plaats.

Gemakkelijk ging dat echter niet. De UEFA had moeite met 16 teams te vinden die bereid waren deel te nemen, maar een late run op inschrijvingen betekende dat er een voorrondewedstrijd gespeeld moest worden om het aantal te reduceren tot 16. Ierland verloor deze wedstrijd van Tsjecho-Slowakije met 4-2 op doelsaldo, zodat de eerste 16 landen die deelnamen aan de competitie Oostenrijk, Bulgarije, Tsjecho-Slowakije, Denemarken, Frankrijk, de DDR, Griekenland, Hongarije, Noorwegen, Polen, Portugal, RoemeniŽ, Spanje, Turkije, de Sovjet Unie en JoegoslaviŽ waren. Geen enkel team van de Britse Eilanden besloot om mee te doen.

Het formaat zoals dat bij eerste toernooi gebruikt werd bleef geruime tijd hetzelfde. De vroege rondes werden gespeeld over twee wedstrijden, thuis en uit, volgens het knockout principe. Dit duurde tot de halve finale, die gespeeld werd in het gastland. Vanwege de bijdragen die Henri Delauney van de Franse voetbalbond aan de UEFA en Europees voetbal en in het bijzonder het EK, werd de eerste editie van het eindtoernooi in Frankrijk gespeeld. Ook werd de beker voor de winnaar van het toernooi naar hem vernoemd.

Hoewel er dankzij een aantrekkelijke loting veel publiek kwam kijken naar de wedstrijden in de knock-outfase stelden de toeschouwersaantallen tijdens het eindtoernooi teleur. Deelnemende ploegen waren gastland Frankrijk, Tsjecho-Slowakije en de Sovjet-Unie. In de eerste halve finale leidde Frankrijk na een uur spelen met 4-2, maar dankzij een onwaarschijnlijke comeback won JoegoslaviŽ met 5-3. De Sovjet Unie had zonder een kwartfinale te spelen de halve finale bereikt, nadat Generaal Franco Spanje niet toestond tegen hen te spelen. In de halve finale werd met 3-0 van de Tsjechen gewonnen, dankzij een formidabel keepende Lev Yashin.

Bij de finale in Parijs gaven beide teams elkaar niet veel toe. Wederom waren het de kwaliteiten van doelman Yashin die er voor zorgden dat de uitstekend spelende Joegoslaven bij rust slechts met 1-0 voorstonden. De Sovjet Unie maakte kort na rust gelijk waardoor er verlengd moest worden. Victor Ponedelnik scoorde zeven minuten voor tijd het beslissende doelpunt, waardoor de Sovjet-Unie de eerste winnaar van het EK Voetbal werd.

Bij de editie van 1964 had de politiek wederom invloed op het verloop van het toernooi. Griekenland weigerde te spelen, omdat het technisch gezien in oorlog was met AlbaniŽ. De belangstelling voor deelname was groter dan vier jaar terug, 22 van de 33 Europese landen streden ditmaal deden mee. De eerste verrassing was de uitschakeling van het Nederlands Elftal door Luxemburg, hoewel beide wedstrijden op Nederlandse grond gespeeld werden.

Het eindtoernooi vond plaats in Spanje. Titelhouder Sovjet Unie was wederom van de partij en won in de halve finale met 3-0 van Denemarken, terwijl Hongarije verloor van het gastland. Spanje ontmoette de Sovjet Unie in de finale en ditmaal gaf Generaal Franco toestemming om de wedstrijd door te laten gaan. In de hevige reden in voor 79,115 toeschouwers in het Santiago Bernabťu Stadion in Madrid, won Spanje met 2-1.

Het Europees Landenkampioenschap werd in 1968 het Europees Kampioenschap voetbal en 31 landen schreven zich in. De opzet veranderde. In een kwalificatietoernooi werden door loting acht groepen gecreŽerd. De winnaar van elke groep gingen door naar de kwartfinales, die over twee wedstrijden gespeeld werd. De halve finales werden, zoals voorheen, gehouden in het gastland. Ditmaal was dat ItaliŽ.

Het opvallendste resultaat in de voorronde was de uitschakeling van vice-wereldkampioen Duitsland door AlbaniŽ. In ťťn van de vier kwartfinales ontmoette wereldkampioen Engeland de regerend Europees kampioen, Spanje. Engeland ging verder met een doelsaldo van 3-1 ma 2 wedstrijden. In de halve finale speelde gastland ItaliŽ tegen het sterke Sovjet-Unie en ontmoette Engeland JoegoslaviŽ. Nadat er na 120 minuten geen doelpunt gevallen was, won ItaliŽ zijn wedstrijd doordat het de toss won, terwijl in de andere wedstrijd Alan Mullery de eerste speler werd die er in een interland uitgestuurd werd, terwijl JoegoslaviŽ doorging.

In de finale had een controversiŽle beslissing van de Zwitserse scheidsrechter Dienst het nodige effect op de uitslag. Toen JoegoslaviŽ met 1-0 voorstond nam ItaliŽ snel een vrije trap toen de Joegoslaven nog aan het terugtrekken waren. ItaliŽ scoorde hieruit. De scheidsrechter keurde verrassend het doelpunt goed. Nadat er hierna niet meer gescoord werd, kwam er een reply. De Italiaanse bondscoach Ferruccio Valcareggi voerde vijf wissels door, JoegoslaviŽ geen. Vermoeidheid maakte het verschil in de finale, die ItaliŽ met 1-0 won.

Het toernooi behield in 1972 dezelfde structuur en in de groepsronde waren er weinig verrassingen. In de kwartfinale schakelde een uitstekend spelend West-Duitsland Engeland uit, terwijl de Sovjet Unie voor de vierde maal op rij zich plaatste voor de eindronde door een overwinning op JoegoslaviŽ. De verrassing van het toernooi was BelgiŽ, dat titelhouder ItaliŽ uitschakelde. Bij het eindtoernooi in BelgiŽ lootte het gastland favoriet West-Duitsland,dat met 2-0 won dankzij doelpunten van Gerd MŁller. Ondertussen bereikte de Sovjet Unie ten koste van Hongarije de halve finale. De Duitsers wonen de finale met 3-0, dankzij weer twee doelpunten van MŁller, die er 11 scoorde tijdens het toernooi. Twee jaar later zou hetzelfde team in eigen land wereldkampioen worden.

