Swahili naam:

Faru

Scientific naam:

Black (Diceros bicornis), white (Ceratotherium simum)

Grootte:

About 60 inches at the shoulder

Gewicht:

1 to 11/2 tons (black rhino), over 2 tons (white rhino)

Levensverwachting

35 tot 40 jaar

Leefomgeving:

Grasland en savannes

Diet:

Vegetarisch

Duur zwangerschap:

16 maanden

Roofdieren:

De mens

 

De neushoorn is een groot primitief ogend zoogdier dat zijn oorsprong kent vanuit het Miocene era miljoenen jaren geleden. De laatste tientallen jaren is op de neushoorn gejaagd tot op het punt van uitsterven. Sinds 1970 is de wereldpopulatie geslonken met 90 procent. Momenteel leven er nog vijf ondersoorten in de wereld. Allemaal zijn ze met uitsterven bedreigd.

De witte neushoorn is één van twee neushoornsoorten die voorkomen in Afrika. De nader is de zwarte neushoorn. De witte neushoorn kan weer onderverdeeld worden in een soort dat leeft in zuidelijk Afrika en een soort dat leeft in noordelijk Afrika. De zuidelijke witte neushoorn stierf zowat uit in de twintigste eeuw maar werd nog beschermd in reservaten en farms. De noordelijke witte neushoorn is weer in opkomst in de Democratic Republic of Congo. Daar leefden in 1984 nog 15 exemplaren. In de late negentiger jaren waren dat weer dertig exemplaren. Echter deze dertig exemplaren werden tijdens de latere politieke onrusten weer serieus bedreigd.

 

 

Fysieke kenmerken

Beide Afrikaanse neushoorns zijn grijs. De naam "white" is "wit is een verbastering van het Afrikaanse woord voor breed en slaat op de bek van het dier. De brede lip van de witte neushoorn is bedoeld om mee te grazen. In tegenstelling tot de witte neushoorn heeft de zwarte neushoorn een langere lip en een langere nek, waardoor deze soort makkelijker voedsel uit bomen en struiken kan plukken.

De witte neushoorn is groter met een gewicht van maximaal 3.600 kilo en met een lengte van kop tot staart van ongeveer vier meter. In het wild wordt de zwarte neushoorns tussen de 30 en 45 jaar. De witte neushoorn kan tot ongeveer 60 jaar oud worden.

Zowel de witte als de zwarte neushoorn hebben twee achter elkaar geplaatste hoorns bestaande uit hoornstof. Hoornstof is dezelfde stof waarvan nagels en haar zijn gemaakt. De hoorn groeit elk jaar ongeveer 7 centimeter, maar is ook aan slijtage onderhevig.

De neushoorn is erg bijziend. Daarentegen ruiken neushoorns uitstekend. Dat is al te zien aan hun grote neusgaten. Wanneer de wind gunstig is, kunnen ze je van kilometers afstand ruiken. Het gehoor is ook erg goed. Net als paarden zijn neushoorns onevenhoevige. Een afdruk van een neushoornpoot is aan de drie grote tenen heel gemakkelijk te herkennen.

 

Habitat

Heet leefgebied van de witte en de zwarte neushoorn verschilt normaal gesproken. De witte neushoorn geeft de voorkeur aan de drogere landschappen, voornamelijk savanne, hij eet voornamelijk gras.
De zwarte neushoorn heeft een gevarieerder dieet van kleine twijgjes, bladeren, vruchten en lianen, naast savannegras en leeft voornamelijk in en tussen de struikgewassen.

 

 

Het gedrag

Neushoorns leven meestal alleen. Alleen de witte neushoorn leeft soms in kleine groepen en de eerste drie of vier jaar leeft een neushoornjong bij zijn moeder. Daarna gaan ze hun eigen weg. Neushoorns laten aan elkaar en aan andere dieren met hopen poep zien en ruiken welk gebied van hen is. Vrouwtjes laten nog wel eens andere neushoorns in hun gebied toe, maar mannetjes niet. Komt er toch een andere neushoorn, dan sproeit het mannetje urine op boomstronken en rotsen om aan de ander te laten ruiken dat het zijn terrein is. Is dat niet voldoende, dan komt de hoorn er aan te pas. Alleen in de paartijd zoeken mannetjes en vrouwtjes elkaar op.

 

 

Dieet

De witte neushoorn geeft de voorkeur aan de drogere landschappen, voornamelijk savanne, hij eet voornamelijk gras. De zwarte neushoorn heeft een gevarieerder dieet van kleine twijgjes, bladeren, vruchten en lianen, naast savannegras en leeft voornamelijk in en tussen de struikgewassen.

 

 

Zorg voor jonge dieren

De meest hechte band tussen neushoorns is die van een moeder en haar kalf. Oudere kalven willen hun moeder nog wel eens verlaten en zich aansluiten bij een andere moeder met kalf door wie ze geaccepteerd worden totdat ze volledig op zich zelf gaan leven.

 

 

Roofdieren

Van nature hebben neushoorns weinig vijanden. De grootste vijand is de mens. Een jong dier kan wel eens gepakt worden door een groot roofdier. Wanneer de neushoorn iets hoort of ruikt dat gevaarlijk kan zijn, is hij beslist geen log langzaam beest. Een neushoorn stormt als het nodig is met een snelheid van vijftig kilometer per uur op zijn vijand af.

 

Fotogalerij