Over de giraffe wordt wel gezegd dat hij uit restjes bestaat. Toen alle dieren werden gemaakt, waren er een paar rare stukjes over. Hieruit zou de giraffe zijn gemaakt. Dat is natuurlijk onzin. De giraffe is juist een prachtig dier.

 

Giraffe

Giraffa camelopardalis

Alleseter

Evenhoevige

Leefgebied

Beboste savannes ten zuiden van de Sahara in Afrika.

Leefwijze

In kuddes of alleen.

Voedsel

Acaciabladeren en -takken, 70 kilo per dag.

Maten en gewicht

750-1000 kilo, 5-6 meter hoog.

Leeftijd

Volwassen met 3-4 jaar, maximaal 15-20 jaar.

Voortplanting

Draagtijd 14-15 maanden, 1 jong per keer.

 

Hoe ziet de giraffe eruit?

Het eerste wat opvalt aan de giraffe is zijn lange nek. Deze heeft hij om bij de bovenste blaadjes van de bomen te kunnen komen. Op deze hoogte mag hij alles alleen opeten. Alleen een olifant of een aap is hem soms voor. Zijn nek is veel langer dan die van een mens. Toch bestaat hij uit evenveel botten (nekwervels). Beide nekken hebben zeven van deze botten. De nekwervels van de giraffe zijn dus veel groter dan die van de mens. Een giraffe is vijf tot zes meter hoog. Hij is het hoogste dier ter wereld. Een ander opvallend kenmerk van de giraffe zijn zijn vlekjes. Deze vlekjes zorgen ervoor dat hij niet goed te zien is tussen de bomen. De vlekken zijn bij elke giraffe anders. Net als de vingerafdrukken van mensen. Giraffen zijn niet alleen hoog, maar ook best zwaar. Gemiddeld wegen ze 750 tot 1000 kilo.

 

 

Waar woont de giraffe?

Giraffen komen voor in Afrika. Ze leven in het hele gebied beneden de Sahara. Giraffen hebben in hun leefomgeving bomen nodig. Toch houden ze niet van dichtbeboste gebieden. Het meeste komen ze voor op beboste savannes. Hoeveel giraffen er op dit moment zijn is niet bekend. Wel gaat het goed met de giraffe. Het is geen bedreigde diersoort.

 

 

Wat eet de giraffe?

Giraffen eten de blaadjes van de acaciaboom. Deze plukt hij met zijn tong. Zijn tong kan wel 40 centimeter lang worden. Tijdens het eten stoort hij zich niet aan de scherpe doornen van de acaciaboom. Ook de gemeen bijtende mieren die in de boom leven eet hij gewoon op. Naast de blaadjes eet de giraffe ook twijgjes, vruchten, schors en knoppen. Giraffen zijn heel groot en moeten daarom dagelijks wel 70 kilo eten. Giraffen zijn herkauwers, net als koeien. Het eten komt dan omhoog uit de maag terug in zijn bek. Hij kauwt alles dan rustig nog een keer. Dit is goed voor zijn spijsvertering. Koeien gaan altijd liggen tijdens het herkauwen. Giraffen blijven liever staan. Naast eten moet de giraffe ook drinken. Dan is zo'n lang lijf wel lastig. Zijn voorpoten zijn langer dan zijn nek. Daarom moet hij in spreidstand gaan staan of door de knien gaan om te kunnen drinken. Anders kan zijn tong niet bij de grond komen. Zo is hij wel kwetsbaar voor vijanden. Daarom staan andere giraffen tijdens het drinken op de uitkijk. Zij kunnen dan waarschuwen wanneer er gevaar dreigt.

 

 

Hoe leeft de giraffe?