Het eindtoernooi van 1976 werd gehouden in JoegoslaviŽ. In het kwalificatietoernooi werd de aller eerste Ďgroep des doodsí geloot, waarin de nummer twee van het vorige WK (Nederland) samengebracht werd met nummer drie (Polen) en ItaliŽ. Finland completeerde te groep. Nederland, met Johan Cruijff in de gelederen, ging onder andere door een 1-5 uitoverwinning in BelgiŽ door naar het eindtoernooi. Ondertussen bereikte het kleine Wales voor de enige keer in de geschiedenis de volgende ronde, waar het verloor van JoegoslaviŽ. In de andere kwartfinales won West-Duitsland met 3-1 van Spanje terwijl Tsjecho-Slowakije won van de Sovjet Unie, dat verschillende malen in het toernooi enkel bestond uit spelers van Dynamo Kiev, waaronder de Europees Voetballer van het Jaar, Oleg Blochin.

In de halve finale tussen TsjechiŽ en Nederland werden er drie spelers uit het veld gestuurd, waarna 10 Tsjechen te sterk bleken voor negen Nederlanders. In de andere wedstrijd kwamen de onverslaanbaar geachte Duitsers 2-0 achter tegen JoegoslaviŽ bij rust, waarna het zich terugvocht tot 2-2 en tijdens de verlenging de 4-2 eindstand vastlegde. De finale was een duel van hoge kwaliteit waarin de Tsjechen al snel met 2-0 voorkwamen. Weer vochten de Duisters zich terug en na een verlenging zonder verdere doelpunten volgden strafschoppen. De Tsjechen leidden met 4-3 na 7 strafschoppen toen Uli Hoeness zijn penalty over schoot. AntonŪn Panenka nam onder een immense druk vervolgens ťťn van de beroemdste penaltyís ooit. Panenka lobte de bal recht door het midden over Sepp Maier, die reeds een hoek gekozen had. De Tsjechen werden dankzij deze beroemde ĎPanenka-penaltyí kampioen.

Een nieuw formaat ging van start in 1980. Na de kwalificatierondes gingen acht in plaats van vier team naar het eindtoernooi, die wederom in ItaliŽ gehouden werden. De teams zouden elkaar in twee groepen van vier ontmoeten. De twee groepswinnaars zouden automatisch gekwalificeerd zijn voor de Finales. West-Duitsland, Tsjecho-Slowakije en Nederland ware in de ene groep, ItaliŽ, Spanje, Engeland en BelgiŽ zaten in de andere.

De Duitsers zegevierden opnieuw ten koste van Oranje. In de wedstrijd die de groepswinst zou bepalen won West-Duitsland dankzij drie doelpunten van Klaus Allofs drie maal. In de andere groep versloeg BelgiŽ Spanje terwijl het gelijkspeelde tegen Engeland in een wedstrijd die gekarakteriseerd werd door problemen met het publiek. Met een doelpuntloos gelijkspel tegen ItaliŽ verzekerden de Rode Duivels zich van een plaats in de finale.

De finale was een goede wedstrijd. West-Duitsland kwam vroeg op voorsprong door Horst Hrubesch, maar BelgiŽ kwam gelijk door een doelpunt van Renť Vandereycken na 75 minuten. Terwijl de extra tijd in het verschiet lag, zorgde een tweede doelpunt van Hrubesch voor een overwinning.

In 1984 keerde de halve finales terug tijdens een eindtoernooi dat in Frankrijk gehouden werd. De twee groepen bleven, maar ditmaal gingen de nummers ťťn en twee van elke groep door. Groep een bestond uit het gastland, met een inspirerende Michel Platini, een getalenteerd Denemarken, JoegoslaviŽ en BelgiŽ dat geleid werd door een jonge Enzo Scifo. Groep twee bestond uit titelhouder West-Duitsland, Portugal, Spanje en RoemeniŽ, dat regerend wereldkampioen ItaliŽ in de kwalificatieronde had uitgeschakeld.

Het veel scorende Frankrijk bereikte de halve finale zonder al te veel moeite. De aanwezigheid van Platini maskeerde het gebrek aan doelpuntenmakers in de aanval met zijn doelpunten vanaf het middenveld. Denemarken bereikte de andere halve finale ten koste van BelgiŽ. In groep twee was het een stuk spannender. Alle teams hadden toen de laatste wedstrijdronde aanbrak nog een kans op een plek ik de volgende ronde. Een attractief spelend Portugal ging door dankzij een 1-0 overwinning op RoemeniŽ en voor de afwisseling verloor Duitsland eens in de eindfase van een wedstrijd, door toedoen van een laat doelpunt van Maceda.

De halve finale tussen Frankrijk en Portugal werd een klassieker, die bol stond van aanvallend voetbal en na 90 minuten in 1-1 eindigde. Portugal kwam op voorsprong in de verlenging maar de Fransen vochten zich terug in de wedstrijd wat leidde tot een gelijkmaker, voordat een doelpunt van Platini in de laatste seconden Frankrijk naar de finale bracht. Ook de andere wedstrijd was spannend en had een strafschoppenserie nodig om de winnaar aan te wijzen. Spanje nam de strafschoppen beter dan Denemarken, nadat de wedstrijd in 1-1 eindigde.
Frankrijk nam de leiding in de finale nadat de Spaanse doelman Luis Arconada een vrije trap van Michel Platini onder zich door liet gaan. Een tweede goal van Bruno Bellone laat in de wedstrijd bracht de beslissing, wat betekende dat Frankrijk in eigen huis haar eerste grote internationale prijs won.

Het toernooi dat in 1988 in West-Duitsland gehouden werd, gebruikte dezelfde indeling als in 1984. De Duitsers kwalificeerden zich in Groep A voor de halve finale samen met ItaliŽ, ten koste van Denemarken en Spanje. In de andere groep eindigde Engeland als laatst. Underdog Ierland bereikte op een haar na de halve finale, ware het niet dat een Ďlucky goalí van Wim Kieft het Nederlands Elftal (met Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Marco van Basten, volgens velen de beste spits in de wereld) langszij bracht. In groep B eindigde de Sovjet Unie als eerste, gevolgd door Oranje.

