INFORMATIE:

Swahili naam:

Nyati

Wetenschappelijke naam:

Syncerus caffer

Gewicht:

1.500 pond

Levensverwachting:

20 jaar

Grootte:

165 centimeter op schouderhoogte

Habitat:

Dicht bos en open vlaktes

Dieet:

Herbivorous/grazer

Duur zwangerschap:

Tussen 11 en 12 maanden

Roofdieren:

Mensen en leeuwen

 

De Afrikaanse of zogeheten Kaapbuffel is een lid van zogenaamde groep "Grote Vijf" dieren. Samen met de olifant, de neushoorn, de leeuw en de luipaard. Eens was de buffel een populaire trofee voor jagers. Dit grote en vaak gevaarlijke dier is in die verbeelding blijven hangen. De buffels hebben een slechte reputatie door jagers en andere mensen gekregen. Zij zijn onvoorspelbaar en zijn gevaarlijk wanneer in het nauw gedreven of wanneer ze gewond zijn. Hoewel ze bekent staan om mensen van uit het niets aan te vallen en ze van weloverwogen wreedheid beschuldigd zijn, zijn zij gewoonlijk vreedzaam indien ze met rust gelaten worden.

Er is slechts één soort buffel in Afrika. Maar deze enige soort heeft twee verschillende types: de grote savannebuffel en de veel kleinere dwerg bosbuffels. Er zijn ook verscheidene middentypes. De buffels die in de bossen van Kenia en Tanzania worden gevonden zijn het savannetype en niet de ware bosbuffels, die slechts in West-Afrika voorkomen.

 
 

Fysieke kenmerken

De savanne buffels zijn grote, als koeien uitziende dieren. Zij variëren niet alleen in grootte, maar ook in de vormen van hun hoornen en kleur. De volwassenen zijn gewoonlijk donkergrijs of zwart (of zelfs rood of wit als zij in modder een bad hebben genomen) en de jonge buffels zijn ook vaak roodbruin. De kleinere bosbuffel houdt de rode kleur als volwassene. Hoewel in westelijk Oeganda, veel savannebuffels ook een rode of bleke sinaasappelkleur hebben in plaats van zwarte zijn. Wanneer buffels ouder worden verliezen ze haar.
Zowel de mannelijke als vrouwelijke buffels hebben zware geribbelde hoorns die rechtstreeks uit hun schedel naar beneden en weer met een kromming omhoog groeien. De hoorns zijn formidabele wapens tegen roofdieren en voor het creëren van ruimte binnen de kudde. De mannetjes gebruiken de hoorns in hun strijd voor de rangorde binnen de groep.

 
 

Habitat

Zowel savannebuffels als de bosbuffels leven dicht bij water. Over het algemeen worden de buffels gevonden op de noordelijke en zuidelijke savanne evenals het laagland regenwoud.

 
 

Het gedrag

De buffels kunnen in kudden van een paar honderd leven, maar zijn bekent om het met duizenden bij elkaar komen tijdens het regenachtige seizoen in de Serengeti. De kuddes bestaan vooral uit wijfjes en hun nakomelingen. De mannetjes brengen veel van hun tijd door in groepen met alleen vrijgezellen. Deze groepen bestaan uit twee types, mannetjes van 4 tot 7 jaar oud en mannetjes van 12 jaar en ouder. De oudere stieren kiezen vaak om alleen te zijn en zijn het meest gevaarlijk. De mannetjes bereiken ongeveer hun volledig gewicht op de leeftijd van 10 jaar. Hierna daalt hun lichaamsgewicht omdat hun tanden versleten zijn.
Buffels zien en horen slecht. De reuk is echter goed ontwikkeld. Hoewel ze grotendeels stil zijn, communiceren ze wel. In het paarseizoen grommen ze wat en blazen als een paard hun adem uit. Een kalf in gevaar blaast waarop de kuddeleden in galop aan komen lopen om het te verdedigen.

 
 

Dieet

Voedselbronnen spelen een belangrijkere rol bij hun doodsoorzaak dan het ten prooi vallen aan roofdieren. Zonder vers groenvoer, verliezen de buffels snel hun conditie waardoor de dood vaak het gevolg is van ondervoeding.
Het gras vormt het grootste deel van het dieet van de savannebuffels, hoewel in bepaalde tijden van het jaar ook gebladerte wordt gegeten. De buffels eten meer in de nacht dan overdag. Zij kunnen slecht hun lichaamstemperatuur regelen en blijven tijdens de hitte van de dag veel in de schaduw of nemen een modderbad.

 
 

Zorg voor jonge dieren

De wijfjes hebben hun eerste kalf op een leeftijd van 4 of 5. Zij kalveren gewoonlijk slechts eenmaal om de twee jaar. De jongen worden het hele jaar door geboren. Toch komen de meeste geboorten in het regenachtige seizoen voor wanneer het overvloedige gras het voedingsniveau voor de wijfjes verbetert. Het wijfje en haar jong hebben een ongebruikelijk intense en lange zoogtijd. De kalveren worden een jaar gezoogd en de jongen zijn dan volledig afhankelijk van hun moeder. De vrouwelijke jongen blijven gewoonlijk in de kudde waar ze geboren zijn. Jonge mannetjes gaan weg wanneer zij ongeveer 4 jaar oud zijn.

 
 

Roofdieren

Indien een kudde wordt aangevallen, vormen de volwassenen van de kudde een cirkel rond de jongen met hun kop en hoorns naar buiten gericht. Hierdoor is het moeilijk voor roofdieren om een kalf te grijpen. Deze efficiënte groepsdefensie laten zelfs blinde en verlamde leden van de kudde overleven. Aldus hebben de roofdieren geen belangrijke invloed op de kuddes. Het zijn de oude, solitair levende mannetjes, die door leeuwen het meeste worden gepakt.
Buiten de nationale parken in Oost-Afrika, komen de buffels vaak in conflict met menselijke belangen. Zij breken omheiningen en eten gecultiveerde gewassen en kunnen runderziekten verspreiden. Zij zijn nog talrijk in vele delen van Oost-Afrika, alhoewel zij periodiek door het runderpestvirus worden gedood. In andere gebieden van Afrika, worden de buffels geschoten en daalt hun aantal erg.

 

Wist je dat?

- De Afrikaanse buffel verschilt van de geacclimatiseerde waterbuffels die in andere delen van de wereld worden gevonden, hoewel zij allebei oppervlakkig op elkaar lijken.

- De buffel is één van de meest voorkomende van grote herbivoren van Afrika. Hij is afhankelijk van water en leeft niet in gebieden met weinig regen in een jaar.

 

 

Fotogalerij