Giraffen komen zowel alleen als in groepen voor. Mannetjes leven meestal alleen of met n of twee mannetjes samen. Vrouwtjes leven meestal in groepen van een stuk of twaalf, de jongen meegeteld. Deze groepjes veranderen steeds. Zo vertrekt er soms een vrouwtje naar een andere groep. Later komt er juist weer een giraffe bij. Mannetjes willen graag de baas zijn in een bepaald gebied. Ze vechten daarom vaak met elkaar om te kijken wie de sterkste is. Hierbij gebruiken ze hun lange nekken en de hoorntjes op hun hoofd. Een mannetje is vaak maar tijdelijk de baas. Al snel is een ander mannetje weer even de sterkste. Bijzonder aan giraffen is dat ze niet echt slapen. Daar is de savanne te gevaarlijk voor. De giraffe rust uit met lichte dutjes en korte, diepe slaapjes. Deze duren hooguit 10 minuten. Tijdens de lichte dutjes houden ze hun oren gespitst. Ze letten steeds op of ze gevaar horen. Een giraffe wordt maximaal 15 tot 20 jaar oud.

 

 

Jonge girafjes

Giraffen kunnen het hele jaar door jongen krijgen. Een mannetje en een vrouwtje komen dan bij elkaar om te paren. De draagtijd van een giraffe is ongeveer 14 tot 15 maanden. Daarna wordt er n jong geboren. Dit gebeurt op een speciale plek: een kraamplek. Vaak krijgen alle vrouwtjes uit een groep op deze zelfde plek hun jong. Zo kunnen de dieren elkaar beschermen. De vrouwtjes staan allemaal rondom de jongen. Ze kijken ieder een andere kant op. Bij onraad kunnen ze elkaar waarschuwen. Giraffen bevallen staand. Het jong valt dus meer dan anderhalve meter naar beneden. Hij is 50 tot 70 kilo zwaar. Hij heeft nog zachte hoefjes en de hoorntjes liggen plat op zijn hoofd. Zo doet hij zijn moeder bij de geboorte geen pijn. Na een week zijn de hoefjes hard en staan de hoorntjes rechtop. Er zitten dan nog mooie kwastjes op zijn hoorntjes. Deze slijten er na een tijdje vanaf. Met 3 of 4 jaar is de giraffe volwassen.

 

 

Vijanden van de giraffe?

Jonge giraffen worden soms gevangen door leeuwen. Dit gebeurt vaak als ze afgedwaald zijn van een groep. Volwassen giraffen hoeven zich niet zo'n zorgen te maken om andere dieren. Een giraffe kan met n harde trap een leeuw doodschoppen. Zover komt het meestal niet. Bij onraad gaan de giraffen er in galop vandoor. Ze kunnen wel 60 kilometer per uur rennen. Daar hebben ze hun naam ook aan te danken. Het Arabische woord 'xirapha' betekent 'hij die snel loopt'. Het grootste gevaar voor giraffen is de mens. Hun vlees wordt in Afrika een lekker hapje gevonden. Van de haren van de staart worden armbanden gemaakt. Ook gebruiken mensen de staart als vliegenmepper.

 

 

Giraffesoorten

De giraffen zijn in te delen in een aantal ondersoorten. Dit zijn de Tsjaad-giraffe, de Kordofan-giraffe, de Nubische giraffe, de netgiraffe, de Rothschild-giraffe, de Masai-giraffe, de Thornicroft-giraffe, de Angola-giraffe en de Kaapse giraffe. De soorten zijn te herkennen aan hun vlekken.

Bij de netgiraffe lijkt het alsof iemand een lichtgeel net over een bruin dier heeft gegooid. Bij de Masai-giraffe zijn de vlekken net blaadjes. De giraffe is ook familie van de okapi. De okapi heeft niet zo'n lange nek en ook geen vlekjes. In plaats daarvan heeft hij op zijn billen en benen een soort broek van streepjes.

 

 

Wist je dat...

.. de Romeinen de giraffe Camelopardus noemden? Dit betekent kameelpanter. Een giraffe lijkt inderdaad wel een kameel met pantervlekjes.

... de miereneter als enige een nog langere tong heeft dan de giraffe? De tong van een miereneter kan wel 60 centimeter worden.

... er op de savannes in Afrika soms bomen te zien zijn met een zandlopervorm? Het smalle stuk zit dan op vijfenhalve meter hoogte. Dit is precies de hoogte van een giraffebek. Op deze hoogte heeft hij alle blaadjes en takken weggegeten.

 

 

Fotogalerij