De eerste halve finale was een duel tussen de Duitsers en de Nederlanders. Duitsland kwam op voorsprong door een benutte strafschop van Lothar Matthaus. De gelijkmaker kwam ook uit een penalty, ditmaal benut door Ronald Koeman. Twee minuten voor tijd maakte Marco van Basten de beslissde treffer die, behalve een revanche op vorige nederlagen, Oranje recht gaf op een finale plaats. De Sovjet Unie versloeg in de andere halve finale ItaliŽ door doelpunten van Gennadiy Litovchenko en Oleg Protassov. Middenvelder Oleg Kouznetsov moest echter door een tweede gele kaart de finale missen.

In de finale gaven de Sovjet Unie en Nederland elkaar goed partij. Een doelpunt van Ruud Gullit zorgde voor een 1-0 stand bij rust. In de tweede helft trok Nederland definitief de wedstrijd naar zich toe door een zeldzaam prachtige goal van Marco van Basten. Vanuit een onwaarschijnlijke hoek schoot hij een voorzet van Arnold MŁhren met een volley achter doelman Rinat Dassajev. Hans van Breukelen weigerde de Sovjet Unie een kans te geven om terug te komen, door een penalty van Igor Belanov te stoppen. Nederland won dat jaar, onder leiding van ĎDe Generaalí Rinus Michels, zijn eerste (en enige) grote prijs tot nu toe.

Het toernooi van 1992 werd gehouden in Zweden in een tijd van grote politieke veranderingen binnen Europa. Voor de eerste maal was een verenigd Duitsland aanwezig. Het uiteenvallen van de Sovjet Unie betekende de aanwezigheid van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) en de burgeroorlog in JoegoslaviŽ leidde tot uitsluiting van dit land tot de eindronde. De Joegoslaven werden vervangen door Denemarken.
Uit groep ťťn gingen Zweden en Denemarken door ten koste van Engeland en Frankrijk, twee favorieten voor aanvang van het toernooi. In groep twee gingen regerend kampioen Nederland en Wereldkampioen Duitsland door en waren Schotland en het GOS uitgeschakeld. In de eerste halve finale versloeg Duitsland een door schorsingen geplaagd Zweden. In de andere halve finale werd het favoriet geachte Nederland verslagen door Denemarken. Een uitstekend keepende Peter Smeichel zorgde keer op keer voor frustraties bij het hevig aanvallende Nederlands Elftal. De Denen kwamen twee maal op voorsprong, evenveel keer kwam Oranje terug. Toen er na 120 minuten strafschoppen genomen moesten worden, was het uitgerekend Marco van Basten, de ster van vier jaar eerder, die mistte. De Denen gingen door naar de finale, waarin het uitstekend speelde. Het gunde tegenstander Duitsland weinig kansen en doelpunten van John Jensen en Kim Vilfort in de tweede helft waren genoeg voor de eerste welverdiende titel.

Vanwege het uiteenvallen van vele Oostbloklanden schreven maar liefst 48 landen zich in voor het toernooi in 1996. Hierdoor werd besloten om de structuur van het toernooi wederom te wijzigen. Voor de eerste mail konden 16 teams zich plaatsen voor de eindronde, ditmaal in Engeland. De teams speelden tegen elkaar in vier groepen van vier, waarbij de bovenste twee van iedere groep doorgaan naar de kwartfinales. Meer dan een miljoen fans bezochten de wedstrijden. Engeland kwalificeerde zich samen met Nederland in groep A. Uit groep B gingen Frankrijk en Spanje door ten koste van Bulgarije en RoemeniŽ. In Groep C bleef het tot op de laatste speeldag spannend. Een goal van Vladimir Smicer voor TsjechiŽ tegen Rusland in de laatste minuut zorgde voor de uitschakeling van ItaliŽ. Duitsland had zich reeds comfortabel geplaatst. In Groep D kwalificeerden KroatiŽ en Portugal zich, terwijl Turkije en Denemarken na de eerste ronde naar huis konden.

Gastland Engeland won met geluk de kwartfinale tegen Spanje, dat twee doelpunten afgekeurd en een penalty onthouden zag worden. De Engelse doelman David Seaman werd de held van het volk toen zijn reddingen in de strafschoppenreeks Engeland een ronde verder bracht. De wedstrijd tussen Frankrijk en Denemarken bleef ook doelpuntenloos, waardoor een gemiste penalty van Clarence Seedorf in de strafschoppenreeks voor Oranje de uitschakeling betekende. In een harde wedstrijd tussen KroatiŽ en Duitsland zegevierde de Duitsers met 2-1, mede doordat de Kroaat Igor Stimac met rood van het veld ging. In de laatste kwartfinale schakelde TsjechiŽ Portugal uit door een doelpunt van Karel Poborsky in de tweede helft.

De halve finale tussen Engeland en Duitsland was een titanengevecht. Engeland kwam op een 1-0 voorsprong door een goal van Alan Shearer, Duitsland maakte dankzij Stefan Kuntz gelijk. Tijdens de verlenging werd de nieuwe regel van de ĎGolden Goalí gehanteerd, maar hier werd niet van geprofiteerd, Darren Anderton miste een opgelegde kans terwijl een doelpunt van Stefan Kuntz afgekeurd werd. Tijdens de penaltyserie mistte Gareth Southgate zijn strafschop, waardoor Andres MŲller Duitsland naar de finale schoot. De tegenstander in die finale was TsjechiŽ, dat in de andere halve finale Frankrijk na strafschoppen verslagen had.
Underdog TsjechiŽ kwam in de finale na een uur op voorsprong door een benutte strafschop van Patrik Berger. Berti Vogts bracht Oliver Bierhoff in, die na enkele minuten reeds de gelijkmaker op het scorebord bracht. De wedstrijd werd verlengd en voor de eerste maal in de geschiedenis bracht een Golden Goal de beslissing. Oliver Bierhoff scoorde zijn tweede doelpunt en zorgde dat de Henri Delaunay Trofee voor de derde maal in Duitsland terecht kwam.

 

 

 

 

De Geschiedenis van het EK Voetbal

 

Komende zomer barst het WK voetbal weer in alle hevigheid los. Het mondiale voetbalfeest kent een rijke historie. Voetbalzone frist het geheugen van de voetbalkenner op.
 

 


WK 1930


Het eerste WK ooit wordt gehouden in Uruguay. Nederland is niet van de partij tijdens het eerste mondiale landentoernooi. BelgiŽ doet wel mee. Onze zuiderburen sneuvelen in een poule met de Verenigde Staten (groepswinnaar) en Paraguay. In de halve finales komen de vier groepswinnaars tegen elkaar uit. Beide duels eindigen in 6-1. ArgentiniŽ verslaat de Verenigde Staten, terwijl Uruguay te sterk is voor de JoegoslaviŽ. In de finale in Montevideo trekt Uruguay aan het langste eind. Dankzij een 4-2 zege op buurman ArgentiniŽ wordt de eerste wereldtitel veroverd. Het eerste WK kenmerkt zich door een hoog doelpuntengemiddelde. Er vallen gemiddeld 3,88 treffers per wedstrijd. Topscorer wordt de Argentijn Guillermo Stabile met 8 treffers.
 

 


WK 1934


Gastheer van het tweede WK voetbal is ItaliŽ. Aan het toernooi doen 29 landen mee, omdat Chili, Turkije en Peru zich op het laatste moment terugtrekken. Op dit WK is Nederland wel van de partij. De ploeg sneuvelt in de achtste finales tegen Zwitserland: 2-3. ItaliŽ pakt de wereldtitel. Het thuisland heeft in de kwartfinale wel een replay nodig tegen Spanje (0-1 zege), maar verslaat vervolgens met dezelfde cijfers Oostenrijk om in de finale Tsjecho-Slowakije na verlenging met 1-2 te kloppen. Duitsland pakt de derde plaats door in de troostfinale Oostenrijk met 3-2 te verslaan. Topscorer wordt de Tsjechoslowaak Oldrich Nejedly met 5 treffers. De Italiaan Angelo Schiavio en de Duitser Edmund Cohen scoren 4 keer.
 

 


WK 1938


Het derde WK voetbal wordt georganiseerd in Frankrijk. Nederland is wederom van de partij. Datzelfde geldt voor Nederlands-Indie. Beide ploegen komen niet ver. In de eerste ronde wordt verloren van respectievelijk Tsjecho-Slowakije (3-0, na verlenging) en Hongarije (6-0). Cuba, een van de verrassende deelnemers, schopt het wel tot de tweede ronde. Daarin is Zweden met 8-0 te sterk. In Frankrijk weet ItaliŽ haar wereldtitel te prolongeren. Ten koste van Noorwegen, Frankrijk en BraziliŽ wordt de eindstrijd bereikt. In het Parc de Princes wordt Hongarije met 4-2 verslagen. BraziliŽ legt beslag op de derde plaats. De Zuid-Amerikaanse ploeg heeft met Leonidas (7 treffers) ook de topscorer in haar gelederen.
 

 


WK 1950
Het eerste WK na de Tweede Wereldoorlog wordt gehouden in BraziliŽ. Aan het toernooi nemen uiteindelijk slechts dertien ploegen deel, omdat India, Schotland en Turkije zich terugtrekken. Nederland weet zich niet te plaatsen. De algemene verwachting is dat BraziliŽ de wereldtitel voor zich op zou eisen. Het Zuid-Amerikaanse land presteert naar verwachting en haalt de finale. Het uitzinnige publiek in het immense Maracana-Stadion in Rio de Janeiro maakt zich op voor een voetbalfeest, maar komt van een koude kermis thuis. Uruguay pakt haar tweede wereldtitel door met 2-1 te winnen. Deze verliespartij geldt nog altijd als een van de grootste voetbaltraumaís uit de Braziliaanse geschiedenis. Het is van de redenen waarom het Maracana-Stadion even geliefd als gehaat is. Topscorer wordt de Braziliaan Ademir met 9 treffers. Overigens legt Zweden beslag op de derde plaats door Spanje met 4-2 te kloppen.
 

 


WK 1954


In 1954 wordt het WK gehouden in Zwitserland. Nederland is niet van de partij. BelgiŽ is wel present in het Alpenland, evenals Zuid-Korea. Tijdens het toernooi ontpoppen de Hongaren zich als torenhoge titelfavoriet, maar gaat West-Duitsland met de wereldtitel aan de haal. Op 4 juli 1954 geschiedt het Wonder van Bern. De Duitsers verslaan Hongarije met 3-2. Een wonderbaarlijke zege, aangezien de Duitsers eerder het toernooi nog met 8-3 hadden verloren van De Magische Magyaren, het sterrenelftal met Ferenc Puskas in de gelederen. Oostenrijk pakt de derde plaats door uittredend wereldkampioen Uruguay met 3-1 te kloppen. Topscorer wordt de Hongaar Sandor Kocsis met 11 treffers.
 

 


WK 1958


In 1958 is Zweden gastheer van het WK. Aan de voorrondes doen 48 landen, waarvan 16 landen zich plaatsen voor het eindtoernooi. Nederland kwalificeert zich wederom niet. Het Verenigd Koninkrijk is met Engeland, Wales, Noord-Ierland en Schotland wel ruimschoots vertegenwoordigt. In Zweden gaat BraziliŽ met de wereldtitel aan de haal. Een fantastisch elftal speelt zich met sambavoetbal naar de zege. Grote blikvanger is het supertalent Pelť. Andere uitblinkers in het elftal zijn Vava en Didi. In de finale kloppen de Brazilianen thuisland Zweden met 5-2. De derde plaats wordt gepakt door Frankrijk, het elftal dat topscorer Just Fontaine in de gelederen heeft. Zijn record van 13 treffers staat nog altijd. Pelť eindigt als tweede op de topscorerslijst met 6 treffers. Hij deelt deze positie met de Duitser Helmut Rahn.
 

 


WK 1962


Het WK van 1962 wordt gehouden in Chili. Nederland is bijna traditiegetrouw niet aanwezig. In Chili prolongeert BraziliŽ zijn wereldtitel. In de finale in Santiago wordt Tsjechoslowakije met 3-1 verslagen. Blikvanger van het Braziliaanse elftal is ditmaal Garrincha, die 4 keer scoort en daarmee topscorer wordt. Een positie die hij moet delen met de Joegoslaaf Drazen Jerkovic, de Rus Valentin Ivanov, de Chileen Leonel Sanchez, de Hongaar Florian Albert en zijn landgenoot Vava. Het thuisland Chili pakt de derde plaats. In de troostfinale wordt JoegoslaviŽ met 1-0 verslagen.
 

 


WK 1966


Het Wereldkampioenschap van 1966 staat met kapitalen beschreven in de Engelse voetbalhistorie. In eigen huis verovert het land haar enige wereldtitel ooit door in de finale West-Duitsland te kloppen. Mede dankzij een zeer discutabel doelpunt van Geoff Hurst wordt na verlenging een 4-2 zege geboekt. Wembley ontploft, de wereldtitel is binnen. Sterspeler van het toernooi is de Portugees Eusebio. De Zwarte Parel laat fantastisch voetbal zien, scoort 9 keer en helpt zijn land aan een derde plaats. In de troostfinale zijn de Portugezen met 2-1 te sterk voor de Sovjet-Unie. Nederland was overigens niet aanwezig, Noord-Korea wel.
 

 


WK 1970


In 1970 wordt het WK voor de eerste maal georganiseerd in Mexico. Nederland weet zich wederom niet te plaatsen. BelgiŽ en Marokko wel. Een andere opvallende deelnemer is El Salvador. In Mexico herovert BraziliŽ haar wereldtitel. In de finale wordt ItaliŽ met 4-1 verslagen. De Braziliaanse ploeg heeft onder meer Jairzinho, Carlos Alberto en Pele in haar gelederen. De derde plaats wordt gepakt door West-Duitsland. De Europese ploeg is in de troostfinale met 1-0 te sterk voor Uruguay. Topscorer van het toernooi wordt Gerd Muller. Der Bomber maakt 10 treffers.
 

 


WK 1974

 

In 1974 wordt het WK gehouden in West-Duitsland. Nederland is aanwezig. En hoe! Met fantastisch voetbal verbazen de manschappen van bondscoach Rinus Michels de wereld. Oranje wordt eerste in een groep met Bulgarije (4-1 zege), Zweden (0-0) en Uruguay (2-0 zege). In de tweede ronde volgt wederom een groepsfase. De groepswinnaar plaatst zich voor de finale. Nederland slaagt hierin door klinkende zeges op BraziliŽ (2-0), Oost-Duitsland (2-0) en ArgentiniŽ (4-0). Het wervelende Oranje met Johan Cruijff, John Rep en Willem van Hanegem lijkt op weg naar de wereldtitel. In de finale gaat het alsnog fout. Tegen West-Duitsland komt Nederland vroeg op voorsprong door een benutte penalty van Johan Neeskens. De Duitsers komen echter terug en winnen met 2-1. De zwartste bladzijde in de Nederlandse voetbalgeschiedenis is geschreven. Tot op de dag van vandaag wordt beweerd dat Oranje die dag beter was. De derde plek wordt overigens gepakt door Polen, dat met Gzegorz Lato (7 treffers) ook de topscorer in huis heeft.
 

 


WK 1978


Op het WK van 1978 in ArgentiniŽ is Nederland wederom van de partij. Niemand rekent op een topprestatie. De ploeg is door de afwezigheid van Johan Cruijff en Willem van Hanegem ernstig verzwakt. Toch wordt wederom de finale bereikt. In de eerste groepsfase gaat Nederland verder dankzij een 3-0 zege op Iran en een 0-0 gelijkspel tegen Peru. De 2-3 nederlaag tegen Schotland heeft geen gevolgen. De tweede groepsfase verloopt soepeler. Oostenrijk wordt met 5-1 verslagen. Ook ItaliŽ wordt overwonnen (2-1). Enkel tegen West-Duitsland worden punten gemorst (0-0). In de finale treft Oranje gastland ArgentiniŽ. In de heksenketel van Buenos Aires houdt de ploeg zich knap staande. De Argentijnen komen op voorsprong, maar Oranje toont veerkracht. Dick Nanninga maakt met een rake kopbal gelijk. In de slotminuut is Nederland dichtbij de wereldtitel, maar schiet Rob Rensenbrink op de paal. In de verleningen blijkt ArgentiniŽ toch beter. Een ontketende Mario Kempes leidt zijn land naar een 3-1 zege.

 

 


WK 1982


De gloriedagen van het Nederlandse voetbal zijn voor even geschiedenis. In Spanje is Nederland niet van de partij. Wel present zijn BelgiŽ, Algerije, Kameroen, El Salvador en Koeweit. Met een jonge Diego Maradona in het elftal slaagt ArgentiniŽ er niet in op zijn wereldtitel te prolongeren. In de tweede groepsfase wordt het land uitgeschakeld door ItaliŽ, het land dat de wereldtitel verovert. In de finale wordt West-Duitsland met 3-1 verslagen. Sterspelers van het toernooi zijn de Brazilianen Socrates en Zico, de Fransman Alain Giresse en de topscorer Paolo Rossi. Polen wordt derde door Frankrijk met 3-2 te kloppen.
 

 


WK 1986


Het WK van 1986 staat synoniem voor Diego Maradona. In Mexico lost Pluisje zijn grote profetie in door zijn land als een ware aanvoerder naar de wereldtitel te leiden. Als ArgentiniŽ in nood zit, staat Maradona op. Vooral tegen Engeland blinkt de spelmaker uit. Het beladen duel, vanwege de Falkland-Oorlog uit 1982, wordt beslist door twee veelbesproken doelpunten van de meester zelf. Het eerste doelpunt gaat de geschiedenis in als de Hand van God. Maradona slaat de bal met de hand over de Engelse doelman Peter Shilton heen. Het tweede doelpunt is van ongekende schoonheid. Maradona slalomt langs het halve Engelse elftal, omspeelt ook Shilton en schuift de bal in de goal. Het mooiste doelpunt ooit op een WK. De klasseflitsen van Maradona brengen ArgentiniŽ in de halve finale, waarin BelgiŽ met 2-0 verslagen wordt. In de finale wordt West-Duitsland met 3-2 verslagen. Diego Maradona heeft de wereld veroverd. In de troostfinale is Frankrijk met 4-2 te sterk voor BelgiŽ. Gary Lineker (Engeland) wordt met 6 doelpunten topscorer.
 

 


WK 1990


In 1990 geldt Nederland als een van de favorieten voor de wereldtitel. De ploeg is Europees Kampioen, maar kan deze status niet uitdrukken in resultaten. Nooit is het rustig in het Oranje-kamp. Al voor het toernooi begint het gesteggel omtrent de bondscoachkeuze. De spelers willen Johan Cruijff, maar krijgen Leo Beenhakker. In ItaliŽ stelt Oranje hevig teleur. Dankzij drie puntendelingen tegen Ierland, Engeland en Egypte wordt de achtste finale bereikt. Hierin wordt met 2-1 verloren van West-Duitsland. Befaamd wordt het spuugincident tussen Frank Rijkaard en Rudi Voller. De Duitsers pakken uiteindelijk de wereldtitel. In Rome wordt ArgentiniŽ met 1-0 verslagen, dankzij een benutte strafschop van Andreas Brehme. In een slechte finale stellen de Argentijnen bijzonder teleur en krijgt de ploeg twee rode kaarten. In de troostfinale is ItaliŽ met 2-1 te sterk voor Engeland. Topscorer wordt de Italiaan Salvatore ĎTotoí Schillaci met 6 treffers.
 

 


WK 1994


Het WK 1994 wordt gehouden in de Verenigde Staten. In de verzengende hitte van de Amerikaanse zomer geraakt Nederland tot de kwartfinales. Na een groepsfase met BelgiŽ, Saoedi-ArabiŽ en Marokko is Ierland in de achtste finale een te nemen horde, maar blijkt BraziliŽ uiteindelijk een maatje te groot. Nederland komt knap terug van een 2-0 achterstand, maar een ziedende vrije trap van Branco brengt de Brazilianen naar de halve finale. Hierin wordt Zweden met 2-1 verslagen. In de finale in Los Angeles treffen de Brazilianen ItaliŽ. Nadat beide ploegen in de reguliere speeltijd plus verlengingen niet tot score komen, moeten strafschoppen de beslissing brengen. Franco Baresi en Roberto Baggio schieten huizenhoog over, waardoor BraziliŽ met de wereldtitel aan de haal gaat. In de troostfinale is Zweden met 4-0 te sterk voor Bulgarije. Sterspelers van de het toernooi zijn de Brazilianen Romario en Bebeto, de Rus Oleg Salenko en de Bulgaar Hristo Stoichkov, die met 6 doelpunten gedeeld topscorer wordt (Salenko maakte er ook 6).
 

 


WK 1998


In Frankrijk komt Nederland wederom dichtbij de wereldtitel. Een fantastisch elftal met Patrick Kluivert, Edgar Davids, Dennis Bergkamp en Marc Overmars overleeft de groepsfase door een zege op Zuid-Korea en puntendelingen tegen Mexico en BelgiŽ. Pas in de achtste finales komt het elftal van Guus Hiddink op stoom. Tegen de Joegoslaven is Oranje nog enigszins fortuinlijk. Bij een 1-1 stand mist Pedrag Mijatovic een strafschop, waarna Edgar Davids in blessuretijd het karwei klaart. In de kwartfinale volgt een legendarisch duel tegen ArgentiniŽ. In een zinderende wedstrijd is een fraaie goal van Dennis Bergkamp beslissend (2-1). In de halve finale wacht BraziliŽ. In het Stade Velodrome in Marseille speelt Oranje nerveus en komt kort na rust op achterstand door een treffer van Ronaldo. Patrick Kluivert maakt na rust gelijk en kort voor tijd wordt Pierre van Hooijdonk een penalty onthouden. Na strafschoppen trekken de Brazilianen uiteindelijk aan het langste eind. Ook de troostfinale gaat verloren voor Oranje. KroatiŽ blijkt met 2-1 te sterk. De wereldtitel gaat naar Frankrijk. Dankzij een ontketende Zinedine Zidane wordt BraziliŽ in de finale met 3-0 verslagen. Topscorer wordt de Kroaat Davor Suker met 6 treffers.
 

 


WK 2002


De WK-droom sterft voor Nederland al in september 2001 op Landsdowne Road in Dublin. Dankzij een treffer van Jason McAteer verliest Oranje met 1-0 van Ierland en plaatst de ploeg zich niet voor het eindtoernooi in Japan & Zuid-Korea. Toch volgt op het toernooi Nederlands succes. Guus Hiddink aanvaardt het bondscoachschap van Zuid-Korea en brengt het elftal tot ongekende hoogten. Na het overleven van de groepsfase met de Verenigde Staten, Portugal en Polen kan Hiddink al niet meer stuk in Seoul en omstreken. Als de Zuid-Koreanen via ItaliŽ en Spanje de halve finale bereiken bereikt de Hiddink-cultus zijn hoogtepunt. Duitsland maakt echter een einde aan de Zuid-Koreaanse droom. Ook de troostfinale gaat verloren tegen Turkije. Het WK 2002 staat verder bol van de verrassingen. Waar ploegen als Frankrijk en ArgentiniŽ al in de groepsfase worden uitgeschakeld, doen Senegal en de Verenigde Staten de wereld verbazen. Beide landen reiken tot de kwartfinales. De wereldtitel gaat naar BraziliŽ. De Goddelijke Kanaries, met Ronaldino, Ronaldo, Rivaldo en Kaka in de gelederen, zijn in de finale met 2-0 te sterk voor Duitsland. Ronaldo maakt beide treffers.

 

 

 

 

 

Voetbalmoppen
 


'Je komt toch op straat voetballen, he ?' zegt Piet tegen zijn vriendje.
"Ja, maar pas over 5 minuten. Ik moet namelijk eerst nog mijn huiswerk
leren en mijn kamer opruimen.'

Jantje en Pietje lopen over straat. 'Wat heeft 22 benen, twee vleugels en is geel?' vraagt Jantje. Pietje blijft het antwoord schuldig.
'Een Chinees voetbalelftal,' zeg Jantje.

'Ga je mee naar die voetbalwedstrijd, morgen V 'Daar kan ik naar fluiten.'
'Hoezo ? Is je vrouw er soms op tegen dat je gaat kijken ?' 'Nee, ik ben de scheidsrechter.'

Sommige mannen zijn net voetballen. Ze komen alleen in beweging als ze een schop krijgen.

'Wie zich zo hard laat trappen en zo vaak zoals ik, zonder zich te verdedigen, moet van binnen wel erg mooi hol zijn,' denkt de voetbal bij zichzelf...

Een van de voetballers van het nationale elftal ligt op sterven. Er komt een engel bij zijn bed staan. 'Wordt er in de hemel ook voetbal gespeeld ?' wil hij weten. 'Dat moet ik even nagaan,' zegt de engel en zweeft weg. Na een tijdje komt hij terug. 'Ja, er wordt daar ook gevoetbald. En ik heb nog meer

nieuws : goed zowel als slecht. Eerst maar het goede nieuws : in de hemel zijn geen scheidsrechters. Nu het slechte : je moet komende zondag al spelen.'

'U verdient per maand heel wat meer dan premier van Agt,' zegt de journalist tegen de midvoor. 'Hoe speelt u dat toch klaar ?' 'Hij voetbalt nu eenmaal niet zo goed als ik.'


'Jongens, ik ben beslist bijgelovig,' zegt de voetbaltrainer na de eerste helft tegen zijn elftal. 'Maar sinds we met 0-13 achter kwamen te staan, raak ik het voorgevoel, te zullen verliezen, niet meer kwijt.'

'Waarom vliegen de vogels ruggelings boven het stadion ?'
'Ze kunnen het niet langer aanzien dat de thuisclub telkens verliest.'

'Jij denkt aan niets anders dan voetbal ?' snikt Marie. 'Ik wed dat je niet eens meer precies weet wanneer we getrouwd zijn.' 'Natuurlijk weet ik dat wel,' verdedigt Hein zich. 'Dat was immers op de dag toen Engeland met 2-1 van ItaliŽ won.'

Er is ruzie ontstaan tussen de echtgenoten, vanwege het wereldkampioenschap voetballen. 'Dat houd ik niet meer uit,' roept de vrouw. 'Jij gaat met ons nationale elftal naar bed en staat ermee op. Dat moest ik me eens durven veroorloven ?'

'Driemaal heb ik, toen ik van de voetbalwedstrijd thuiskwam, van onder het bed van mijn vrouw een man te voorschijn gehaald.' 'Nu ga je zeker niet meer voetballen ?' 'Wel degelijk. Ik heb alleen even de poten onder het bed uit gezaagd.'


De club incasseerde in vier wedstrijden 25 goals. De voorzitter deelt de keeper mee : 'Je krijgt een contract van meer dan f 50.000 per maand... als je naar de concurrentie overloopt...'

'Waarom heb je die voetballer een oorvijg gegeven ?' vraagt Betty aan de zeer aantrekkelijke Kitty. 'Strafbaar gedrag tijdens het dansen.' 'Hoezo, wat heeft hij gedaan ?' 'Het was hands vlak voor het doel.'

Voetbalclub A krijgt van het bestuur voor elke goal die gemaakt
wordt, een rondje bier. Club B komt dit te weten en krijgt hetzelfde gedaan van zijn bestuur. Na de eerste helft laat de gerant van de sporthal vragen naar de stand van het spel. Het antwoord luidt : 49-49.

De trainer betrapt zijn beste speler tijdens de rust met een sigaret. 'Ben je gek geworden V zegt hij woedend. 'Als ik jou was zou ik nog liever echtbreuk plegen dan te roken.' 'Ik eigenlijk ook, maar de rust is te kort : maar 10 minuten,' luidt het weerwoord.

Teneergeslagen stapt het elftal uit de trein. 'Wat is de oorzaak van de nederlaag ?' wil de verslaggever weten. 'De schuld ligt bij de tegenpartij,' zegt de keeper. 'Die lui schieten niet zuiver. Alle ballen vlogen langs me heen.'

etbalenthousiast : 'Wedden dat Nederland het wereldkampioenschap

verovert ?'

"Hoe heet uw hond?" vraagt de doelman aan de scheidsrechter.
"Ik heb helemaal geen hond." "Wat verschrikkelijk! Blind en toch geen hond!"


Een jongeman wil met de dochter des huizes trouwen. Met een geweldige schop verwijdert haar vader hem echter uit zijn woning. Een ogenblik later komt de jongen alweer binnenlopen. "Wat?" brult de vader. "Waar haal je de brutaliteit vandaan wťťr hier te komen?' " Neem me niet kwalij k, " zegt de jongeman gevat, " ik wilde alleen maar vragen of U lid wilt worden van onze voetbalclub."

Het regent vreselijk, het veld staat blank, maar toch wordt de voetbalwedstrijd niet afgelast. Na de toss zegt de aanvoerder van het ene
elftal tegen de spelers: "De eerste helft wordt zwaar, jongens, dan moeten we tegen de stroming in spelen!"

In het voetbalstadion: Jantje zit op de schouders van zijn vader te schreeuwen: "Buitenspel!" "Vrije trap!" "Penalty!" Andere toeschouwers zijn stomverbaasd dat zo'n kleine jongen zoveel verstand van voetbal heeft. Plotseling tilt de vader Jantje ruw van zijn schouders en geeft hem een klap voor zijn broek. Verontwaardigd merkt zijn buurman op: "Wat moet dat? Waarom slaat U dat kind?" "Alle voetbaltermen kan hij zeggen," is het boze antwoord, "maar niet gewoon 'ik moet plassen'!"

"Wat is een sportjournalist?" vraagt Robbie aan zijn vader.
"Dat is iemand," legt deze uit, "die zaterdag precies weet welke club zondag zal winnen, en die 's maandags precies kan verklaren waarom die club verloren heeft."

Wat is het verschil tussen een penalty van Genk en een koel pintje? Een koel pintje gaat er altijd in.

Waarom staat michael reiziger verdediger? Als hij vooraan stond zou zijn lip buitenspel staan!

Aan wat herken je een echte oldtimer. Een auto met vanachter een sticker van Standard kampioen!

Wat doe je als een Club-suporter een granaat naar u gooit? De pin eruit trekken en terug gooien.

Waarom is Feyenoord failiet aan het gaan. Het OCMW staakt!!!!

Timmy Simons, Wesley Sonck en Bertrand Crasson lopen in de hemel. Opeens komen ze God tegen. Hij zegt tegen hen: "Schop niet tegen dat zwarte wolkje daar, want dan gebeurt er iets ergs." Simons gelooft er niets van en probeert het uit. De volgende dag komt hij aan met een enorm lelijk wijf en van Sonck vraagt: "Hoe komt dat?" "Dat komt omdat ik tegen dat zwarte wolkje geschopt heb," antwoordt Simons. "Ja ja, dat zal toch zeker niet waar zijn!" roept Sonck. Dus ook hij trapt tegen het wolkje, en ja hoor, een dag later - ook hij een lelijk wijf. Dan komt Crasson aanlopen met een ontzettend lekkere meid. Simons roept: "Huh?! Hoe zit dat?" Antwoordt het meisje: "Ik heb tegen het zwarte wolkje aan getrapt."

Na een voetbalwedstrijd, loopt de voetballer naar de scheids en vraagt: "Heb je even 5 seconden?" Scheids: "5 seconden wel ja." Voetballer: "Vertel me nu maar alles wat je van voetbal weet!"

Ideale opstelling: In het doel zet men een non. Ze is gewend niets binnen te laten. In de verdediging zet men homo's. Dit zijn echte mandekkers. In het middenveld zet men hoeren. Die zijn gewend het veld over te trekken. En in de spits zet men ServiŽrs. Die zijn gewend om te schieten.

Jan zegt tegen zijn vader: "Ik heb mijn wijf vermoord". Vader: "Wat zeg je?" Jan:"Ik heb mijn wijf vermoord". Vader: "Oh, ik schrok al. Ik dacht dat je zei: Ik ben voor Feyenoord".

Mailtje aan Kezman: Je bent echt niet zielig als je wijst op je naam als je scoort, maar als je mist, wijs dan op je lul!

Nog een mailtje aan Kezman: sorry, misschien is Kezman wel Joegoslavisch voor suf lulletje, dus doe je het al.

Mailtje voor Co: Co koop wat oude spelers, dan kunnen zij de grasmat testen. Dan blijven je jonkies heel.

Ajax fanpakket bestaat uit:
-Tranenemmer inhoud 10 liter
-Huildoek 150 cm bij 150 cm
-Vlag brand circa 35 minuten
-Sjaal maximaal 150 kilo aan te hangen
-Wegenkaart voor totodivisie
-Wandel kaart "de mooiste moddervlekken van Nederland"

Brief voor de ArenA directie:

Helaas kan ik niet aanwezig zijn op de receptie t.g.v. de 25e grasmat. Erg leuk dat u alle grasmatten nog 1 keer bij elkaar brengt. Menig traantje zal weggepinkt worden bij het zien van al die los hangende plaggen, geverfde sprieten en molshopen. Bij het diner met de grasmatten en de door hen geblesseerde spelers ben ik wel aanwezig!

ajax speelt alleen nog maar op a4tjes. Ze zijn sterker op papier.

Er komt een man bij een pastoor en vraagt:"Spelen ze in de hemel ook voetbal in de hemel?""Dat weet ik niet."zegt de pastoor:"Ik heb vandaag pas de brochure aangevraagd,kom over een week nog eens terug."De man komt een week later terug en vraagt:"en pastoor weet u het al?""Ja,"zegt de pastoor:"ik heb goed nieuws en ik heb slecht nieuws.Het goede nieuws is :er wordt inderdaad voetbal gespeelt in de hemel.Maar het slechte nieuws:je staat volgende week opgesteld.

Ronald Koeman stuurt de Ajax-scouts de hele wereld over om uit te kijken naar een opvolger voor Rafael van der Vaart. Eentje die Ajax eindelijk weer eens aan de landstitel kan helpen. Eťn van de scouts informeert Koeman dat er in Irak een heel getalenteerd spelertje rondloopt. Koeman vliegt naar Irak, raakt onder de indruk van het ventje en regelt zijn overgang naar Ajax.
Twee weken later staat Ajax in eigen huis met 4-0 achter tegen Utrecht en er staan nog maar 20 minuten op de klok. Koeman knikt naar het Irakeesje en brengt hem in voor Van der Vaart. Het ventje is een regelrechte sensatie en scoort 5 keer!!! De fans zijn verrukt, de clubleiding is lyrisch en de sportpers prijst de nieuwe ster de hemel in. Als 'ie eindelijk van het veld is, rent 'ie naar de telefoon om zijn moeder te vertellen over zijn eerste optreden bij Ajax.
"Hoi mam, raad eens?", zegt hij. "Ik mocht vandaag 20 minuten spelen, we stonden met 4-0 achter, ik scoorde 5 keer en we wonnen. Iedereen hier houdt van me: de fans, de spelers, de media..." "Fantastisch", zegt moeder. "Ik zal je over onze dag vertellen. Je vader is op straat neergeschoten, je zus en ik zijn verkracht en mishandeld en je broer heeft zich aangesloten bij een bende straatrovers. Terwijl jij het zo naar je zin had!" De jonge voetballer is erg geschrokken. "Ja, wat moet ik zeggen, mam? Het spijt me..."
"Het spijt me??? Het spijt me???", zegt zijn moeder. "Het is verdomme jouw schuld dat we naar Amsterdam zijn verhuisd!"

 

 

 

 

 

 

Ajax voetbalkaartjes seizoen 1970-1971

 

 

 

 

Overige voetbalkaartjes

 

 

 

Voor meer voetbalkaartjes

 

klik hier

 

 

 

 

 

 

Voetballinks

 

WK Voetbal verzamelgids

Voetbal Rubrieken

Voetbal Startpagina Coolbegin

Nederlands voetbal

Startlinks voetbal

Voetbalvriend

ek-voetbal startkabel

Site UEFA

Voetbal Top 100

Voetbalpagina

Voetbal Boogolinks